Facebook Pixel Oλα του Λούντζη δύσκολα κι οι Ρώσοι γκαστρωμένοι
Μπάσκετ
| 2015-04-17 10:42:00

Oλα του Λούντζη δύσκολα κι οι Ρώσοι γκαστρωμένοι

Oλα του Λούντζη δύσκολα κι οι Ρώσοι γκαστρωμένοι

Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τον Παναθηναϊκό και τη δεύτερη ήττα από την ΤΣΣΚΑ!

Είναι από τις φορές που, όπως λένε οι Κινέζοι, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις: έμεναν εννέα λεπτά για τη λήξη της αναμέτρησης κι ενώ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς απέσυρε άρον άρον τον Μιχάλη Λούντζη (για να επαναφέρει τον Διαμαντίδη), ο Δημήτρης Ιτούδης χρησιμοποιούσε ως τελευταίο παίκτη στο rotation ποιον λέτε; Τον πολύ Βίκτορ Χριάπα, οπότε κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή!

Αυτή εν τέλει είναι η συνθήκη που προκαλεί το χάσμα στη σειρά του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ: πέρα από τη γενικότερη υστέρηση των «πρασίνων», τα εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και τον εντυπωσιακό δείκτη δημιουργίας των Ρώσων, συν τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία, η ειδοποιός διαφορά των δυο ομάδων έγκειται στον πλούτο και στην ποιότητα των ρόστερ τους...

Ηταν εκ προοιμίου γνωστό και κοινώς αποδεκτό ότι σε αυτό το συναπάντημα -και μάλιστα στη χώρα που έχει γεννήσει τους μεγαλύτερους «γκραν μάστερ» του σκακιού- ο μεν Ιτούδης παίζει με τα λευκά πιόνια, ο δε Ιβάνοβιτς με τα μαύρα κι αυτά δέχονται απανωτά τα ρουά ματ!

Ο ένας μπορεί να ραχατεύει αφήνοντας να κάνουν τη δουλειά τους ο Ντε Κολό με τον Τεόντοσιτς κι ο άλλος τρώει τα λυσσακά του με τον 16χρονο Λούντζη (ως «αντι-Σλότερ») και με τον ωσεί παρόντα Νέλσον, που κάνει κιόλας ρεζίλι τον Σιζέφσκι!

Οπως και την Τρίτη, ο Ιβάνοβιτς για λόγους τακτικής εμπιστεύθηκε μια θέση στο αρχικό σχήμα στον Χαραλαμπόπουλο που για πολλή ώρα ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού αλλά τζίφος: με το σκορ στο 8-14, η ΤΣΣΚΑ με τον Κιριλένκο και τον Ντε Κολό να παίζουν με τα... νεύρα των «πρασίνων», τους έβαλε 4 στα 4 τρίποντα, έτρεξε ένα σερί 13-0 μέσα σε τρία λεπτά (μετά το 16-0 στον πρώτο αγώνα) και η σεμνή τελετή έλαβε πρόωρο τέλος!

Η υπόθεση του Λούντζη είναι διαφορετική και πολύ πιο... οδυνηρή: στα τρία λεπτά και έντεκα δευτερόλεπτα που έμεινε πάνω στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός (όχι σώνει και καλά με ευθύνη του νεαρού πόιντ γκαρντ, αλλά του `κατσε η κέντα) είδε τη διαφορά να εκτινάσσεται από το 61-48 στο 79-54 και προφανώς οι πρώτες δυο εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα τον μεγάλωσαν με σκληρό κι απότομο τρόπο.

Μολονότι η... κλινική εικόνα των «πρασίνων» φάνηκε να είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη του πρώτου αγώνα και η τελική διαφορά «κατέβηκε» από τους είκοσι επτά πόντους στους είκοσι, η ήττα υπήρξε αναπόδραστη και φανέρωσε για άλλη μια φορά τις εγγενείς αδυναμίες τους σε όλα τα επίπεδα: αδυναμίες που δεν καμουφλάρονται από τα αλχημικά τρικ του Ιβάνοβιτς με τις εναλλαγές των σχημάτων και με τον Γκιστ να παίζει πότε στο «4», πότε στο «3», πότε στο «5» και προσεχώς στο... «6»!

Στον αντίποδα ο Ιτούδης δεν έχει κανέναν λόγο να υποδύεται τον αλχημιστή, διότι διαθέτει την τύχη ?που «δένει» με τη δική του ικανότητα- να κοουτσάρει μια ομάδα η οποία δυο βράδια τώρα δεν παίζεται! Επιδιδόμενοι σε ένα αέναο κρεσέντο από τα 6μ.75 οι Μοσχοβίτες έβαλαν 14/27 τρίποντα την Τρίτη κι ακριβώς άλλα τόσα χθες (!), οπότε δεν είχαν κιόλας ανάγκη να κάνουν θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ, όπως συνέβη στο πρώτο ματς...

Ούτως ειπείν, η ΤΣΣΚΑ είναι γκαστρωμένη στην επίθεση και δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό αυτή η τρομακτική ευστοχία και η ορμητικότητά της δεν είναι... ανεμογκάστρι!

Μ' αυτά και μ' αυτά οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην Αθήνα έχοντας στην καμπούρα τους το 0-2 και μια συνολική διαφορά 47 πόντων. Πέρυσι είχαν γυρίσει πίσω με το 0-2 και με -29 (προϊόν του 74-77 και του 51-77), αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: όχι στο πόσο χειρότερος μοιάζει ο φετινός Παναθηναϊκός, αλλά στο πόσο καλύτερη είναι όντως αυτή η ΤΣΣΚΑ!

Το άλλο ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να μαζέψει τα κομμάτια του και λίγο με τον θυμό, λίγο με τον εγωισμό και λίγο με την υπερηφάνεια να αποφύγει το ενδεχόμενο και πολύ επώδυνο «σκούπισμα»...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags