Facebook Pixel «Σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ…»
Μπάσκετ
| 2011-03-31 14:18:00

«Σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ…»

«Σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ…»

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Ηλίας Ζούρος, σε δηλώσεις του στον «Sentra», εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν την δυνατότητα να δώσουν το «παρών» στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά:

Για την φάση των «8» στην Ευρωλίγκα:

«Σε αυτές τις σειρές όλα τα παιχνίδια, με εξαίρεση την Μακάμπι, είναι πολύ κοντά και κρίνονται σε λεπτομέρειες και δεν είναι έκπληξη κανένα αποτέλεσμα σε κανένα παιχνίδι. Το βλέπουμε καθαρά αυτό γιατί την προηγούμενη αγωνιστική κέρδισαν όλοι οι φιλοξενούμενοι. Οι έδρες δεν είναι τόσο ισχυρές πλέον, οι ομάδες είναι πολύ κοντά γιατί όταν φτάνεις σε αυτό το επίπεδο όλες οι ομάδες είναι πολύ καλές, άρα ο οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε».

Για το αν η κούραση μπορεί να παίξει ρόλο σε ματς τέτοιου επιπέδου:

«Η κούραση μπορεί να παίξει ρόλο αν ο προπονητής χρησιμοποιεί λίγους παίκτες στο ματς, με συνέπεια να μην έχει η ομάδα συγκέντρωση προς το τέλος. Ξέρουμε όμως τώρα ότι μια ομάδα με μια νίκη πάει στο φάιναλ φορ και πολλές φορές η ψυχική δύναμη και το κουράγιο καλύπτει την έλλειψη συγκέντρωσης και δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσεις μια μπάλα, να πάρεις ένα ριμπάουντ καθοριστικό και να φτάσεις στο θεμιτό αποτέλεσμα».

Για το ότι ο Ομπράντοβιτς επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του μυαλού των παικτών του ενόψει του σημερινού αγώνα:

«Είναι φυσιολογικό γιατί αυτό που επιζητά ο προπονητής είναι συγκέντρωση. Όταν παίζεις απέναντι στην Μπαρτσελόνα που έχει ταλέντο και πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν, εκείνο που χρειάζεσαι είναι συγκέντρωση για 40 λεπτά. Η συγκέντρωση αυτή θέλει να είσαι έτοιμος και αθλητικά και πνευματικά ώστε να ανταπεξέλθεις για αυτά τα 40 λεπτά. Βλέπουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλά μεγάλα διαστήματα μέσα στο παιχνίδι του, αλλά υπάρχουν και μερικά κενά. Όσο λιγότερα είναι αυτά τα κενά τόσο πιο κοντά θα είναι ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ».

Για το αν υπάρχουν μυστικά μεταξύ των ομάδων:

«Δεν μπορώ να πιστέψω μετά από τόσα παιχνίδια ότι μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό παρά μόνο μικρές αλλαγές. Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μια πολύ μεγάλη έκπληξη με την σωστή τακτική του από το πρώτο παιχνίδι στην Μπαρτσελόνα, ακολούθησε με πολύ μικρές παραλλαγές αυτή την τακτική στα επόμενα παιχνίδια και ήρθαν θετικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι όταν μια συνταγή είναι επιτυχημένη δεν την αλλάζεις, απλά χρησιμοποιείς ένα πολύ μικρό τρικ που μπορεί να σου δώσει ένα μικρό αβαντάζ για πολύ λίγο μέσα στο παιχνίδι. Όλα θα παιχτούν στο κομμάτι της συγκέντρωσης, γιατί η άμυνα δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα του Παναθηναϊκού και σταματώντας τα επιθετικά όπλα της Μπαρτσελόνα και κυρίως τον Ναβάρο, να αποκτήσει ένα αβαντάζ παίζοντας και στην έδρα του ώστε να πάει στο φάιναλ φορ».

Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη που οδηγεί την ομάδα προς το φάιναλ φορ:

«Πρώτα από όλα μην τον ματιάσουμε γιατί έχει κάνει τρία πολύ καλά παιχνίδια. Κάνει πολύ καλά την δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένας πολυτάλαντος παίκτης που μπορεί να κάνει καλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Έχει τον ηγετικό ρόλο στην ομάδα οπότε είναι φυσιολογικό με μια καλή απόδοση δική του να τραβάει όλη την ομάδα επάνω του. Ας ελπίσουμε να το κάνει και σήμερα και να βρεθεί ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ».

Για την δήλωση Ναβάρο ότι αν ελέγξουν τα ριμπάουντ μπορούν να φύγουν νικητές από το ΟΑΚΑ:

«Το ριμπάουντ είναι και θέμα πάθους και διάθεσης. Στο τελευταίο παιχνίδι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν ότι το ήθελαν παραπάνω και σε κάθε φάση βλέπαμε τρεις και τέσσερις παίκτες να βρίσκονται στο ένα μέτρο και να διεκδικούν το ριμπάουντ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο πάθος είχανε προς το τέλος του παιχνιδιού. Το να κερδίσει η Μπαρτσελόνα λογικό είναι, βεβαία το απευχόμαστε και ευχόμαστε η ομάδα του Παναθηναϊκού να είναι εξίσου καλή και εξίσου συγκεντρωμένη και να φτάσει στο φάιναλ φορ».

Για το αν επηρεάστηκε ο Ολυμπιακός από την διαφορά των 48 πόντων του πρώτου παιχνιδιού:

«Όχι δεν έπαιξε ρόλο, θα είναι περισσότερο δικαιολογία αν το ισχυριστείς. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι μπήκε όπως έπρεπε να μπει. Μπήκε πολύ συγκεντρωμένος και δεν έχασε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. Αντίθετα η Σιένα ήταν πολύ κακή, ήταν πραγματικά μπλοκαρισμένη, δεν έχει το σούπερ ταλέντο αλλά είναι ομάδα όμως και μέσα από την ομαδική δουλειά προσπαθεί να πάρει το αποτέλεσμα. Βρέθηκε πίσω αρκετά στο σκορ από το ξεκίνημα και το παράτησε σιγά-σιγά όσο περνούσε η ώρα. Δεν είναι όμως δικαιολογία για το δεύτερο παιχνίδι αυτή η διαφορά. Το δεύτερο παιχνίδι ήταν τελείως διαφορετικό με μια Σιένα που προσπάθησε να αποδείξει ότι δίκαια είναι εδώ, έπαιξε πολύ σκληρά, έβαλε κάποια σουτ οπότε απέκτησε την ψυχολογία και κέρδισε το παιχνίδι. Στο τρίτο παιχνίδι έπρεπε ο Ολυμπιακός αντίστοιχα να μπει συγκεντρωμένος και να πάρει το ματς. Είχε όμως μια προσθήκη, γιατί οι ομάδες έχουν ρυθμό όταν έχουν όλους τους παίκτες μαζί. Ο Τεοντοσιτς μετά από μια απουσία μεγάλη ξαναμπήκε στην ομάδα, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει την νίκη μέσα σε μια έδρα που είναι από τις πιο σκληρές της Ευρώπης, δεν τα κατάφερε, η άμυνα ήταν πολύ δυνατή της Σιένα, δεν ήταν συγκεντρωμένος, δεν είχε το πάθος και δεν τα κατάφερε. Δεν σημαίνει τίποτα όμως αυτό γιατί ο Ολυμπιακός έχει επιθετικό ταλέντο, έχει παίκτες που μπορούν να πάρουν την ομάδα πάνω τους και μπορεί να ανταπεξέλθει. Το πιο σημαντικό όμως είναι να παίξει καλή άμυνα».

Για το ότι δείχνουν κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού ότι είναι κουρασμένοι:

«Δεν πιστεύω ότι έχουν "κλατάρει". Μερικές φορές το μυαλό είναι το πρόβλημα. Είδατε ότι στον Παναθηναϊκό δουλέψανε αρκετά στο πνευματικό κομμάτι. Εκεί πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα του Ολυμπιακού και διάβασα ότι προσπαθεί ο προπονητής του Ολυμπιακού να αποσυμπιέσει το μυαλό των παικτών και μετά να κερδίσει την συγκέντρωσή τους στο 100% στο τέταρτο παιχνίδι. Είναι όμως ένα παιχνίδι δίχως αύριο γιατί η μεγάλη ευκαιρία ήταν το τρίτο παιχνίδι, αλλά δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί. Έχει τους παίκτες που μπορούν να σκοράρουν, έχει την άμυνα και το έχει δείξει φέτος σε δυο σημαντικά παιχνίδια εκτός έδρας, ότι είναι έτοιμοι για δύσκολα παιχνίδια και μπορεί να τα πάρει και το ίδιο πρέπει να κάνει και σήμερα».

Για τον Μάρκο Γιάριτς και την απόδοση του στο τελευταίο παιχνίδι:

«Είναι ένας πολύ καλός παίκτης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Μπορεί να έχει πάρει φθίνουσα πορεία η απόδοση του τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι ένας τέτοιος παίκτης τέτοιου επιπέδου δεν μπορεί να παίξει καλά σε ένα κρίσιμο παιχνίδι. Περίμενα μια καλή απόδοση από αυτόν τον παίκτη, όχι τους πόντους αλλά μια καλή απόδοση. Το να βάλεις καλάθια παίζει ρόλο και η ψυχολογία, αν ξεκινήσεις καλά και είσαι ζεστός στο παιχνίδι. Αλλά δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι είναι καλός παίκτης. Εύχομαι να κερδίσουν και οι δυο ελληνικές ομάδες και να φτάσουν στο φάιναλ φορ, γιατί είναι σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ να έχει ομάδες σε όλα τα φάιναλ φορ».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags