Facebook Pixel Η σκυτάλη στην άμμο
| 2014-11-05 18:21:00

Η σκυτάλη στην άμμο

Η σκυτάλη στην άμμο

Δεν βαυκαλίζομαι ότι παρακολουθώ από απόσταση επαφής τα κοινά της ΑΕΚ. Αυτό συνέβαινε στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν εργαζόμουν -νεούδι- στην αλήστου μνήμης «Απογευματινή», με προϊστάμενο τον αγλαό Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, ο οποίος είχε στήσει στο εκεί γραφείο του το αρχηγείο του θρυλικού «Δικεφάλου». Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Εκόντες άκοντες, εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του τμήματος είχαμε μάθει απέξω κι ανακατωτά τα κατατόπια της Νέας Φιλαδέλφειας, είτε ακουγόταν σε αυτά ο χτύπος της πορτοκαλί μπάλας είτε της ασπρόμαυρης.

Το έζησα και αργότερα το μπάσκετ της ΑΕΚ, τον καιρό της μεγάλης αντεπίθεσης, όταν ταξίδεψα πολύ με την ομάδα εντός και εκτός συνόρων, για τις ανάγκες των μεταδόσεων της Nova αλλά και του ΣΠΟΡ FM: Βαρκελώνη, Λωζάννη, πορεία στην Ευρωλίγκα, ήμουν σε όλα παρών.

Ο «Δικέφαλος» του Νότου απομακρύνθηκε από το ραντάρ μου όταν ήρθε η παρακμή, άμεση συνέπεια νομίζω της αυτοεξορίας του Γιάννη Φιλίππου. Καλώς ή κακώς, με τα καλά του και τα στραβά του, αυτός ήταν ο άνθρωπος που της έδωσε όραμα. Οταν έριξε μαύρη πέτρα στο «πανηγύρι των ζουρλών», η ΑΕΚ πήρε την κατηφόρα που έμελλε να τη στείλει ακόμα και στη Β' Εθνική. Η παράλληλη πορεία του ποδοσφαίρου είναι μάλλον συμπτωματική και πάντως θέμα άλλης συζήτησης.

Η ΑΕΚ του 2014-15, εκλεκτή συνδαιτυμών ύστερα από χρόνια στο ταπεινό πλέον φαγοπότι της Α1 μπάσκετ, επιχειρεί να ξαναβρεί τη σκυτάλη που χάθηκε μέσα στην κινούμενη άμμο. Δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού η ταπεινοφροσύνη παραμένει στριφνό μάθημα για τους κάθε λογής υπηρέτες της μαθημένης στα μεγαλεία ομάδας.

Η αδικαιολόγητη γκρίνια που ακολούθησε τη συντριβή από τον Παναθηναϊκό ήταν μία πρώτη δυσάρεστη έκπληξη, αν και οι περπατημένοι την περίμεναν. Ο προϋπολογισμός της ομάδας είναι χαμηλός και δεν επιτρέπει όνειρα για κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή πορεία, στις πλάτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Η υπερηφάνεια του συλλόγου δεν συμβιβάζεται με ταπεινώσεις, αλλά οι σφαλιάρες των ετών που προηγήθηκαν θα έπρεπε να προσγειώσουν τους αιθεροβάμονες.
Πολύ σωστά, ο Βαγγέλης Ζιάγκος υπενθυμίζει ότι η ΑΕΚ βρίσκεται «σε εξελικτική διαδικασία» και ενημερώνει τους ουρανοκατέβατους ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος: «Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα, δεν είναι κολύμβηση. Απαιτεί συνεργασίες, ομοιογένεια. Πρέπει να έχουμε υπομονή», είπε μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Κέρδισε, όμως, το πρώτο στοίχημα η ΑΕΚ. Οταν έμαθα ότι δήλωσε έδρα το ΟΑΚΑ, φοβήθηκα την ερημιά και την παγωνιά των άδειων καθισμάτων. Δεν ξέρω πόσα εισιτήρια έκοψε στους πρώτους αγώνες της, προτιμώ να μη ρωτήσω, είδα όμως ότι μάζεψε πολύ κόσμο στις κερκίδες.

Το ματς της Δευτέρας ήταν «υψηλού κινδύνου» λόγω Ολυμπιακού και... Αχαρναϊκού, αλλά το κοινό, μολονότι εμφανώς ποδοσφαιρόπληκτο, κράτησε χαρακτήρα. O κόσμος που εγκατέλειψε την ομάδα μπάσκετ όταν διαφώνησε με την επίθεση πολιτισμού που εξαπέλυσε στις μέρες του ο Γιάννης Φιλίππου καλείται τώρα να γίνει ο ισχυρότερος σύμμαχός της.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags