Facebook Pixel Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ και Πασκουάλ
| 2016-10-22 15:13:00

Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ και Πασκουάλ

Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ και Πασκουάλ

Προφανώς ο Παναθηναϊκός δεν ανακάλυψε χθες την πυρίτιδα! Απλώς συνειδητοποίησε το στοιχειώδες, που συνάμα είναι και αυτονόητο: για να νικήσει μια ομάδα τους πρωταθλητές Ευρώπης, που μάλιστα εμφανίζονται ενισχυμένοι, και δη στο σπίτι τους, πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι.

Το τέλειο ή σχεδόν το τέλειο, κυρίως στα τελευταία λεπτά που απαιτούν κιόλας σοφές αποφάσεις και χρηστή διαχείριση των λεπτομερειών: εκεί ακριβώς υστέρησαν οι «πράσινοι», που έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να αλώσουν τη Μόσχα και να προκαλέσουν πάταγο στην Ευρωλίγκα!

Η ήττα είναι ήττα! Δεν είναι καν μισή νίκη, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας τσουβαλιάζει όλα τα αποτελέσματα, δεν αφήνει περιθώρια λάθους και σε περιπτώσεις σαν τη χθεσινή προκαλεί μελαγχολία στις ομάδες που καθ’ οιονδήποτε τρόπο αδικούν τους εαυτούς τους.

Αυτό ακριβώς έπαθε χθες ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης: αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό του και άφησε να πάει στράφι η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε και προφανώς πιστώνεται ως μια πολύ θετική αντίδραση μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό, την απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη και με μια προσωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση στην τεχνική ηγεσία.

Με τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο (και με τον Τσάβι Πασκουάλ καρφωμένο στην τηλεόραση του σπιτιού του) οι «πράσινοι» ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, πάτησαν πάνω στον εγωισμό τους, αντέδρασαν ακαριαία, κατέβασαν και ήλεγξαν τον ρυθμό, έπαιξαν μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου και στρίμωξαν στα σχοινιά τους Μοσχοβίτες: χάρη στις συνεργασίες, στην αμυντική ισορροπία, στις αποτελεσματικές αλλαγές στα σκριν, στα πολύ καλά διαβάσματα των mismatches στην επίθεση και στο κρεσέντο του Νίκολς, που ήξερε τα κατατόπια, όχι μονάχα έβαλαν δύσκολες ασκήσεις στην ΤΣΣΚΑ, αλλά προηγήθηκαν κιόλας με διαφορά πέντε πόντων (63-68).

Ο,τι έχτισαν όμως με κόπο, το είδαν να γκρεμίζεται εάν όχι τσάμπα και βερεσέ, σίγουρα πάντως με τρόπο που δεν τους άξιζε: από τη στιγμή που ήχησε η κόρνα του συναγερμού στ’ αυτιά τους και πήραν πρέφα ότι ο Παναθηναϊκός δεν αστειεύεται, οι οικοδεσπότες κτύπησαν στο ψαχνό: τιμώρησαν κάθε λάθος, οχύρωσαν την άμυνά τους, έβαλαν καίρια καλάθια, έτρεξαν ένα σερί 11-0 (για τό 74-68), έκλεισαν το ματς με επιμέρους σκορ 18-9 και τετέλεσται!

Στον αντίποδα, οι «πράσινοι» λες και σταμάτησαν να παίζουν, κυρίως στην επίθεση, όπου έχασαν την πυξίδα τους. Σε αυτό το μοιραίο εξάλεπτο, πέραν των 18 πόντων που έφαγαν, χαντακώθηκαν κυρίως από την αφλογιστία τους, που αποτυπώνεται στους ψυχρούς αριθμούς: με 3/15 σουτ σε ματς που παίζεται στον πόντο, η νίκη είναι μια ουτοπία!

Οι λεπτομέρειες, λοιπόν, αυτές είναι που παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο στο υψηλό επίπεδο: την αβελτηρία του σε δαύτες πλήρωσε ο Ολυμπιακός στο τελευταίο τετράλεπτο στη Μαδρίτη, το ίδιο έπαθε και χθες στη Μόσχα ο Παναθηναϊκός.

ΥΓ.: Ο Πασκουάλ θα έλθει στην Αθήνα με μπόλικες σημειώσεις από αυτά που είδε χθες. Θα ερχόταν ούτως ή άλλως με τις απαραίτητες παρατηρήσεις, αλλά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τέρας λεπτολογίας και σχολαστικότητος, είμαι βέβαιος πως θα πέρασε όλη τη χθεσινή νύχτα υπογραμμίζοντας με μαρκαδόρο τις φάσεις των τελευταίων λεπτών, ειδικώς εκείνη στα 76’’ με τη διπλή ατζαμοσύνη του Παππά και του Σίνγκλετον.

Πηγή: εφημερίδα Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags