Facebook Pixel «Δεν τον λένε τυχαία ‘αυτοκράτορα’»
Μπάσκετ
| 2011-04-05 18:15:00

«Δεν τον λένε τυχαία ‘αυτοκράτορα’»

«Δεν τον λένε τυχαία ‘αυτοκράτορα’»

Με αφορμή την επέτειο των 23 ετών από την πρώτη παρουσία του Άρη σε Final 4, στη Γάνδη, ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε για τις αναμνήσεις του εκείνη την εποχή.

«Όταν δημιουργούσαμε εκείνη τη μεγάλη αυτοκρατορία βρεθήκαμε απέναντι σε ομάδες όπως οι Τρέϊσερ, Μακάμπι και Μπαρτσελόνα. Ήταν οι μεγαλύτερες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εμείς για πρώτη φορά παίξαμε με τη Μακάμπι πριν 25 χρόνια. Λόγω απειρίας χάσαμε το παιχνίδι με 91-95. Όταν παίξαμε τον επαναληπτικό αγώνα στο Τελ Αβίβ, όπου η Μακάμπι είχε να χάσει δύο χρόνια, κερδίσαμε με ένα πόντο.

Βέβαια η διαιτησία δεν μας έπαιξε καλά σε εκείνο το διότι ήταν μεγάλη δύναμη η Μακάμπι τότε και πάντα η διαιτησία ήταν με τον δυνατό. Επίσης θυμάμαι όταν νικήσαμε την Τρέισερ με 31 πόντους, η οποία αποτελούνταν από την μισή εθνική ομάδα της Ιταλίας, παίξαμε το καλύτερο παιχνίδι που έχει γίνει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στην Ιταλία δυστυχώς όμως χάσαμε με 34 πόντους», είπε στον «Aris FM 92,8».

Σχετικά με το final four της Γάνδης ανέφερε τα εξής: «Στην Ελλάδα οι παράγοντες απαγόρευαν να παίζουν οι ξένοι στο Πρωτάθλημα. Ενώ όλες οι ομάδες στην Ευρώπη είχαν τους καλυτέρους παίκτες, εμείς παίζαμε μόνο με Έλληνες. Μπορεί να είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, δεν είχαμε όμως αυτή την υπερατλαντική δύναμη από την Αμερική που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες και αυτό ήταν στα μείον μας. Αν επέτρεπαν τους ξένους στην Ελλάδα ο Αρης θα είχε σηκώσει το ευρωπαϊκό και θα ήταν το φαβορί για κάθε διοργάνωση.

Δεν είχαμε την κατάλληλη εμπειρία και μας έλειπε ένας παίκτης στη θέση του σέντερ. Παρόλα αυτά ήμασταν μια πολύ καλή ομάδα. Όταν αγαπάς κάτι και το κάνεις με τη ψυχή σου θα πετύχεις σίγουρα. Εμείς ήμασταν όλοι παθιασμένοι. Παίζαμε για τη φανέλα.
Το ότι ήμασταν τόσο καλή ομάδα οφειλόταν βέβαια και στον ανταγωνισμό. Και αυτό οφειλόταν. Τη δεκαετία του `80 ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε μια πολύ καλή ομάδα, προσπαθούσε να μας φτάσει και ο Αρης αναγκάζονταν να γίνεται καλύτερος. Το μπάσκετ τότε ήταν μονοπώλιο της Θεσσαλονίκης».

Αναφερόμενος στον κόσμο του Αρη και το πώς αντιμετωπιζόταν η ομάδα εκείνα τα χρόνια υπογράμμισε: «Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το θεσμό του final four ήταν Βέλγος και για αυτό το λόγο έγινε η πρώτη διοργάνωση στη Γάνδη. Ήταν ο πιο αυστηρός κριτής της ομοσπονδίας και για αυτό τον λόγο τον έβαλαν μόνιμο στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθεί τα παιχνίδια του Αρη. Όταν κερδίζαμε και πηγαίναμε στο Ακρόαμα, έζησε το ρυθμό του κόσμου μου, ήρθε και μου είπε πως ο Αρης δεν θα τιμωρηθεί ποτέ».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχαν τηλεφωνικοί κατάλογοι. Όλος ο κόσμος είχε να λέει για τη έδρα του Αρη και την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι φίλαθλοι του. Η κρατική τηλεόραση είχε 82% τηλεθέαση και τα νυχτερινά μαγαζιά ενώ είχαν ρεπό τη Δευτέρα, λόγω του Αρη, το μετέφεραν την Πέμπτη. Αυτή την μέρα υπήρχε μόνο ο Αρης. Υπήρχαν άνθρωποι που μπορεί στο ποδόσφαιρο να υποστήριζαν τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, στο μπάσκετ όμως ήταν Αρης. Ο χαρακτηρισμός αυτοκράτορας δεν ήταν τυχαίο».

Τέλος ο Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας για το περιστατικό με το ξενοδοχείο της ομάδας στη Γάνδη έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας:
«Όταν νικήσαμε στην Ολλανδία την Ντε Μπός και προκριθήκαμε στο final four της Γάνδης, έστειλα τον Φάνη Ταρνατώρο να βρει ένα ήρεμο ξενοδοχείο σε ένα καλό και ήρεμο περιβάλλον. Όταν φτάσαμε στην Γάνδη και πήγαμε στο ξενοδοχείο είδα ότι είχε σήμα μια μαύρη γάτα και άρχισα να γελάω. Πέρα από αυτό πάντως ήταν ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags