Facebook Pixel Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!
| 2011-09-06 21:45:00

Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε, οπότε είναι καλή ώρα να γίνει μία «ακτινογραφία» τις 24 ομάδες μέσα από την αμείλικτη αλήθεια της στατιστικής.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την διεξαγωγή πέντε αγωνιστικών στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, έχουμε πλέον αρκετό «υλικό» ώστε να ρίξουμε μια ματιά στην στατιστική της διοργάνωσης.

Και μπορεί κάποιοι να λένε ότι η στατιστική είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πει κάποιος... ψέματα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μπορούμε να εξάγουμε κάποια πολύτιμα συμπεράσματα για τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής από τις 24 ομάδες.

Δείτε τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές και σας αφήνει να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη:

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ:


Καλύτερη επίθεση η Γαλλία

Με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει τον δεύτερο καλύτερο σκόρερ του τουρνουά, καταφέρνει να έχει και την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης. Για την ακρίβεια οι «τρικολόρ» σκόραραν 87.6 πόντους ανά αγώνα ήτοι 438 πόντους συνολικά. Δεύτερη είναι η Σερβία με 86.4 πόντους και τρίτη η Λιθουανία με 85.8. Η Ισπανία μπορεί να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού, ωστόσο έρχεται μόλις τέταρτη με 80.8 πόντους ανά ματς.
Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Οσο για την Εθνική μας βρίσκεται στην 17η θέση με 72 πόντους μ.ο. και συνολικά 360, πράγμα λογικό, αφού η επίθεσή μας τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν ήταν και φόρτε του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.


Δεύτερη η Ελλάδα στην άμυνα!

Τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του, τόνιζαν και τονίζουν ότι το μεγάλο «όπλο» της ομάδας μας είναι η άμυνα. Τούτο αποδεικνύεται και στην πράξη καθώς συναντάμε την Εθνική στην δεύτερη θέση αυτής της κατηγορίας, με 64.8 πόντους παθητικό ανά ματς και συνολικά 324 πόντους.

Οσο για την πρωτιά, την έχει η προσεχής αντίπαλος μας στην Β' φάση Ρωσία η οποία «επιτρέπει» στους αντιπάλους της να της βάλουν μόνο 64.2 πόντους σε κάθε παιχνίδι και συνολικά 321. Δηλαδή η πρώτη Ρωσία απέχει ελάχιστα από την επίδοση της Εθνικής μας Στη δεύτερη θέση είναι και ένας ακόμη προσεχής αντίπαλος μας και συγκεκριμένα η Σλοβενία επίσης με 64.8 πόντους ανά ματς και συνολικά 324.

Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Πρωτιά στα ριμπάουντ!

Παρά το γεγονός ότι αξιόλογοι ψηλοί όπως οι Σχορτσιανίτης, Μαυροκεφαλίδης και Τσαρτσαρής απέχουν από το συγκεκριμένο τουρνουά, η Εθνική μας καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή του τομέα των ριμπάουντ. Συνολικά η Ελλάδα έχει 202 «σκουπίδια» (σ.σ. 139 αμυντικά και 63 επιθετικά), κάτι που σημαίνει 40.4 μέσο όρο ανά παιχνίδι! Δεύτερη είναι η Σλοβενία και η Σερβία με 38 ανά ματς και τρίτη η FYROM με 37.8.

Χαμηλά στα σουτ εντός πεδιάς

Η αστοχία της Εθνικής μας είναι εμφανής σε αυτή την πρώτη φάση και αυτό «μεταφράζεται» και μέσω των αριθμών. Με 42% (121/288) ευστοχία η ομάδα του Ηλία Ζούρου βρίσκεται μόλις στην 17η θέση, την ώρα που η πρώτη Λιθουανία έχει 55% (154/277). Ακολουθούν η Γαλλία με 53.1 (161/303) και η Γεωργία που κάνει την έκπληξη και βρίσκεται στην τρίτη θέση με 48.6% ή αλλιώς 136/280 σουτ.

Εκτός 20άδας στα τρίποντα

Το πρόβλημα της αστοχίας μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο ποσοστό των τριπόντων. Εδώ η Ελλάδα βρίσκεται εκτός της πρώτης 20άδας έχοντας 27% στα σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75μ. Πρώτοι οι διοργανωτές Λιθουανοί με το εξαιρετικό 48.6% (36/74), δεύτερη Γερμανία με 41.1% (39/95) και τρίτη οι άλλοτε «ξυλοκόποι» από μακρινές αποστάσεις Γάλλοι, με 40.3 (25/62).
Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

«Γιατρειά» για τις βολές

Ενας τομέας που «πονούσε» για χρόνια την Εθνική, ακόμη και όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό το 2005 στο Βελιγράδι, ήταν η αστοχία στις βολές. Πλέον το πρόβλημα δείχνει να έχει «γιατρευθεί» καθώς με 91/113, η Ελλάδα φιγουράρει στην 4η θέση του τουρνουά. Παράλληλα η «γαλανόλευκη» με 113 προσπάθειες βρίσκεται στην 4η θέση των περισσότερων εκτελεσμένων βολών, κάτι που σημαίνει ότι κερδίζει πολλά φάουλ.

Πιο εύστοχη από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» είναι οι Ιταλοί που αποχαιρέτησαν την διοργάνωση με 84.6 (77/91), δεύτερη η Γαλλία με 84.3 (91/108) και ακολουθεί η Σερβία του Ντούσαν Ιβκοβιτς με 81.7 με 94/115.

Πιο ομαδικοί οι Σέρβοι

Τα τελευταία χρόνια, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, βασιζόμενος στη νέα γενιά Σέρβων, έχει «χτίσει» μια αξιολογότατη ομάδα. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, κάτι που «αποτυπώνεται» και στον τομέα της στατιστικής σε αυτό το τουρνουά. Ετσι λοιπόν οι «πλάβι» βρίσκονται στην κορυφή με 20.4 τελικές πάσες ανά ματς ήτοι 102 συνολικά σε πέντε ματς! Επεται η Ισπανία με 19.6 μέσο όρο και ακολουθεί η Ρωσία με 19.0. Η Εθνική μας παρά τον ομαδικό της χαρακτήρα βρίσκεται στην 9η θέση με 14.8 ασίστ ανά παιχνίδι.
Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Καλοί «κλέφτες» οι Ελληνες

Η καλή άμυνα της Εθνικής μας, δεν θα μπορούσε παρά να συναντάται και στον τομέα των κλεψιμάτων. Με 7.2 ανά ματς και 36 συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, με πρώτη την FYROΜ που έχει 8.2, , ενώ στην δεύτερη θέση φιγουράρουν τρεις ομάδες και συγκεκριμένα Γαλλία, Ισπανία και Σλοβενία που έχουν όλες από 7.8

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Μπορεί το μπάσκετ να είναι άθλημα ομαδικό και ειδικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αξίζει να δούμε τους αθλητές που ηγήθηκαν στις σημαντικότερες στατιστικές κατηγορίες.

Ντένγκ η… καλαθομηχανή

Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!
Μπορεί η Μ. Βρετανία να αποχαιρέτησε την διοργάνωση, ωστόσο μπορεί να καυχιέται ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση του τουρνουά είχε τον κορυφαίο σκόρερ. Αυτός είναι ο NBAer Λούον Ντενγκ, ο οποίος «φόρτωνε» τα αντίπαλα καλάθια με 24.6 πόντους σε κάθε ματς ή αλλιώς τα «φόρτωσε» με 123 πόντους συνολικά. Δεύτερος ακολουθεί ο Τόνι Πάρκερ που κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα με 23.2 πόντους, τρίτος ο Αντρέα Μπαρνιάνι της Ιταλίας που δεν συνεχίζει με 22.8 και τέταρτος είναι ο Πάου Γκασόλ με 21.8 πόντους σε τέσσερα όμως παιχνίδια Επεται ο ΜακΚάλεμπτ της FYROM 20.6 πόντους μέσο όρο και έκτος είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι με 20.4.

Πιο εύστοχος ο Τόμιτς, τέταρτος ο Φώτσης

Η Κροατία μπορεί να μη συνεχίζει στην διοργάνωση, όμως ο Αντε Τόμιτς μπορεί να περηφανεύεται ότι ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης στα σουτ εντός πεδιάς στην πρώτη φάση. Ο Κροάτης ψηλός «έγραψε» το εντυπωσιακό 73.9% με 34/46! Δεύτερος ακολουθεί ο Νέναντ Κρστιτς, αρκετά πίσω με ποσοστό 66.7% , ενώ τρίτος είναι ο Γκασόλ με 65.3%

Στην τέταρτη θέση φίγουράρει ο Αντώνης Φώτσης με το αξιολογότατο 60% (24/40), αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές ο παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο παίζει έξω εν αντιθέσει με τους τρεις πρώτους που είναι καθαρόαιμοι παίκτες ρακέτας.

Φριτζόν ο… τριποντάκιας
Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Ο Βιτάλι Φριτζόν της Ρωσίας είναι ο πιο εύστοχος παίκτης τη διοργάνωσης μέχρι στιγμής από τα 6.75μ., έχοντας 12/18 τρίποντα, δηλαδή 66.7%! Δεύτερος ακολυθεί ο Γάλλος Ζελαμπάλ με 11/17 και 64.7% και τρίτος ο Λένζλι με 7/11 και 63.6% Αξίζει να σημειωθεί ότι τέταρτος είναι ο Μάρκο Κέσελ του Ολυμπιακού με 61.5% το οποίος «αποκωδικοποιείται» σε 16/26! Αλλωστε την Δευτέρα (6/9) κόντρα στην Γαλλία ο νεαρός γκαρντ είχε υο εκπληκτικό 7/9!

«Αλφάδι» στις βολές ο «Σάρας»

Από ` κει και πέρα, μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για τον 35χρονο πλέον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όμως η τέχνη στις βολές δεν ξεχνιέται. Ετσι λοιπόν ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας με 14/15 και ποσοστό 93.3% όσο δηλαδή έχει ο Μάρκο Πόποβιτς της Κροατίας και ο Γκάι Πνίνι του Ισραήλ.

Για την Ελλάδα, πιο εύστοχος είναι ο Νίκος Ζήσης, που βρίσκεται στην 5η θέση με 91.3% και 21/23.

Κέιμαν ο «σκουπιδιάρης»

Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!
Ο Κρις Κέιμαν της Γερμανίας είναι ο παίκτης που φιγουράρει στην κορυφή της συγκομιδής των ριμπάουντ, με 10 «σκουπίδια» ανά παιχνίδι ή αλλιώς 50 συνολικά (10 επιθετικά και 40 αμυντικά). Ακολουθεί ο Πέρο Αντιτς της FYROM με 9.4, όσα δηλαδή έχει και ο Λούολ Ντενγκ της Μ. Βρετανίας. Τρίτος έρχεται ο Σανικίτζε της αντιπάλου μας στον Β' γύρο Γεωργίας με 8.6, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ από πλευράς Ελλήνων με 5.8 ανά ματς, ωστόσο βρίσκεται μόλις στην 23η θέση.

Ο Μίλος… μοιράζει παιχνίδι

Στον τομέα των ασίστ, την πρωτιά κατέχει ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού και νυν της ΤΣΣΚΑ, Μιλος Τεόντοσιτς, με 38 συνολικά και 7.6 μέσο όρο. Επεται ο Ντρέιπερ της Κροατίας με 7 ανά παιχνίδι, ενώ τρίτος έρχεται ο Ράνικο της Φινλανδίας με 5.4. Οσο για τους Ελληνες, Νικ Καλάθης και Νίκος Ζήσης βρίσκονται στην 17η θέση με 3.6 τελικές ανά παιχνίδι.

Κιριλένκο-Μπατούμ οι… κλέφτες!

Παρά τα 209 εκατοστά του, ο Αντρέι Κιριλένκο είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ. Ο σταρ της Εθνικής Ρωσίας έχει κάνει 14 κλεψίματα σε πέντε ματς, ή αλλιώς 2.8 ανά παιχνίδι. Στην κορυφή και ο Γάλλος Νικολά Μπατούμ με τον ίδιο απολογισμό, ενώ ακολουθεί ο Στογιανόφσκι της FYROM με 2.4 και ο Κελάτι με 2 ανά παιχνίδι. Πρώτος Έλληνας «κλέφτης» ο Νικ Καλάθης με μέσο όρο 1.6 και βρίσκεται στην 14η θέση.
Τα αληθινά... ψέματα της στατιστικής!

Πιο «γκαφατζής» οι Βιντένοφ

Τέλος σε μια κατηγορία που κανείς δεν θέλει την πρωτιά, βρίσκεται ο Βιντένοφ της Βουλγαρίας με 20 συνολικά και 4 ανά παιχνίδι! Ακολουθεί ο Γιάκα Λάκοβιτς της Σλοβενίας με 3.4 μέσο όρο όσα και ο Μαρκοϊσβίλι, ενώ τρίτος είναι ο Πατσούλια της Γεωργίας με 3.2. Για την Ελλάδα, τα περισσότερα λάθη κάνει ο Νικ Καλάθης με 2.6 ανά παιχνίδι, επίδοση που τον φέρνει στην 14η θέση της κατηγορίας.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πόντοι μ.ο.: Φώτσης: 13.8
Ριμπάουντ μ.ο.: Μπουρούσης: 5.8
Ασίστ μ.ο.: Καλάθης: 3.6
Κλεψίματα μ.ο.: Νικ Καλάθης: 1.6
Κοψίματα μ.ο.: Φώτσης: 1.2

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags