Facebook Pixel Υποβάλουμε πρόταση χωρίς χρήματα!
| 2013-12-29 16:30:00

Υποβάλουμε πρόταση χωρίς χρήματα!

Υποβάλουμε πρόταση χωρίς χρήματα!

Η αγαπημένη ομάδα των Ελλήνων, η εθνική ομάδα μπάσκετ -αν και προσφάτως την καρδιά μας αρχίζει και κλέβει η αρμάδα του Σάντος- μάλλον θα παρακολουθήσει, όπως και εμείς οι φίλαθλοί της, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της πορτοκαλί μπάλας στην Ισπανία από την τηλεόραση. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.

Βλέπετε, παίξαμε και χάσαμε φέτος το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σλοβενίας όταν από φαβορί για ένα μετάλλιο επιστρέψαμε πρόωρα σπίτι μας. Και βέβαια χάσαμε την ευκαιρία της απευθείας πρόκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Εκεί όπου η παράδοσή μας, η ποιότητά μας και η αξία μας μάς χαρίζουν μία θέση. Μια ρεζερβέ για την ακρίβεια θέση.Τώρα, όμως, μάλλον όλα αλλάζουν, μοιάζουν διαφορετικά και επιπλέον δυσκολεύουν περισσότερο τον δρόμο της πρόκρισης ακόμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Η Ελλάδα αναζητεί μία κάρτα ελεύθερης συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την τελική κρίση να έχει οριστεί από τη διεθνή ομοσπονδία στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Τίποτα, όμως, πια δεν είναι τζάμπα στον κόσμο που ζούμε. Ακόμα και οι καλύτεροι πρέπει να πληρώνουν. Οπως τώρα και στη δική μας περίπτωση.

Η διεθνής ομοσπονδία ζητάει προηγουμένως ένα ποσόν 674.000 δολαρίων ή 500.000 ευρώ, κάτι σαν παράβολο ας πούμε, ώστε η εθνική μας να αποκτήσει δικαίωμα στις ελεύθερες κάρτες συμμετοχής. Χωρίς ωστόσο η καταβολή του να εξασφαλίζει τις υποψήφιες χώρες.

Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Ούτε από το Δημόσιο ούτε από χορηγούς. Κακά τα ψέματα. Και αν θέλετε ακόμα ακόμα ούτε οι ίδιοι οι Ελληνες πολίτες που τραβούν τα πάνδεινα λόγω της οικονομικής κρίσης θα συμφωνούσαν ποτέ στην καταβολή ενός τέτοιου ποσού για να παρακολουθήσουν την εθνική μας ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας.

«Είναι ένα παζάρι και για οικονομικούς αλλά πάνω απ' όλα ηθικούς λόγους δεν επιθυμούμε μία επί πληρωμή συμμετοχή μας στον θεσμό» αφήνουν να εννοηθεί παράγοντες της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ. Αρα θα υποβάλουμε πιθανότατα υποψηφιότητα χωρίς αντίτιμο και αν τυχόν μας επιτρέψουν τα όνειρα με την αποδοχή της, τότε θα περιμένουμε ένα θαύμα.

Η εορτή με τα δώρα του Αϊ-Βασίλη θα έχει περάσει προ πολλού όμως στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε...

Ταυτόχρονα λοιπόν απομακρύνεται και η πρώτη ευκαιρία πρόκρισής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το σύστημα πρόκρισης ούτως ή άλλως αλλάζει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020.

Εκεί θα προκριθούν αρχικά οκτώ ομάδες από το μεθεπόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συν την Ιαπωνία ως διοργανώτρια χώρα. Οι επτά θα προέρχονται, δύο από την ήπειρο της Αμερικής, δύο από την Ευρώπη, ένας από την Αφρική, Ασία και Ωκεανία.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2020, θεσμοθετούνται και θα διεξαχθούν τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά αντί ενός όπως είναι σήμερα με έξι ομάδες το καθένα σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Ασία/Ωκεανία.

Οι νικητές τους θα συμπληρώσουν την πρώτη οκτάδα ώστε να δημιουργηθεί η τελική 12άδα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εξαιτίας της απρόσμενης ήττας της από τη Νιγηρία στο προολυμπιακό τουρνουά.

Το μυστήριο της πρώτης ολυμπιακής συμμετοχής

Η πρώτη παρουσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο διαμάχης στη χώρα μας.

Η συμμετοχή μας το 1952 στο Ελσίνκι από άλλους θεωρείται κανονική ολυμπιακή συμμετοχή, άρα και η πρώτη, και από άλλους απλά παρουσία στα προκριματικά του θεσμού.

Το άθλημα του μπάσκετ εντάχθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 στο Βερολίνο.

Τότε αλλά και το 1948 όσες ομάδες ταξίδευαν στην ολυμπιακή πόλη μετείχαν και στη διοργάνωση.

Το 1952 όμως στο Ελσίνκι εμφανίστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός και η διεθνής ομοσπονδία αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας προ-προκριματικής φάσης.

Η ελληνική ομάδα που διέμενε κανονικά στο Ολυμπιακό Χωριό με κάρτες διαπίστευσης έχασε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Οι παίκτες εκείνης της ομάδας θεωρούν σήμερα ότι μετείχαν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Φινλανδοί διοργανωτές τους αποδέχονται ως μετέχοντες, όμως η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος γνωμάτευσε σε σχετικό ερώτημα πως αγωνιστήκαμε σε κάτι που σήμερα αναφέρεται ως προολυμπιακό τουρνουά.

Η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ δεν απαντάει κατηγορηματικά στο ερώτημα αλλά στα αρχεία της αναφέρεται ως πρώτη συμμετοχή η εμφάνισή μας το 1996 στην Ατλάντα.

Η απίστευτη δήλωση Ομπάμα

«Αν οι Ρώσοι δεν έχουν στην ολυμπιακή τους ομάδα γκέι και λεσβίες, τότε νομίζω ότι θα παρουσιαστούν ασθενέστεροι αγωνιστικά στο Σότσι».

Απίστευτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τη θέσπιση νόμου στη Ρωσία που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Και κατόπιν έσπευσε να ενισχύσει το αρχηγείο της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ με τέσσερις γνωστούς δεδηλωμένους Αμερικανούς ομοφυλόφιλους, τρεις γυναίκες και έναν άνδρα.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags