Facebook Pixel Ο Σούλης, το "βαρύ χαρτί"
| 2011-06-23 09:42:00

Ο Σούλης, το "βαρύ χαρτί"

Ο Σούλης, το "βαρύ χαρτί"

Αφού ο ΠΑΟΚ δήλωσε υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του προκριματικού ομίλου, πρέπει να εξασφαλίσει και τον άνθρωπο που θα τον οδηγήσει στους ομίλους!
 

Γράφει ο Κώστας Χαλβατσιώτης.

Με όποιον ΠΑΟΚτσή και να μιλήσει κανείς “στάζει μέλι” για τον Σούλη Μαρκόπουλο. Με όποιον αντίπαλο του “Δικεφάλου” και να συζητήσει, υποκλίνεται στον προπονητή που οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην υπέρτατη επιτυχία της 11ετίας. Και μπορεί η 3η θέση να μην είναι τίτλος – κι ας παραδεχόμαστε όλοι μας ότι πρόκειται για ένα “μικρό πρωτάθλημα” - αλλά αξίζει και περισσότερο από “κούπα” καθώς η ομάδα πέρασε τόσα πολλά και κατάφερε να τα αντιμετωπίσει με πυγμή και αποφασιστικότητα.

Τα ξεπέρασε μάλιστα όλα με την αριστοτεχνική καθοδήγηση του Σούλη Μαρκόπουλου στο γήπεδο και με την εξαιρετική του προσπάθεια στα αποδυτήρια, να κρατήσει “ενωμένη” την ομάδα, όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι παίκτες. Αλλά ας βάλουμε μία άνω τελεία εδώ για την τεράστια προσφορά του (ακόμη) απλήρωτου προπονητή.

Η ιστορία γράφτηκε και δεν έχει ανάγκη ούτε την στήλη, ούτε τα γραφόμενα για να αποδείξει την αξία του. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι διαχρονική και πλέον ασύγκριτη, αφού είναι και με την “βούλα” και με τους αριθμούς ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής.

Τιμήστε τον ως επαγγελματία

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, επώνυμοι και ανώνυμοι, παράγοντες και φίλαθλοι, θα τιμούν τον Σούλη Μαρκόπουλο σε όποια ευκαιρία τους δίνεται. Πρέπει όμως να τον αντιμετωπίσουν και οι διοικούντες σαν επαγγελματία. Όπως αντιμετώπισαν τους ξένους παίκτες κι …εν μέρει τους Έλληνες. Με άλλα λόγια, το ότι ο προπονητής δεν “μίλησε” ή δεν γκρίνιαξε ποτέ για τα πολλά που του οφείλονται από πέρσι, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή υποχώρηση. Οφείλουν οι της απερχόμενης διοίκησης να τακτοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν τα δεδουλευμένα και οι της νέας διοίκησης να ετοιμάσουν την καλύτερη δυνατή προσφορά για να “κλείσει” η υπόθεση προπονητή, εδώ και τώρα.

Διάθεση και επιθυμία επέκτασης συνεργασίας υπάρχει. Αν δεν ήθελε ο Μαρκόπουλος, δεν θα έλεγε παντού ότι “έχω συμβόλαιο”. Ακόμη και στους Ρώσους που του έκαναν κρούση και αποκαλύφθηκε ήδη αυτό. Αλλά το θέμα δεν είναι να σκεφθεί τι άλλες επιλογές έχει μπροστά του. Το θέμα είναι να προσηλωθεί γρήγορα στην “επόμενη μέρα” και μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο να ψάξουν για το καλύτερο δυνατό για την συγκρότηση του ρόστερ. Έτσι πρέπει και η νέα διοίκηση να σπεύσει να διαμορφώσει την πρόταση που θα μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις σε μία πολύ εύκολη διαδικασία και χωρίς χρονοτριβή να “πέσουν” και υπογραφές.

"Αφετηρία" τα δεδουλευμένα

Εννοείται ότι πρέπει πρώτα η απερχόμενη διοίκηση – μέσω του άρθρου 99 όπως όλα δείχνουν αφού δεν υπάρχει τρόπος – να εξασφαλίσει και τα περισσότερα από τα οφειλόμενα. Όπως εννοείται ότι η νέα πρόταση δεν θα είναι για την “όψιον” της τρίτης χρονιάς. Αυτή υπάρχει και θεωρείται ενεργοποιημένη. Η πρόταση πρέπει να γίνει για διετία ή τριετία επέκτασης στην οποία θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα παλιά οφειλόμενα (όσα δεν μπουν στο άρθρο 99). Και φυσικά τα “νέα” δεδουλευμένα να είναι και εγγυημένα. Κι όχι όπως μέχρι τώρα στο… αγελαδοκούρεμα.

Ο Μαρκόπουλος επαγγελματίας είναι και εργαζόμενος. Και πρέπει να το σέβονται αυτοί που θέλουν να συνεργάζονται μαζί του. Όπως πρέπει να σέβονται κάθε εργαζόμενο της ομάδας.

Δώστε του τα "όπλα"

Το πρώτο “όπλο” που βέβαια προσπαθούν να δώσουν στο Σούλη Μαρκόπουλο οι διοικούντες είναι η διοργάνωση του προκριματικού ομίλου της Ευρωλίγκα στη Θεσσαλονίκη. Ακριβέστερα μπορεί να είναι ένα πρώτο καλό “θέατρο επιχειρήσεων”. Ένα… φιλικό πεδίο “μάχης”. Για να “πολεμήσει” εκεί όμως ο προπονητής για την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, δεν μπορεί να το κάνει πάλι όπως φέτος με σφεντόνες και καρυοφύλλια, όταν οι αντίπαλοι θα έχουν πολυβόλα και τανκς!

Εντάξει, δεν λέμε να του πάρουν και λέϊζερ (που έχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός), αλλά ένα καλό … τεθωρακισμένο και κι ένα τάγμα παικτών όπως αυτοί που έστησαν την σημαία του ΠΑΟΚ ψηλά στους μικρούς τελικούς θα είναι ικανό “οπλοστάσιο”. Αφήνοντας όμως τις πολεμοχαρείς παρομοιώσεις, ας πάμε στην ουσία της συνεργασίας, γιατί προπονητής χωρίς παίκτες που θα συγκροτούν ένα αξιοπρεπές και ανταγωνιστικό ρόστερ δεν νοείται. Και η νέα διοίκηση – το ξέρει– πρέπει να τρέξει και για να εξασφαλίσει ή έστω να οριοθετήσει το κατάλληλο μπάτζετ.

Και προς Θεού όχι με σκέψεις περικοπών και συρρικνώσεων κατά τα πρότυπα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της “τρόικα”.

Πηγή: olapaok.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags