Facebook Pixel Οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες
| 2014-01-02 19:11:00

Οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες

Οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες

Όση λάμψη και αν εσκόρπισε στα μάτια των Ευρωπαίων το εκτυφλωτικό πυροτέχνημα του Ολυμπιακού, ήταν χρονιά γρουσούζικη και καταραμένη, για το μπάσκετ, το 2013. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Μέσα σε μερικούς μήνες, χάσαμε τρία εκλεκτά στελέχη της «Εθνικής ομάδας».

Ο Γιώργος Κολοκυθάς έφυγε, προδομένος από τη μεγάλη του καρδιά, στις 2 Μαρτίου 2013, σε ηλικία 68 ετών. Ο Γιώργος Αμερικάνος εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, ταλαιπωρημένος μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, στις 7 Οκτωβρίου 2013, στα 71 του. Πέντε μέρες αργότερα, ο δικός μας Φίλιππος Συρίγος ξεκουράστηκε για πάντα από την ασθένεια που τον βασάνισε, σε μάχιμη ηλικία και εκείνος, μόλις 65 ετών.

Περάσαμε τη χρονιά με μαύρο περιβραχιόνιο και με τις σημαίες μεσίστιες. Το περιβόλι του ουρανού ντύθηκε στα πορτοκαλί για να υποδεχθεί τρεις πυλώνες του ελληνικού μπάσκετ.

Το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ αμέλησε να τους αποχαιρετίσει όπως τους έπρεπε. Κανένα επίσημο πένθος, κανένα λεπτό σιγής, κανένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Οι άρχοντες και οι ιθύνοντες θα έπρεπε να ντρέπονται. Δεν ντρέπονται όμως, γι' αυτό και είναι άρχοντες και ιθύνοντες.

Πάνω στο παρκέ, ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου ευρωπαϊκού τίτλου και τα ελληνικά Κύπελλα Πρωταθλητριών έφτασαν πια τα 9, κερδισμένα όλα από το 1996 και μετά: ένα εμείς, ένα εσείς οι υπόλοιποι. Εντός των τειχών, όμως, οι μάσκες πέφτουν και η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον πραγματικό εαυτό του. Οι τελικοί της Α1 δεν ολοκληρώθηκαν ούτε φέτος. Οι κορυφαίες ομάδες μας ξεκίνησαν τη νέα σεζόν τιμωρημένες, όχι μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και για την Ευρωλίγκα. Οι διοικήσεις καυγαδίζουν με ορολογία λιμανιού και επίπεδο νηπιαγωγείου και τα πρόβατα ακολουθούν βελάζοντας. Και πάει κλαίγοντας.

Ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και οι υπόλοιποι αστέρες του στερεώματος αξίζουν ένα καλύτερο σκηνικό, σαν αυτό που ζουν το τελευταίο τρίμηνο ο Κώστας Παπανικολάου, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Αντετοκούνμπο, να ποιος είναι το πραγματικό αστέρι του 2013. Από κυνηγημένος λαθρομετανάστης, αστεράκι του ΝΒΑ, μέσα σε έξι μήνες!

Σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι, από αυτά που το Χόλιγουντ ξέρει να μετατρέπει σε αμερικανιές…

Ελπίζω ότι το νέο έτος θα φέρει καλά μυαλά σε όσους πριονίζουν το κλαδί όπου κάθονται. Και δεν είναι λίγοι αυτοί.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του 2014 θα δοθεί σε μερικές εβδομάδες στη Βαρκελώνη, όπου θα μοιραστούν τα αριστίνδην προσκλητήρια για το Μουντομπάσκετ. Το «yes» της FIBA θα είναι ο ιδανικός οιωνός για την Εθνική μας, αφού θα αναβάλει την αποστρατεία των 30άρηδων, θα συσπειρώσει ξανά τους ξενιτεμένους αστέρες και, το σημαντικότερο, θα δρομολογήσει την πρόσληψη ενός φτασμένου προπονητή. Η ομάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα ή στοιχήματα.

Το πάθημα του Σεπτεμβρίου στη Σλοβενία έγινε μάθημα, αλλά το άδειο ταμείο δημιουργεί άλλου είδους προσκόμματα. Ευτυχώς για όλους, πουλήθηκαν ήδη τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων διοργανώσεων, οπότε υπάρχει αυταπόδεικτη δυναμική. Η απαλλαγή από τον θανατερό εναγκαλισμό της ΕΡΤ ήταν η καλύτερη είδηση του πένθιμου 2013.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags