Facebook Pixel Το μαύρο κουτί του Ολυμπιακού
| 2013-12-25 20:50:00

Το μαύρο κουτί του Ολυμπιακού

Το μαύρο κουτί του Ολυμπιακού

Ηταν βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έφτανε η ώρα για την πρώτη ήττα του Ολυμπιακού, ωστόσο το τάιμινγκ δεν έμοιαζε και τόσο καλό για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Εχασαν από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και απώλεσαν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Πλέον, θα «πολεμήσουν» για τους δύο βασικούς στόχους της σεζόν 2013-14 που φυσικά είναι το τρόπαιο της Ευρωλίγκα για το three peat και το πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά, η ήττα στο ΟΑΚΑ πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια και αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να καταγραφούν τα λάθη, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Το πρώτο και κύριο αίτιο της ήττας από τους «πράσινους» ήταν η έλλειψη συγκέντρωσης και το γεγονός πως η ομάδα έμοιαζε να μην είναι έτοιμη για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είχαν καθαρό μυαλό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και... εγκλωβίστηκαν στον ρυθμό του Παναθηναϊκού, αφήνοντας στην άκρη το δικό τους παιχνίδι. Το δεύτερο και καταφανές αίτιο της ήττας ήταν οι πολλές χαμένες προσωπικές «μάχες». Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβαζαν το κορμί τους στη... φωτιά και κέρδισαν σχεδόν όλες τις διεκδικούμενες μπάλες. Πήγαιναν πιο δυνατά και με μεγαλύτερο πάθος στις φάσεις, κάτι που τους βοηθούσε και ψυχολογικά.

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα έπαιξε η μικρότερη ταχύτητα με την οποία έπαιξε ο Ολυμπιακός σε σχέση -πάντα- με την εικόνα που έχει δείξει. Σχεδόν κανένας αιφνιδιασμός, αποκλειστικά σετ επιθέσεις και παράλληλα αργη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Πολλοί παίκτες βρέθηκαν σε κακή βραδιά και στο τελευταίο τρίλεπτο δεν μπήκε ούτε ένα από τα λεγόμενα μεγάλα σουτ. Πλέον, το ζητούμενο είναι η διαχείριση της πρώτης ήττας στη φετινή σεζόν και ο τρόπος αντίδρασης της ομάδας.

Δεν φάνηκε ο Σπανούλης

Ο Αργύρης Πεδουλάκης έριξε όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του Βασίλη Σπανούλη και εντέλει κατάφερε να τον περιορίσει αισθητά. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έμεινε στους οκτώ πόντους με 3/10 σουτ, ενώ υπέπεσε σε πέντε λάθη και μοίρασε μόλις δύο ασίστ. Οι ψηλοί των «πράσινων» που έβγαιναν στο μαρκάρισμά του έκοψαν τη δημιουργία του Σπανούλη και έκλεισαν τους διαδρόμους που είχε προς το καλάθι.

Ο ίδιος δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά, ωστόσο ουδείς μπορεί να τους καταλογίσει ευθύνες, πέρα από αυτές που του αναλογούν. Εχει μάθει να αντιμετωπίζει άμυνες προσαρμοσμένες πάνω του, πολλούς διαφορετικούς αμυντικούς σε κάθε παιχνίδι, αλλά κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν κατάφερε να βρει τη λύση για να οδηγήσει τους συμπαίκτες του στη νίκη. Πλέον, έχει αρκετή δουλειά μπροστά του, καθώς οι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ο ίδιος είναι έτοιμος να... πιάσει δουλειά.

Πρώτος με το να ανεβάσει ψυχολογικά τους συμπαίκτες του, κάτι που κάνει με μεγάλη επιτυχία την τελευταία τριετία, και, κατά δεύτερον, να βγει μπροστά στο μεγάλο εντός έδρας παιχνίδι που ακολουθεί με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Το συγκεκριμένο ματς είναι κομβικό, καθώς οι Πειραιώτες προέρχονται από την πρώτη τους ήττα.

«Πλήρωσαν» τις μπουνιές

Οι Γιώργος Πρίντεζης και Μίρζα Μπέγκιτς εμφανίστηκαν επηρεασμένοι από την έλλειψη αγώνων και οι φόβοι των ανθρώπων του Ολυμπιακού βγήκαν αληθινοί. Επί της ουσίας, οι δυο ψηλοί «πλήρωσαν» τις μπουνιές που έπεσαν στο παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ και η τιμωρία τούς στέρησε την ευκαιρία να παίξουν στα τρία τελευταία ματς της Ευρωλίγκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τον ρυθμό που είχαν αποκτήσει. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι Πρίντεζης και Μπέγκιτς έπαιξαν μόνο στα ματς πρωταθλήματος και πριν από το ΟΑΚΑ είχαν οκτώ μέρες να αγωνιστούν σε επίσημο ματς. Ηταν ξεκάθαρο πως βρίσκονταν μακριά από τον καλό τους εαυτό και ο λόγος ήταν προφανής και για τους δύο.

Επηρεασμένος ο Λοτζέσκι

Ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο ήταν από τους σταθερούς παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά στο ΟΑΚΑ ήταν από τους χειρότερους. Πρώτη φορά στη ζωή του συνάντησε τέτοια ατμόσφαιρα κι έπαιξε σε ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού με κόσμο. Προερχόμενος από το πρωτάθλημα του Βελγίου είναι λογικό να υπέστη ένα μικρό σοκ, το οποίο βγήκε στο παρκέ τη χειρότερη στιγμή.

Εχασε μάχες ο Πέτγουεϊ

Ο Αμερικανός φόργουορντ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στη μέση και δεν ήταν 100% έτοιμος να αγωνιστεί. Παρ' όλα αυτά, έπαιξε δίχως να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Μάλιστα, ήταν από τις λίγες φορές που ο Πέτγουεϊ έχασε πολλές μάχες στον αέρα και έδειξε να μην έχει καθαρό μυαλό. Η απόδοσή του στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο ΣΕΦ ήταν το κλειδί, ενώ προχθές πέρασε και δεν ακούμπησε.

Εύκολα φάουλ ο Σίμονς

Ο Αμερικανός σέντερ έκανε πολύ εύκολα το φάουλ και είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίλεπτο του ντέρμπι πρόλαβε να υποπέσει σε δύο. Το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο μισό του αγώνα, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Μπαρτζώκας να τον τραβήξει στον πάγκο. Ο Σίμονς έμοιαζε αρκετά χαλαρός και λιγότερο συγκεντρωμένος απ' ό,τι θα έπρεπε σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.

Με λιγότερη ενέργεια ο Μάντζαρης

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι σταθερά καλός στα ντερμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά το βράδυ της Δευτέρας ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό. Ξεκίνησε με δύο τρίποντα και έβγαλε καλές άμυνες, αλλά στη συνέχεια ξέμεινε από ενέργεια. Δεν δημιούργησε για τους συμπαίκτες του, ωστόσο όλοι έχουν δικαίωμα σε μία κακή βραδιά, ειδικά ο Μάντζαρης που είναι απο τους πιο σταθερούς.

Δεν βρήκε λύση ο Μπαρτζώκας

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, η οποία προσφέρει πολύ καλό θέαμα όπου κι αν αγωνίζεται. Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, έχασε τη «μάχη» και δεν κατάφερε να βρει λύση για να «σπάσει» την άμυνα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» έστειλαν ψηλούς πάνω στους «ερυθρόλευκους» γκαρντ και τους εγκλώβισαν, κόβοντάς τους τη δημιουργία και περιορίζοντας την εκτέλεση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στους περσινούς τελικούς του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να χάσουν τον τίτλο έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κατάφερε να βρει το αντίδοτο, καθώς η ομάδα του εμφανίστηκε στο παρκέ μία ταχύτητα κάτω απ' ό,τι συνήθως, ενώ αργή ήταν και η κυκλοφορία της μπάλας στις σετ επιθέσεις. Επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός δεν «πλήρωσε» την άμυνά του αλλά την κακή του επίθεση.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags