Facebook Pixel «Καλή προετοιμασία, μεγάλη καρδιά και τύχη!»
Μπάσκετ
| 2011-04-26 18:11:00

«Καλή προετοιμασία, μεγάλη καρδιά και τύχη!»

«Καλή προετοιμασία, μεγάλη καρδιά και τύχη!»

Αυτά είναι σύμφωνα με τον Νίκο Ζήση τα τρία συστατικά που χρειάζεται μια ομάδα για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα, όπως δήλωσε ο Έλληνας γκαρντ της Σιένα στην web TV της Ευρωλίγκας.

Αναλυτικά:

Για  τα μυστικά που χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς και να παίξεις με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή τη διοργάνωση: «Το Final Four είναι ξεχωριστή διοργάνωση, εννοώ ότι δεν είναι ούτε playoffs ούτε ένα παιχνίδι στην έδρα σου που έχεις την υποστήριξη των φιλάθλων σου. Κατά τη γνώμη μου κι από τη δική μου εμπειρία, αφού είχα την τύχη να παίξω με την ΤΣΣΚΑ με παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία έμαθα ότι πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να παίζεις όπως όλη τη χρονιά. Το γεγονός ότι σε βλέπει όλη η Ευρώπη πρέπει να το ξεχάσεις και να διώξεις την πίεση Να προσπαθήσεις να είσαι υγιείς εκείνες τις μέρες, να κάνεις καλή προπόνηση για να είσαι έτοιμος. Φυσικά να ακούς τον προπονητή ειδικά αυτές τις μέρες να ακούσεις το σχέδιο του. Να μην προσπαθήσεις να ξεχωρίσεις, αλλά να παίξεις ομαδικά και έτσι θα καταφέρεις να διακριθείς».

Για τα συναισθήματα που του άφησαν οι συμμετοχές του σε Final Four: «Στο Final four της Μαδρίτης με την ΤΣΣΚΑ το 2008 μας θεωρούσαν το απόλυτο φαβορί και είναι λίγο σκληρό αυτό, να νομίζουν όλοι ότι θα γίνεις ο πρωταθλητής. Θυμάμαι ότι ήταν δύο σκληρά παιχνίδια αλλά καταφέραμε να τα ελέγξουμε, με την Κάχα Λαμποράλ στα ημιτελικά και τη Μακάμπι στον τελικό. Το 2009 ήταν ένα καλό Final Four κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι δύο ελληνικές ομάδες έπαιξαν μαζί ήταν υπέροχο (σ.σ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός στα ημιτελικά), και το δικό μας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα ήταν καλό. Με την εμπειρία μας καταφέραμε να νικήσουμε.

Ο τελικός ήταν μεγάλο μάθημα για εμάς, το αποτέλεσμα κρίθηκε από ένα χαμένο τρίποντο του Σισκάουσκας. Έτσι είναι το Final Four, συμβαίνουν αυτά. Είναι τέσσερις ομάδες που έχουν όνειρα και θέλουν το τρόπαιο. Ειδικά φέτος που δεν υπήρχε ομάδα που ήταν φανταστική κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με εμπειρία, αλλά πιστεύω ότι όλες οι ομάδες μπορούν να τα καταφέρουν».

Για το πόσες ευκαιρίες έχει η Σιένα να κατακτήσει τη διοργάνωση: «Το να είμαι σε αυτό το Final Four με την Μοντεπάσκι είναι υπέροχο συναίσθημα. Αν σκεφτείς ότι είμαστε εντελώς καινούρια ομάδα, ότι περάσαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν το πως ξεκινήσαμε στο τοπ 16, αλλά είμαστε επαγγελματίες, είμαστε μαχητές. Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου θέλεις να θέσεις νέους. Κατά τη γνώμη μου η κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες, ειλικρινά το πιστεύω. Είναι θέμα καλής προετοιμασίας, θέλησης, πρέπει να είσαι σκληρός για τα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και φυσικά να είσαι λίγο τυχερός...Πάντα χρειάζεσαι λίγη τύχη! Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλες τις ομάδες».

Για το αν είναι πλεονέκτημα οι τρεις playmaker; (ΜαΚαλεμπ, Ζήσης Γιάριτς): «Δεν είναι μόνο ότι έχουμε τρεις παίκτες με αξία, που ξέρουν πως να παίξουν, που ξέρουν καλά τα συστήματα μας, γιατί πλέον ο Μάρκο Γιάριτς μετά από ένα σκληρό μήνα που δεν ήξερε καλά την ομάδα, δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, πλέον όλοι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να κάνει κι επίσης πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος για το Final Four. To μόνο που θέλουμε είναι όλη η ομάδα να παραμείνει έτοιμη και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με τον καλό τρόπο. Πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης που σίγουρα είναι ο ΜVP αυτής της χρονιάς, παίζει υπέροχο μπάσκετ, αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχεις κι άλλους παίκτες έτοιμους να παίξουν όχι να έχεις παίκτες που είναι καλοί, αλλά που έχουν και εμπειρία. Αυτό ίσως να είναι κι ένα πλεονέκτημα για την ομάδα μας».

Για το πόσο σημαντικός είναι ένας προπονητής στο Final Four ή αν σε αυτά τα παιχνίδια μόνο οι παίκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά; «Ο προπονητής είναι πολύ σημαντικός. Πρώτα απ' όλα γιατί πρέπει να σε προετοιμάσει γι' αυτό αρκετές μέρες πριν ή εβδομάδες. Μπορείτε να καταλάβετε και πόσο δύσκολο ήταν να γυρίσουμε τη σειρά με τον Ολυμπιακό και να φτάσουμε στους «4». Η έρευνα, οι τακτικές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που σε προετοιμάζει ψυχολογικά. Αν θέλετε να μιλήσουμε για εμάς το πρώτο παιχνίδι της σειράς με το δεύτερο δεν ήταν θέμα μπάσκετ, αλλά ήταν καθαρά θέμα ψυχολογίας το να διαγράψουμε τη μεγάλη ήττα από τον Ολυμπιακό... Γι' αυτό πιστεύω ότι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πολύ σημαντικός ο προπονητής βάζει τακτική στο παιχνίδι, ρυθμίζει την ψυχολογία και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξέρει πολύ καλά τους παίκτες του».

Για τη συμμετοχή του στο Final Four: «Είναι ευλογία, ποτέ δεν ξέρεις ίσως είναι η τελευταία σου φορά που βρίσκεσαι εκεί και είναι ευλογία!»

Για τα τρία πράγματα που χρειάζεσαι: «Καλή προετοιμασία, μεγάλη καρδιά και τύχη!»

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags