Facebook Pixel Mωροφιλόδοξοι Ευρωπαίοι θύματα του λοκ άουτ
| 2011-07-17 14:00:00

Mωροφιλόδοξοι Ευρωπαίοι θύματα του λοκ άουτ

Mωροφιλόδοξοι Ευρωπαίοι θύματα του λοκ άουτ

Είναι πλέον οριστικό ότι ο χάρτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα είναι πιο διαφορετικός από ποτέ τη σεζόν 2011-2012. Δύο αντιφατικά γεγονότα συμπιέζουν καταστάσεις και δημιουργούν ένα νέο, αβέβαιο και σίγουρα παντελώς ξένο με το πρόσφατο παρελθόν.

Το άρθρο του Μάνου Μανουσέλη στο exedrasports.gr:

Η ανακοίνωση της πιο ηχηρής μεταγραφής στην ιστορία του «εκτός ΝΒΑ» μπάσκετ είναι πραγματικότητα.

Ο Ντερόν Ουίλιαμς, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στις ΗΠΑ, παίκτης επιπέδου All Star Game και Εθνικής υπέγραψε συμβόλαιο με την τουρκική Μπεσίκτας και θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας για όσο διαρκέσει το λοκ άουτ.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν, όπως το να δοθεί επίσημα η άδεια από την αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ στη FIBA, ώστε να έχει δικαίωμα ο Ντερόν να αγωνιστεί σε άλλο πρωτάθλημα, διότι έχει συμβόλαιο με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς.

Από την άλλη μεριά, η ένωση παικτών στο NBA έχει ξεκαθαρίσει ότι τα μέλη της δικαιούνται να παίξουν εκτός ΝΒΑ και, αν οι ιδιοκτήτες δοκιμάσουν να βάλουν εμπόδια, τότε θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσουν οι αθλητές αυτό το δικαίωμα.

Ο Ντερόν Ουίλιαμς παίρνει το ρίσκο τού τι θα συμβεί αν τραυματιστεί σοβαρά παίζοντας στην Τουρκία, καθώς το συμβόλαιό του θα είναι ανασφάλιστο, αλλά από εκεί και πέρα το μήνυμα που στέλνει η πλευρά των παικτών στους ιδιοκτήτες είναι σαφές:
υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Εννοείται ότι η συμφωνία του Αμερικανού γκαρντ με την Μπεσίκτας του δίνει το δικαίωμα να επιστρέψει στην Αμερική την επόμενη στιγμή μετά τη λήξη του λοκ άουτ.

Η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάθε άλλο παρά πηγαίνει καλύτερα. Το λοκ άουτ συνεχίζεται, οι ομάδες δεν κάνουν επαφές με παίκτες και μπορεί όσοι έχουν συμβόλαια να πληρώνονται, αλλά καταργούνται προνόμια όπως η ασφάλιση.

Η διαφωνία για το μοίρασμα των εσόδων της λίγκας ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους παίκτες βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Υποτίθεται ότι οι απώλειες των ομάδων έφθασαν πέρυσι τα 300 εκατ. δολάρια –αν και η άλλη πλευρά φροντίζει να αντικρούσει αυτό το στοιχείο– και το χάσμα είναι βαθύ.

Στο παρελθόν, το 1995 το πρώτο λοκ άουτ κράτησε 74 μέρες και δεν άλλαξαν τα προγράμματα ούτε καν στα παιχνίδια προετοιμασίας. Το 1998, όμως, το ΝΒΑ ακύρωσε τα παιχνίδια προετοιμασίας στις 24 Σεπτεμβρίου. Στις 13 Οκτωβρίου οι πρώτες δύο εβδομάδες του προγράμματος της κανονικής περιόδου ακυρώθηκαν.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα ακυρωθεί το πρωτάθλημα, μέχρι που ο Ντέιβιντ Στερν, ο κομισάριος του ΝΒΑ, ανακοίνωσε ως καταλυτική ημερομηνία για την ακύρωση του πρωταθλήματος, ακόμα και για την προοπτική σεζόν διάρκειας 50 αγώνων, την 7η Ιανουαρίου. Τρεις εβδομάδες αργότερα επήλθε η συμφωνία και τελικά έγινε μια κολοβή σεζόν, στίγμα στην ιστορία του ΝΒΑ...

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, λέμε εμείς που παρακολουθούμε από μακριά τη μάχη ανάμεσα στην ένωση παικτών και τους ιδιοκτήτες των ομάδων του ΝΒΑ. Ο απλός φίλαθλος, όμως, πραγματικά νιώθει αποτροπιασμό από τον τρόπο που χειρίζονται το παιχνίδι τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη.

Είναι φανερό ότι οι πάντες βάζουν την... αφεντομουτσουνάρα τους πάνω από το μπάσκετ και δεν σκέφτονται πόσο κακό κάνει στο άθλημα αυτή η πολιτική.
Τα πιο μεγάλα θύματα, όμως, των όσων συμβαίνουν στο ΝΒΑ είναι οι μωροφιλόδοξοι Ευρωπαίοι παράγοντες που ξεχνούν ότι οι ομάδες δεν αγοράζονται, ούτε γίνονται μεγάλες από τη μία στιγμή στην άλλη. Η Μπεσίκτας παίρνει ένα μεγάλο όνομα που είναι περαστικό, δεν πρόκειται να παίξει για τη φανέλα, την ομάδα και τους συμπαίκτες του.

Πολύ περισσότερο δε, αύριο κιόλας μπορεί να φύγει, αν τελειώσει το λοκ άουτ. Και τα παιδάκια ακόμα ξέρουν ότι έτσι δεν γίνονται ομάδες...

Ο Λυκούργος θύμισε ότι οι Ελληνες ξέρουν να τρέχουν γρήγορα

Οταν ο Κώστας Κεντέρης κατακτούσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ, ο Λυκούργος Τσάκωνας ήταν ήδη δέκα ετών και εκκολαπτόμενος πρωταθλητής, σαρώνοντας όλα τα ρεκόρ παμπαίδων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πήρε κάτι από το στιλ του Μυτιληνιού.

Αλλοι πάλι λένε ότι αυτό που πήρε ήταν περισσότερο την... ψυχή του. Ετσι κι αλλιώς, ο γεννημένος στον Βλαχιώτη Λακωνίας Λυκούργος Τσάκωνας έχει στο μυαλό του πολλά περισσότερα όνειρα, ακόμη και από τη χθεσινή σημαντική επιτυχία στο Κάουνας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα με τον αξιόλογο χρόνο 20.56 που τον καθιστούν υπολογίσιμη και κυρίως ανερχόμενη δύναμη στο ευρωπαϊκό σπριντ.

Κι αν στο χαμογελαστό πρόσωπο της ήδη πρωταθλήτριας Ευρώπης Νεανίδων Βούλας Παπαχρήστου η Ελλάδα βρήκε μία άξια διάδοχο της Πηγής Δεβετζή, αλλά και τη συνέχεια μιας παράδοσης στο τριπλούν, στον Λυκούργο Τσάκωνα ίσως βρήκε τον άνθρωπο που θα μας θυμίσει ότι κάποτε κυριαρχούσε το σλόγκαν «Οι Ελληνες ξέρουν να τρέχουν γρήγορα». Κι επειδή μέχρι τώρα περισσότερος λόγος έγινε για το... καύσιμο, ας αξιοποιήσουμε κάποια στιγμή και το ταλέντο...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags