Facebook Pixel Sportdog.gr | Περίμενε μια ζωή για να έρθει στην ΑΕΚ και το κατάφερε – Η απίθανη ιστορία του τοπ πλέι μέικερ Αντώνη Πανταζή
| 2018-07-21 22:47:00

Περίμενε μια ζωή για να έρθει στην ΑΕΚ και το κατάφερε – Η απίθανη ιστορία του τοπ πλέι μέικερ Αντώνη Πανταζή

Sportdog Team
Περίμενε μια ζωή για να έρθει στην ΑΕΚ και το κατάφερε – Η απίθανη ιστορία του τοπ πλέι μέικερ Αντώνη Πανταζή

Πως κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Ένωση;

Οι παίκτες της ΑΕΚ πάντα αποτελούσαν ηρωικές μορφές για τους Ενωσίτες οπαδούς, οι οποίοι τους αγκαλιάζουν ανεξάρτητα το άθλημα που υπηρετούν. Γιατί μην ξεχνάμε, το γνωστό μότο που λέει, ότι τα τρία μαγικά γράμματα δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το βόλεϊ, ο στίβος και οτιδήποτε φέρει τον Δικέφαλο αετό στο στήθος. Οπότε υπήρξε μεγάλη τιμή για τον υπογράφοντα να έχει καθηγητή στα μαθητικά του χρόνια έναν παλιό, διεθνή, παίκτη της Ένωσης, στο μπάσκετ. Ο ίδιος ποτέ δεν διαφήμιζε την καριέρα του στο σχολείο, ευτυχώς όμως λόγω των ενωσίτικων πεποιθήσεών μου, υπήρξα από τους τυχερούς που μου έδειξε το αρχείο του, το οποίο κουβαλούσε μαζί του στο παλιό μαύρο Datsun που οδηγούσε τη δεκαετία του ’90.

Ο λόγος για τον Αντώνη Πανταζή (διακρίνεται στην κεντρική φώτο, στη μέση της κάτω σειράς αθλητών), έναν καλαθοσφαιριστή που υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή του και κατάφερε να κάνει τρομερή καριέρα παρά το γεγονός, ότι τα σωματικά του χαρακτηριστικά δεν συμβάδιζαν με τα δεδομένα του αθλήματος. Γι’αυτό, η ιστορία του αξίζει να καταγραφτεί και να δημοσιευτεί. Γιατί με την μπασκετική του σταδιοδρομία, ο κόουτς έδειξε, ότι κανείς δεν είναι χαμένος. Με δουλειά, αφοσίωση και υπομονή μπορεί ο καθένας να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να λειτουργήσει σε κορυφαίο επίπεδο. Η προσωπικότητά του αποτελεί πρότυπο για όλα τα παιδιά. Δείχνει όμως και την τεράστια λαχτάρα που είχε για να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα, την οποία και κατάφερε να την υπηρετήσει στη δύση της καριέρας του.

Αυτή τη μαγκιά του, την αναγνώρισαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες της ΑΕΚ, όπως οι… καλλιμαρμαρωμένοι ήρωες του ’68, Γιώργος Τρόντζος, Χρήστος Ζούπας, αλλά και ο πατριάρχης της ενωσίτικης δημοσιογραφίας, Φαίδων Κωνσταντουδάκης.

Ο «πόρκι» ανάμεσα στους μεγάλους κοντούς του μπάσκετ

Ο Πανταζής υπήρξε πλέι μέικερ της μεγάλης ομάδας μπάσκετ του Σπόρτινγκ από το 1963 και μετά με συμπαίκτες τους Μπαρλά, Διαμαντόπουλο, Σταμέλο, Βασιλόπουλο. Οι παλαιότεροι λάτρεις του μπάσκετ τον θυμούνται με το παρατσούκλι του, «πόρκι». Χαρακτηρίστηκε από τους μεγάλους κοντούς του αθλήματος. Ατού του ήταν η διεισδυτικότητα (αν και 1,75) σε άμυνα ζώνης, η χαμηλή ντρίπλα και η ταχύτητα στον αιφνιδιασμό. Ήταν ο ιδανικός παίκτης για να παίξει ένας προπονητής το γρήγορο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση. Έκανε άνω κάτω τις αντίπαλες άμυνες.

Η ντρίπλα, το όπλο του κοντού

Ο ίδιος σε παλιά του συνέντευξη το 1988, είχε δηλώσει: «Είχα αναπτύξει την ντρίπλα σαν όπλο για τις επιθετικές μου επιλογές, επειδή το ύψος μου δεν με βοηθούσε. Έπαιζα πάντα κυρτός, ώστε η ντρίπλα να είναι κοντή και ο χρόνος επαναφοράς της μπάλας από το έδαφος στο χέρι μου, ελάχιστος. Έτσι εκμηδένιζα τις πιθανότητες κλεψίματος, αφετέρου κέρδιζα χρόνο προλαβαίνοντας το μαρκάρισμα των αργών κατά κανόνα ψηλών αντιπάλων».

Από τα Πατήσια ο Πανταζής έφυγε το καλοκαίρι του 1978, μία χρονιά πολύ σημαδιακή για τη ζωή του. «Εκείνη τη σεζόν μου έκατσαν όλα. Παντρεύτηκα, πήρα μεταγραφή στην αγαπημένη μου ΑΕΚ και διορίστηκα στο σχολείο (Εκπαιδευτήρια “Ελληνική Παιδεία”)», θυμάται ο βετεράνος παίκτης μιλώντας στο aek-live.gr, όπου εξομολογήθηκε όσα έζησε στην αθλητική του πορεία, η οποία του επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, από την αρχή της καριέρας του. 

Διαβάστε τη συνέντευξή του στο aek-live.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags