Facebook Pixel «Κίνητρό μου η αγάπη για το μπάσκετ»
Μπάσκετ
| 2011-04-29 16:05:00

«Κίνητρό μου η αγάπη για το μπάσκετ»

«Κίνητρό μου η αγάπη για το μπάσκετ»

Στην μεγάλη του αγάπη - το μπάσκετ -, τον ημιτελικό με τη Σιένα και τη δίψα του για πολλούς τίτλους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο σάιτ της Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη τού Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα:

Μετά από δύο δεκαετίες και επτά τίτλους, πηγαίνετε στο 12ο σας Final Four. Ποιο είναι το πιο ισχυρό κίνητρο σας;
 
Το κίνητρο μου είναι πάντα το ίδιο. Αγαπάω την δουλειά μου, αγαπάω το μπάσκετ. Είμαι χαρούμενος κάθε μέρα πηγαίνοντας στην προπόνηση, περπατώντας στα αποδυτήρια και δουλεύοντας με τους παίκτες μου. Το κλειδί για μένα είναι ότι αγαπάω την δουλειά μου. Αυτό είναι το βασικό μου κίνητρο.
 
Μοναδικό κατόρθωμα σας είναι ότι έχετε μείνει 12 χρόνια στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Γιατί εδώ στον Παναθηναϊκό όμως;
 
Το πιο σημαντικό νομίζω ήταν ότι στην πρώτη μου σεζόν στον Παναθηναϊκό, κατακτήσαμε τόσο την Euroleague όσο και το πρωτάθλημα. Αυτό είχε πολύ σημαντική επιρροή για το τι θα ακολουθούσε. Μπορούσα να δουλέψω με τον τρόπο που ήθελα και υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, τα αδέλφια Γιαννακόπουλοι σαν ιδιοκτήτες και εμένα σαν προπονητής. Προχωρώντας μπόρεσαν να έχω το team που ήθελα, τους συνεργάτες μου, τους προπονητές μου και όλους με όσους συνεργάζομαι. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ήταν η αναγνώριση από τους οπαδούς που σεβόντουσαν το τι έκανα για την ομάδα τους. Δεν μπορώ να εμβαθύνω αρκετά σε αυτή την σχέση ανάμεσα στην ομάδα και τους φιλάθλους γιατί είναι πολύ μεγάλη και ήταν βασικό στοιχείο στο να μείνω εδώ 12 χρόνια.
 
Τι ειδικό έχει η φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό;
 
Ξεκινήσαμε την σεζόν χωρίς τρεις πολύ σημαντικούς παίκτες. Οι Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς έφυγαν από την ομάδα και όλοι κοντά στην ομάδα είχαν καταλάβει το πόσο σημαντικοί ήταν αυτοί οι τρεις για τον Παναθηναϊκό. Το ότι ξεκινήσαμε χωρίς αυτούς σήμαινε αυτόματα ότι κάτι θα αλλάζαμε. Κατά την διάρκεια που φτιάχναμε το ρόστερ, μιλήσαμε για το τι θέλαμε να κάνουμε αυτή τη σεζόν αναλογικά με το μπάτζετ που είχαμε. Πάντα προσπαθούσαμε να λειτουργούμε με ισορροπία και να έχουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, χωρίς το μπάτζετ να πιέζει την διοίκηση. Όταν τελειώσαμε ήμουν πολύ ικανοποιημένος από τις επιλογές, γιατί μετά από λίγες προπονήσεις που κάναμε μαζί είδα ότι είχαμε την ποιότητα που χρειαζόμασταν. Από εκεί και πέρα έπρεπε να δούμε το επίπεδο των θυσιών που θα κάναμε και της δουλειάς. Όλα θα εξαρτιόντουσαν από εμάς. Έπρεπε να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με την μέρα και νομίζω ότι παίζουμε εξίσου καλά με το φινάλε της προηγούμενης σεζόν.
 
Στην ομάδα έχετε ένα μείγμα βετεράνων με τίτλους στο παλμαρέ τους και παίκτες που δεν έχουν πάει ποτέ σε Final Four. Πως προετοιμάζετε τους νέους;
 
Είναι αλήθεια ότι οι μισοί παίκτες μας δεν έχουν ξαναπαίξει σε Final Four και δεν έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο. Και νομίζω ότι από αυτούς θα πρέπει να περιμένω να είναι περισσότερο πεινασμένοι. Την ίδια στιγμή, μαζί με τους Διαμαντίδη, Μπατίστ, Φώτση, Περπέρογλου και Τσαρτσααρή έχουμε παίκτες που έχουν κερδίσει ένα τουλάχιστον τρόπαιο και είναι επίσης πολύ πεινασμένοι και δουλεύουν σκληρά για να κατακτήσουν άλλο ένα. Αυτοί ρυθμίζουν τον τόνο και τώρα είναι θέμα των... πρωτάριδων να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν τα πάντα για να κερδίσουν αρχικά τον ημιτελικό με την Σιένα. Συνέχεια τους λέμε, πόσο όμορφο είναι να παίζεις σε ένα Final Four και σκοπεύω να τους μιλάω και συνέχεια για αυτό. Το να είσαι στην κορυφή τους Final Four είναι κάτι πολύ σημαντικό και θέλω από όλους κυρίως να πάνε και να διασκεδάσουν το ότι συμμετέχουν σε μία τόσο σπουδαία διοργάνωση. Είναι μία στιγμή στην σεζόν που πρέπει να διασκεδάσεις όσο καμία άλλη. Και φυσικά να παίξεις καλά και να το χαρείς ακόμα περισσότερο.
 
Από τις 12 φορές που έχετε φτάσει σε ένα Final Four η φετινή λόγω Μπαρτσελόνα, ήταν από τις πιο δύσκολες;
 
Χωρίς καμία αμφιβολία ήταν πολύ δύσκολα φέτος. Αρχικά βρεθήκαμε απέναντι σε μία ομάδα που δεν ήταν απλά το φαβορί για να φτάσει στο Final Four, αλλά και για να κερδίσει τον τίτλο και πάλι. Και επίσης το Final Four γινόταν στην έδρα τους, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι μία σπουδαία ομάδα. Έπαιξαν πολύ καλά όλη την σεζόν και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχαν. Μιλάμε για μία σπουδαία ομάδα και από το πρώτο λεπτό είχα πει στους παίκτες μου ότι έχουν πιθανότητες να την αποκλείσουν και έπρεπε να πιστέψουν σε αυτές. Λίγο πριν το πρώτο ματς, στα αποδυτήρια τους είπα "Τώρα θα δείτε ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε και την ποιότητα να κοντράρουμε αυτή την ομάδα και να τους εκπλήξουμε κερδίζοντας τους". Έπρεπε να κερδίσουμε τρία παιχνίδια και ήταν πολύ δύσκολα. Πάρα πολύ δύσκολα. Ήταν παιχνίδια με πολύ μεγάλη ένταση, με τις δύο ομάδες προετοιμασμένες ακόμα και για την πιο μικρή λεπτομέρεια. Έπρεπε να παίξουμε κάθε δευτερόλεπτο δυνατά για να κερδίσουμε και χάρις στην δουλειά των παικτών μου, τα καταφέραμε. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο.
 
Κοιτώντας το Final-4, τι σε εντυπωσίασε σχετικά με τον αντίπαλο σου στον ημιτελικό, την Μοντεπάσκι Σιένα;
 
Πρώτα, ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο έχασαν με τόσο μεγάλη διαφορά από τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς των πλέι οφ, αλλά εν συνεχεία έδειξαν χαρακτήρα όχι μόνο να κερδίσουν τα τρία επόμενα παιχνίδια αλλά να κυριαρχήσουν. Έπαιξαν με έναν υψηλό ρυθμό και έδειξαν μεγάλη επιθετικότητα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Έχουν έναν πολύ ποιοτικό προπονητή ο οποίος είναι εκεί αρκετά χρόνια. Άλλαξαν παίκτες από την περσινή σεζόν αλλά συγκρότησαν μια πολύ καλή ομάδα. Είναι επικίνδυνη σε κάθε ματς, επιθετικά και αμυντικά.
 
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Σιένα στα πλέι οφ πριν από δύο χρόνια για να φτάσεις στον τελικό. Πόσο διαφορετική είναι η Σιένα τώρα;
 
Το στυλ με το οποίο αγωνίζονται, πάνω κάτω, είναι σχεδόν το ίδιο. Κάτι το οποίο είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν τον ίδιο προπονητή και κάποιους από τους ίδιους παίκτες. Αυτό που θα επαναλάβω είναι πως ξέρουν πως να παίξουν και γνωρίζονται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολύ επιθετικοί, είναι μέρος του παιχνιδιού τους, και θέλουν πάντα να έχει ένταση ο ρυθμός. Περιμένω ένα σκληρό παιχνίδι.
 
Παρά το γεγονός ότι έχεις κερδίσει επτά από τους οχτώ τελικούς που έχεις πάρει μέρος, είναι αλήθεια ότι οι προπονητές πριν το Final-4 προετοιμάζουν την ομάδα τους μόνο για τον ημιτελικό;
 
Στο μυαλό μου έχω μόνο το ματς απέναντι στη Σιένα για να σκέφτομαι. Το δικό μας Final-4 είναι αυτό το ματς, η Σιένα μόνο. Πρέπει να κερδίσεις αυτό το παιχνίδι για να παίξεις στον τελικό. Έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε. Τώρα πρέπει να δούμε τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Ο Ντρου Νίκολας ήταν εκτός από το τέλος των πλέι οφ. Ο Μάικ Μπατίστ έχασε όλη τη προηγούμενη εβδομάδα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μπουν πρώτα στις προπονήσεις και στα ματς και εν συνεχεία να φτάσουν σε καλή κατάσταση.
 
Αυτή η σεζόν στη Euroleague ήταν περισσότερο απρόβλεπτη από κάθε άλλη. Τι μπορεί να περιμένουν όλοι οι φίλαθλοι από αυτό το Final-4;
 
Συμφωνώ πως ήταν πολύ απρόβλεπτη. Είδαμε σπουδαίο μπάσκετ και επίσης ομάδας να παλεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να επιβιώσουν και κάποιες δεν τα κατάφεραν. Όταν ξεκινάς κάθε σεζόν τη Euroleague ειλικρινά πιστεύω ότι μόνο λίγες από τις 24 ομάδες δεν έχουν το Final-4 ως στόχο. Αυτό κάνει τον συναγωνισμό ακόμα μεγαλύτερο. Στη συνέχεια είδαμε τρεις ομάδες που δεν είχαν το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ να περνάνε. Κάτι που όντως ήταν μια έκπληξη. Χωρίς αμφιβολία έχουμε τις καλύτερες τέσσερις ομάδες. Υπήρχαν και άλλες με σπουδαία ποιότητα αλλά μόνο τέσσερις μπορούν να είναι στο Final-4. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν νομίζω να μπορείς να πεις ότι κάποια ομάδα είναι το φαβορί. Και οι τέσσερις έχουνε τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν το τρόπαιο. Δυο με τρεις μήνες πριν, ίσως κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι κάποιες από αυτές της ομάδες θα ήταν στο Final-4. Αλλά εδώ είμαστε. Μαζί με τραυματισμούς, και πρόβλημα φυσικής κατάστασης το κίνητρο και η επιθυμία είναι τα πιο σημαντικά τώρα.
 
Σχετικά με την εμπειρία; Το γεγονός ότι έχετε το ρεκόρ συμμετοχής σε Final-4 δεν σας δίνει το αβαντάζ;
 
Δεν νομίζω ότι έχω ένα αβαντάζ. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό. Η εμπειρία σίγουρα βοήθα αλλά νομίζω ότι οι παίκτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Οπότε θα προσπαθήσω να τους προετοιμάσω. Θα πρέπει να παίξουν καλά και να είναι συγκεντρωμένοι. Μόνο με αυτό το πνεύμα, ότι έχεις προετοιμάσει καλά την ομάδα μπορεί να έχεις πιθανότητα να κερδίσεις. Σέβομαι όλες τις άλλες ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές που δουλεύουν τόσο καλά μαζί τους. Ο Λέλε Μόλιν δούλεψε μαζί μου. Τον ξέρω και τον σέβομαι. Ο Ντέιβιντ Πλάτ έχει μεγάλη εμπειρία. Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι έχει κερδίσει πολλά με τη Σιένα και τώρα είναι προπονητής της Εθνικής Ιταλίας. Υπάρχει πολύ προπονητική εμπειρία σε αυτό το Final-4.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags