Facebook Pixel Ο Ν. Παπαδογιάννης γράφει για τα ξεσπάσματα του "Σόφο"
| 2015-04-30 13:38:00

Ο Ν. Παπαδογιάννης γράφει για τα ξεσπάσματα του "Σόφο"

Ο Ν. Παπαδογιάννης γράφει για τα ξεσπάσματα του "Σόφο"

Η επίθεση με αγκωνιές του Σοφοκλή Σχορτσανίτη εναντίον αντιπάλου σε αγώνα του ισραηλινού πρωταθλήματος ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «δυσάρεστη έκπληξη».

Μόνο εν μέρει θα με βρει σύμφωνο ο χαρακτηρισμός. Δυσάρεστη, ναι. Εκπληξη, όμως, όχι.

Δυστυχώς, ο κατά τ' άλλα συμπαθέστατος και κοσμαγάπητος Σοφοκλής είναι υπότροπος. Μόλις πριν από έναν χρόνο, στο Τελ Αβίβ, όρμησε στην εξέδρα για να χτυπήσει έναν θεατή του παραδοσιακού ντέρμπι Χάποελ-Μακάμπι. Ευτυχώς για όλους, ο δράστης το 'βαλε στα πόδια και ξέφυγε. Ωστόσο, η εικόνα του μαινόμενου «Σόφο» προκάλεσε πανικό, ιδίως στα μικρά παιδιά που συνέβη να κάθονται στην ίδια εξέδρα.

 

Τον Αύγουστο του 2010 ο Σχορτσανίτης πρωταγωνίστησε στα επεισόδια του αλήστου μνήμης «φιλικού» Ελλάδας-Σερβίας στο ΟΑΚΑ και ξεκίνησε το Μουντομπάσκετ τιμωρημένος. Και πιο παλιά, στο Μουντομπάσκετ Εφήβων του 2003 στη Θεσσαλονίκη, πήγε να χιμήξει σε έναν Λιθουανό από τον οποίο προκλήθηκε με ύπουλη αγκωνιά.

 

Τον 19χρονο Σοφοκλή συγκράτησαν τότε οι ψύχραιμοι συμπαίκτες του, μέχρι που πλήρωσε τα νεύρα του το παρκαρισμένο έξω από το Αλεξάνδρειο «βαν» της Nova! Αυτή ήταν η πρώτη -χρονικά- εικόνα Σχορτσανίτη που έχω στο μυαλό μου...

 

Για να λέμε του εύσωμου το δίκιο, ο «Σόφο» τρώει πολύ ξύλο σε κάθε αγώνα. Αντίπαλοι που δεν έχουν ελπίδα να τον σταματήσουν με νόμιμα μέσα τον αντιμετωπίζουν με αγκωνιές, γονατιές, τσιμπιές και άγρια φάουλ στο όριο του αντιαθλητικού. Γνωρίζουν, φυσικά, ότι έχουν απέναντί τους έναν άνδρα ευέξαπτο, ικανό να παρασυρθεί από τα νεύρα του και να παραφερθεί πολύ άσχημα.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Σοφοκλής αντιμετωπίζει τις κακουχίες και τις προκλήσεις με στωικότητα. Πολλές φορές με συλλαμβάνω να απορώ με την ηρεμία του. Οταν όμως ξεχειλίσει το καπάκι, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ο ατυχής που θα φάει γροθιά στο δόξα πατρί, ο μη γένοιτο, κινδυνεύει να καταλήξει στο νοσοκομείο ή και σε τόπο χλοερό.

 

Η οργή του Σοφοκλή Σχορτσανίτη είναι δύναμη της φύσης, σαν χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα όποια παραστρατήματά του μεγεθύνονται εκ των πραγμάτων, αφού τα 150 κιλά του και τα 205 εκατοστά του προξενούν απόλυτο τρόμο. Εάν την ίδια αγκωνιά του κυριακάτικου αγώνα την έριχνε ο Φώτσης ή ο Πρίντεζης, η υπόθεση θα τελείωνε με μία τεχνική ποινή και ίσως ένα πρόστιμο. Τα φυλετικά συνθήματα με τα οποία στολίζουν τον Σχορτσανίτη Ελληνες οπαδοί δεν τα έχει ακούσει άλλος συμπατριώτης μας.

 

Η Μακάμπι αντιμετώπισε με συμπάθεια το πρώτο παράπτωμα του Σοφοκλή, ίσως επειδή ο υπαίτιος του επεισοδίου ήταν σεσημασμένος για τη ρατσιστική του συμπεριφορά. Αυτή τη φορά, όμως, το κλίμα είναι βαρύ. Πλησιάζουμε άλλωστε στο τέλος της σεζόν και το συμβόλαιο του παίκτη εκπνέει. «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε του χρόνου», δήλωσε ο πολύς Σιμόν Μιζράχι.

 

Δεν θα μείνει βέβαια στο ράφι ο Σχορτσανίτης. Φαίνεται ότι πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για τη δεύτερη επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου τον περιμένει -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- η νέα ΑΕΚ. Τους δαίμονες που κουβαλάει στις αποσκευές του ο «Σόφο» μπορεί να τους ξεφορτώσει ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό το παράξενο παιδί, κάθε χρονιά είναι μία καινούρια αρχή.

 

Είναι άραγε ακόμη ανοιχτή για τον ήρωα της Σαϊτάμα η πόρτα της Εθνικής ομάδας; Η συνύπαρξή τους, το 2006, το 2008, το 2009 και το 2010, ήταν επωφελής όχι μόνο για την «επίσημη αγαπημένη», αλλά και για τον ίδιο.

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags