Facebook Pixel NBA 2K14 review: Αξίζει να παίξουμε; (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2014-01-07 19:50:00

NBA 2K14 review: Αξίζει να παίξουμε; (ΒΙΝΤΕΟ)

NBA 2K14 review: Αξίζει να παίξουμε; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο sportdog και η στήλη «Στον Πάγκο» σας παρουσιάζει με φωτογραφίες και βίντεο, όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αποφασίσετε να παίξετε το NBA 2K14.Τελικά αξίζει; Ιδού η απάντηση!

Είδος: Sports Format PC, PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One, Mac Εκδότης: 2K Sports Ανάπτυξη: Visual Concepts Διάθεση: CD Media (210-6854220) Παίκτες: 1-10 Απαιτήσεις: 1GB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium 4 στα 3.0 GHz ή AMD Athlon 64 3500+, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB Επίσημο site: http://2ksports.com/games/nba2k14

I love this game!


Οι φίλοι σας γκρινιάζουν για την κατάντια του Παναθηναϊκού αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε γιατί, αφού μόλις πέρυσι πήρε κύπελλο και πρωτάθλημα; Όταν σας θέτουν το κλασικό δίλημμα για το ποιος είναι ο κορυφαίος, σκέφτεστε Michael Jordan ή Magic Johnson αντί για Πελέ ή Μαραντόνα; Όταν η παρέα λέει πάμε για κάνα "πέντε-πέντε", εσείς προτείνετε να παίξετε καλύτερα τρείς-τρεις μονάκι για να μην τρέχετε σε όλο το γήπεδο; Αν κάποιος πει την λέξη μπάλα εσείς την φαντάζεστε πορτοκαλί και "σπυριάρα"; 

Αν συμβαίνουν ορισμένα ή όλα από τα παραπάνω, τότε συγχαρητήρια, είστε κολλημένοι με το μπάσκετ και αν μέχρι σήμερα δεν έχετε παίξει κάποιο game της σειράς NBA 2K, να ξέρετε πως έχετε διαπράξει ένα τραγικό έγκλημα με θύμα τον ίδιο σας τον εαυτό! Η δημιουργία της Visual Concepts είναι ο απόλυτος εξομοιωτής μπάσκετ και παίζει χωρίς αντίπαλο εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, αν και η EA ετοιμάζει την μεγάλη της επιστροφή φέτος με το αναμενόμενο NBA Live 14. Όπως και να 'χει, η gaming μπασκετική σεζόν ξεκίνησε ήδη, με την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου NBA 2K14, την φετινή έκδοση του διάσημου τίτλου που υπόσχεται να μας βάλει και φέτος στο παιχνίδι.

Αυτό ξέρετε, αυτό εμπιστεύεστε
Σε πολύ γενικές γραμμές, το NBA 2K14 ακολουθεί σταθερά την συνταγή της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει πως από τη μία ότι διατηρεί τα υψηλά επίπεδα ποιότητας που όλοι γνωρίζουμε, από την άλλη όμως φαίνεται πως η Visual Concepts παράγει "εργοστασιακά" το μπασκετάκι της έχοντας εξασφαλισμένη έτσι κι αλλιώς την επιτυχία. Χωρίς να θέλουμε να γκρινιάξουμε για το τρομερό κατά τα άλλα αποτέλεσμα, η έλλειψη προσπάθειας από πλευράς των προγραμματιστών να πάνε δύο-τρία βήματα μπροστά και όχι μόνο ένα, ενδεχομένως και να οδηγήσει μελλοντικά τη σειρά σε κάποια στασιμότητα (βλέπε Pro Evolution Soccer μέχρι πέρυσι). Ωστόσο αυτό είναι απλά ένα γενικότερο σχόλιο που δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα αυτή καθεαυτή του εν λόγω τίτλου.

Από το Miami έρχομαι...
Το κεντρικό πρόσωπο αυτή τη φορά στο NBA 2K14 είναι ο "βασιλιάς" LeBron James, τον οποίο βλέπουμε να φιγουράρει θριαμβευτικά και στο εξώφυλλο. Ο δις πρωταθλητής πλέον με τους Miami Heat σας καλωσορίζει μέσω του intro του παιχνιδιού, όπου δίνει ακόμη ένα λογύδριο για το πόσο ζόρικο είναι το μπάσκετ και πόσο δύσκολο ήταν και για τον ίδιο να τα καταφέρει (καλά, ας έμενε στο Cleveland και τα λέγαμε...). Πάντως ο μεγάλος αστέρας διαθέτει το δικό του mode στο παιχνίδι, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, αλλά επιμελήθηκε και το soundtrack, το οποίο διαθέτει φέτος πολλές νέες επιτυχίες.

Δώσε μπάσκετ στον λαό!
Ξεκινώντας το NBA 2K14 θα διαπιστώσετε πως το user interface μοιάζει αρκετά με αυτό του προκατόχου του. Οι πρώτες επιλογές που βλέπετε στην κεντρική οθόνη είναι δύο, το προτεινόμενο ματς της ημέρας και η συνέχεια του MyCareer που ενδεχομένως έχετε ξεκινήσει. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα υπόλοιπα μενού πατάτε το αντίστοιχο κουμπί για να ανοίξετε την λίστα, η οποία είναι εμφανισιακά σχεδόν παρόμοια με του NBA 2K13. Τα φετινά modes περιλαμβάνουν πάνω-κάτω αυτά που γνωρίζετε, με κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις.

Γράψτε ιστορία!
Για αρχή έχουμε νέο το mode του "King James" το οποίο προαναφέραμε, με το όνομα LeBron: Path to Greatness. Η γενική του ιδέα θυμίζει κάπως το Jordan Challenge που είχαμε δει πριν δύο χρόνια στο NBA 2K11, αν και εδώ δεν αναβιώνετε ιστορικές στιγμές από την καριέρα του παίκτη όπως κάνατε με τον "αέρινο" (δεν συγκρίνονται άλλωστε). Αυτή τη φορά ακολουθείτε την πορεία του υποθετικού μέλλοντος του άσσου των Heat με απώτερο σκοπό να τον οδηγήσετε τελικά στο έβδομο δαχτυλίδι του πρωταθλητή του NBA, ξεπερνώντας ακόμα και τον μεγάλο Michael Jordan.
 

Για να το πετύχετε αυτό, θα αναλάβετε τις τύχες ορισμένων σημαντικών παιχνιδιών που ακόμα δεν έχουν συμβεί! Μάλιστα το mode σας βάζει να επιλέξετε μεταξύ δύο διαφορετικών σεναρίων, Heat Dynasty και Fantastic Journey. Το πρώτο θέλει τον "βασιλιά" να μένει μέχρι το τέλος της καριέρας του στους Heat χτίζοντας μια μπασκετική αυτοκρατορία, ενώ στο δεύτερο γίνεται free agent και ακολουθεί μια εναλλακτική πορεία μέσα από άλλες ομάδες με υποθετικά ρόστερ-έκπληξη. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, στο πρώτο παιχνίδι του Heat Dynasty για παράδειγμα, θα κληθείτε να παίξετε το έβδομο κρίσιμο ματς των τελικών της χρονιάς 2013/2014, όπου υποθετικά συναντιούνται οι Miami Heat με τους Houston Rockets -και συνεχίζετε.

Έτσι, μέσα από κάποιους σπουδαίους αγώνες που υποτίθεται πως θα γίνουν κάποτε στο μέλλον, σταδιακά χτίζετε τον μύθο του LeBron James, τον οδηγείτε στα επτά πρωταθλήματα και τον βοηθάτε να πάρει τη δική του θέση στην αθλητική αιωνιότητα. Κάθε παιχνίδι στο Path to Greatness σας θέτει και τρία μικρότερα objectives (πέρα από το να κερδίσετε προφανώς) σχετικά με τα ατομικά στατιστικά του LeBron, την απόδοση των συμπαικτών του ή το γενικότερο πλαίσιο της νίκης.

Παρόλο που το mode αυτό αφορά αποκλειστικά τον "King James", εσείς παίρνετε τον έλεγχο κανονικά όλων των παικτών της ομάδας σε κάθε ματς. Το LeBron: Path to Greatness χωρίς να αποτελεί κάτι το συγκλονιστικό έχει ομολογουμένως την πλάκα του, ενώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνετε "βασιλιάς στη θέση του βασιλιά". Μαζί του θα περάσετε μερικές πολύ ευχάριστες ώρες και μόνο μελανό σημείο είναι το παράδοξο γεγονός πως δεν μπορείτε να κάνετε save την πρόοδό σας.


 

Παίξτε καλό και γρήγορο μπάσκετ
Στη συνέχεια έχουμε το καθιερωμένο MyCareer, στο οποίο όπως γνωρίζετε χτίζετε την καριέρα ενός παίκτη που δημιουργείτε οι ίδιοι από το μηδέν. Ξεκινώντας από έναν αγώνα με άλλους rookies προχωράτε στα drafts και στη συνέχεια στον μαγικό κόσμο του NBA, όπου προσπαθείτε να εξελιχθείτε σε κορυφαίο. To MyCareer δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα φέτος, οπότε όσοι το έχετε παίξει στο παρελθόν ξέρετε τι να περιμένετε.

Φυσικά στο NBA 2K14 περιλαμβάνονται όλα τα γνωστά και αγαπημένα modes. Προφανώς έχουμε το Association, το manager mode θα λέγαμε του τίτλου, όπου αναλαμβάνετε τις τύχες μιας ομάδας προσπαθώντας να την οδηγήσετε στην απόλυτη κυριαρχία σε βάθος χρόνου. Το Association περιλαμβάνει ολόκληρες σεζόν, προπονήσεις, drafts, οικονομική διαχείριση, επιλογή του ρόστερ και βεβαίως μεταγραφές για την απόλυτη πώρωση!

Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε τόσο πολύ με τα της ομάδας, αλλά να πάρετε απλά έναν τίτλο, υπάρχει η επιλογή Season. Αν βαριέστε να βγάλετε ολόκληρη σεζόν, υπάρχει το Playoffs mode. Αν πάλι δε θέλετε καν να παίξετε ανταγωνιστικά αλλά να κάνετε μόνο λίγη εξάσκηση, επιλέξτε το Practice ή το Training Camp, το οποίο έχει το ρόλο του tutorial. Ακόμη επιστρέφουν τόσο το "αλήτικο" NBA Blacktop με αγώνες 1vs1 έως 5vs5 σε φάση Streetball, αλλά και το Association Mode Online, όπου φτιάχνετε ένα ολόκληρο Association με τους φίλους σας.
 

Τέλος, επανέρχεται φέτος και το MyTeam, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο NBA 2Κ13 και μοιάζει με το Ultimate Team του Fifa. Η γενική ιδέα του εν λόγω mode βασίζεται σε μια εικονική ομάδα από κάρτες με παίκτες, προπονητή και abilities. Ξεκινάτε με ένα "starter pack" και παίζετε με άλλες ομάδες για να κερδίσετε credits και να αγοράσετε καλύτερους παίκτες, προπονητές και διάφορα άλλα extras.
 

Σας πάει η καρδιά να βοηθήσετε τον LeBron James να ξεπεράσει τον Michael Jordan;

Θα φέρω παρέα
Το κερασάκι στην τούρτα των φετινών modes είναι η μεγάλη επιστροφή των Crews. Η επιλογή αυτή τελευταία φορά εμφανίστηκε στο NBA 2K10 και επανέρχεται μετά από χρόνια, καθώς οι developers φέτος θεώρησαν πως οι νέοι μηχανισμοί του παιχνιδιού θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν καλύτερα. Σας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να δημιουργήσετε τους δικούς σας παίκτες και τις δικές σας ομάδες, με μια μεγάλη πληθώρα επιλογών σε customization για logos και εμφανίσεις.

Στο Crew mode χρησιμοποιείτε τον παίκτη που έχετε δημιουργήσει (MyPlayer), κάτι που δίνει εντελώς προσωπικό τόνο στο παιχνίδι. Κάνοντας invite τους φίλους σας φτιάχνετε custom ομάδες και παίζετε online αγώνες Streetball (περιβάλλον Blacktop) με άλλα crews, με σκοπό να βελτιώσετε τα στατιστικά σας και να σκαρφαλώσετε στην κορυφή των leaderboards. Το "respect" κερδίζεται στο δρόμο!
 

Πάσα, ντρίμπλα, σουτ
Μετά από το πλούσιο ομολογουμένως -για μια ακόμη φορά- περιεχόμενο, ας πούμε λίγα λόγια και για το "δια ταύτα". Στον τομέα του gameplay λοιπόν, το NBA 2K14 κινείται στα γνωστά πλαίσια ποιότητας που μας έχει συνηθίσει, με ορισμένες αλλαγές. Η κυριότερη έρχεται στον τομέα του χειρισμού, όπου συναντάμε μια παραλλαγή, ή μια απλοποιημένη εξέλιξη αν προτιμάτε του περσινού μοντέλου.

Ο δεξιός αναλογικό μοχλός στο NBA 2K13 ονομάστηκε Control Stick και επέτρεπε την εκτέλεση πιο περίπλοκών κινήσεων σε σουτ και ντρίμπλα με την χρήση ενός κουμπιού modifier για εναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο. Στο NBA 2K14 το modifier δεν υπάρχει πια, όμως το δεξί analog stick χρησιμοποιείται και πάλι για τα διάφορα εντυπωσιακά κολπάκια, ενώ πλέον η Visual Concepts το ονομάζει "Pro Stick".


Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως αυτή τη φορά για την εκτέλεση των περίτεχνων ενεργειών με τη μπάλα απλά πιέζετε ελαφρά η περιστρέφετε τον μοχλό, ενώ για να σουτάρετε τον κρατάτε παρατεταμένα προς μία κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι πως πλέον το σύστημα αυτό είναι πιο απλό ακόμα και για νέους παίκτες καθώς οι εντυπωσιακές μανούβρες πλέον γίνονται πανεύκολα, με τη διαφορά ότι μέχρι να συνηθίσετε τη δύναμη που πρέπει να βάζετε μπορεί να βαράτε σουτ χωρίς να το θέλετε.

Η χρήση του δεξιού stick δεν σταματάει εκεί. Πολύ λειτουργικό είναι επίσης και το σύστημα Assist Pass, όπου κρατώντας πατημένο το αριστερό trigger (πχ. R2 στο PS3) μπορείτε πιέζοντας τον μοχλό προς την κατεύθυνση που θέλετε να κάνετε πάσες βγαλμένες από highlights (ότι πρέπει για αιφνιδιασμούς), αρκεί να είστε προσεκτικοί και να μην κάνετε ότι να ΄ναι. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το θέαμα και τον καλύτερο ρυθμό του παιχνιδιού, απλοποιώντας τον χειρισμό και προσφέροντας καλύτερο έλεγχο. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα κουμπιά είναι πάνω-κάτω τα γνωστά και όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα games θα βρεθείτε αμέσως στο στοιχείο σας.

Οι αερόσολες τρίζουν στα παρκέ
Αυτό που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά in-game είναι τα βελτιωμένα animations των παικτών (υπάρχουν πάνω από 3000 νέα animations) χάρης στο νέο Motion System και η ακόμη καλύτερη αίσθηση που έχουν μέσα στο γήπεδο από άποψης "όγκου". Οι κινήσεις τους και οι αντιδράσεις από τις συγκρούσεις μεταξύ τους είναι πιο αληθοφανείς και πιο ομαλές, κάτι που δημιουργεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα τόσο αισθητικά όσο και "παικτικά". Όλα πλέον δείχνουν να γίνονται ακόμη πιο φυσικά, από τις ντρίμπλες και τα κλεψίματα, μέχρι τους βηματισμούς των παικτών και τα σουτ. Τέλος, το πακέτο συμπληρώνουν τα Signature Skills που αναπαριστούν τις μοναδικές ικανότητες συγκεκριμένων παικτών αλλά και τα αντίστοιχα Signature Styles.

Η αμυντική A.I. είναι επίσης κάπως βελτιωμένη καθώς όλοι οι παίκτες παίζουν πιο σοβαρή άμυνα, ενώ υπάρχει και ένα δυναμικό μοντέλο προσαρμογής της CPU στις επιθετικές σας τακτικές. Κοινώς, η A.I. αναγνωρίζει τι είναι αυτό που κάνετε καλά στην επίθεση και προσπαθεί να το περιορίσει. Βελτιώσεις υπάρχουν ακόμη στα blocks και την κίνηση χωρίς την μπάλα. Πάντως, ακόμα και με όλα αυτά που αναφέραμε, εμφανίζονται ακόμα που και που ορισμένα στιγμιότυπα με ...δυσκοίλια animations που θα σας φανούν κάπως αστεία και αναληθοφανή, αλλά καταλαβαίνετε πως οι άπειρες παράμετροι της πραγματικότητας είναι αδύνατο σχεδόν να αποτυπωθούν σε ένα παιχνίδι μπάσκετ!

Κλείνοντας να πούμε πως όπως πάντα το NBA 2K14 είναι και φέτος πλήρως παραμετροποιήσιμο, με πολλές επιλογές σχετικά με το gameplay, τους κανονισμούς, την διάρκεια των αγώνων, τα ρόστερ και πολλά ακόμα. Επίσης υπάρχει πληθώρα και βάθος σε τακτικές και συστήματα τα οποία εφαρμόζετε εύκολα μέσω του χειριστηρίου in-game, ωστόσο εάν βαριέστε με αυτά τα αφήνετε όλα στην διακριτική ευχέρεια της engine του παιχνιδιού.



Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Όπως έχετε ήδη μάθει, οι φούρνοι γκρεμίστηκαν και η Visual Concepts θυμήθηκε ότι υπάρχει μπάσκετ και στην Ευρώπη. Σε μια κίνηση-ματ οι Αμερικανοί σύναψαν μια πολυετή συμφωνία με την Euroleague, προσθέτοντας έτσι 14 εκ των κορυφαίων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου στο παιχνίδι, όπως Barcelona, Real, CSKA, Maccabi, Efes, Zalgiris κτλ. Επομένως, φέτος ετοιμαστείτε για ανελέητα ντέρμπυ μεταξύ των δύο αιωνίων, αφού δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά από το γλέντι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός!

Βέβαια να πούμε πως δεν υπάρχει η Euroleague σαν διοργάνωση (ούτε τα ευρωπαϊκά γήπεδα), αλλά ούτε και η δυνατότητα να παίξετε σεζόν ή Assosiation με αυτές τις ομάδες -αν και κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως παράδοξο. Τουλάχιστον έγινε ένα πρώτο βήμα. Κάτι επίσης άσχημο είναι ότι τα ρόστερ είναι κομματάκι περσινά, πχ. θα βρείτε τον Kapono στον Παναθηναικό ή τον Antić στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάποιο update.
 

Πάλι "ριγμένο" το PC
Δυστυχώς, οι χρήστες του PC θα ακούσουν και πάλι κάποια κακά μαντάτα. Όπως και πέρυσι, η Visual Concepts έχει αφαιρέσει για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε ορισμένα modes από την συγκεκριμένη έκδοση, σε αντίθεση με τα PS3 και Xbox 360. Για την ακρίβεια απουσιάζουν το Crew mode και το MyTeam, για online προσφέρεται μόνο το Assosiation, ενώ υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι δεν έχει γίνει σωστό optimization για το PC.

Ο χειρισμός με το πληκτρολόγιο είναι και πάλι ελλιπής καθώς δεν γίνεται να αξιοποιηθούν οι εντολές του Pro Stick εκτός και αν κάποιος έχει 25 δάκτυλα, ενώ και με χειριστήριο φαίνεται να μπερδεύονται καμιά φορά οι εντολές που δίνετε με το δεξί analog, με αποτέλεσμα πχ. αντί για σταυρωτή ντρίμπλα να κάνετε αψυχολόγητα σουτ. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός ίσως από μια στασιμότητα στα γραφικά που στο PC μπορούσαν να "απογειωθούν".
 

Τα λέμε online
Όπως συνηθίζει η 2K κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάνει ότι μπορεί για να προσφέρει μια άνετη online εμπειρία. Οι servers ανταποκρίνονται μια χαρά στις απαιτήσεις, το lag τις περισσότερες φορές είναι ανεπαίσθητο, ενώ το πλούσιο περιεχόμενο (τουλάχιστον στις κονσόλες) και το ανανεωμένο Crew θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον για καιρό.

Στυλ και ρυθμός
Ο τομέας της παρουσίασης στο NBA 2K14 δυστυχώς θυμίζει πολύ τον προκάτοχό του, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια φρέσκια ιδέα και θα νομίζετε -ειδικά στα μενού- ότι παίζετε ένα update του περσινού. Στη διάρκεια των αγώνων τα πράγματα είναι καλύτερα, με πιο ψαγμένα replays και κοντινά πλάνα, αλλά και πιο ρεαλιστικές αντιδράσεις του κοινού.


Τα γραφικά επίσης κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα, με την διαφορά να προκύπτει κυρίως από τα βελτιωμένα animations που προαναφέραμε. Τα μοντέλα και τα πρόσωπα των παικτών δείχνουν πάντως καλύτερα, όπως και αυτά των "Ευρωπαίων" συναδέλφων τους -εξαίρεση αποτελεί ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που αν και μοιάζει στο πρόσωπο, το σώμα του είναι αστεία λεπτό. Από εκεί και πέρα ο οπτικός τομέας είναι ο αναμενόμενος, με τα καλά και τα κακά (όπως το μέτριο anti-aliasing) της μηχανής γραφικών του NBA 2K.

Ο τομέας του ήχου είναι και πάλι πολύ προσεγμένος, με απολαυστικές μεταδόσεις που "καθοδηγεί" ο Kevin Harlan και με τα σχόλια της ξανθούλας Doris Burke να συμπληρώνουν το πακέτο. Την μουσική όπως σας είπαμε επιμελήθηκε ο ίδιος ο LeBron James και περιλαμβάνει πολλά νέα hits από καλλιτέχνες όπως Lady GaGa, Jay Z, Justin Timberlake, Daft Punk και διάφορους άλλους. Όσοι ακούνε τέτοια μουσική θα ικανοποιηθούν πλήρως, οι υπόλοιποι μπορεί και να την απενεργοποιήσουν μετά από μερικές ώρες!

NBA 2K14 στο PS4 Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως-αμέσως, βλέποντας την next-gen έκδοση του NBA 2K14 στο PlayStation 4, είναι τα μερικώς ανανεωμένα μενού, τα οποία αυτά τη φορά απομακρύνονται κάπως από την παρόμοια εικόνα που υπήρχε με το NBA 2K13. Το ίδιο ισχύει και με την εν γένει παρουσίαση του παιχνιδιού, με τα διάφορα "τηλεοπτικά" εφέ και τα εντυπωσιακά γραφικά, η οποία σας βάζει για τα καλά στην δράση και προσδίδει όντως έναν "αέρα" ανανέωσης στο τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το NBA 2K14 απλά δείχνει υπέροχο! Η αναβάθμιση στα γραφικά που ενδεχομένως περιμέναμε στην current-gen έκδοση -και η οποία δεν ήρθε ποτέ, ούτε καν στα PC- στο PS4 παίρνει σάρκα και οστά και υπάρχουν στιγμές που θα σας αφήσει άφωνους. Το κοινό ίσως είναι από τα πιο "ζωντανά" που έχουμε δει, με ποικιλία στους θεατές, τις εκφράσεις και τις κινήσεις τους. Τα διάφορα εφέ στο γήπεδο, οι φωτισμοί, οι αντανακλάσεις και οι υφές είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες, ενώ -για να περάσουμε στο πιο βασικό κομμάτι- οι παίκτες μοιάζουν πιο ρεαλιστικοί από ποτέ.

Ειδικά όσον αφορά τα πρόσωπα και τις εκφράσεις, η Visual Concepts έχει κάνει τρομερή δουλειά, ζωντανεύοντας στις οθόνες μας όλους τους μεγάλους σταρ του Αμερικάνικου πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την 2K, έχουν σκαναριστεί τα πρόσωπα του 80% των παικτών, κάτι που σημαίνει πως το επίπεδο λεπτομέρειας δεν έχει προηγούμενο. Βέβαια όσο καλύτερος ο παίκτης, τόσο πιο πολύ δουλειά έχει προφανώς γίνει, κάτι που σημαίνει ότι άλλο επίπεδο λεπτομέρειας θα δείτε στον LeBron James και άλλο στον ...Jeff Whitney των Pelicans, αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και στα κορμιά των παικτών αλλά και στα animations τους και τα in-game physics. Ήδη ο τομέα αυτός ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά εδώ βλέπουμε ακόμη καλύτερες κινήσεις και πιο ομαλή μετάβαση από το ένα animation στο άλλο, κάτι που δίνει γενικώς μια πιο φυσική αίσθηση του παιχνιδιού. Το σύνολο των πεντάδων μέσα στο γήπεδο, ο τρόπος που κινούνται και o ξεχωριστός σχεδιασμός στο σώμα του κάθε παίκτη μπορούν πιο εύκολα από ποτέ να μπερδέψουν το μάτι και να νομίσετε ότι παρακολουθείτε αληθινό αγώνα!

Βέβαια, να πούμε πως το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, καθώς δεν λειτουργούν όλα πάντα 100% σωστά. Υπάρχουν στιγμές που οι κινήσεις γίνονται όπως έχουμε ξαναδεί "δυσκοίλιες". Ειδικά όταν υπάρχουν "τρύπες" -πχ. από κάποιο σκριν- στις οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσατε να χωθείτε, μπορεί ο παίκτης σας για κάποιο λόγο να σκουντουφλάει, ή σε άλλες περιπτώσεις που νομίζετε πως έχετε ανοικτό δρόμο για το καλάθι, ο παίκτης να αρνείται να κάνει το απλό και εύκολο λέι απ. Όπως και να έχει πάντως, το αποτέλεσμα γενικώς είναι απλά στα υψηλότερα μέχρι στιγμής επίπεδα ρεαλισμού σε όλους τους τομείς και θα αποζημιώσει κάθε φίλο του αθλήματος.

Πες τα ρε Doris
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη στον τομέα της παρουσίασης είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά η ξανθούλα και συμπαθητική Doris Burke παίρνει σάρκα και οστά! Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στα ημίχρονα ή στο τέλος των αγώνων μέσα στο γήπεδο να παίρνει συνεντεύξεις από παίκτες και προπονητές, όπως γίνεται στις πραγματικές μεταδόσεις των αγώνων του NBA, για όσους έχουν δει. Μια προσθήκη που σίγουρα δίνει ακόμα περισσότερο "αλατοπίπερο" στην όλη εμπειρία, αν και τα animations και οι εκφράσεις της Doris είναι κάπως ρομποτικές. Οι παίκτες ή οι προπονητές που κάνουν τις δηλώσεις αντίθετα, μοιάζουν πολύ φυσικοί στον τρόπο που μιλάνε, ενδεχομένως γιατί και στην πραγματικότητα στέκονται σαν "ξυλάγγουρα"!

Στην γνωστή ποιότητα
Όσον αφορά το gameplay τώρα, ο πυρήνας του παιχνιδιού έχει παραμείνει ο ίδιος με την πρώτη έκδοση του NBA 2K14. Το μοντέλο χειρισμού είναι προφανώς και πάλι αυτό που καθιερώθηκε φέτος, με το δεξί analog stick να χρησιμοποιείται για όλα τα κολπάκια, ενώ και η A.I. είναι σε πανόμοια επίπεδα. Κάποια μικρά glitches της μπάλας, η οποία αποκτά περίεργη συμπεριφορά μετά από ορισμένες καταστάσεις -πχ. κάποια blocks- υπάρχουν και εδώ, αλλά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές, το gameplay ακολουθεί τα χνάρια των PS3 και Xbox 360 και συμβαδίζει με το υψηλό και απολαυστικό επίπεδο της σειράς. Κοινώς, όλοι οι fans του παιχνιδιού θα βρεθούν στο στοιχείο τους.

Μια διαφορά -στη διαχείριση περισσότερο του κάθε αγώνα- αποτελούν τα Points of Emphasis. Τα τελευταία είναι βασικές επιλογές σε άμυνα και επίθεση, τις οποίες μπορείτε εύκολα να αλλάξετε με το δεξί analog στην διάρκεια του αγώνα ή και στα timeouts και να σχεδιάσετε χωρίς πολλά-πολλά την στρατηγική της ομάδας σας. Σίγουρα αποτελούν μια εύκολη και λιγότερο "μπελαλίδικη" λύση στον τομέα της διαχείρισης.
 

Τρομερά γραφικά, πλούσιο περιεχόμενο και το παλιό καλό γνωστό gameplay.
 

Επιλέξτε παιχνίδι
Ας ρίξουμε και μια ματιά τώρα στην κυριότερη διαφορά του next-gen ΝΒΑ 2Κ14, η οποία πέρα από τα γραφικά είναι η δομή ορισμένων modes. Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι το LeBron: Path to Greatness λάμπει δια της απουσίας του, κάτι που ενδεχομένως να μην πειράξει και πολύ κόσμο. Μάλλον η απομάκρυνση του εν λόγω mode έγινε για να δοθεί περισσότερο βάρος στο ανανεωμένο και ...κινηματογραφικό My Career! Τι εννοούμε;
 

Το συγκεκριμένο mode λοιπόν στο PS4 μετατρέπεται σε μια interactive σαπουνόπερα, όπου ο παίκτης που δημιουργείτε περνάει από διάφορες καταστάσεις, πέραν των αγωνιστικών του υποχρεώσεων! Υπάρχουν πολλά cutscenes στα οποία θα δείτε το μπασκετικό σας alter-ego να περιμένει με αγωνία τα drafts, να τσακώνεται με συμπαίκτες, να ζητάει περισσότερα λεπτά συμμετοχής από τον πρόεδρο της ομάδας, ακόμα και να τσεκάρει τα σχόλια στα social media. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα καλείστε να οδηγήσετε την εξέλιξη του ήρωάς σας, επιλέγοντας την απάντηση σε διάφορους διαλόγους, σε στυλ RPG ή Adventure. Σίγουρα το όλο στήσιμο του My Career είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη που εξελίσσει το εν λόγω mode και θα σας βάλει για τα καλά στο πετσί του ρόλου ενός επαγγελματία παίκτη.

Βέβαια όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς ορισμένα προβληματάκια, που προφανώς χρίζουν βελτίωσης (για του χρόνου). Οι διάλογοί σας με τους πραγματικούς παίκτες του NBA είναι τουλάχιστον περίεργοι, καθώς δεν υπάρχουν voice-overs για αυτούς και έτσι βλέπετε απλά ένα ανέκφραστο πρόσωπο σε ένα σώμα που κινείται σαν να μιλάει ενώ εμφανίζεται ένα κείμενο με τα λόγια. Εσείς από την άλλη απαντάτε κανονικά, κάτι που στο σύνολό του μοιάζει με έναν διάλογο με κάποιον μουγγό που έχει τηλεπαθητικές δυνάμεις. Επίσης πολλοί διάλογοι, όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις στην συνέντευξη τύπου μετά τους αγώνες, μοιάζουν παρόμοιοι με αυτούς στα προηγούμενα games, δίνοντας μια αίσθηση επανάληψης. Γενικότερα πάντως, το My Career είναι ανανεωμένο, πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό από ποτέ και θα σας χαρίσει αρκετές ευχάριστες ώρες

Επίσης ανανεωμένο δείχνει και το My GM (το γνωστό Association δηλαδή που πλέον δεν υπάρχει), το οποίο έχει υποστεί μια γενική αναβάθμιση και εάν το επιλέξετε, σας δίνει περισσότερες και πιο εξειδικευμένες ευθύνες. Λέμε "εάν το επιλέξετε", καθώς υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε μια πιο απλοποιημένη εκδοχή του συγκεκριμένου mode. Στην αντίθετη περίπτωση το My GM μετατρέπεται ολίγον σε ...Football Manager, καθώς δίνετε πλέον λόγο στον ιδιοκτήτη της ομάδας, αλληλεπιδράτε με τους άλλους Managers, αντιμετωπίζετε τις προσωπικότητες των παικτών, χειρίζεσθε τα συμβόλαιά τους, ασχολείστε μέχρι και με τις τιμές των εισιτηρίων στο γήπεδό σας. Όλα αυτά δίνουν ασφαλώς ένα νέο βάθος στην όλη εμπειρία, αλλά θα πρέπει να έχετε όρεξη να ασχοληθείτε ενώ το User Interface θα μπορούσε να είναι πιο λειτουργικό.


Παίξτε μπασκετάκι
Από εκεί και πέρα επιστρέφουν τα διάφορα γνωστά modes της PS3 και Xbox 360 έκδοσης, όπως το NBA Blacktop, το card game MyTeam ή τα πιο πλούσια Practice και Training. Το Crews στις next-gen εκδόσεις δεν υπάρχει, εκτός αν προστεθεί με κάποιο update στην συνέχεια. Αυτό που το αντικαθιστά κάπως, είναι η επιλογή The Park, η οποία είναι προσβάσιμη μέσα από το My Career. Εκεί χρησιμοποιώντας τον My Player μπαίνετε σε ένα εικονικό πάρκο, όπου μέχρι 100 παίκτες συμμετέχουν σε matches έως και 5vs5 με το ...αλήτικο στυλ του δρόμου. Μια ωραία προσθήκη σίγουρα, που θυμίζει τον τρόπο όντως που παίζεται το μπάσκετ στις αλάνες, αν και είχαμε στην παρούσα φάση μικρά προβληματάκια με την σύνδεση.

Το online κατά άλλα, σε απλά games 1vs1 ήταν μια άνετη εμπειρία με ελάχιστο lag, ενώ υπάρχει φυσικά η δυνατότητα να φτιάξετε ολόκληρο οnline πρωτάθλημα, όπου κάθε παίκτης αναλαμβάνει μία ομάδα. Μπορείτε δηλαδή να φτάσετε μέχρι και στη δημιουργία μιας εικονικής σεζόν του NBA, με τα play-offs και τα όλα του. Τέλος, μια ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι το Roster Creator, όπου ο κάθε παίκτης μπορεί να φτιάξει το δικό του ρόστερ και να το μοιραστεί με τους άλλους χρήστες κάνοντάς το upload. Για όσους έχουν απορία, τα roster των ομάδων της Euroleague αυτή τη φορά είναι εξαρχής τα φετινά.

"Καλησπέρα από το Madison Square Garden!"
Ας αναφερθούμε λίγο κλείνοντας και στον τομέα του ήχου της PS4 έκδοσης, ο οποίος από πλευράς σχολιασμού του αγώνα είναι πάνω-κάτω ο ίδιος, αν και υπάρχουν αρκετές νέες εκφράσεις που ανανεώνουν το αποτέλεσμα. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι το ίδιο και αδιάφορο για τους μη λάτρεις της mainstream μουσικής. Στον τομέα τον εφέ υπάρχει μία σαφής ποιοτική βελτίωση και γενικώς υπάρχει μια next-gen αίσθηση αναβάθμισης στα του ήχου, χωρίς κάποια εκπληκτική διαφορά.

Το ΄χει και φέτος
Εν κατακλείδι, το NBA 2K14 ήρθε για να αποτελέσει τον απόλυτο εξομοιωτή μπάσκετ για ακόμη μία χρονιά. Με την προσθήκη των Ευρωπαϊκών ομάδων και την πληθώρα των modes που προσφέρει μοιάζει πιο πλήρες από ποτέ, αν και το LeBron: Path to Greatness -παρά τον χαβαλέ του- δεν πιάνει την μαγεία που είχε πχ. το Jordan Challenge.

Ο βελτιωμένος χειρισμός βοηθάει το gameplay να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό και αληθοφανές, ενώ τα animations ώρες-ώρες μοιάζουν βγαλμένα από την πραγματικότητα. Εν αναμονή του αντίπαλου δέους NBA Live 14, η δημιουργία της Visual Concepts, παρά τα μικροπροβλήματα που σας αναφέραμε, παραμένει συνώνυμη του μπάσκετ όσον αφορά τον ψηφιακό κόσμο των video games.

Θετικά:
- Πλούσιο περιεχόμενο
- Βελτιώσεις στο περσινό μοντέλο χειρισμού
- Περισσότερα αληθοφανή animations
- Καλύτερη ροή του αγώνα in-game
- Οι ομάδες της Euroleague

Αρνητικά:
- Τα μενού θυμίζουν το NBA 2K13
- Τα γραφικά δεν παρουσιάζουν εντυπωσιακές βελτιώσεις
- Ελλείψεις και πάλι στα PC
- Κάποια μικρά glitches ενίοτε

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Το μπασκετάκι που πρέπει να παίξετε και φέτος.



Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags