Facebook Pixel Στατιστικές αλήθειες ή ψέματα; Λαμόνικα το νου σου!
Μπάσκετ
| 2011-03-31 14:45:00

Στατιστικές αλήθειες ή ψέματα; Λαμόνικα το νου σου!

Στατιστικές αλήθειες ή ψέματα; Λαμόνικα το νου σου!

Στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα προέκυψε Λαμόνικα λοιπόν. Ο Ιταλός διαιτητής, για τον οποίο έγινε τόσο θόρυβος χθες...

Εμείς δε θα μπούμε στη λογική της διαιτητολογνείας. Ετσι όπως έγινε η αντικατάσταση του τρίο των ρέφερις στον αποψινό τελικό, έχει ξεσηκωθεί θύελλα συζητήσεων και ερωτηματικών.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιταλός λογίζεται στον κόσμο της διαιτησίας ως πρωτοπαλίκαρο των Ισπανών, αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί, ούτε προκατειλημμένοι. Εξάλλου με τόσο θόρυβο που έχει προκληθεί, ο Λαμόνικα είναι δύσκολο να εμφανιστείς σαν Μουτζαχεντίν εξυπηρετώντας σαν Tαλιμπάν συμφέροντα. Εκτός κι αν παίζει κάτι που ούτε καν μπορούμε να το φανταστούμε.

Ο «σκύλος» πάντως έψαξε. Και βρήκε. Τα στατιστικά του Παναθηναϊκού με διαιτητή τον Λαμόνικα. Από το 2001, από το τότε που ξεκινά η ενοποιημένη Ευρωλίγκα, ο Ιταλός έχει σφυρίξει σε 18 αγώνες τους πράσινους. Ξέρετε ποιο είναι το ρεκόρ; Ο Παναθηναϊκός έχει 13 νίκες και μόλις 4 ήττες. Υπάρχουν όμως και μερικά στοιχεία που χρίζουν ανάλυσης

Για να τα δούμε...

- Από το 2001 μέχρι το 2003 ο Λαμόνικα έχει παίξει σε έξι ματς στα οποία το τριφύλλι μετράει ισάριθμες νίκες και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι αρκετά σημαντικές, όσο και δύσκολες.

- Από το 2003, μέχρι το 2005 ο Ιταλός εξαφανίζεται και δεν πατάει παρκέ σε κανένα ματς του Παναθηναϊκού

- Επιστρέφει στις 9 Νοεμβρίου 2005, όταν ο Παναθηναϊκός κερδίζει την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ με 92-82

- Περίπου ενάμισι χρόνο αργότερα, στις 8 Μαρτίου 2006, ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την πρώτη ήττα του με διαιτητή τον Λαμόνικα. Είναι ο τρίτος αγώνας του ΤΟΠ 16 και οι πράσινοι χάνουν από την Εφές Πίλσεν και τα παράπονα είναι χλιαρά.

- Στη συνέχεια παίζει το αδιάφορο ματς με την Μπαρτσελόνα εκτός έδρας στο τέλος της κανονικής περιόδου στη σεζόν 2006-07 και σφυρίζει τον ημιτελικό και τον τελικό του Φάιναλ Φορ της Αθήνας, όπου ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης. Γενικά κάνει καλή δουλειά, αλλά στον τελικό του χρεώνονται μερικά σφυρίγματα υπέρ των Ρώσων.

- Τα τελευταία τρία χρόνια ο Λαμόνικα σφυρίζει μόνο τρεις αγώνες του Παναθηναϊκού. Την ήττα από την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2008-09, το αδιάφορο ματς με την Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ και φέτος εμφανίστηκε στη Λιθουανία, στον αγώνα με την Λιέτουβους

ΣΧΟΛΙΑ

Στο μπάσκετ ένας διαιτητής μόνος του είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει αποτέλεσμα σε αυτό το επίπεδο των αγώνων. Εκτός κι αν έχει αναλάβει ειδική αποστολή και το μόνο που τον απασχολεί είναι να τη φέρεις εις πέρας.

Για αυτό το λόγο, τα στατιστικά των διαιτητών στο μπάσκετ δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Εξάλλου οι καλοί διαιτητές δεν εκτίθενται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Άλλαξαν τον διαιτητή του ΠΑΟ - Μπάρτσα, έβαλαν Λαμόνικα!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags