Facebook Pixel Μια αιωνιότητα και 14 μέρες, 14 χρόνια, 14 τίτλοι!
| 2013-12-29 01:03:00

Μια αιωνιότητα και 14 μέρες, 14 χρόνια, 14 τίτλοι!

Μια αιωνιότητα και 14 μέρες, 14 χρόνια, 14 τίτλοι!

Στην τελευταία αγωνιστική της χρονιάς ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τη σειρά που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του ελληνικού πρωταθλήματος!
 

Πίσω στο μακρινό 1919 (όταν δηλαδή πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ επί ελληνικού εδάφους στο επί της οδού Δαγκλή, μετέπειτα γήπεδο της ΧΑΝΘ) ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ριντ έγραψε το πολυσυζητημένο και επίμαχο μυθιστόρημα «Τen Days That Shook The World».

Εκείνες οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο αναφέρονταν στην Οκτωβριανή επανάσταση και το βιβλίο προλόγιζε ο ίδιος ο Λένιν, ενώ στην αντίστοιχη ελληνική έκδοση του και στην (κατά τέσσερις ημέρες διεσταλμένη) μπασκετική εκδοχή του ο ρόλος αυτός θα ανήκε δικαιωματικά σε έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ: στον Μπάιρον Σκοτ, ο οποίος καθάρισε την μπουγάδα του πέμπτου τελικού στη σειρά Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ και έχοντας την κλάση, την εμπειρία, αλλά κυρίως την τεχνογνωσία (από τους Λέικερς και το ΝΒΑ) έκανε το τριφύλλι ν' ανθίσει μέσα στην ανυδρία!

Ξεπερνάει ίσως τη γλαφυρότητα και μοιάζει γραφική αυτή η αναφορά, αλλά είναι απολύτως ρεαλιστική: ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε αυτόν τον τίτλο από τις 24 Απριλίου του 1984 και έκτοτε, επί 14 συναπτά έτη όλες οι απόπειρες του να επιστρέψει στην κορυφή κατέληξαν στο κενό! Την Τετάρτη της Διακαινησίμου του '84 είχε νικήσει στο μπαράζ της Κέρκυρας τον Αρη με 80-76 και εν συνεχεία έβλεπε τα κίτρινα (Αρης), τα μαύρα (ΠΑΟΚ) και τα κόκκινα (Ολυμπιακός) τρένα να περνούν από μπροστά του...

Πλάκα- πλάκα ο πέμπτος τελικός της σεζόν 1997-98 έχει την ίδια βαρύτητα που απέδωσε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, λέγοντας πως "πριν από αυτήν δεν είχαμε καμιά νίκη και μετά από αυτήν δεν γνωρίσαμε καμιά ήττα". Ασφαλώς η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων δεν έκρινε τελεσιδίκως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έδειξε ότι μπορεί να τον χάσουν οι Γερμανοί και το ίδιο συνέβη και στα ελληνικά μπασκετικά πράγματα εκείνης της περιόδου: ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας του (μετά από 14 άγονα χρόνια) και αυτός ο τίτλος απέβη το σκαλοπάτι για να στρογγυλοκαθήσει στο θρόνο και να αποκρούει από θέση ισχύος, πλεόν, τις επιθέσεις των εκάστοτε σφετεριστών της εξουσίας του.

Τότε ο Παναθηναϊκός λαχταρούσε το πρωτάθλημα επί 14 χρόνια, εκείνο το κατέκτησε μέσα σε 14 μέρες και ήταν το πρώτο από τα 14 σε 16 σεζόν!!!

Η αρχή της σεζόν 1997-98 βρήκε τον Παναθηναϊκό να προέρχεται από μια καταστροφική σεζόν, στην οποία έμεινε με άδεια χέρια! Πρώτα απ' όλα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον (παρθενικό από ελληνική ομάδα) τίτλο του στην Ευρωλίγκα, καθώς αποκλείσθηκε με "sweep" από τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου και το ίδιο βράδυ έφυγε σαν βρεγμένη γάτα ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, λουσμένος από πορτοκαλάδες, την ώρα που αποχωρούσε από το ΟΑΚΑ. Η τριλογία της συμφοράς ολοκληρώθηκε στα πλέι οφς της Α1, όπου (με υπηρεσιακό προπονητή τον Μιχάλη Κυρίτση και σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας) τον έριξε στο καναβάτσο ο ΠΑΟΚ με 2-1 (88-64, 85-90, 77-66) , ο οποίος είχε σε διπλό ρόλο παίκτη-προπονητή τον Σκοτ Σκάιλς!

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1997 στο Αλεξάνδρειο ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 11ης (όπως τυγχάνει να αναμετρώνται και στην εφετινή σεζόν) αγωνιστικής νίκησε τον Παναθηναϊκό με 76-65 και στις 21 Μαρτίου του 1998 του κατάφερε ένα δεύτερο γερό κτύπημα στο ΟΑΚΑ με 66-65. Αυτό το ματς θα μνημονεύεται όχι μονάχα για το νικητήριο καλάθι του συχωρεμένου (από τις 10 Ιουλίου του 2000 από καρδιακή προσβολή, ενώ έπαιζε μπάσκετ) Κόνραντ Μακ Ρέι, αλλά και για τη μαγική ασίστ του Στογιάκοβιτς.

Παρεμπιπτόντως αυτή η ασίστ και το μεταγενέστερο τρίποντο του στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν οι δύο φάσεις που έκαναν τον (τότε τζένεραλ μάνατζερ των Σακραμέντο Κινγκς) Τζεφ Πίτρι να λατρέψει περισσότερο τον Πέτζα και εάν ήταν δυνατόν θα τον έβαζε το ίδιο βράδυ στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια!

Για τέτοια καψούρα μιλάμε, που (νομίζω πως) ξεπερνάει και τον έρωτα του Τζέρι Κράουζ για τον Τόνι Κούκοτς!

Διαβάστε το υπόλοιπο σχόλιο στο gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags