-->
22/09/17 - 11:31

Μαίνεται ο πόλεμος! "Να λύσει η Euroleague το πρόβλημα με το καλεντάρι"!

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της επιστρέφει ως απαράδεκτη την πρόταση της Ευρωλίγκας για τροποποίηση του καλενταριού και την καλεί να σεβαστεί το πρόγραμμα της!

του Κώστα Γκόντζου
Μαίνεται ο πόλεμος! "Να λύσει η Euroleague το πρόβλημα με το καλεντάρι"!
16.983views 0shares

Μάλιστα έχοντας τη στήριξη των ομοσπονδιών και των λιγκών προτείνει απλές λύσεις για να διευθετηθεί το ζήτημα και να τελειώσει η διαμάχη τους, ενώ καλεί την Ευρωλίγκα «… να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε» και «… να ελευθερώσει τους παίκτες και τους συλλόγους από αυτή την άδικη κατάσταση».

Η ανακοίνωση της FIBA:

"Η FIBA αντιλαμβάνεται την πρόταση της Ευρωλίγκας σαν μία κίνηση αποπροσανατολισμού σε μία περίοδο που η απόφασή της να δημιουργήσει διαμάχη για το καλεντάρι ερευνάται από την Κομισιόν.

Η πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων και περιορίζει τον διαθέσιμο χρόνο για τις εθνικές ομάδες σε μόλις έξι εβδομάδες ετησίως και παράλληλα δείχνει πρόθεση μετακίνησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Σεπτέμβριο του 2019 στον Αύγουστο δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη κι έτσι κρίνεται απαράδεκτη.

Η περίοδος διαβουλεύσεων για το καλεντάρι της περιόδου 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA. Οι 213 εθνικές ομοσπονδίες που απαρτίζουν τη FIBA υιοθέτησαν ένα καλεντάρι που έλαβε υπόψη τους πάντες. Το 2015 η FIBA έκανε γνωστές τις ακριβείς ημερομηνίες των διοργανώσεών της σε όλες τις λίγκες, προκειμένου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Το φθινόπωρο του 2016, μετά τη δική της μονόπλευρη αύξηση του καλενταριού, η Ευρωλίγκα επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και γραπτά στην Κομισιόν και τη FIBA ότι οι κανονισμοί δεν εμποδίζουν ή περιορίζουν με κανέναν τρόπο την αποδέσμευση των παικτών για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.

Την άνοιξη του 2017 οι εγχώριες λίγκες μέσω του ευρωπαϊκού τους οργάνου (ULEB) επίσης ανακοίνωσαν πως θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, όπως και ήδη έκαναν. Για λόγους άγνωστους στη FIBA, η Ευρωλίγκα άλλαξε τη στάση της και πρότεινε στους συλλόγους της τον Ιούλιο του 2017 ένα καλεντάρι που δεν περιλαμβάνει τα παράθυρα για τις εθνικές ομάδες.

Η Ευρωλίγκα ξεχνά να επισημάνει πως μπορεί μόνο και μόνο με την αλλαγή δύο αγωνιστικών ημερών στο πρόγραμμά της να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η Ευρωλίγκα αποφάσισε πέρσι να ορίσει πέντε διπλές αγωνιστικές μέσα στη σεζόν και θα μπορούσε φέτος να αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα, κι απλώς να προσθέσει μία ακόμη διπλή αγωνιστική. Διαφορετικά, θα μπορούσε να ορίσει αντί πέντε επτά διπλές αγωνιστικές.

Μετά από ένα αξιομνημόνευτο Ευρωμπάσκετ, είναι ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια εξαιρετική σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη όμως την αυξημένη αξία των αγώνων των εθνικών ομάδων και θα δίνει ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο κάθε τρεις μήνες. Δεν είναι ώρα για περαιτέρω αντιπαράθεση και η Ευρωλίγκα κρατά το κλειδί για να ελευθερώσει τους παίκτες και τους συλλόγους από αυτή την άδικη κατάσταση.

Η FIBA δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο που πλήττει την εικόνα του αθλήματός μας. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αρχίζουν στις 23 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 80 ομάδων σε πέντε ηπείρους." 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ