Facebook Pixel Sportdog.gr | «Ρουκέτες» για Ολυμπιακό, Σπανούλη, διαιτησία - «Ποιος Σφαιρόπουλος; - Ο ΠΑΟ φταίει γιατί...»!
Μπάσκετ
| 2018-04-19 12:00:00

«Ρουκέτες» για Ολυμπιακό, Σπανούλη, διαιτησία - «Ποιος Σφαιρόπουλος; - Ο ΠΑΟ φταίει γιατί...»!

του Γιώργου Κτενά
«Ρουκέτες» για Ολυμπιακό, Σπανούλη, διαιτησία - «Ποιος Σφαιρόπουλος; - Ο ΠΑΟ φταίει γιατί...»!

Ο Μιχάλης Λεάνης στο sportdog.gr σε μια συνέντευξη-φωτιά.

Την άποψη ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον φετινό Ολυμπιακό, που σύντομα πρέπει να απαντηθούν στον αγωνιστικό χώρο, εξέφρασε ο Μιχάλης Λεάνης, μιλώντας στο sportdog.gr.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος εξήγησε γιατί δεν μπορεί όλη η ομάδα να περιμένει τα πάντα από τον Βασίλη Σπανούλη, κατηγόρησε τον Παναθηναϊκό που άνοιξε θέμα διαιτησίας πριν τα πλέι-οφς, ενώ τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα για τους Πειραιώτες δεν είναι ο... Γιάννης Σφαιρόπουλος, αλλά η έλλειψη προσωπικότητας. 

Γιατί πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να χάσει ξανά το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του απέναντι στη Ζαλγκίρις; Ποιο ήταν το μεγάλος λάθος του Σφαιρόπουλου; 

Το χθεσινό παιχνίδι είχε ένα προηγούμενο και δεν αναφέρομαι μόνο στο προηγούμενο παιχνίδι που έδωσαν οι δύο ομάδες πριν από λίγες ημέρες. Το οποίο είναι φωτοτυπική εκτύπωση του χθεσινού - το έχασε με τον ίδιο τρόπο ο Ολυμπιακός. Η ομάδα έχει προβλήματα που συσσωρεύονται χωρίς να μπορεί να τα λύσει. Κι αυτή την πιο κρίσιμη ώρα είναι λογικό και επόμενο να τα βρίσκει μπροστά του. Ο Ολυμπιακός φέτος εκεί που σε έπειθε ότι μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό, εκεί σε προβλημάτιζε κιόλας. Από τον Ολυμπιακό λείπει η διάρκεια στο παιχνίδι του, λείπει η ενέργεια. Πολλοί θα πούνε ότι συνδυάζονται αυτά τα δύο, αλλά το θέμα είναι ότι στον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή οι παίκτες που έχουν σταθερή παρουσία είναι δύο: Ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη. Μπορούμε να πούμε ότι η συνοχή έχει χαθεί εξαιτίας των πολλών τραυματισμών, αυτό δεν είναι δικαιολογία αλλά πργαματικότητα. Αλλά από την άλλη πλευρά όλες οι ομάδες είχαν αυτό που λέμε απώλειες εξαιτίας του επιβαρημένου προγράμματός τους. 

«Οφείλουν να μας απαντήσουν»

Υπάρχουν ερωτήματα, λοιπόν, που πρέπει να απαντηθούν στον Ολυμπιακό: Πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι υπόλοιποι Έλληνες; Γιατί δεν βάζουν την ενέργεια που έβγαζαν τις προηγούμενες σεζόν; Πρέπει να απαντηθεί, επίσης, τι θέλει ο Ολυμπιακός από τους ξένους του. Κι αυτό που θέλει, μπορεί να το εισπράξει; Οι ξένοι είναι συμπληρωματικοί του ελληνικού κορμού ή παίκτες κάτω από την ερμηνεία ενός ρόλου για να κάνουν τη διαφορά; Ο Ολυμπιακός δεν έδιωξε τον Ρόμπερτς και τον Τόμπσον, αλλά σταθερή παρουσία δεν είχε κανένας από τους δύο. Ο Μακλίν σε άλλα παιχνίδια βοηθάει και σε άλλα όχι, δεν έχει σταθερή παρουσία. Ο Μιλουτίνοφ τώρα ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Ο Τιλί επέστρεψε, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι χρειάζεται ρυθμό. Αυτά όμως θα πρέπει να απαντηθούν από υπεύθυνα χείλη. Δεν μπορεί να κάνει εικασίες ο καθένας, γιατί ενδεχομένως να είναι λανθασμένες. Οφείλει ο Ολυμπιακός με το προπονητικό τιμ του και τους παίκτες του να απαντήσουν. Ένα κομμάτι των απαντήσεων θα πρέπει να δοθεί σε λιγότερο από 48 ώρες.

«Δεν μπορεί μόνος ο Σπανούλης»

Ο Σπανούλης ήταν ο κορυφαίος, έκανε τα πάντα, αλλά μήπως έχει συνέπειες στην ομάδα όταν όλοι τα περιμένουν όλα από τη δική του παρουσία; Έχεις άποψη για το «επεισόδιο» που είχε ο V-Span με τον Σάρας στα αποδυτήρια του ΣΕΦ;

Σίγουρα θα έχει συνέπειες σε μια ομάδα. Το μπάσκετ είναι το λιγότερο ομαδικό από τα ομαδικά αθλήματα, ο καθένας με βάση τις τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, εκτιμάται και ανάλογα. Ναι, ο Βασίλης είναι και στη φύση του και στον χαρακτήρα του να το ζητάει, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνει και από άλλους παίκτες. Αν δεν γίνει και δεν εμφανιστεί αυτό, για να μη τα φορτώνουμε όλα στον προπονητή ή το ανάθεμα να μην πηγαίνει απευθείας εκεί, ο Σφαιρόπουλος τι πρέπει να κάνει; Όταν δεν βλέπει ανάλογο επίπεδο προσωπικότητας και μπασκετικού εγωισμού, είναι λογικό να σχεδιάσει την επίθεση με βάση αυτά που έχει. Ειδικά σε παιχνίδια κομβικής σημασίας. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα ο Ολυμπιακός δεν τα έχει μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Όσον αφορά το θέμα με τον Σάρας στα αποδυτήρια, θεωρώ ότι εκεί τα βρήκαν. Πρόκειται για τεράστιες προσωπικότητες, ο Σάρας άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά τον Βασίλη. Και έχει γνώση ότι ένας παίκτης μέσα στο γήπεδο μπορεί να ανεβάσει σφυγμούς και να ξεφύγει. Όταν τα γνωρίζεις όλα αυτά, συγχωρείς.

«Λάθος από τον Παναθηναϊκό»

Θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο η διαιτησία; Άπαντες στον Ολυμπιακό μίλησαν για… εχθρικά σφυρίγματα ακόμα και για σχέδιο κατά της ομάδας! Μήπως όλα αυτά είναι λίγο υπερβολικά και θα πρέπει στο Λιμάνι να συγκεντρωθούν στο αγωνιστικό κομμάτι; 

Λάθη έγιναν και για τις δύο ομάδες, αλλά τα πιο σημαντικά έγιναν εναντίον του Ολυμπιακού. Η ποιότητα της διαιτησίας θα φανεί από αυτή τη φάση και μετά. Από την άλλη πλευρά, θα πω κάτι τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για τον Παναθηναϊκό: Είχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός είχε καλές διαιτησίες. Προσωικά δεν πιστεύω ότι οι ελληνικές ομάδες θα έχουν καλές διαιτησίες από εδώ και μετά. Κια όσο περνάνε τα χρόνια θα είναι όλο και λιγότερο καλές. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έχουν κάνει μεγάλες ζημιές αγωνιστικά, σε πολλά Final Four. Αλλά έχω να πω κάτι και στον Παναθηναϊκό: Οι συζητήσεις για τη διαιτησία είναι καλό να γίνονται στο τέλος της περιόδου, γιατί οι δυσαρεστημένοι θα είναι περισσότεροι από έναν. Όταν πήγε ο Παναθηναϊκός με το δίκιο του να ανοίξει θέμα διαιτησίας, αλλά δεν βρήκε συμμάχους. Όμως στη φάση των 8 όλοι περιμένουν κάτι, όπως και όσοι πάνε στους 4, θέλουν να διατηρήσουν τις καλές δημόσιες σχέσεις. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δύο δυσαρεστημένοι από τη φάση των 8 και ένας από τη φάση των 4, για να προκύψουν σύμμαχοι μετά το τέλος των υποχρεώσεων;   

«Ποιος Σφαιρόπουλος; Η προσωπικότητα»

Τι μπορεί να αλλάξει αύριο; Ο Ολυμπιακός είναι αποδεκατισμένος, κουρασμένος και ψυχολογικά δείχνει να αδειάζει. Μπορεί να τα φέρει όλα τούμπα; Αν και εφόσον γίνει το 0-2 και μπει «ταφόπλακα» στα όνειρα για πρόκριση, προβλέπεις εξελίξεις; Τι θα κάνουν οι Αγγελόπουλοι;

Δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει πολλά και δεν αναφέρομαι σε επίπεδο τακτικής. Στην τακτική μπορεί να κάνει τα πάντα. Γιατί διαβάζουμε δεξιά και αριστερά ότι ο Σφαιρόπουλος υπολείπεται τεχνικά του Σάρας, παίζει το ίδιο μπάσκετ κ.λπ. Ούτε το μπάσκετ έχει ξεχάσει ο Σφαιρόπουλος, ούτε τεχνικά είναι αμαθής. Το θέμα είναι ότι το σχήμα θα το βγάλεις με βάση όσα βλέπεις από τους παίκτες σου. Το ζήτημα είναι αν ο Ολυμπιακός μπορεί να καταθέσει προσωπικότητα από όλους τους παίκτες του, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Δηλαδή, λέμε ότι έλειψε στον Ολυμπιακό ο Παπανικολάου, ωστόσο δεν μπορεί να λείπει μόνο ο Παπανικολάου όταν χάνει όλα τα επιθετικά ριμπάουντ. Δεν μπορεί να λείπει μόνο ο Παπανικολάου όταν χάνει όλες τις μονομαχίες στο 1 εναντίον 1. Υπάρχουν ομάδες που τεχνικά μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, αλλά όταν η άλλη ομάδα έχει προσωπικότητα, σμπαραλιάζουν τα πινακάκια. Τα συστήματα γίνονται πάνω σε παίκτες και όχι σε φανταστικά γεγονότα. Αν περάσει η Ζαλγκίρις από τον Ολυμπιακό, θα βρει μπροστά της τη Φενέρ. Θεωρώ ότι αν ρωτήσει κάποιος τον Ομπράντοβιτς ποιον θέλει από τους δύο για αντίπαλο, θα επιλέξει τη Ζαλγκίρις. Κι αυτό ας το αποκωδικοποιήσει ο καθένας όπως νομίζει.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags