Facebook Pixel Sportdog.gr | Βόμβες για το ΠΑΟ-Ολυμπιακός: «Τώρα να δω τον… - Λάθος με Σπανούλη, πρόβλημα με Πασκουάλ αν…»
Μπάσκετ
| 2018-11-06 19:00:00

Βόμβες για το ΠΑΟ-Ολυμπιακός: «Τώρα να δω τον… - Λάθος με Σπανούλη, πρόβλημα με Πασκουάλ αν…»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Βόμβες για το ΠΑΟ-Ολυμπιακός: «Τώρα να δω τον… - Λάθος με Σπανούλη, πρόβλημα με Πασκουάλ αν…»

Ο «Τίγρης» αναλύει τους δύο αιωνίους πριν από το μεγάλο τζάμπολ.

Μετά από πέντε στροφές, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν την Παρασκευή τα ξίφη τους για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκα, σε ένα ΟΑΚΑ, το οποίο αναμένεται να είναι κατάμεστο, αφού μέρες πριν εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια.

Σε τι φεγγάρι είναι οι δύο ομάδες; Πόσο αποδίδουν οι μεταγραφές, ποια είναι τα κλειδιά του παιχνιδιού και ποια εικόνα δείχνει το φετινό τουρνουά; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο sportdog για το ντέρμπι των αιωνίων και ανέλυσε τις επιλογές κάθε μονομάχου. Ο κόουτς στάθηκε πολύ στην καυτή ατμόσφαιρα της έδρας του Παναθηναϊκού. «Εδώ θα φανεί πόσο μετράει η εμπειρία των παικτών του Ολυμπιακού και αν θα ξεπεράσουν αυτό το χάντικαπ της πίεσης που έχει μία γεμάτη έδρα», επισημαίνει ο μπασκετάνθρωπος, ο οποίος υπογράμμιζε την έλλειψη εναλλακτικών των Πειραιωτών, όταν η μπάλα καίει, ενώ σημείωσε, ότι το Τριφύλλι θα έχει πρόβλημα αν δεν του βγούνε οι ελεύθερες επιλογές του. Παράλληλα σχολίασε τη φετινή Ευρωλίγκα και αποθέωσε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τον οποίο ευχήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σε ποια κατάσταση βλέπετε τις δύο ομάδες;

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Άλλωστε οι ομάδες θέλουν τον χρόνο τους, ειδικά ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που έχει καινούργιο προπονητή με αλλαγή φιλοσοφίας στο παιχνίδι, με νέα πρόσωπα. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Το ίδιο και στον Παναθηναϊκό. Η πίεση είναι μεγαλύτερη εκεί γιατί είναι τρίτη σεζόν ο Πασκουάλ. Ο κόσμος ανησυχεί γιατί δεν βλέπει την ομάδα μετά από τόσο καιρό να έχει ένα αγωνιστικό προφίλ που να έχει βάλει τη σφραγίδα του ο προπονητής. Δυσκολεύεται να κερδίσει εκτός έδρας οποιοδήποτε αντίπαλο και δεν έχει σταθερή πορεία μέχρι στιγμής».

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την έκβαση του αποτελέσματος;

«Είναι ένα ντέρμπι με πάρα πολλλά στοιχεία και νέα και παλιά. Δηλαδή πόσο μετράει μία έδρα, γιατί ξέρουμε, ότι ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει sold out. Θα είναι γεμάτο το γήπεδο κάτι που δίνει επιπλέον κίνητρο και δύναμη στην ομάδα που αγωνίζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εδώ θα φανεί πόσο μετράει η εμπειρία των παικτών του Ολυμπιακού και αν θα ξεπεράσουν αυτό το χάντικαπ της πίεσης που έχει μία γεμάτη έδρα. Αγωνιστικά αν το πάμε, έχω την εικόνα του Ολυμπιακού είδικά στο τελευταίο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου έπαιξε μία εξαιρετική άμυνα. Έλεγξε τον ρυθμό που είναι πολύ σημαντικό απέναντι σε μία ομάδα που έχει τους καλύτερους αυτοματισμούς. Ειχε εξαιρετική αντιμετώπιση. Αν καταφέρει το ίδιο και με τον Παναθηναϊκό έχει τύχη να πάρει και το παιχνίδι. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα ρυθμού. Παίζει πολύ πιο «ελεύθερο» μπάσκετ. Τι εννοώ; Αφήνει πάρα πολύ ο Πασκουάλ τις ελεύθερες και γρήγορες επιλογές. Αν δεν του βγούνε, με τον τρόπο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά αυτό που είδα και το τόνισα πολλές φορές είναι ότι ο Ολυμπιακός βασίζεται επιθετικά σε μεγάλο μέρος στις επιλογές και τη βραδιά του Σπανούλη. Το είδαμε και στην ΤΣΣΚΑ. Στην αρχή ξεκίνησε με πλουραλισμό στην επίθεση. Όταν έρχονται τα ζόρια η μπάλα πάει πάλι στον Σπανούλη, με πικ εν ρολ. Τώρα επειδή και ο Καλάθης είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός αλλά και μετά από τόσα χρόνια τον έχουν διαβάσει οι παίκτες αρκετά, αν δεν βρει ο Ολυμπιακός στο επιθετικό του κομμάτι και άλλες λύσεις θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αν δηλαδή στηριχθεί πάλι πάνω στον Σπανούλη».

Πως βλέπετε τις φετινές προσθήκες των δύο ομάδων;

«Του Ολυμπιακού δεν τις ήξερα για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν είδα δηλαδή τραναχτά ονόματα. Ο Τουπάν ήταν ο πιο γνωστός για μένα και ο Τίμα. Γκος και Λι Ντέι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί. Ο Βεζένκοφ αναπληρωματικός είναι, δεν είναι πρωταγωνιστής. Και στη Μπαρτσελόνα μία έπαιζε και μία όχι. Όπως ξέρετε πολύ καλά, κακά τα ψέμματα, οι Αμερικάνοι κάνουν τη διαφορά στην Ευρωλίγκα. Δεν είναι άσχημοι παίκτες, δεν έχουν όμως την εμπειρία και την ικανότητα να κουβαλήσουν μακρυά τον Ολυμπιακό. Τώρα αποκτούν τις εμπειρίες. Μεθαύριο ίσως να είναι πρωταγωνιστές. Δεν λέω, ότι δεν αξίζουν. Δεν είναι οι πρωτοκλασσάτοι ξένοι που έχουν η Φενέρμπαχτσε ή η Ρεάλ. Δείτε τώρα τον Τζέιμς, πήρε δύο παιχνίδια μόνος του.Έχει κάνει ένα όνομα. Τον υπολογίζουν όλοι γιατί κάνει τη διαφορά. Στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε έπαιξε πριν μερικά χρόνια. Είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι το θηρίο που τρομάζει. Δένει με αυτούς που είναι. Ο Τόμας είναι έμπειρος παίκτης, δεν του βγαίνουν όλα τα παιχνίδια. Παπαγιάνης και Παπαπέτρου είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ελληνικό μπάσκετ. Ακόμα ή δεν έχουν προσαρμοστεί τελείως ή δεν τους δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος για να αποδείξουν πόσο αξίζουν . Είναι σημαντικές προσθήκες για τον Παναθηναϊκό».

Ποιες ομάδες της Ευρωλίγκας σας αρέσουν;

«Περίμενω να εξελιχθεί λίγο η Ευρωλίγκα. Πρέπει να δούμε και τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνουν οι ομάδες. Ακόμα είμαστε στην 5η αγωνιστική. Τα πρώτα συμπεράσματα βγήκαν. Και εγώ πίστευα ότι ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ θα ήταν πολύ καλή αλλά και αυτή δυσκολεύεται. Δεν είναι στο πικ της φόρμας της. Και η Φενέρ είναι σε μεταβατικό στάδιο. Η Ρεάλ ως πρωταθλήτρια και κρατώντας τον κορμό δείχνει, ότι είναι ιδιαίτερα δυνατή. Κάποιες ομάδες όπως η Εφές και η Αρμάνι δείχνουν, ότι είναι σε σωστό δρόμο. Δηλαδή εκεί που ήταν κομπάρσοι δείχνουν στοιχεία. Έτσι ξεπετάγονται οι ομάδες εκπλήξεις. Αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό δεν αποκλείεται και να την κάνουν. Εμένα με εντυπωσιάζει η Ζαλγκίρις παρόλο που είχε απώλειες, της έφυγαν βασικοί παίκτες και χωρίς να έχει τρανταχτά ονόματα βλέπω ότι ο Σάρας δεν είναι τυχαίο που έχει τέτοια εξέλιξη. Είναι από τους προπονητές που παρακολουθώντας τον παίρνω κάτι. Βλέπω, ότι και το παιχνίδι διαβάζει καλά και οι επιλογές του είναι καλές και κυρίως έχει να δείξει και κάτι. Στο παιχνίδι του έχει στοιχεία που αρέσουν. Και ο τρόπος που παίζει και αυτός που εκδηλώνει τις επιθέσεις απέναντι στις αδυναμίες του αντιπάλου. Εφαρμόζει ειδικές καταστάσεις στη ροή του παιχνιδιού, όχι μετά τα τάιμ άουτ. Οπότε είναι κάτι που μου αρέσει. Έχει ελκυστικό παιχνίδι η Ζαλγκίρις».

Οπότε θα ήταν σούπερ επιλογή η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό ως προπονητής; Τον περιμένουν πως και πως οι οπαδοί...

«Μακάρι, είναι ένα παιδί που έχει προσφέρει στο ελληνικό μπασκετ πάρα πολλά. Εκτιμώ ότι οποια ομάδα και να τον πάρει, ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός, το οποίο θεωρώ δύσκολο, σίγουρα θα έχει να δείξει πράγματα».

Μπορούν να χτυπήσουν οι δύο αιώνιοι την είσοδό τους στο Final 4 φέτος;

«Θα δυσκολευτούν, αλλά δεν το αποκλείω. Είναι μεγάλα ονόματα. Η εκτίμηση μου είναι ότι όσο περνάει καιρός τόσο θα βελτιώνονται. Είναι μεγάλα ονόματα. Θα δούνε τις αδυναμίες τους. Έχουν έμπειρους προπονητές. Θα δουλέψουν πάνω σε αυτές, μπορεί και να ενισχυθούν κιόλας. Από τις πρώτες εκτιμήσεις βλέπουμε, ότι δεν είναι και οι ομάδες που σίγουρα θα φτάσουν ψηλά. Εγώ πιστεύω πως όταν θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος θα έχουμε ασφαλέστερη εικόνα. Θα έχουν παίξει όλοι με όλους. Τα αποτελέσματα θα μας δείξουν κάποια πράγματα. Θα δούμε ποιοι ξεχωρίζουν βάσει προγράμματος για τον δεύτερο γύρο. Δεν αποκλείεται κάποιες ομάδες να κάνουν το μπαμ. Βλέπω ας πούμε τη Χίμκι του Μπαρτζώκα, ενώ δεν ξεκίνησε καλά, αρχίζει και προσαρμόζεται».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags