Facebook Pixel Νίκη για τον Ολυμπιακό επί της Μπασκόνια με
Μπάσκετ
| 2017-10-12 22:49:00

Ευρω-Θρύλος! Ξέχασε ΠΑΟ και τραυματίες και «καθάρισε» την Μπασκόνια

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Ευρω-Θρύλος! Ξέχασε ΠΑΟ και τραυματίες και «καθάρισε» την Μπασκόνια

Άνετη νίκη του Ολυμπιακού (75-64) παρά τις ελλείψεις!

Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στην Ευρωλίγκα με νίκη επί της Μπασκόνια (75-64), παρά τις σημαντικές του ελλείψεις κι έδειξαν ότι η ήττα στο ντέρμπι αποτελεί ήδη μακρινή ανάμνηση

Τί κι αν δεν είχε τους τραυματίες Σπανούλη, Ρόμπερτς και Τιλί και έπαιζε στην Κρήτη κι όχι στο ΣΕΦ λόγω τιμωρίας; Ο Ολυμπιακός βρήκε πρωταγωνιστές στα πρόσωπα των Πρίντεζη, Αγραβάνη και Παπανικολάου και μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση.

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:  O Ολυμπιακός ξεκίνησε νωθρά σκοράροντας μόλις 3 πόντους στα πρώτα λεπτά (3-6 στο 5’), εν συνεχεία βελτιώθηκε στην επίθεση, ωστόσο παρέμεινε πίσω στο σκορ μέχρι το 9’ (10-12). Σε εκείνο το σημείο οι Ερυθρόλευκοι είχαν ένα επιθετικό ξέσπασμα και με 6 σερί πόντους του Αγραβάνη ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο όντες μπροστά με 16-12. Ο Ολυμπιακός μπήκε με το πόδι στο γκάζι στο 2ο δεκάλεπτο και ανέβασε την υπέρ του  τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα στο 15’ (27-16). Οι Ερυθρόλευκοι βελτίωσαν πολύ τα ποσοστά ευστοχίας τους σε σχέση με την 1η περίοδο, διατήρησαν τη διαφορά και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με προβάδισμα 41-33.

Οι δυο ομάδες μπήκαν… αφιονισμένες στο δεύτερο ημίχρονο ανοίγοντας τον ρυθμό και με τις άμυνες να παίρνουν πολύ κακό βαθμό. Τον Ολυμπιακό οδήγησαν ο Πρίντεζης κατά κύριο λόγο με άξιο συμπαραστάτη τον Μιλουτίνοφ που παρέμεινε «ζεστός» μετά το εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο που έκανε. Το σκορ ανεβοκατέβαινε, με τους Ερυθρόλευκους να επαναφέρουν τη διψήφια διαφορά (45-35 στο 21’), αλλά τους Βάσκους να αντεπιτίθενται με μπροστάρη τον Γκρέιντζερ και να μειώνουν στους 6 στο 25’ (51-45). Ωστόσο, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμα ένα ξέσπασμα με πρωταγωνιστές Αγραβάνη και Τόμπσον και μπήκε στην τελευταία περίοδο προηγούμενος με 60-49.

Η Μπασκόνια προσπάθησε να επανέλθει μειώνοντας εκ νέου σε 60-54 στο 33’, όμως σε εκείνο το σημείο «μίλησε» ο Κώστας Παπανικολάου. Ο διεθνής φόργουρντ πέτυχε δυο σερί τρίποντα και έδωσε μια ασίστ στον Πρίντεζη εκτοξεύοντας της διαφορά στο +16 (70-54) στο 35’. Ένα σερί 8-0 της Μπασκόνια κατέβασε τη διαφορά στο 70-62 στο 38’. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός παρέμεινε ψύχραιμος, ήταν εύστοχος στις βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα και πήρε τη νίκη με 75-64.

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο επιθετικός πλουραλισμός του Ολυμπιακού έπαιξε τεράστιο ρόλο στην τελική του επικράτηση. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν έξι παίκτες σε μεγάλη μέρα στον επιθετικό τομέα, με πρώτο του σκόρερ τον Πρίντεζη (17π.). Από εκεί και πέρα, οι Αγραβάνης (13π.), Παπανικολάου (11π.), καθώς και οι Στρέλνιεκς, Τόμπσον και Μιλουτίνοφ έβρισκαν συνεχώς τον τρόπο να «ξεκλειδώσουν» την ομάδα όταν μπλόκαρε. Παράλληλα, τα καθοριστικά συνεχόμενα τρίποντα του Παπανικολάου στο τέλος «έκοψαν τα πόδια» της Μπασκόνια.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Γιατί κουράστηκε ελέω των σημαντικών απουσιών της και έκανε 14 λάθη, αριθμός που δεν… συγχωρείται απέναντι σε ομάδες με την ποιότητα του Ολυμπιακού.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ο Γιώργος Πρίντεζης αποτέλεσε σταθερή απειλή για το καλάθι της Μπασκόνια, «κουβάλησε» επιθετικά τον Ολυμπιακό σε αρκετά σημεία και σταμάτησε στους 17 πόντους.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Οι εμφανίσεις των Αγραβάνη και Παπανικολάου. Ο πρώτος βγήκε από τη… ναφθαλίνη και έκανε φανταστική εμφάνιση με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο δεύτερος απέδειξε ότι το επεισόδιο με τον Σφαιρόπουλο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχει ξεχαστεί πλήρως και «μίλησε» με καθοριστικά καλάθια στο φινάλε.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Ιωάννης Παπαπετρου έπαιξε σχεδόν 19’, όμως δεν μπόρεσε να βάλει τη «σφραγίδα» του στην αναμέτρηση μετρώντας μόλις 2 πόντους με 0/2 τρίποντα και μόλις ένα ριμπάουντ.

Η ΕΞΕΔΡΑ: Οι φίλοι του Ολυμπιακού στην Κρήτη εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία που μετέφερε την έδρα της ομάδας στο νησί, γέμισαν τα «Δύο Αοράκια» και δημιούργησαν υπέροχη ατμόσφαιρα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Παρά τις σημαντικές απουσίες των Σπανούλη, Ρόμπερτς, Τιλί και την μέτρια εμφάνιση του Μακλίν, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβγαλε… άσσους από το μανίκι του. Επιστράτευσε τον Αγραβάνη (δεν είχε παίξει καθόλου με τον Παναθηναϊκό) και αυτός τον δικαίωσε απόλυτα, ενώ οι Στρέλνιεκς και Τόμπσον έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν «κλειδιά» για τη φετινή ομάδα. Μέχρι και ο Τολιόπουλος προσέφερε λύσεις, ενώ ο Μπόγρης μπήκε στα τελευταία λεπτά και πήρε δυο κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Πάμπλο Πριχιόνι το πάλεψε με την… 10άδα της Μπασκόνια (έλειπαν οι Μπομπουά, Μακρέι και Γκαρίνο) που δεν του έδωσε το δικαίωμα να δώσει ανάσες στους βασικούς του. Βάσισε όλο το παιχνίδι των Βάσκων στους ηγέτες Γκρέιντζερ, Σενγκέλια και δευτερευόντως στον Ντιόπ, όμως οι απουσίες φάνηκαν και η ομάδα του δεν άντεξε μέχρι τέλους.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 41-33, 60-49, 75-64

Μπασκόνια (Πριχιόνι): Βιλντόζα, Τίμα 3 (1), Βόιτμαν 11 (2), Χουέρτας 10 (1), Τζάνινγκ 5 (1), Ντιόπ 7 (1), Γκρέιντζερ 12, Ποϊριέ 3, Σενγκέλια 13, Ντελφίνο
 

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μακλίν 2, Τολιόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου 2, Αγραβάνης 13 (1), Μιλουτίνοβ 9, Στρέλνιεκς 8 (2), Πρίντεζης 17, Παπανικολάου 11 (2), Μάντζαρης 2, Μπόγρης, Τόμπσον 8

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags