Facebook Pixel Φαβορί στα χιαστί ο Παναθηναϊκός!
Μπάσκετ
| 2016-04-08 22:59:00

Φαβορί στα χιαστί ο Παναθηναϊκός!

Φαβορί στα χιαστί ο Παναθηναϊκός!

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το ζευγάρωμα του Παναθηναϊκού με τη Μπασκόνια και εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός έχει ελαφρώς το προβάδισμα για πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι έχει μειονέκτημα έδρας κόντρα στην ισπανική ομάδα.

Η μεγάλη ώρα έφτασε λοιπόν με τα περίφημα χιαστί. Όλη η χρονιά παίζεται εδώ και τώρα για τις ομάδες που έχουν στόχο να πάνε στο Final 4 του Βερολίνου. Και πλέον, μέσα σε 10-20 μέρες δεν χωράει περιθώριο για κανένα να μην βρεθεί στην καλή του κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε φέτος με στόχο να έχει μια καλή πορεία στην Ευρωλίγκα και με αξιώσεις να διεκδικήσει να πάει στο Final 4, αφού στο διάστημα αυτό χτίζει για τη νέα σεζόν και τα επόμενα χρόνια. Και τελικά η σεζόν πάει πολύ καλά στους "πράσινους" παρά το άσχημο ξεκίνημα. Ο Παναθηναϊκός αύξησε το μπάτζετ, έφερε τον Καλάθη, τον Τζόρτζεβιτς στον πάγκο και ακριβές μεταγραφές, όμως ο Σέρβος που έχει φτιάξει μια ομάδα για επίπεδο Εθνικών, που ήταν άλλωστε και η ουσιαστική εμπειρία του, ξεκίνησε πολύ άσχημα στη διοργάνωση.

Αρχικά με την εμπειρία του κατάφερε -έχοντας και καλό γκρουπ- να προκριθεί και ευτύχησε και εκεί να πάει πάλι στο καλύτερο δυνατό όμιλο. Η αποτυχία βρισκόταν προ των πυλών, ο Τζόρτζεβιτς είδε ότι στην Ευρωλίγκα παίζεται άλλο μπάσκετ με έμφαση στην αθλητικότητα, την ενέργεια, την ταχύτητα και την έκρηξη κι έτσι ο Σέρβος το πήρε απόφαση. Η διοίκηση έκανε το καθήκον της και ο Παναθηναϊκός άλλαξε τα πάντα, φέρνοντας τρεις καλούς Αμερικανούς με τα χαρακτηριστικά αυτά και με τον έναν (Ουίλιαμς) να αποδεικνύεται λαβράκι. Το αποτέλεσμα ήταν ο Παναθηναϊκός να αλλάξει εντυπωσιακά αγωνιστικό πρόσωπο και να γίνει ομάδα σύγχρονη, με αξιώσεις Φάιναλ Φορ κι ας μην έχει το ακριβό μπάτζετ άλλων εποχών.

Αν κάποιος είναι φαβορί, τότε αυτός είναι ο Παναθηναϊκός

Μάλιστα υπάρχει ένας αέρας που τον πηγαίνει πρίμα και η τύχη χρειάζεται πάντα. Πλέον στα χιαστί, αν και ήθελε πλεονέκτημα, δεν το πήρε, αλλά πήρε τον καλύτερο δυνατό αντίπαλο. Την παλιά του γνώριμη Μπασκόνια. Ξεκάθαρα πράματα. Σε αυτά τα ματς δεν υπάρχει σιγουριά για κανέναν και οι έδρες φυσικά και σπάνε. Ξεκάθαρα πράματα πάλι. Αν κάποιος είναι φαβορί, αυτός είναι ο Παναθηναϊκός.

Πώς, γιατί; Επειδή είναι Παναθηναϊκός. Καταρχήν δεν ξέρω αν οι "πράσινοι" είχαν βάλει στο μυαλό τους το σενάριο. Είπαμε και χτες , πλεονέκτημα με Μπάρτσα ή μειονέκτημα με Μπασκόνια; Θα διάλεγε αν μπορούσε. Η αλήθεια είναι ότι μόλις είδε την 20αρα της Μπάμπεργκ με την βάσκικη ομάδα, ο ΠΑΟ μπορούσε να διαλέξει, καθώς απέφευγε ένα κακό σενάριο να του πέσει με μειονέκτημα η ΤΣΣΚΑ και μπορούσε να κάνει αυτός επιλογή. Δεν ξέρω κάτι, δεν λέω κάτι, αλλά μου φάνηκε περίεργη η καθίζηση στο τέλος από +7. Δεν έχει σημασία.

Επόμενη μέρα. Μπασκόνια και Μπουρούσης. Ο ΠΑΟ μπορεί, πρέπει να είναι για μένα στο Βερολίνο και ας έχει μειονέκτημα, αφού του έκατσε ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος. Πριν το ψάξουμε περισσότερο, ο ΠΑΟ έχει φανέλα, εμπειρία, μέταλλο, μεγαλύτερες προσωπικότητες και μπορεί ένα διπλό σε τρία ματς. Αν δεν μπορείς να κάνεις ένα διπλό σε 10 μέρες σε 3 ματς με την φετινή Μπασκόνια, δεν αξίζεις να πας Final 4 απλά. Καλά θα πει κανείς "τι λες βρε άνθρωπε;" η φετινή Μπασκόνια με την κλασική δύσκολη έδρα με 15000 κόσμο έχει κάνει 4/4 μέσα έξω με Μπάρτσα και Ρεάλ. Και; Καταρχήν οι φετινές Ρεάλ και Μπάρτσα δεν βλέπονται. Η Μπασκόνια με τον Μπουρούση που κάνει τρομερή σεζόν και με τους Τζέιμς και Άνταμς από Κολοσσό και Νανσί να πάει Final 4;

Πορεία πάνω από τα κυβικά της η Μπασκόνια

Όχι δεν την πιστεύω. Ήδη έχει κάνει πράματα και θάματα. Πρώτον δεν έχει ποιότητα και βάθος. Το αγωνιστικό μπάτζετ της Μπασκόνια είναι το πολύ 5εκ. με ακριβότερο παίκτη τον Μπουρούση. Κάνει απίστευτη δουλειά ο Περάσοβιτς σε μια ομάδα με μειωμένο μπάτζετ που παίζει ωραίο χαρούμενο μπάσκετ με πολλά σουτ και χωρίς άγχος και αυτό είναι το όπλο της. Με τον ΠΑΟ δεν θα έχει μάλλον και τον βασικό Κοσέρ στην περιφέρεια, αλλά και τον Σενγκέιλα.

Βασικά είναι μια ομάδα με τρομερή πορεία πολύ πάνω από τα κυβικά της καθώς έχει 6-8 παίκτες πρώτης γραμμής και ούτε καν σταρ. Που σουτάρουν σαν ...τρελοί και τρέχουν πάνω κάτω. Περίεργο μπάσκετ παίζει η φετινή Μπασκόνια που έχει όμως και μεγάλες διακυμάνσεις και νεκρά διαστήματα. Η συντριβή στην Τενερίφη και αυτή στο Μπάμπεργκ φανερώνουν κούραση και είναι άξιον απορίας πως αντέχει ακόμα και δεν έχει σκάσει. Μια ομάδα που δεν μπορεί να έχει τα πόδια που είχε προ μηνός για παράδειγμα και δεν θα μπορέσει να παίξει καλή άμυνα.

Ο ΠΑΟ έχει μια χρυσή ευκαιρία. Αν περιορίσει την περιφέρεια της βάσκικης ομάδας που μπορεί να το κάνει με άνεση, έχοντας πλέον πολλούς παίκτες στην περιφέρεια με ενέργεια και κορμιά, μπορεί να την κατεβάζει. Και στην επίθεση έχει πολλά ατού. Από τα μις ματς του Καλάθη στο πόιντ, τον Ουίλιαμς που δεν έχουν σούπερ αμυντικό αν και έχουν παίκτες ρολίστες εκεί (Μπλάζιτς, Χάνγκα), τα βαριά σέντερ που μπορούν μέσα στην ρακέτα.

Έχει θέματα να λύσει ο Παναθηναϊκός

Σαφώς έχει και θέματα ο ΠΑΟ να λύσει, στο πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι τακτικής των πάγκων. Όπως το πως θα κυνηγά μακριά τον Μπουρούση. Τον βολεύει τον ΠΑΟ που δεν έχει η αντίπαλός του και κλασικό ψηλό 3αρι. Ο ΠΑΟ με συγκέντρωση μπορεί να εκμεταλλευθεί το βάθος και να κουράσει την Μπασκόνια και να της κλέψει ένα ματς και άντε πιασ' τον στο καμίνι του ΟΑΚΑ. Υπάρχουν κι άλλα θέματα όμως που πρέπει να λυθούν άμεσα. Ο Παναθηναϊκός πάλι υπέστη διαδοχικά μπλακ άουτ με Τσεντεβίτα και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Δέχθηκε ένα 16-2 στο 69-76 και ένα 21-4. Αυτά τα πληρώνεις στο χιαστί κι ας μην είναι κάτι τρομερό η Μπασκόνια που δεν έχει το ειδικό βάρος και τη φανέλα μιας Μπάρτσα ή μιας Ρεάλ. Και αυτό βολεύει τους "πράσινους". Άλλωστε η Μπασκόνια πρέπει να τα βάζει με την τύχη της ή να ανησυχεί.

Ακόμα, προσέχουμε το αμυντικό ριμπάουντ που ο ΠΑΟ έχασε από την Εφές 19, καθώς τόσα επιθετικά πήρε χτες η τούρκικη ομάδα! Το μόνο που βελτιώθηκε ήταν τα 11/18 τρ. μετά από καιρό. Θα τα πούμε και την άλλη εβδομάδα, αλλά ο καλός ΠΑΟ μπορεί και είναι ελαφρώς φαβορί για να πάει αυτός στο Final 4!

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags