Facebook Pixel Sportdog.gr | Νέες «βόμβες» για ΠΑΟ-Ευρωλίγκα και... τράμπα με ΑΕΚ - «Αυτά θα κάνει ο Γιαννακόπουλος»!
Μπάσκετ
| 2018-04-13 22:30:00

Νέες «βόμβες» για ΠΑΟ-Ευρωλίγκα και... τράμπα με ΑΕΚ - «Αυτά θα κάνει ο Γιαννακόπουλος»!

του Γιώργου Κτενά
Νέες «βόμβες» για ΠΑΟ-Ευρωλίγκα και... τράμπα με ΑΕΚ - «Αυτά θα κάνει ο Γιαννακόπουλος»!

Αποκαλύψεις από «πράσινο» ρεπόρτερ στο sportdog.gr.

Την μπασκετική επικαιρότητα με το «αντάρτικο» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο συμβούλιο της Ευρωλίγκα κλήθηκε να σχολιάσει ο Κώστας Γιαταγάνας. Ο ρεπόρτερ του eurohoops.net μίλησε στο sportdog.gr για τη στάση του ηγέτη του Παναθηναϊκού, την αντίδραση των υπόλοιπων ομάδων και έδωσε την εκτίμησή του για ό,τι συμβεί στη συνέχεια.

Ο συνάδελφος υποστήριξε ότι η έξοδος του Τριφυλλιού από την Ευρωλίγκα δεν είναι συμφέρουσα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δε δίστασε, μάλιστα, να υπενθυμίσει το καλοκαίρι του 2000, με το σχίσμα που δημιουργήθηκε στη Fiba.

Να φυύγει ή να μείνει ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα; Ποια είναι η γνώμη σου;

«Κανείς δεν θα ήθελε να φύγει ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα. Ούτε ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο,σημαίνει ότι έγιναν κάποια πράγματα. Προφανώς ξέρει πράγματα που εμείς που είμαστε έξω από τον χορό δεν τα γνωρίζουμε. Απλά είχε πάει σε αυτήν τη σύσκεψη περιμένοντας άλλα πράγματα από αυτά που έγιναν».

Αναφέρεσαι στο γεγονός ότι οι άλλες ομάδες δεν τον υποστήριξαν στο συμβούλιο;

«Αν όχι να τον υποστηρίξουν, να δείξουν κατανόηση. Η Ευρωλίγκα πρόβαλλε ως αιτία αποχώρησης του Γιαννακόπουλου τη μη μείωση της ποινής του. Ο Γιαννακόπουλος είχε θέσει ζητηματα που αφορούν όχι μόνο τον Παναθηναϊκό αλλά όλες τις ομάδες, όπως τα οικονομικά και τις αγορές που δεν έχουν ανοίξει ακόμα, ώστε να έχει καλύτερα έσοδα η διοργάνωση και κατ' επέκταση οι ομάδες. Όσον αφορά το κομμάτι της διαιτησίας, ο Παναθηναϊκός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θεωρεί εαυτόν αδικημένο από τις αποφάσεις των διαιτητών όλα αυτά τα χρόνια. Ο Γιαννακόπουλος έκρινε ότι και για τους υπόλοιπους δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα και ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο κακός της υπόθεσης, ο μόνος που φωνάζει, ενώ όλα είναι μια χαρά. Και άλλες ομάδες έχουν παράπονα, αλλά την κρίσιμη ώρα ο Γιαννακόπουλος δεν βρηκε στηρίγματα. Ίσως μερικές ομάδες περιμένουν που θα πάει αυτό το πράγμα με τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που βρήκε τόσο μπροστά απέναντι από τον Μπερτομέου, για να δούνε τι θα κάνουν στη συνέχεια».

Η Fiba μπορεί να προσφέρει καλύτερο προϊόν;

«Δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε κατά διάνοια την Ευρωλίγκα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, τη λάμψη και την προβολή. Στα οικονομικά όμως αν βάλετε κάτω τα δεδομένα, τα έσοδα του Champions League, είναι κοντά σε αυτά που παίρνουν ομάδες της Ευρωλίγκας. Αναλογικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και περισσότερα. Η Fiba αν προσελκύσει όμως ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό μπορεί να βελτιώσει το προϊόν της. Η χθεσινή εξέλιξη ευνοεί τη Fiba. Εφόσον βέβαια κάνει το πρώτο βήμα ο Παναθηναϊκός και ακολουθήσουν και άλλες ομάδες».

Ο Παναθηναϊκός έθεσε στο συμβούλιου θέμα ηγεσίας. Έχει κάποιον άλλον στο νου του αντί του Μπερτομέου;

«Δεν γνωρίζω αν έχει εστιάσει σε συγκεκριμένο πρόσωπο, έτσι ώστε να πει, "φύγε Μπερτομέου, φέρνουμε τον τάδε". Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο. Ο Παναθηναϊκός έχει θέμα με τον Μπερτομέου, αλλά είπε να γίνουν εκλογές, για να δούμε, αν όντως έχει τη στήριξη των ομάδων. Ζήτησε δημοκρατικές διαδικασίες, ακόμα και αν ο Μπερτομέου λάβει τη στήριξη. Θεωρεί ότι ο Ισπανός είναι κράτος εν κράτει στην Ευρωλίγκα και κάνει ό,τι θέλει, επειδή έχει το ελεύθερο».

Ποια είναι η γνώμη σου για τη στάση του Ολυμπιακού και της Ζαλγκιρις στο συμβούλιο;

«Κακά τα ψέμματα θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν ο Ολυμπιακός υποστήριζε τον Παναθηναϊκό, ιδιαίτερα στο θέμα της τιμωρίας. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την κόντρα που υπάρχει σε διοικητικό επίπεδο. Κανείς βέβαια δεν ψέγει τον Ολυμπιακό. Και αυτός όμως θα ήθελε να υπάρχουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Ο Ολυμπιακός δεν έφερε ενστάσεις στο διαιτητικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε όμως ότι στο παρελθόν, ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Η Ζαλγκίρις στο μυαλό του Γιαννακόπουλου, θα μπορούσε να μετρήσει ως σύμμαχος. Αυτό όμως δεν έγινε. Είπαμε όμως, άλλα περίμενε να δει ο Γιαννακόπουλος στο συμβούλιο και άλλα είδε».

Ποια είναι η εκτίμησή σου ότι θα γίνει;

«Πιστεύω, ότι από το "αποχωρώ" που είπε ο Γιαννακόπουλος μέχρι την υλοποίηση της απόφασης υπάρχει μία απόσταση. Είναι μείζονος σημασίας το θέμα της ρήτρας. Θα μπορούσε να υπάρξει φως στο τούνελ με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να μείνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα. Ας έχουμε υπομονή και να μην προδικάζουμε. Η ουσία είναι, ότι φεύγοντας μόνος του ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα δεν κάνει καλό στον εαυτό του, αλλά και η Ευρωλίγκα ζημιώνεται. Η ομάδα είναι πολύ μεγάλο brand name. Ό,τι ενστάσεις έχει η ηγεσία της Ευρωλίγκα για τον Γιαννακόπουλο, αυτός είναι από τους ανθρώπους που επενδύουν χρήματα στο μπάσκετ και βοηθούν ώστε το προϊόν να είναι ελκυστικό. Όπως και οι Αγγελόπουλοι στον Ολυμπιακό βεβαίως. Μπορούμε να σημειώσουμε με αυτό που έγινε με τον πρόεδρο της Μακάμπι. Ο Μισράχι ό,τι είπε δεν το είπε επειδή είναι εχθρός του Παναθηναϊκού και του Γιαννακόπουλου. Ίσα ίσα είναι χρόνια φίλος με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Ως ο εμπειρότερος του συμβουλίου όμως θεώρησε, ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα. Δεν έδειξε την πόρτα της εξόδου στο Γιαννακόπουλο».

Υπάρχει μία φημολογία που λέει ότι αν φύγει ο Παναθηναϊκός, η Ευρωλίγκα έχει έτοιμη την είσοδο της ΑΕΚ. Θεωρείς ότι αυτό είναι εφικτό;

«Είναι λίγο μπακαλίστικο αυτό. Πρώτα απ' όλα πρέπει να φύγει ο Παναθηναϊκός και εφόσον μείνει κενή θέση να υπάρξει τέτοια διαδικασία. Δεν γίνεται αυτό με απλά μαθηματικά. Και η ΑΕΚ μην ξεχνάμε ότι είναι στις διοργανώσεις της Fiba. Με άλλη λογική, αν φύγει ο Παναθηναϊκός, μπορεί και η ΑΕΚ να επιλέξει να μείνει στο Champions League. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες. Και το 2000 κανείς δεν περίμενε ότι οι ομάδες θα φύγουν από την ομπρέλα της Fiba. Και όμως μέσα σε ένα καλοκαίρι έγινε το σχίσμα. Καμιά φορά υπάρχουν αναπάντεχες εξελίξεις».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags