Facebook Pixel Β. Σκουντής: Ιστορίες αιώνιας τρέλας...
| 2014-01-02 14:00:00

Β. Σκουντής: Ιστορίες αιώνιας τρέλας...

Β. Σκουντής: Ιστορίες αιώνιας τρέλας...

Με αφορμή το σημερινό τζάμπολ του Τοπ-16 και τη μάχη του ΠΑΟ με την Αρμάνι ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τα... μαύρα μαλλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το μιλανέζικο... ψέμα.

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, που χθες είτε μας πήραν τ' αυτιά είτε ακούστηκαν υπόκωφα, στο μπάσκετ θα παιχτούν από κασέτα σήμερα και αύριο!

Από πλευράς χρωμάτων βεβαίως ο ρόλος του Αϊ-Βασίλη είναι πιο ταιριαστός στις δυο ομάδες που φορούν κόκκινα κι εδώ ακριβώς αλλάζουν τα κόζα: ο μεν Ολυμπιακός γουστάρει αυτόν τον ρόλο, ο δε Παναθηναϊκός δεν έχει καμιά όρεξη να τον αφήσει στους Μιλανέζους!

Καλά είναι τα «scarpette rosse», τα οποία σημάδεψαν (ως πολύ χαρακτηριστική και extreme για εκείνα τα συντηρητικά χρόνια υπόδηση) μια ολόκληρη εποχή στο ιταλικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά οι «πράσινοι» έπαθαν μια φορά το χουνέρι από δαύτους (στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Σαπόρτα, το 1998) και basta cosi, που λένε και οι Ιταλοί!

Το Top-16 της Ευρωλίγκα είναι πλέον από άλλο ανέκδοτο και δεν έχει καμιά σχέση με τη φόρμουλα που μπήκε πέρυσι στο ράφι: αντί για τα έξι ματς, τώρα κάθε ομάδα παίζει 14 και, ναι, μπορεί ενδεχομένως να διορθώσει ένα λάθος που παλαιότερα θα απέβαινε καταδικαστικό, όμως μόνο και μόνο το μακρόσυρτον του πράγματος το καθιστά μανίκι!

Το συναπάντημα των «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ στο Τop-16 δεν είναι καινοφανές: μάλιστα υπάρχουν και... χειρότερα, διότι τη σεζόν 2001-02 είχαν πέσει στον ίδιο όμιλο ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά τότε η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μπολόνια είχε κριθεί αναπάντεχα από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας: στην προτελευταία αγωνιστική, κι ενώ ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα των (επτά) πόντων στην ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έκαναν ντου οι (αδιάφοροι) Σλοβένοι καμικάζι κι έγινε η κέντα!

Στις 3 Απριλίου του 2002 η Ολίμπια με 29 πόντους και 8 ριμπάουντ του (τότε άγουρου πιτσιρικά και νυν γκαρντ των Νιου Γιορκ Νικς) Μπένο Ούντριχ νίκησε στην παράταση με 89-85 τον Ολυμπιακό που, κατά το κοινώς λεγόμενον, έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του!

Τότε ο Μίλαν Τόμιτς είχε ισοφαρίσει σε 75-75 και (στην παράταση) ο Μπουντούρης έκανε το 78-75, αλλά ο δεκαεννιάχρονος Ούντριχ ήταν σεληνιασμένος: πέτυχε τους 16 από τους τελευταίους 23 πόντους της Ολίμπια και μαζί με τον Γίρι Γουέλς οδήγησε την Ολίμπια στη μοναδική νίκη της στο Τop-16 και έστειλε τον Παναθηναϊκό σούμπιτο στην Μπολόνια, όπου έγραψε το έπος του, το οποίο μάλιστα -προς ειρωνεία της τύχης- μεταδόθηκε από το TV Μagic που τότε ανήκε στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη!

Στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν από τότε ο Παναθηναϊκός έβαλε στη συλλογή του άλλα τρία τρόπαια της Ευρωλίγκα (2007, 2009, 2011) και βρίσκεται στο κατόπι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός πήρε δυο κούπες στη σειρά και βγήκε προς άγραν του three-peat, ενώ ο Ομπράντοβιτς έχει μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη και την Παρασκευή θα σκάσει μύτη στο Νέο Φάληρο για πρώτη φορά μετά από εκείνο το βράδυ...

Εκείνο το βράδυ της 2ας Ιουνίου του 2012 σηματοδότησε το κύκνειο άσμα του στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μάλλον το 'χει απωθημένο, διότι ο προπονητής που αποτελεί συνώνυμο της νίκης γνώρισε την ήττα (με 82-76) στον πέμπτο τελικό από τον ήδη εστεμμένο πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό του κουμπάρου και αδελφοποιτού του, Ντούσαν Ιβκοβιτς!

Ο Ζέλικο γυρίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου εισήλθε για πρώτη φορά ως προπονητής πριν από 18 χρόνια, με μαύρα μαλλιά! Είχε ήδη αναμετρηθεί με τον Ολυμπιακό στους δυο νικηφόρους γι' αυτόν τελικούς των φάιναλ φορ στα ουδέτερα εδάφη του Τελ Αβίβ (με την Τζουβεντούτ Μπανταλόνα) και της Σαραγόσα (με τη Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά το ΣΕΦ το ήξερε μονάχα από τις φωτογραφίες, καθώς ακόμη και το Ευρωμπάσκετ του 1995 διεξήχθη όλο στο ΟΑΚΑ!

Στις 7 Μαρτίου του 1996, στον πρώτο αγώνα της best-of-three σειράς των προημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός έπιασε αιχμάλωτη τη Ρεάλ (68-49), αλλά πίσω είχε η αχλάδα του Ομπράντοβιτς την ουρά! Στη Μαδρίτη η Ρεάλ πρώτα ισοφάρισε τη σειρά (80-77) και εν συνεχεία έκανε το 2-1 (80-65) και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ των Παρισίων, όπου ο Ζέλικο είδε τη μεθεπόμενη (μετά την Μπένετον Τρεβίζο) ομάδα του να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Ο Παναθηναϊκός, ως γνωστόν, ανέβηκε πρώτα στον ευρωπαϊκό (1996) και εν συνεχεία στον ελληνικό θρόνο! Βαδίζοντας στο σκοτεινό τούνελ επί 14 χρόνια (μετά το μπαράζ της Κέρκυρας, κόντρα στον Αρη) αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος τη σεζόν 1997-98, με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς, προερχόμενος από δυο μεγάλα στραπάτσα, εκ των οποίων το ένα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Αρμάνι!

Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στον ημιτελικό από τον Αρη με 83-68 και στον μικρό τελικό από τον Ολυμπιακό με 80-56, μάλιστα στη λήξη του δεύτερου ματς οι αγανακτισμένοι οπαδοί τους έλουσαν με διάφορα αντικείμενα τους παίκτες!

Εναν μήνα αργότερα οι σκηνές έμελλε να επαναληφθούν, απλώς αυτή τη φορά (στην επιστροφή από το Μιλάνο) κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού «ανθίστηκαν» τη δουλειά και έφυγαν από την πίσω πόρτα του αεροδρομίου του Ελληνικού!

Στο πρώτα από τα δυο συνεχή ευρωπαϊκά φιάσκα (διότι ακολούθησε την επόμενη χρονιά ο αποκλεισμός από τη Φορτιτούντο Μπολόνια), ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει στο ΟΑΚΑ τη Στεφανέλ Μιλάνο, στην οποία αγωνιζόταν ο Γιώργος Σιγάλας, με 77-58, αλλά μια εβδομάδα αργότερα ηττήθηκε με 86-61 και ο Σούμποτιτς έχασε την ευκαιρία να πάρει, αλλά και να δώσει τη σκυτάλη στον Ομπράντοβιτς: την προηγούμενη χρονιά ο Ζέλικο είχε οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, το οποίο σήκωσε και το 1999 με την Μπένετον Τρεβίζο, ενώ στον τελικό του '98 τα ξωτικά της Ζαλγκίρις Κάουνας διέλυσαν τους Μιλανέζους με 82-67!

Πάλιωσαν όμως αυτές οι ιστορίες, έχουν αραχνιάσει πλέον, ωστόσο θα αποτελούν πάντοτε κομμάτι της ιστορικής μνήμης. Αυτή η Ιστορία τυγχάνει να επαναλαμβάνεται στην πρεμιέρα του Top-16 της σεζόν 2013-14 με τον Ομπράντοβιτς να ξαναπερνάει τις πύλες του ΣΕΦ, δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή του και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να θυμάται το μιλανέζικο κάζο που όντως έμοιαζε με ψέμα, διότι συνέβη την Πρωταπριλιά!

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags