Facebook Pixel Sportdog.gr | Βρέθηκαν τα κόκκαλα αγνοούμενου Έλληνα αθλητή! Τιμάται ως ήρωας
| 2020-01-25 22:25:00

Βρέθηκαν τα κόκκαλα αγνοούμενου Έλληνα αθλητή! Τιμάται ως ήρωας

Sportdog Team
Βρέθηκαν τα κόκκαλα αγνοούμενου Έλληνα αθλητή! Τιμάται ως ήρωας

Σίγουρα δεν τον ξέρατε.

Πριν από λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ήρωα διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους, το πρωινό της 21ης Ιουλίου 1974, από πυρά ελεύθερου σκοπευτή (σύμφωνα με μαρτυρίες) στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, στην Κύπρο. Τα οστά του ταγματάρχη εντοποπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στα Κατεχόμενα, μαζί με τα οστά τεσσάρων ακόμη αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, που επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την ταυτοποίηση των οστών, επικοινώνησε με την κόρη του πεσόντα Λίνα Κατσάνη, η οποία του εξέφρασε την επιθυμία τα οστά του πατέρα της να ταφούν στην Ελλάδα. Ο Φ. Φωτίου εξέφρασε την συμπάθειά του εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι ο Γεώργιος Κατσάνης συγκαταλέγεται στους ήρωες της πατρίδας, που έπεσε στις σκληρές και άνισες μάχες στον Άγιο Ιλαρίωνα.

Όπως είπε, σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, η τελετή επαναπατρισμού των οστών περιλαμβάνει μια μικρή τελετή στην Κύπρο με τρισάγιο στην εκκλησία και στη συνέχεια τα οστά παραδίδονται στην ΕΛΔΥΚ που τα στέλνει με τη σειρά της στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και από εκεί στους συγγενείς για την κηδεία.

Όπως αναφέρει το pontos-news.gr, ο ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, που είχε καταγωγή από τις Σέρρες, αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, αφού υπήρξε αθλητής του τμήματος στίβου του συλλόγου. Εξάλλου, η οικογένεια του Ηρακλή, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στον ηρωισμό που επέδειξε ο παλιός αθλητής του, χάρισε το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο των Χορτατζήδων, το γνωστό «Κατσάνειο».

Η είδηση ότι ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά του, 46 χρόνια μετά, ήταν ένα γεγονός που λύτρωσε τους οικείους του. Η σύζυγος του Γεώργιου Κατσάνη, Εριφύλη, μίλησε, με έκδηλη συγκίνηση, στην επίσημη σελίδα του Ηρακλή: «Εύχομαι η θυσία του να είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ήταν ένας ήρωας, καλός οικογενειάρχης, πατριώτης, μα πάνω από όλα άνθρωπος. Για αυτό και οι στρατιώτες του δεν τον ξεχνούν. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα για μας, από τη μία είναι λύτρωση και από την άλλη αισθάνομαι και στεναχώρια. Θα τον έχουμε όμως τώρα κοντά μας. Τα εγγόνια μου έχουν για πρότυπο τον παππού τους».

«Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται, μένουν αθάνατοι», υπογραμμίζει ο Ηρακλής σε σχετική ανάρτηση που έχει κάνει στην επίσημη σελίδα του συλλόγου στο Facebook.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags