Facebook Pixel Το λάθος Μπαρτζώκα και ο αέρας... Final 4
Μπάσκετ
| 2016-03-18 12:56:00

Το λάθος Μπαρτζώκα και ο αέρας... Final 4

Το λάθος Μπαρτζώκα και ο αέρας... Final 4

Ο Σωτήρης Γεωργίου εξηγεί πώς ο Μπαρτζώκας έπεσε στην παγίδα του Τζόρτζεβιτς και κατάφερε να χάσει ένα δικό του παιχνίδι και παραλίγο τη διαφορά.
 

Τι ματσάρα έγινε αλήθεια στο ΟΑΚΑ; Και πόσο μεγάλη νίκη πήρε τελικά ο Παναθηναϊκός, που λίγο έλειψε να βρει πορτοφόλι, πέφτοντας από την Ακρόπολη και να πάρει τη διαφορά. Τότε θα έπρεπε να μην... κοιμηθεί για μέρες ο Μπαρτζώκας από τη δική του μπασκετική αυτοκτονία...

Δύο από τις τρεις προϋποθέσεις

Ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια στο... θρίλερ, γιατί είχε τη φανέλα, την έδρα, το μέταλλο και το μεγαλύτερο βάθος. Κέρδισε ένα ματς απέναντι σε μια ομάδα με τη σημασία της λέξεως, που για 35 λεπτά έπαιξε μπασκετάρα, διαβάζοντας τέλεια το παιχνίδι στις δύο πλευρές, βρίσκοντας και χτυπώντας κάθε αδυναμία του αντιπάλου της.

Είχαμε πει εξ αρχής ότι κλειδί για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός θα ήταν τρία σημεία: η άμυνα στον Ντιλέινι, τα αμυντικά ριμπάουντ (καθώς η Λοκομοτίβ είναι ιδανική στο επιθετικό) και η άμυνα στην περιφέρεια και στο τρίποντο της ρώσικης ομάδας, η οποία είναι μετρ με τρομερά ποσοστά και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με τους "πράσινους" είχε 8, 13, 13 με 50%.

Ο Παναθηναϊκός έσπασε την αρνητική παράδοση (είχε 0/3), καθώς πέτυχε τα μισά από αυτά που ήθελε και επειδή τον "βοήθησε" στο τέλος η Κούμπαν με την τακτική της. Σε ένα ματς που ουσιαστικά είχε τον έλεγχο η Λοκομοτίβ, παίρνοντας συνέχεια διαφορές. Στο πρώτο μέρος, ο ΠΑΟ με 1/8τρ. είχε κρατήσει τον Ντιλέινι στον έναν πόντο. Έτσι ισορρόπησε το κομμάτι αυτό και ήταν κοντά αλλά πίσω, έχοντας θέμα στο ριμπάουντ (με έξι επιθετικά στο δεκάλεπτο της Κούμπαν) και μετά στην περιφέρεια με τον Τζάνινγκ να έχει τρία. Η ρώσικη ομάδα πήγε στο 5/13τρ. από το 0/5 και από 14 πόντους στο 8' πήγε στους 36 στο 16', αφού ο ΠΑΟ στην αρχή ήταν ανοιχτός στο αμυντικό ριμπάουντ και έχανε το ένα μετά το άλλο, για να πιέσει ψηλά στην περιφέρεια.

Στη συνέχεια, μόλις θωράκισε τη ρακέτα, χάλασαν οι αποστάσεις με την περιφέρεια και δεχόταν το ένα ελεύθερο τρίποντο μετά από το άλλο, με την τέλεια κυκλοφορία της Κούμπαν, ομάδα εξαιρετική στη δημιουργία και στην εκτέλεση μακριά και φυσικά στο πικ εν ρολ, όπου χτύπαγε τα αδύναμα πόδια Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς. Με αυτά και με αυτά, η Κούμπαν πήρε διαφορές.

Ο Τζόρτζεβιτς πόνταρε στην εξάντληση του Ντιλέινι

Ακολούθως, με ηρωικό Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός έμενε κοντά, αλλά με τον Ραντούλιτσα μέσα, έχανε πάλι ριμπάουντ και η Κούμπαν έπαιρνε συνέχεια διαφορές. Με τον Χάντερ στο "5", ο ΠΑΟ έγινε αθλητικός, περιόρισε τον Ράντολφ και πέρασε μπροστά στην αρχή της 4ης περιόδου με 64-63. Τότε, ο Ντρέιπερ με τρίποντες "μαχαιριές" έβαλε άγχος στο ΟΑΚΑ με το 65-72 στο 34'.

Όπως είπαμε και στην περιγραφή στο Sport24 Radio 103,3, τα πράγματα ήταν απλά. Το σχέδιο των "πρασίνων" να κρατήσουν την Κούμπαν στους 70-72 πόντους, είχε πάει στράφι. Αν στα τελευταία έξι λεπτά δέχονταν πάνω από οκτώ πόντους και οι Ρώσοι πήγαιναν στους 80, τότε... αντίο ζωή.

Με Ραντούλιτσα, Διαμαντίδη και Πάβλοβιτς στην πεντάδα είχε θέματα σε πόδια και ενέργεια. Όμως έτσι αποκτούσε εμπειρία στο παρκέ μιας καυτής έδρας και πόνταρε στην κούραση από την κακή διαχείριση του Μπαρτζώκα στον Ντιλέινι. Στο σημείο εκείνο, ο σταρ της Κούμπαν είχε παίξει 32 λεπτά χωρίς ανάσες. Πώς να αντέξει στο φινάλε με τον ψηλότερο Καλάθη να τον κυνηγά συνέχεια; Εκεί πόνταρε ο Τζόρτζεβιτς, που σε εκείνο το σημείο του βγήκε με τους Γιουγκοσλάβους μέσα, παρότι αποτελούσαν αμυντική τρύπα νωρίτερα.

Τα λάθη του Μπαρτζώκα

Από την άλλη πλευρά, αυτό "πλήρωσε" ο Μπαρτζώκας στο τέλος. Ότι... έσκασε ο Ντιλέινι και η Κούμπαν έχασε το καθαρό μυαλό της σε τέτοιο επίπεδο, με συνέπεια να πάει σε άναρχες ή "σκοτωμένες" επιθέσεις, που ευνοούν πάντα την έδρα, Μια ομάδα με την εμπειρία του Παναθηναϊκού έκανε ένα 17-3 σε πέντε λεπτά, "καθάρισε" το ματς και λίγο έλειψε να πάρει και το +10!

Η ρώσικη ομάδα δεν πρόσεξε καν τη διαφορά και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να σουτάρει με τον Διαμαντίδη για τρίποντο στα 12 δευτερόλεπτα για το +10 και το πλεονέκτημα της έδρας, με τον Μπαρτζώκα να κάνει τραγικό λάθος που δεν έδωσε εντολή για φάουλ για να πάει στους εννέα η διαφορά, συνθήκη που ευνοεί τη Λοκομοτίβ.

Πάντως, ο ΠΑΟ νίκησε αν και είχε μόλις 5/21 τρίποντα, η αντιπαλός του πήρε 15 επιθετικά ριμπάουντ και είχε 10/28 τρίποντα. Πήρε κακό βαθμό στην περιφερειακή άμυνα πλην του Ντιλέινι, με τον Τζάνινγκ να κάνει όργια, αλλά είχε και θετικές άμυνες σε παίκτες όπως ο Μπόκοφ που τον εξαφάνισε.

MVP ο Διαμαντίδης, τρύπα στην άμυνα ο Ραντούλιτσα

Το αποτέλεσμα μετράει και έτσι ξεχάστηκε και η κακή διαιτησία, που δεν έδωσε ούτε σπόρι στην έδρα και για την ακρίβεια τα έδωσε όλα στη ρώσικη "αγαπημένη" ομάδα της ως φαίνεται... Ο Τζόρτζεβιτς δικαιώθηκε στο τέλος από την προσωπικότητα των παικτών του και από την κούραση της Κούμπαν και βασικά του Ντιλέινι. Αλλά είχε πολλά λάθη.

Κορυφαίος ο Διαμαντίδης με κρίσιμα καλάθια και άμυνες. Τρομερός ο Γκιστ που σκέπασε πολλές φορές τα καλάθια και είχε εντυπωσιακά τελειώματα. Ο Ουίλιαμς, αν και από τραυματισμό, είχε 16 πόντους αθόρυβα με τις βολές! Σημαντικό. Τρομερή δουλειά στην άμυνα ο Καλάθης με εννέα ασίστ επίσης και κρίσιμα καλάθια. Ο Χάντερ θετικότατος.

Ο Ραντούλιτσα κακός και τρύπα στην άμυνα. Αόρατος ο Κούζμιτς και σίγουρα έχει θέση για 5-6 λεπτά ο Παπαγιάννης. Ο Πάβλοβις απορίας άξιον τι περιμένει ο προπονητής του. Ο Χέινς έπαιξε λίγο και δεν φάνηκε και ο Φώτσης ήταν εκτός παιχνιδιού. Ο Γιάνκοβιτς δεν έπαιξε καν, αφού είναι φανερό ότι -όχι και άδικα όμως- δεν τον εμπιστεύεται ο προπονητής του. Ο Φελντέιν έχει χάσει τη θέση του από τον Ουίλιαμς και μαζί την ψυχολογία του και δεν είναι καλός.

Πολλά λάθη ο Μπαρτζώκας στο τέλος και χρεώνεται ειδικά ότι δεν προστάτεψε τον Ντιλένι που τον κυνηγούσε όλος ο ΠΑΟ, έσκασε με 37 λεπτά και χωρίς ανάσες δεν είχε μυαλό στο τέλος. Φυσικά, παραλίγο να αυτοκτονήσει με το μη φάουλ στο τέλος, αλλά μέχρι το 35', η Κούμπαν ήταν πάλι τρομερή.

Στο τέλος, η κούραση κόστισε, με τον Σίνγκλετον να βγαίνει στη γωνία για τρίποντα, αφού θόλωσε το μυαλό όλων. Θα ήθελε έναν δύο ρολίστες ακόμα, καθώς μιλάμε για μια ομάδα με 8.000.000 ευρώ αγωνιστικό μπάτζετ και καμία σχέση με τα νούμερα που λέγονται.

Η επόμενη μέρα και η προοπτική του Final 4

Ο Παναθηναϊκός βασικά εξασφάλισε την πρόκριση (όχι μαθηματικά). Για να πάρει τη 2η θέση θέλει 3/3 και μια ήττα της Κούμπαν, που έχει μέσα Αστέρα, Μάλαγα και έξω Νταρουσάφακα. Δύσκολο. Άλλωστε, στο κόλπο είναι κι ο Αστέρας, που αν κερδίσει στη Μάλαγα σήμερα, πάει και αυτός στις επτά νίκες. Με καλό πρόγραμμα αλλά την Κούμπαν έξω ,με την οποία θα παίξει το πλεονέκτημα βασικά.

Συνεπώς, πιο πιθανό σενάριο είναι το "τριφύλλι" να πάρει την 3η θέση με 3/3 που είναι αναγκαίο, ειδάλλως θα πάει 4ος, πιθανότατα με τον δυνατό Αστέρα να του κλέβει τη θέση, έχοντας την ισοβαθμία.

Προσέχουμε ότι υπάρχει και ένα "τρελό" σενάριο τριπλής ισοβαθμίας, που στέλνει 4η τη ρώσικη ομάδα. Πάντως, αν ο Παναθηναϊκός βρει τη Λαμποράλ με μειονέκτημα έδρας, για μένα θα είναι και φαβορί για το Final 4.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags