Facebook Pixel "Με μεγάλη ευχαρίστηση θα επέστρεφα στην Ισπανία"!
| 2011-05-30 13:38:00

"Με μεγάλη ευχαρίστηση θα επέστρεφα στην Ισπανία"!

"Με μεγάλη ευχαρίστηση θα επέστρεφα στην Ισπανία"!

Το δήλωσε ο Ομπράντοβιτς σε μεγάλη του συνέντευξη στην "El Pais" ότι θα επέστρεφε με "μεγάλη χαρά" στο ΑCB αφού λατρεύει τη Βαρκελώνη κι έχει σπίτι εκεί. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τώρα ανήκει στον Παναθηναϊκό…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζοτς:

Για το πώς ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ: «Άρχισα να αγωνίζομαι από πολύ μικρός, σε ένα σχολείο στο χωριό μου. Το σημαντικότερο κίνητρο ήρθε το 1973, όταν η Γιουγκοσλαβία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Στην ομάδα ήταν ο Ντράγκαν Κικάνοβιτς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να έχεις στο σπίτι σου έναν παίκτη σαν κι αυτόν. Ήταν ένα θηρίο, αν κι ήταν μόλις 20 ετών».

Για το πώς έγινε προπονητής, το 1991: «Είχα επικεντρωθεί στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, όταν ο Κικάνοβιτς μου τηλεφώνησε και μου πρότεινε τη θέση στην Παρτιζάν. Έπρεπε να παραιτηθώ αμέσως. Σκεφτόμουν την απόφασή μου ολόκληρο το βράδυ. Ήθελα να γίνω προπονητής. Ο Κικάνοβιτς ήταν φίλος μου, αλλά το ίδιο ήταν και ο Ράντμιλο Μίσοβιτς, ο οποίος μου είπε ότι θα ήμουν τρελός αν το έκανα. Τελικά, δέχθηκα. Ήμουν 30-31 ετών κι είχα καλές προσφορές, με καλά χρήματα. Επίσης, γνώριζα πως θα γίνει μία ημέρα προπονητής, δεν είχα καμία αμφιβολία. Σίγουρα, ήταν ένα ρίσκο, που δεν ήξερα εάν θα έβγαινε».

Για το αστείο που κυκλοφορεί πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που παίζουν πέντε εναντίον πέντε και στο τέλος κερδίζει ο Ομπράντοβιτς: «Όχι, όχι, δεν κερδίζει ο άνθρωπος, αλλά οι ομάδες. Εκτιμώ πολύ τους παίκτες μου. Είμαι χαρούμενος γιατί δουλεύω με ανθρώπους που με καταλαβαίνουν. Το πιο σημαντικό σε ένα σύνολο είναι να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία».

Για το γεγονός ότι έχει πετύχει πολλές επιτυχίες με πολλές ομάδες: «Πιστεύω στη φιλοσοφία που λέει πως οι παίκτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν. Όταν προπονείς έναν παίκτη, όταν σου κάνει μία ερώτηση, πρέπει να του δώσεις τη σωστή απάντηση, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. Όταν ανέλαβα την Παρτιζάν, πριν από 20 χρόνια, επί τρεις μήνες δεν κοιμόμουν. Μόνο σκεφτόμουν. Πρέπει οι παίκτες να σε καταλαβαίνουν, είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώνονται. Ο προπονητής πρέπει να είναι ο ηγέτης και οι παίκτες πρέπει να ακολουθούν».

Για τη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από τη Βαλένθια: «Υπήρξαν κάποιες δύσκολες στιγμές, αλλά μίλησα με τους παίκτες μου, δουλέψαμε στις λεπτομέρειες και συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε πιθανότητες. Όταν χάσαμε το πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη πήγα στα αποδυτήρια στους παίκτες μου και τους είπα πως μπορούμε να κερδίσουμε τα τρία παιχνίδια που θέλαμε για να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ. Έτσι ήταν. Παίξαμε καλά και κερδίσαμε τρία δύσκολα παιχνίδια. Η Μπαρτσελόνα είναι μεγάλη ομάδα, παίξαμε με μεγάλη ενέργεια, δώσαμε την ψυχή μας και κοπιάσαμε πολύ. Αυτά τα παιχνίδια ήταν έπος!».

Για το εάν ενοχλείται από την κριτική που του ασκείται για τον τρόπο που διαμαρτύρεται στους διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων: «Το μόνο που θέλω είναι να προσπαθώ να βοηθώ την ομάδα μου. Δεν αναφέρομαι ποτέ στη διαιτησία. Στα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα οι Ισπανοί ισχυρίστηκαν πως παραπονέθηκα περισσότερο από άλλους προπονητές. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι πολύ ευγενικός. Ακολουθώ τη συμβουλή του πατέρα μου: ««Αν θες οι άνθρωποι να σε σέβονται, θα πρέπει να τους σεβαστείς κι εσύ».

Για το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό: «Έχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο. Είμαι 12 χρόνια στην ομάδα και νιώθω καλά. Έχω ό,τι χρειάζομαι για να είμαστε ευτυχισμένοι οι παίκτες μου κι εγώ. Μου αρέσει η πόλη, έχει καθημερινές πτήσεις για το Βελιγράδι, σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταβώ εκεί, έχω πολύ καλή σχέση με τους ιδιοκτήτες της ομάδας και τους οπαδούς. Από τότε που ανέλαβα τον Παναθηναϊκό έπαιξα σε 26 τελικούς και κατέκτησα 21 τίτλους. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα που οι άνθρωποι εδώ αναγνωρίζουν το έργο μου. Δεν μου αρέσει να μιλάω, πόσο μάλλον να υπογράφω συμβόλαια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μου πήρε πάνω από ένα λεπτό τη φορά για να ανανεώσω. Η απόφαση ήταν πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη. Δεν είναι το συμβόλαιο, είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που υπάρχουν μεταξύ μας».

Για τους παίκτες του: «Ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Φώτσης και ο Περπέρογλου είναι χρόνια μαζί, έχουν κατακτήσει τίτλους, όμως είναι ακόμα πεινασμένοι για επιτυχίες. Αυτό κάνει πιο εύκολη τη δική μου ζωή, ως προπονητή».

Για το εάν έχει μπει ποτέ στον πειρασμό να κοουτσάρει ομάδα του ΝΒΑ: «Όχι, ούτε έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν ούτε μου έχει προταθεί. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν άλλον κόσμο. Πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος εάν θέλεις να πας στο ΝΒΑ, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν προπονητές στην Ευρώπη, χωρίς αμφιβολία, που μπορούν να εργαστούν εκεί και να είναι επιτυχημένοι. Όπως έγινε με τον Μάικ Ντ’ Αντόνι, ο οποίος «ψήθηκε» στην Ευρώπη».

Για το εάν αισθάνεται πως έχει αφήσει κάτι στη μέση στο ισπανικό πρωτάθλημα: «Δεν νομίζω. Πέρασα τέσσερα χρόνια στην Ισπανία, κέρδισα την Ευρωλίγκα, το Κύπελλο Κυπελλούχων. Αν τύχει να επιστρέψω στην ACB, θα το δεχόμουν με μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί είναι ένα πρωτάθλημα και μια χώρα που αγαπάω πολύ. Έχω ακόμα σπίτι στη Βαρκελώνη και περνάω τα καλοκαίρια μου εκεί, αλλά τώρα είμαι στον Παναθηναϊκό».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags