Facebook Pixel Sportdog.gr | «Εβραζε το... αίμα, νιώθαμε ότι γράφαμε Ιστορία»
| 2018-10-18 00:29:00

«Εβραζε το... αίμα, νιώθαμε ότι γράφαμε Ιστορία»

Sportdog Team
«Εβραζε το... αίμα, νιώθαμε ότι γράφαμε Ιστορία»

Αγωνιστικές στάσεις πολλές, πρόσωπα σε αυτές ακόμη περισσότερα, στιγμές όμορφες, αλλά και στενάχωρες.

Ολες αποθηκευμένες στη μνήμη που επέλεξε το βράδυ της Τρίτης (16/10) η ΚΑΕ ΠΑΟΚ να τις... ξεσκονίσει και να τις φέρει για λίγο στην επιφάνεια. Ξέχωρα, άλλωστε, από κάθε άλλο, τιμώντας το παρελθόν αφυπνίζεις το μέλλον!

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως η εντός έδρας ευρωπαϊκή αναμέτρηση (2η αγωνιστική Champions League), με τη Βόννη (16/10), καταγράφηκε ως η 400ή, στην Ευρώπη, για τον «Δικέφαλο». Σε μια διαδρομή που οι «ασπρόμαυροι» έχουν συνολικά αντιμετωπίσει 121 διαφορετικές ομάδες, από 120 χώρες, με... ταμείο 220 νίκες, 180 ήττες και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους (1991, 1994).

Στο PAOK Sports Arena, λόγω της ιδιαιτερότητας της μάχης με τους Γερμανούς, βρέθηκαν και βραβεύτηκαν συμβολικά, αθλητές που συμμετείχαν σε εξίσου ξεχωριστά παιχνίδια για την ομάδα. Ο Τζον Κόρφας, ο Σωτήρης Νικολαϊδης, αλλά και ο Θανάσης Πασχάλης, στέλεχος στο ρόστερ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ το 1959, ο οποίος, με βάση τον τίτλο που κατέκτησε (σ.σ. απέναντι στον Αρη, στις 8 Αυγούστου 1959), στις 29 Νοεμβρίου 1959, έδωσε την πρώτη ευρωπαϊκή δοκιμασία του, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Παιχνίδι που αποτέλεσε, ταυτόχρονα, το πρώτο ευρωπαϊκό για ομάδα της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ρουμανίας, ΣΣΑ Βουκουρεστίου.

«Εβραζε το... αίμα. Νιώθαμε, τότε, ότι γράφαμε Ιστορία για τον ΠΑΟΚ. Δεν καταλαβαίναμε τίποτα!», θυμάται μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο 77χρονος σήμερα, Θανάσης Πασχάλης.

«Εκπληκτική ήταν και η αίσθηση από τον κόσμο», θυμήθηκε, ακόμη, αναπολώντας το, ασφυκτικά γεμάτο στις κερκίδες του, ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. «Το δεύτερο σπίτι μας», όπως το χαρακτήρισε.

Αποτέλεσε ιδιαίτερης σημασίας για το φίλαθλο κοινό της Θεσσαλονίκης η διεξαγωγή ευρωπαϊκού αγώνα, τότε, με συνέπεια το γήπεδο να γεμίσει, όπως, άλλωστε, συνέβαινε, μέχρι εκείνη την εποχή, στους εγχώριους αγώνες πρωταθλημάτων.

Εντούτοις, παρά τη διάθεση του ΠΑΟΚ και της συμπαράστασης από την κερκίδα, το προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε.

Φανερή ήταν η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να ηττηθεί με 61-80. Εχασε, επίσης, με το σκηνικό όμοιο αγωνιστικά και στη ρεβάνς, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ρουμάνων, μια εβδομάδα αργότερα, με 79-60.

«Ημασταν σε εγρήγορση, παίξαμε δυνατά. Μας έπιασε το ελληνικό, ΠΑΟΚτσήδικο φιλότιμο, αλλά δεν είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Απέναντί μας είχαμε επαγγελματίες, εμείς ήμασταν σε άλλο επίπεδο. Εμείς παίζαμε για τη φανέλα! Να φανταστείτε, τότε μάζευα χαρτζιλίκι για να πάρω πορτοκαλάδες για να έχουμε μετά τους αγώνες μας...», τα λόγια του Πασχάλη.

«Μας έλειπε η εμπειρία. Γνωρίζαμε τις ελληνικές ομάδες, το πως να τις αντιμετωπίσουμε, δεν ξέραμε τις ξένες. Το σκεπτικό μας, οι κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας, πριν τον αγώνα, ήταν να δώσουμε την ψυχή μας για να κερδίσουμε, αλλά αυτό, προφανώς, δεν ήταν αρκετό. Οι Ρουμάνοι ήταν αρκετά υπερόπτες, ήξεραν την περιορισμένη δυναμική μας...», πρόσθεσε.

Παραδέχτηκε, επιπλέον, πως εκείνος ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ: «Αλλαξε σαφέστατα την ομάδα, αλλά και τη ζωή τη δική μας. Ηταν μεγάλη εμπειρία...».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Θανάσης Πασχάλης κατέθεσε γνώση για την εφετινή ομάδα του ΠΑΟΚ, επισημαίνοντας εμφατικά: «Παρακολουθώ την ομάδα συνεχώς. Ξέρω τους καλαθοσφαιριστές της. Ξεχωρίζω ιδιαίτερα τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, τον οποίο, μέσα μου, παλιότερα, τον αποδοκίμαζα! Ελεγα «δεν έχεις ψυχή, δεν κάνεις αυτό, εκείνο» και έχει εξελιχθεί σε εκπληκτικό παίκτη! Εφτασε, δίκαια, στα 35 του, στην εθνική Ανδρών»!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags