Facebook Pixel Πώς θα αναβαθμιστεί το «All Star Game»;
| 2011-03-14 20:18:00

Πώς θα αναβαθμιστεί το «All Star Game»;

Πώς θα αναβαθμιστεί το «All Star Game»;

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει μέσα από το blogτ ου για το «All Star Game» του Πύργου, την αποκέντρωση που απαιτείται, την ανταπόκριση του κόσμου και το κακό… timing.
 

Η γιορτή του μπάσκετ, που διοργανώθηκε στον Πύργο, στέφθηκε με επιτυχία. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να γίνει ακόμη καλύτερη

Το 19ο «All Star Game», που διοργανώθηκε στον Πύργο Ηλείας ανήκει πια στο παρελθόν. Για την Ιστορία, η ομάδα των Ελλήνων επικράτησε δια περιπάτου (141-122) της αντίστοιχης των Ξένων, ο διεθνής φόργουορντ Αντώνης Φώτσης αναδείχθηκε MVP, ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό Ντρου Νίκολας βγήκε νικητής στον διαγωνισμό τριπόντων, στον διαγωνισμό καρφωμάτων τον τίτλο κατέκτησε ο θεαματικός γκαρντ του Ικάρου Καλλιθέας Λανς Χάρις, ενώ στον αγώνα των Νέων, η ομάδα κάτω των 22 ετών νίκησε (69-68) την αντίστοιχη κάτω των 20 ετών.

Μεγαλύτερη, όμως, σημασία έχουν η ανταπόκριση του κόσμου, που κατέκλυσε τις εξέδρες του κλειστού γηπέδου «Γιώργος Βασιλακόπουλος», οι διαπιστώσεις των παρισταμένων, οι ενδιαφέρουσες δηλώσεις παικτών και προπονητών, οι ενστάσεις των πρωταγωνιστών και οι (δικαιολογημένες;) συμπεριφορές των σουπερστάρ του αθλήματος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, η διοργανώτρια αρχή της ετήσιας γιορτής του μπάσκετ (η ίδια αρχή, δηλαδή ο ΕΣΑΚΕ, διοργανώνει και την προβληματική Α1 ανδρών) ενδέχεται να καταφέρει να αναβαθμίσει τον θεσμό, να τον μετατρέψει σε πραγματική χαλάρωση για τους αθλητές και να υιοθετήσει μεγαλύτερες πρωτοτυπίες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά:

1.Η ανάγκη για αποκέντρωση του αθλήματος είναι δεδομένη και επιτακτική. Από το 1999 και εντεύθεν, ο ΕΣΑΚΕ (σε συνεργασία και με τον ΠΣΑΚ) διοργανώνει τα «All Star Game» μακριά από την Αθήνα. Την περίοδο 2000-01 η γιορτή του μπάσκετ φιλοξενήθηκε στην Πάτρα για να ακολουθήσουν οι Δράμα, Χαλκίδα, Βόλος, Πάτρα, Λάρισα, Λαμία, Αμαλιάδα, Ξάνθη και Ηράκλειο. Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και στον Πύργο, το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, γεγονός που βεβαιώνει τη δίψα του κόσμου που ζει στην επαρχία για τα αστέρια του μπάσκετ και για το ίδιο το άθλημα.

2.Συνέχεια από το πρώτο. Η αποκέντρωση μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για το άθλημα και το… πρωτάθλημα της Α1. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι πρωτοπόρος στην Α2 είναι ο ΚΑΟ Δράμας (35 β.) και ότι τον ακολουθούν οι Ικαροι Σερρών (31 β.), το Ρέθυμνο και το Λαύριο (από 30 β.), ενώ οι επαρχιακές δυνάμεις της Α1 Καβάλα και Κολοσσός Ρόδου δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του υποβιβασμού, μπορεί να αισιοδοξεί για τη βελτίωση του πρωταθλήματος, την αναβάθμιση του προϊόντος και τη δημιουργία νέων φιλάθλων και αγορών. Αρκεί οι ομάδες που θα προβιβαστούν από την Α2 στην Α1 να είναι διοικητικά και οικονομικά υγιείς, ώστε να αντέξουν τον ανταγωνισμό και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα (όπως οι περισσότερες ΚΑΕ της Α1) κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

3.Κατά γενική ομολογία το «timing» της διοργάνωσης του «All Star Game» ήταν (και φέτος) λανθασμένο. Δεν είναι δυνατόν οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, οι οποίοι προετοιμάζονται πνευματικά και σωματικά για τις δύσκολες μάχες των πλέι οφ της Ευρωλίγκας (Ολυμπιακός – Μοντεπάσκι Σιένα, Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός, στις τρεις νίκες, από 22 Μαρτίου έως 7 Απριλίου) να έχουν το μυαλό τους στο «All Star Game». Οι περισσότεροι έδειχναν να προστατεύουν τον εαυτό τους, κάποιοι να… βαριούνται, ο αρχηγός του Ολυμπιακού Θοδωρής Παπαλουκάς προτίμησε να μην επιβαρύνει τον αστράγαλό του ακυρώνοντας τη συμμετοχή του, ενώ ο κόουτς των Ερυθρόλευκων κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς ταξίδεψε στο Βελιγράδι για προσωπικές υποθέσεις. Η πρόταση είναι έτοιμη: Να διοργανώνεται το «All Star Game» την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε οι παίκτες θα είναι πιο χαλαροί (χωρίς την πίεση των αγώνων) και θα το ευχαριστιούνται περισσότερο.

4.Η δήλωση του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αφορούσε την επ’ αόριστον αναβολή του 36ου Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι, όμως, δεν δείχνουν να ευαισθητοποιούνται από τη συρρίκνωση του αθλήματος. «Όλα είναι ωραία εδώ, αλλά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τον Τελικό του Κυπέλλου. Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να διοργανώσει έναν Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας;», αναρωτήθηκε δημοσίως ο «Ζοτς» στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εκδηλώσεων, αλλά απάντηση φυσικά δεν πήρε...

5.Οι αθλητές του μπάσκετ έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές την ευαισθησία τους. Παρά την κούραση από τα συνεχή ταξίδια και τις υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους, δεν λένε ποτέ «όχι» σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι στηρίζουν οικονομικά τους συνανθρώπους τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τις περισσότερες φορές, όμως, ως προς την αντιμετώπιση του «All Star Game», κάνουν… φάουλ. Ευθύνεται, βέβαια, το κακό «timing» της γιορτής του μπάσκετ, αλλά δεν είναι φυσιολογικό η πλειοψηφία των παικτών να εμφανίζεται στη διοργανώτρια πόλη ελάχιστες ώρες πριν από το τζάμπολ του αγώνα της Κυριακής. Μπορεί για τους ίδιους μια παραπάνω ημέρα ξεκούρασης με τις οικογένειές τους να αποτελεί… όαση στην έρημο, αλλά η συνύπαρξη της τοπικής κοινωνίας με τους έλληνες και ξένους σουπερστάρ, οι βόλτες των αθλητών στους δρόμους της πόλης και η επαφή με τον απλό κόσμο, αναβαθμίζουν το «All Star Game» και ισχυροποιούν το μπάσκετ στη συνείδηση των φιλάθλων.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags