Facebook Pixel 1-1: Κοιμόσουνα και... ΣΕΦαγε!
Μπάσκετ
| 2011-03-25 00:35:00

1-1: Κοιμόσουνα και... ΣΕΦαγε!

1-1: Κοιμόσουνα και... ΣΕΦαγε!

Η ανύπαρκτη Σιένα του 1ου αγώνα, έκανε το μπρέικ στο γεμάτο ΣΕΦ. Νίκησε 82-65 τον Ολυμπιακό που είχε μείνει στο +48 της Τρίτης. Τώρα θέλει νίκη στην Ιταλία! Δυσκόλεψε το F4 της Ευρωλίγκα.

Ο θριαμβευτικός τρόπος που ήρθε η νίκη στο πρώτο παιχνίδι έκανε τεράστιο κακό στον Ολυμπιακό που πίστεψε ότι το +48 έφθανε και περίσσευε όχι για το 1-0, αλλά για να προκριθεί στο φάιναλ φορ. Οι Ιταλοί δεν ξεγελάστηκαν, μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι να δείξουν ότι η εικόνα του πρώτου αγώνα δεν τους αντιπροσωπεύει και οι «ερυθρόλευκοι» παρασυρμένοι για μια ακόμα φορά από την πανηγυρική ατμόσφαιρα που στήθηκε στις εξέδρες έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους.

Το πρώτο ματς της σειράς ήταν απλώς «κάτι μαγικό». Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο αμυντικά παιχνίδι και η Σιένα το χειρότερο επιθετικά παιχνίδι. Όπως είχε πει και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς η «επανάληψη του σεναρίου είναι αδύνατη». Τα στοιχεία της φιλοσοφίας των Πειραιωτών φυσικά στην άμυνα ήταν ίδια και απαράλλακτα, αλλά οι Ιταλοί ξεκίνησαν με περισσότερο πείσμα και ηρεμία στο παιχνίδι τους ξέροντας τι είχαν να αντιμετωπίσουν.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε το «σπάσιμο» της άμυνας των «ερυθρολεύκων» από σουτ μέσης απόστασης του Καραρέτο. Η παραγωγικότητα του αγώνα έμεινε σε χαμηλά επίπεδα (6-6, 5’), όπως αναμενόταν από δυο ομάδες που ειδικεύονται στα χαμηλά σκορ. Ο Ολυμπιακός κατάφερνε να βρίσκει τις λύσεις και να διατηρεί το προβάδισμα στο σκορ παίρνοντας πόντους από τις διεισδύσεις του Σπανούλη (12-20, 8’) και τα ρήγματα που δημιουργούνταν από την κορυφή της ρακέτας.


Ο Καουκένας ωστόσο, απάντησε με το… ίδιο νόμισμα όντας σε σαφώς καλύτερη κατάσταση στο τραυματισμένο του πόδι. Ο Λιθουανός γκαρντ έψαξε το ένας εναντίον ενός και με προσωπικές ενέργειες έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της ομάδας του. Η άμυνα ζώνης του Σιμόνε Πιανιτζιάνι απέναντι στους νευρικούς «ερυθρόλευκους» απέδωσε καρπούς και μαζί ένα σερί 14-0 για τους Ιταλούς (12-24, 12’).

Ο Παπαλουκάς ήταν εκτός κλίματος αγώνα, ο Γκόρντον δεν μπορούσε να σκοράρει απέναντι στη ζώνη και ο Νεστέροβιτς τροφοδοτούνταν μακριά από το πεδίο δράσης του και έτσι οι φιλοξενούμενοι θεμελίωσαν διψήφιο προβάδισμα έχοντας τη ψυχολογία με το μέρος τους.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε με τρίποντο του Έρτσεγκ στο 12’ για πρώτη φορά μετά από πέντε λεπτά για το 15-24, αλλά η Σιένα απάντησε με δυο συνεχόμενα τρίποντα των Στόουνρουκ και Λαβρίνοβιτς για το +15 (15-30). Ο εκνευρισμός ήταν φανερός στις κινήσεις των Πειραιωτών που έβλεπαν το παιχνίδι να μην πηγαίνει σύμφωνα με τις προσδοκίες τους.

Η είσοδος του Σπανούλη και του Χαλπερίν έγινε ως αντίδοτο στην άμυνα ζώνης, αλλά ο Ίβκοβιτς φρόντισε να περιορίσει την Σιένα με τον ίδιο τρόπο. Η ζώνη δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, όσο η επιστροφή του «καθαρού μυαλού» στις ενέργειες των Πειραιωτών και η ανάληψη ηγετικών προσπαθειών από τον Σπανούλη. Ο «Kill-Bill» πήρε πάνω του αρκετές φάσεις και με τον σαφώς πιο ήρεμο Παπαλουκά δίπλα του, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 31-39 στο ημίχρονο.

Η εκκίνηση της τρίτης περιόδου εκτυλίχθηκε ως σαν συνέχεια του τέλους του πρώτου ημιχρόνου. Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 35-39 (22’) με δυο καλάθια του Έρτσεγκ, αλλά παρά την αφύπνιση της εξέδρας και την ώθηση που έδιναν οι φίλαθλοι, η Σιένα επέστρεψε και πάλι. Με δυο γρήγορα καλάθια των Καραρέτο και Ζήση έκανε το 35-44 (23’) και εκμεταλλευόμενη τα επιθετικά ριμπάουντ του Χέρστον και τα εύστοχα σουτ του Έλληνα γκαρντ της διατήρησε ευρύ προβάδισμα (47-56, 27’).

Όσο και να προσπαθούσε ο Ολυμπιακός, να περάσει τη μπάλα κοντά στο καλάθι η άμυνα ζώνης που έπαιζε η Σιένα αποσυντόνιζε πλήρως τις κινήσεις στην επίθεση και έτσι με αρκετές δεύτερες επιθέσεις οι Ιταλοί έφθασαν στο +10 (51-61, 30’).

Τα συναισθήματα των παικτών και των δυο ομάδων ήταν ακριβώς αντίθετα από ο, τι την Τρίτη. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν νευρικοί και αναποτελεσματικοί έχοντας κατά νου το πρώτο παιχνίδι, ενώ οι φιλοξενούμενοι πίστευαν ότι μπορούσαν να σβήσουν μια καλή το -48 και να φέρουν τη σειρά στα ίσα.

Το προβάδισμα για την Σιένα έφθασε στο +13 (58-71, 35’) με τους Γιάριτς και Καουκένας να συνεχίζουν να ελέγχουν πλήρως τον αγώνα, όπως δηλαδή έκαναν από τότε που ξεκίνησαν να λειτουργούν ως δίδυμο στην περιφέρεια. Ο Ράκοβιτς έμοιαζε με… Ντάνκαν, ο Χέρστον με all around παίκτη ολκής και οι Ιταλοί ανέβαζα συνεχώς την υπέρ τους διαφορά και το τελικό 65-82 ανάγκασε τον Ολυμπιακό να φύγει με κατεβασμένο κεφάλι και να αναγκαστεί να ταξιδέψει στη Σιένα για να πετύχει τουλάχιστον μια νίκη για να αποκλειστεί από το φάιναλ φορ!

Τα δεκάλεπτα: 12-20, 31-39, 51-61, 65-82

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags