Facebook Pixel Sportdog.gr | «Καταγγελία»-φωτιά πριν το Game 5: «Παράνομη η διαιτησία» - «Τελειωμένος ο Ολυμπιακός από...»
| 2018-06-17 12:30:00

«Καταγγελία»-φωτιά πριν το Game 5: «Παράνομη η διαιτησία» - «Τελειωμένος ο Ολυμπιακός από...»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Καταγγελία»-φωτιά πριν το Game 5: «Παράνομη η διαιτησία» - «Τελειωμένος ο Ολυμπιακός από...»

Δηλώσεις που ανάβουν τα αίματα και... κράξιμο στον Μπόγρη!

Ως πάγια τακτική των ομάδων χαρακτήρισε ο Νίκος Ζέρβας τα παράπονα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για τη διαιτησία. Ο μπασκετικός ρεπόρτερ ανέλυσε στο sportdog.gr το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών και απέδωσε τη νίκη των Πειραιωτών στην αποφασιστικότητά τους.

Παράλληλα σχολίασε σε αυστηρό τόνο το πρόβλημα με τους ρέφερις, αλλά και τη συμπεριφορά του Μπόγρη στο τέλος του αγώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του για τα επεισόδια στο ΣΕΦ, ενώ για το πέμπτο ματς έχρισε φαβορί το «Τριφύλλι» λόγω έδρας.

Που κρίθηκε το τέταρτο παιχνίδι;

«Ο Ολυμπιακός ήταν πιο αποφασισμένος και ψυχωμένος. Το μάτι του γυάλιζε σε σχέση με τους δύο προηγούμενους τελικούς. Τα κυριότερα σημεία ήταν ότι ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε γρηγορότερα τη μπάλα, πήρε βοήθειες από πολλούς παίκτες, όπως ο Στρέλνιεκς, ο Μάντζαρης, ο Ρόμπερτς και ο ΜακΛιν. Στην άμυνά του, δε, εγκατέλειψε τις συνεχόμενες αλλαγές που βοήθαγαν τον Παναθηναϊκό πάρα πολύ να βγάλει τα mismatch, να πάρει σκορ και δημιουργία από τον Καλάθη. Πήγε σε λίγο πιο προσωπική άμυνα και κατάφερε να περιορίσει τη δημιουργία του Παναθηναϊκού και στις ασίστ. Αυτά ήταν τα πιο κυριότερα αγωνιστικά σημεία».

Υπήρχε κάποιο σχέδιο του Παναθηναϊκού κάτι που είδαμε και στο παρκέ;

«Ήταν απόρροια του γεγονότος, ότι παραδόξως οι διαιτητές αποφάσισαν να σφυρίξουν πάρα πολύ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τα 65 φάουλ, αν βάλουμε μαζί και τις τεχνικές ποινές, 67, πιστεύω, ότι είναι ρεκόρ για να ένα παιχνίδι 40 λεπτών σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη τα δικά του φάουλ να κατανεμηθούν λίγο πιο ομοιόμορφα. Δεν ήταν κανένας παίκτης στο κόκκινο, πλην του Παπαπέτρου. Στον Παναθηναϊκό όμως αναγκαστικά φορτώθηκαν με φάουλ παίκτες κλειδιά από πολύ νωρίς».

«Παράνομοι ΚΕΔ και ΕΟΚ»

Την Παρασκευή έβγαλε ανακοίνωση για τη διαιτησία ο Ολυμπιακός, ενώ μετά το ματς παράπονα έκανε ο Παναθηναϊκός. Πού πάει αυτή η ιστορία με τους ρέφερις;

«Νομίζω ότι αυτό είναι μία πάγια τακτική των ομάδων, εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πέμπτο παιχνίδι που τα κρίνει όλα, ανεβάζουν λίγο περισσότερο τους τόνους προκειμένου να κερδίσουν ό,τι μπορούν περισσότερο. Στη διαιτησία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γενικότερο. Κακώς για μένα εστιάζεται στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ΚΕΔ και ΕΟΚ λειτουργούν παράνομα. Βλέπουμε κακές διαιτησίες και σε άλλα παιχνίδια. Επειδή δεν έχουν το φως της δημοσιότητας που διαθέτουν οι τελικοί, νομίζουμε ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Με τα λάθη όμως που έγιναν και στο πρώτο και στο τέταρτο παιχνίδι, πιστεύω, ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Οι ομάδες που έπρεπε να πάρουν τα παιχνίδια τα πήραν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Πώς σχολιάζεις τη συμπεριφορά του Μπόγρη;

«Όποιος άνθρωπος βλέπει μπάσκετ χρόνια ξέρει ότι ήταν μία ενέργεια που δεν χρειαζόταν. Σίγουρα προκύπτει λόγω έντονων αποδοκιμασιών που έχει δεχτεί ο Μπόγρης στο ΟΑΚΑ. Όταν κάνει ζέσταμα συγκεκριμένα. Με αυτόν τον τρόπο έβγαλε μία αντίδραση, αλλά ανάμεσα στις δύο ομάδες, σε επίπεδο παικτών και προπονητών υπάρχει σεβασμός. Ο ένας σέβεται τη δουλειά του άλλου. Σε ένα παιχνίδι που υπάρχουν 16 πόντοι διαφορά δεν νομίζω, ότι υπάρχει λόγος για να κάνεις τέτοια επίθεση».

Θα δυναμιτίσει το κλίμα στον πέμπτο τελικό η ενέργειά του;

«Ένταση θα υπήρχε έτσι και αλλιώς, αφού κρίνεται ένα πρωτάθλημα. Τέτοιες μικρές παρασπονδίες είτε προέρχονται από τη μία πλευρά είτε από την άλλη δυναμιτίζουν περισσότερο το κλίμα. Θα σταθώ περισσότερο στον σεβασμό που πρέπει να έχουν οι παίκτες μεταξύ τους. Αυτό είναι που ξένισε περισσότερο και γι' αυτό υπερνικά όποιες δικαιολογίες είχε ο Μπόγρης. Μετά το παιχνίδι τα βρήκε με τον Λεκαβίτσιους, δυστυχώς όμως αυτήν την εικόνα δεν την βλέπει ο κόσμος. Οι παίκτες δεν έχουν διαφορά μεταξύ τους. Υπάρχουν αυξημένοι σφιγμοί εκείνη την ώρα. Αρκετές φορές ξεφεύγουν, αλλά άλλες στιγμές μπορεί να πάνε και για καφέ. Αυτό όμως ο κόσμος δεν το βλέπει. Οι οπαδοί κρίνουν με αυτά που βλέπουν σε 40 λεπτά. Γι' αυτό οι παίκτες πρέπει να έχουν το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους».

Για τα επεισόδια που έγιναν ξανά στο ΣΕΦ υπήρχε κάποιο σχόλιο από την ΚΑΕ Ολυμπιακός;

«Δεν είχαμε κάποια αντίδραση. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ο Ολυμπιακός στο παρελθόν έχει πάρει πάρα πολύ κακό βαθμό στην περιφρούρηση του γηπέδου. Σε αυτήν την περίπτωση, στους τελικούς, από προσωπική άποψη το λέω, ρεπορταζιακά, γνωρίζω ότι έχει κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μη γίνει το παραμικρό. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Στο παρκέ δεν έγινε κάτι με τους αθλητές. Για τα εκτός γηπέδου, έχω την αίσθηση ότι δεν έχει να κάνει με το μπάσκετ, αλλά κόντρα των οπαδών με την Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε στο ματς του Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ. Δεν θα πω να κάτσω να πω, ποιος φταίει και ποιος όχι. Το θέμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτό. Διότι η εικόνα του μισοάδειου ΣΕΦ τα λέει όλα. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπαιρνε το παιδί του να πάει να δει έναν τελικό υπό τέτοιες συνθήκες. Οπότε, πρέπει να επιληφθούν όλοι οι φορείς, πολιτεία, αστυνομία και ομάδες. Πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά».

«Τελειωμένος από τους οπαδούς του»

Ποια είναι η εκτίμησή σου για τον πέμπτο τελικό;

«Ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί για μένα. Το είχα πει από την αρχή της σειράς, πριν κάνει το break ο Ολυμπιακός. Με τον κόσμο του, με το γεγονός, ότι μετά από 25 χρόνια κινδυνεύει να μην πάρει κάποιον τίτλο, νομίζω, ότι θα είναι πολύ καλύτερος απ' ότι στο τέταρτο παιχνίδι. Εκεί που έφτασε το πράγμα όμως ο Ολυμπιακός δικαίως ελπίζει. Θεωρήθηκε απ' όλους τελειωμένος, ακόμα και από τους ίδιους τους οπαδούς του. Έφτασε στο σημείο να διεκδικεί σε άλλο ένα παιχνίδι τον τίτλο. Αυτό του δίνει κάποιες πιθανότητες. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παίξει όπως την Πέμπτη. Θα μπορέσει να το κάνει αυτό στο ΟΑΚΑ; Θα δούμε».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags