Facebook Pixel "ΠΑΟ και ΟΣΦΠ στα βήματα της AEK!"
| 2011-04-22 13:38:00

"ΠΑΟ και ΟΣΦΠ στα βήματα της AEK!"

"ΠΑΟ και ΟΣΦΠ στα βήματα της AEK!"

Η ΑΕΚ καλείται να αγωνιστεί πλέον στα παρκέ της Α2, με τον Μάνο Μανουσέλη να αναφέρεται στο δυσοίωνο μέλλον των ομάδων της Α1, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου και για τους «αιώνιους»...

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ σόκαρε το φίλαθλο κοινό. Δεν μιλάμε τώρα για τους μπασκετικούς, οι οποίοι - σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν …υποψιασμένοι πως αργά ή, γρήγορα η Ενωση θα πλήρωνε με διαβάθμιση τα εγκλήματα διαρκείας που έγιναν σε βάρος της.

Για την πλειοψηφία, όμως, των Ελλήνων που ασχολούνται γενικά με τα σπορ, αλλά δεν παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα του μπάσκετ, το άκουσμα της είδησης ότι η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία ισοδυναμούσε με την αναγγελία ενός ξαφνικού θανάτου κάποιου γνωστού τους.

Το όνομα της ΑΕΚ ανήκει στο κλαμπ των ισχυρών του τόπου και όταν μαθαίνεις πως κατέρρευσε, αντιλαμβάνεσαι – θέλοντας και μη – ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Τα ΜΜΕ, εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες αφιέρωσαν σεντόνια ολόκληρα στην ιστορία της ΑΕΚ. Συνηθίζεται στους επικήδειους. Τα δύο ευρωπαϊκά, η μοναδική ομάδα που έχει διακόψει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλοι παίκτες του παρελθόντος. Άλλο κεφάλαιο οι παράγοντες, ποιοι φταίνε περισσότερο ή, λιγότερο. Τρίτο αγαπημένο θέμα των ημερών είναι τα οικονομικά, τα χρωστούμενα, τα δάνεια, οι προσφυγές, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν ακόμη και αν η ομάδα πέσει, όχι στην Α2, αλλά στην Β΄ Εθνική. Και φυσικά οι ευθύνες των τρίτων είναι επίσης αγαπημένο θέμα που αναδεικνύεται καθημερινά….

Λόγια, κουβέντες χωρίς ουσία, που δεν τολμούν να βάλουν το μαχαίρι στην πληγή. Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ είναι ιστορικό γεγονός και βάζει τον επαγγελματικό αθλητισμό στην χώρα μας – όχι μόνο το μπάσκετ- σε νέα γραμμή πλεύσης.

Τα ρίγη που ένιωσαν πολλοί στο άκουσμα της θλιβερής είδησης δεν είχαν να κάνουν μόνο με την στενοχώρια για την κατάντια της βασίλισσας, αλλά γιατί συνειδητοποιούσαν πως έρχεται η σειρά τους.

Το μοντέλο της μεγάλης ομάδας που στηρίζεται στον λεφτά – ο οποίος με την σειρά του είναι διατεθειμένος να πετάει κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο- πέθανε.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την ΑΕΚ και το γιατί έφτασε στο έσχατο σημείο της παρακμής. Γιατί εντάξει, θα μπορούσε να μην διεκδικεί τίτλους και απλά να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α1.

Οι κιτρινόμαυροι, όμως έκαναν όλο τον δρόμο από το ζενίθ στο ναδίρ για τους εξής λόγους:

• Μετά την κατεδάφιση του Γεώργιος Μόσχος, μετά το εγκληματικό, ανεύθυνο και αυτοκαταστροφικό γκρέμισμα του σπιτιού της, η Ενωση έμεινε άστεγη, χωρίς σημείο αναφοράς, χωρίς δικό της χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια ή, έστω κοντά στην γειτονιά που βρίσκεται ο κύριος όγκος τω φιλάθλων της. Τα παιδικά εφηβικά, οι ακαδημίες, οι υποδομές έγιναν τσιγγάνοι που ικέτευαν για προπόνηση δεξιά και αριστερά.

• Η ζημιά που έπαθε η μπασκετική ΑΕΚ με την εξαφάνιση του Γεώργιος Μόσχος ήταν ανυπολόγιστη, διότι σιγά – σιγά άρχισε να φυλλοροεί σαν ύπαρξη, οι άνθρωποι της δεν μαζευόντουσαν κάπου να ασχοληθούν μαζί της. Σε μια εποχή που έτσι και αλλιώς οι αθλητικοί παράγοντες έγιναν πολύ λίγοι, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να βρει κανέναν που να την αγαπάει και ταυτόχρονα να αγαπάει το μπάσκετ, αλλά και να καταλαβαίνει τι σημαίνει η σωστή λειτουργία μιας ομάδας. Από ένα σημείο και μετά το τμήμα το κουβαλούσε μόνο η κεκτημένη ταχύτητα από το παρελθόν και το βάρος της φανέλας. Οι λέξεις οργάνωση και σχεδιασμός ήταν άγνωστες.

• Όταν ο Φιλίππου αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο με την ΑΕΚ – δικαίωμα του- δεν το έκανε με τον σωστό τρόπο. Αφησε εκκρεμότητες οι οποίες ήταν αδύνατο να καλύψουν οι επόμενοι. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η ομάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο και εμφανίστηκαν οι ελληνικές πρακτικές –που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από άλλους μεγάλους συλλόγους: Πολιτικές λύσεις για διαγραφή των χρωστούμενων και πίεση από τους οργανωμένους προς κάθε κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε ποτέ τα προβλήματα της, θέλησε να τα κρύψει και να τα προσπεράσει.

• Στον αγωνιστικό τομέα επικράτησε η ίδια φιλοσοφία: Κάθε φθινόπωρο, χωρίς προετοιμασία, οι ατζέντηδες φόρτωναν στην καμπούρα της ΑΕΚ ότι είχε απομείνει στα αζήτητα. Ειδικά φέτος η γραφικότητα της κατάστασης ξεπέρασε κάθε όριο. Με εξαίρεση τον Γκράντι δεν φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα ούτε μισός ξένος παίκτης που να ήταν κανονικός μπασκετμπολίστας. Φταίνε οι μάνατζερ γι’ αυτό; Φταίνε οι προπονητές; Φταίνε οι παράγοντες; Φταίει το άδειο ταμείο; Φταίει το αμαρτωλό παρελθόν που λειτούργησε αποτρεπτικά στο να έρθουν αξιόπιστοι παίκτες στην ομάδα; Προφανώς, ισχύουν όλοι αυτοί οι λόγοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση της ΑΕΚ. Στην περίπτωση της ισχύει η ρήση «μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα». Ο υποβιβασμός θα είχε έρθει νωρίτερα αν δεν ήταν και άλλες ομάδες στα ίδια χάλια.

Κάπου εδώ ξεκινάει το δράμα των υπολοίπων την ώρα που λαμβάνει χώρα η σεμνή τελετή της αποχώρησης της Ενωσης από την Α1. Διότι αν αύριο αποφασίσει ο Γιαννακόπουλος, ή, ο Αγγελόπουλος ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να χαρίζει ετησίως εκατομμύρια ευρώ και ότι είναι καλύτερο να τα δίνει για τα συσσίτια απόρων στους Δήμους, στην θέση της ΑΕΚ θα βρεθούν αυτόματα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Ας μην μιλήσουμε για τις υπόλοιπες «επαγγελματικές» ομάδες που φυτοζωούν ελπίζοντας σε ένα θαύμα που θα τις σώσει. Η κανονική περίοδος έληξε και όσοι είναι μέσα από τρία μηνιάτικα και κάτω θεωρούν εαυτούς πληρωμένους.

Επί της ουσίας καταλήγουμε στα εξής: Θα είναι έγκλημα αν γίνει και την επόμενη σεζόν πρωτάθλημα Α1 με τους ίδιους όρους. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός εφόσον οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν να διεκδικούν ευρωπαϊκούς τίτλους. Οι υπόλοιποι, όμως, πρέπει να αντιληφθούν την πραγματικότητα και …

1. …να στρέψουν όλη την προσοχή τους στις υποδομές. Να γίνουν προτεραιότητα οι ομάδες μίνι, παμπαίδων, παίδων και εφήβων. Να έχουν τους καλύτερους προπονητές, ώρες προπόνησης σε κλειστά γήπεδα, σωστές συνθήκες για δουλειά. Οποια ομάδα Α1 δεν έχει τμήματα υποδομών δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα ανδρών.

2. …να πάψουν να ξοδεύουν χρήματα σε ξένους παίκτες αμφίβολης αξίας. Γι’ αυτό το λόγο τα –λίγα- χρήματα που υπάρχουν θα πρέπει να μοιράζονται όχι σε έξι, αλλά σε δύο ξένους! Οι μη Ελληνες κάθε ομάδας δια νόμου θα πρέπει να είναι δύο!

3. …οι αθλητές μέχρι και 19 ετών να έχουν το δικαίωμα του διπλού δελτίου, ώστε να μπορούν να ανήκουν σε μια ομάδα, αλλά ταυτόχρονα να παίρνουν χρόνο συμμετοχής σε μικρότερες κατηγορίες.

4. …να μην επιτρέπεται να κάνει μεταγραφές όποια ομάδα δεν συμμορφώνεται με τις τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για χρέη σε παίκτες και προπονητές.

5. …να μην επιτρέπεται να παίρνει μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα όποια ομάδα δεν έχει πληρώσει τις εκκρεμότητες της προηγούμενης σεζόν.

Η ΑΕΚ, όπως και ο Ηρακλής, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα, θα είναι απλά τα πρώτα θύματα της κρίσης στον αθλητισμό. Θα ακολουθήσουν και άλλοι διότι έχουμε να κάνουμε με μια γενικευμένη κρίση αξιών και ηθικής και όχι με απλά οικονομικά προβλήματα.

Και όποιος νομίζει ότι έχουμε άδικο ας δει την κατάσταση στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για να καταλάβει προς τα πού πάει το πράγμα…

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags