Facebook Pixel Ο πεινασμένος ...τίτλους κατακτά!
| 2013-12-24 15:40:00

Ο πεινασμένος ...τίτλους κατακτά!

Ο πεινασμένος ...τίτλους κατακτά!

Αποτελεί αξίωμα στο μπάσκετ, ο πεινασμένος να νικάει. Θυμηθείτε όλοι πώς εκθρόνισε ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό προ διετίας και σημειώστε τις πέντε, πλέον, νίκες των "πρασίνων" επί των "ερυθρολεύκων" σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλους. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς. 
 

Ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έρχεται από άσχημα παιχνίδια και μοιάζει πολύ πιο πεινασμένη από αυτή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αν είναι λογικό ο Παναθηναϊκός να τα δίνει όλα προκειμένου να αφήσει πίσω κακές εμφανίσεις, να αποσείσει από πάνω του την πίεση που ασκείται σε όλη την ομάδα, φαντάζει παράλογο ο Ολυμπιακός να μην κρατάει την ίδια... γυαλάδα στο μάτι μετά από δύο ευρωπαϊκά μεν, αλλά μόνο ένα πρωτάθλημα.

Διότι ουσιαστικά εκεί πήγε το παιχνίδι. Ό,τι κι αν σχεδίασε ο Πεδουλάκης, στα τελευταία 10 λεπτά έριξε στο παρκέ την περυσινή ομάδα με την άμυνα του Λάσμε και του Γκιστ, το τρομερό πάθος του κομάντο Μπράμου, την εξυπνάδα του Μασιούλις και βέβαια στην σταθερότητα του Διαμαντίδη. Όλα γύρισαν εκεί από όπου άρχισαν πέρυσι. Όποια δουλειά κι αν έγινε το καλοκαίρι από τον προπονητή και τους συνεργάτες του, έδωσε την σκυτάλη σε ένα σκληρό, αντιαισθητικό κάτι σαν μπάσκετ, που όμως μέσα του είχε καρδιά, μυαλό και ψυχή.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δικαιότατα την ευκαιρία για να τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, κυρίως όμως κέρδισε χρόνο προκειμένου να παίξει κανονικό μπάσκετ, να κάνει τις προσθήκες του, χωρίς να ελπίζει ότι ο αντίπαλος είτε θα φοβηθεί είτε θα χάσει όλα τα ελεύθερα σουτ.

Οι ευθύνες στον Σπανούλη

Ό,τι ακριβώς συνέβη πάλι στον Ολυμπιακό στο ίδιο γήπεδο. Όπως ο ίδιος τρομάζει τους αντιπάλους στην Ευρωλίγκα με το μέταλλό του, αυτό το μέταλλο γίνεται πλαστικό μόλις πατήσει το ΟΑΚΑ. Αν οι καινούργιοι έχουν το δικαίωμα του "βαπτίσματος του πυρός", παίκτες όπως ο Σπανούλης ή ο Πρίντεζης δεν το διαθέτουν. Ακόμα ένα πολύ κακό παιχνίδι με τον Πρίντεζη να μην μπαίνει ποτέ στο παιχνίδι σε άμυνα ή επίθεση και τον Σπανούλη να συνεχίζει να κάνει λάθη.

Σύμφωνοι η άμυνα του Παναθηναϊκού επικεντρώνεται στον αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο αυτή όταν φεύγει αιφνιδιασμό και δεν μπορεί να δώσει την μπάλα στο ένα μέτρο ή αρνείται πεισματικά να πάει προς το καλάθι χρησιμοποιώντας την εκρηκτικότητά του. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό θαύμα του Ολυμπιακού, την επιστροφή του στην κορυφή στην Ελλάδα απέναντι σε έναν καλύτερο Παναθηναϊκού, δική του ευθύνη είναι να βελτιωθεί η εικόνα του ιδίου και των συμπαικτών του στο ΟΑΚΑ. Εκεί που σε 50 ημέρες θα πάει άλλες δύο φορές για την πρωτιά στο πρωτάθλημα και την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε αυτό το παιχνίδι από κακή προετοιμασία, αλλά από την έλλειψη πάθους. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε όλες τις χαμένες μπάλες και πήρε όλα τα ριμπάουντ. Ό,τι και να πει ο προπονητής, το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ είναι "ένας παίκτης που δεν κάνει μπλοκ άουτ". Όταν ο Μπράμος παίρνει δύο φορές την διεκδικούμενη μπάλα από τον Ντάνστον, τότε ο αγώνας έχει πάει στον Παναθηναϊκό.

Για τους πρωταθλητές Ευρώπης συνολικά δεν αλλάζουν πολλά. Είναι σαφές ότι οι ψηλοί του θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούν να βοηθήσουν στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που ακόμα δεν έχουν δείξει. Ο Λοτζέσκι, που μοιάζει σε διαρκή πτώση, δεν είναι τόσο κακός όσο εμφανίστηκε. Και πάλι όμως, αν Σπανούλης και Πρίντεζης οφείλουν να οδηγήσουν την ομάδα τους σε αυτά τα παιχνίδια. Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο δεν λειτουργεί αν οι παίκτες δεν μπορούν να πάρουν τα ριμπάουντ, να κερδίσουν τις μπάλες. Γι' αυτό και στον συγκεκριμένο αγώνα οι ευθύνες του Μπαρτζώκα είναι λιγότερες.

Θα αντέξουμε άλλα οκτώ παιχνίδια;

Το σημαντικότερο όμως για όλους εμάς που πρωτίστως μας ενδιαφέρει το μπάσκετ, είναι ότι θα πρέπει να υποβληθούμε άλλες οκτώ φορές στο ίδιο μαρτύριο. Λέι απ που πάνε μόνο στο ταμπλό, παίκτες περισσότερο στο παρκέ παρά στον αέρα, ελεύθερα σουτ που δεν φτάνουν πουθενά, στεφάνια... ήρωες. Πέραν των φανατικών, δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να θέλει να ξαναδεί αυτή τη διασταύρωση ταυρομαχίας με σαλιγκαροδρομίες.

Άλλη η καλή άμυνα, άλλο η τακτική και άλλο επιθέσεις 30 δευτερολέπτων με χρονόμετρο στα 24''. Πρέπει να είναι οι μοναδικές ομάδες που βρήκαν τρόπο να κάνουν καθυστέρηση στο μπάσκετ. Άλλα οκτώ παιχνίδια; Τρομακτικό ακούγεται.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags