Facebook Pixel Προγνωστικά και συμπεράσματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
| 2011-03-27 19:54:00

Προγνωστικά και συμπεράσματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Προγνωστικά και συμπεράσματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ο Φίλιππος Συρίγος γράφει μέσα από το blog του για τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Μπαρτσελόνα, αλλά και για τη «μάχη» του Ολυμπιακού με την Σιένα. Προγνωστικά και προβλέψεις για το Final4της Ευρωλίγκα…

Ωραία λοιπόν! Εκεί που όλοι θεωρούσαμε ότι το γερό ελληνικό χαρτί για το Final Four, ήταν ο Ολυμπιακός, ήρθε την Πέμπτη η μεγάλη ανατροπή και τώρα κανείς δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι να περιμένει...

Το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον έχει εκτιναχθεί στα ύψη και το μπάσκετ κερδίζει μια μικρή έστω, ρεβάνς από το ποδόσφαιρο, που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αν πετύχουν το στόχο τους και οι δύο ελληνικές ομάδες, πόσο μάλλον αν κάποια από αυτές φέρει το τρόπαιο στην πατρίδα.

Τo κλειδί για να στεφθεί, είτε ο ίδιος είτε ο Ολυμπιακός, πρωταθλητής Ευρώπης, το κρατάει στα χέρια του ο Παναθηναϊκός και έχει να κάνει με τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, που δεν είναι μόνο η κάτοχος του τίτλου, αλλά επιπλέον εθεωρείτο από την αρχή της διοργάνωσης ως το μεγάλο φαβορί μιας και το Final Four γίνεται στην πόλη της.

Αν αποκλεισθεί λοιπόν η Μπαρτσελόνα κι ο Ολυμπιακός υπερισχύσει της Σιένα θα έχουμε ελληνικό εμφύλιο στον έναν ημιτελικό και μια ομάδα μας εκ του ασφαλούς στον τελικό, με αντίπαλο κάποια από τις Μακάμπι, Βαλένθια, Ρεάλ και Κάχα Λαμποράλ. Αλλά ακόμα και αν ο Ολυμπιακός μείνει έξω, ο Παναθηναϊκός θα είναι φαβορί, όχι μόνο στον ημιτελικό με τη Σιένα, αλλά και σε ολόκληρο το Final Four. Οπότε και πάλι οι ελληνικές πιθανότητες θα είναι μεγάλες.

Για να δούμε όμως πως τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη. Και πρώτα στο σημαντικότερο ζευγάρι των play off, αυτό ανάμεσα στις δύο τελευταίες πρωταθλήτριες, Μπαρτσελόνα (2010) και Παναθηναϊκό (2009). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν αρχίσουν τα ματς, ο Παναθηναϊκός, στα προγνωστικά, έβγαινε χαμένος. Γιατί μέχρι τότε δε έπαιζε καλά και γιατί η Μπαρτσελόνα, που είχε ανακάμψει αγωνιστικά κατά τη διάρκεια του top-16 (6-0) είχε με το μέρος της το πλεονέκτημα έδρας.

Όμως ο πεντάκης πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, χάρη στη στρατηγική του Ομπράντοβιτς, την εκτόξευση του Καλάθη και τον χαρακτήρα που έδειξαν όλα του τα βασικά στελέχη, μετά από δύο αξέχαστα παιχνίδια έκανε το break, και τώρα θέλει δύο νίκες στην Αθήνα για να τελειώσει τη δουλειά.

Μάλιστα... Δύο συνεχόμενες νίκες επί της Μπαρτσελόνα που γίνονται τρεις αν προστεθεί κι εκείνη που ήδη επιτεύχθηκε μέσα στο «Παλαού Μπλαουγκράνα»! Καθόλου σίγουρη προοπτική. Γιατί η έδρα παίζει μικρότερο ρόλο από αυτόν που της αποδίδεται και γιατί, ενώ καμία από τις δύο ομάδες δεν θεωρείτε άτρωτη η Μπαρτσελόνα υπερέχει σε βάθος πάγκου, γεγονός που σίγουρα θα προβληματίσει τον Παναθηναϊκό στη διαχείριση του έμψυχου υλικού του.

Από την άλλη όμως το «τριφύλλι» έχει το ηθικό του στα ύψη και ταυτόχρονα ξέρει ότι υπερέχει και στον τομέα της τακτικής όπου ο Ομπράντοβιτς έχει ένα καθαρό 2-0 επί του Τσάβι Πασκουάλ. Προσωπικά νομίζω ότι το ματς - κλειδί θα είναι αυτό της Τρίτης, γιατί όποια ομάδα το κερδίσει, την Πέμπτη θα παίξει ματς-μπολ. Ενώ αντίθετα όποια το χάσει, θα θέλει δύο νίκες για να πάει στο Final Four.

Για το ζευγάρι Ολυμπιακός-Σιένα, τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς, μετά τα τόσο αντιφατικά αποτελέσματα των δύο πρώτων αγώνων; Προσωπικά νομίζω ότι ούτε το +45 του εναρκτήριου ματς, αλλά ούτε και το -17 εκείνου που ακολούθησε έχουν σχέση με τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Ακραίες περιπτώσεις και οι δύο, παραπέμπουν για την ώρα της αλήθειας στα επόμενα παιχνίδια, που αναμένονται συγκλονιστικά.

Κατά γενική ομολογία, η Σιένα διαθέτει σκληρή έδρα, αλλά ο Ολυμπιακός, μετά τις νίκες σε Βαλένθια και Κωνσταντινούπολη πιστεύει ότι μπορεί να τη σπάσει. Ο Σπανούλης ξέρει πολύ καλά τα κατατόπια  καθώς σε ανάλογη περίπτωση το 2009, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε δύο νίκες με τις οποίες τελείωσε επί τόπου τη σειρά. Όμως θα χρειαστεί τη συμπαράσταση του Τεόντοσιτς, ο οποίος δεν έπαιξε στο ΣΕΦ και τώρα απαιτείτε να επανέλθει  πλήρης ετοιμοπόλεμος! Μπορεί;

Προγνωστικά και για τα δεύτερα ζευγάρια των play off, που υπενθυμίζεται ότι όλα βρίσκονται στο 1-1.

*Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 47-53%
*Ολυμπιακός-Σιένα 52-48%
*Ρεάλ-Βαλένθια 45-55%
*Καχά Λαμποράλ-Μακάμπι 40-60%

 Πηγή: Novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags