Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ρικ Πιτίνο: Αποθέωσε Καλάθη ο Πιτίνο - Τι είπε για Σφαιρόπουλο, Μπλατ
| 2019-01-24 18:50:00

Έβγαλε το καπέλο στον Καλάθη ο Πιτίνο - Ατακάρα για Μπλατ και Σφαιρόπουλο!

Sportdog Team
Έβγαλε το καπέλο στον Καλάθη ο Πιτίνο - Ατακάρα για Μπλατ και Σφαιρόπουλο!

Απολαυστική συνέντευξη του κόουτς του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκός - Ρικ Πιτίνο: Με αφορμή το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι ο Ρικ Πιτίνο μιλώντας στην «Haaretz» αναφέρθηκε στο πέρασμά του από την Ευρώπη, τον Νικ Καλάθη, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, αλλά και τον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το παιχνίδι με την Μακάμπι: «Σίγουρα θα είναι δύσκολο, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα και σε μία από τις καλύτερες έδρες της EuroLeague. Η Μακάμπι έκανε σημαντική πρόοδο στα δύο τελευταία ματς με ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα και σίγουρα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Για τα κλειδιά του αγώνα: «Δεν μοιράζομαι ποτέ τα πλάνα μου πριν από κάποιο ματς».

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο: «Ποτέ δεν μιλάω και δεν αναλύω τον αντίπαλο προπονητή. Σίγουρα η Μακάμπι έχει βελτιωθεί υπό τις οδηγίες του κόουτς Σφαιρόπουλου αφού δείχνει τελείως διαφορετική ομάδα, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.»

Για τις διαφορές του Αμερικάνικου με το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες διαφορές. Το 2015 ήμουν προπονητής στο Πουέρτο Ρίκο και εκείνο το μπάσκετ μοιάζει πολύ με αυτό που βλέπω τώρα. Το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι πιο physical, κάτι που μου προκάλεσε έκπληξη. Στο ΝΒΑ μια επαφή αρκεί για να σφυριχθεί το φάουλ και έχουν μειωθεί τα τσεκαρίσματα. Στην Ευρώπη δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού παίζουν πολύ πιο επιθετικά».

Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να αποσυρθεί: «Είναι εξάρτηση. Νόμιζα ότι δεν θα κοουτσάρω ξανά, αλλά η αγάπη μου για το μπάσκετ, με έκανε να κάνω πίσω. Δέχθηκα μια άκρως προκλητική πρόταση και αποφάσισα να την αποδεχτώ».

Για τον πρώτο του μήνα στον Παναθηναϊκό: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο club, ενώ η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική από αυτές που είχα ζήσει. Είναι καλή ομάδα στην άμυνα, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στην επίθεση. Δεν μπορούμε να σουτάρουμε καλά από την περιφέρεια και στο σύγχρονο μπάσκετ είναι δύσκολο να έχει επιτυχία αν δεν μπορείς να σουτάρεις από μακριά. Έχουμε καλούς αμυντικούς παίκτες που γνωρίζουν πώς να πιέσουν τη μπάλα και να κάνουν deflections ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά δεν αρκεί μόνο η άμυνα. Πρέπει να δημιουργείς καλό spacing στην επίθεση, να παίζεις γρήγορα και να σκοράρεις».

Για τον Νικ Καλάθη: «Είναι από τους καλύτερους. Ξέρει πολύ καλά πώς να δημιουργεί για τους άλλους, αλλά πρέπει να του βάλει δίπλα του αρκετούς ταλαντούχους παίκτες ώστε να μπορέσει να παίξει μαζί τους. Αποκτήσαμε πρόσφατα τον Έιντριαν Πέιν, έναν παίκτη που θα προσθέσει μεγαλύτερο αμυντικό μέγεθος στην ομάδα».

Για την ατάκα ότι ο ΛεΜπρόν και ο Κάρι δεν πρόκειται να έρθουν στην ομάδα και η οποία ταιριάζει σε μια που είχε χρησιμοποιήσει στους Σέλτικς για τους... Μπερντ, ΜακΧέιλ, Πάρις: «Το είπα αστειευόμενος δανειζόμενος την διάσημη φράση. Απλά με ρώτησαν για το σουτ και είπα ότι δεν πρόκειται να έρθει ο Κάρι και ότι πρέπει εμείς να δουλέψουμε για να έχουμε αποτελέσματα».

Για το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους προπονητές που εισήγαγαν τα πολλά τρίποντα: «Πριν από 20 χρόνια είχα μιλήσει με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν. Τότε που μόνο δύο ομάδες σκόραραν περισσότερους από 100 πόντους κατά μέσο όρο. Του είπα ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μπάσκετ σήμερα είναι τελείως διαφορετικό και θεωρώ ότι οφείλεται σε ανθρώπους σαν και εμένα που έχουμε δουλέψει στα κολέγια. Όμως το μπάσκετ συνέχεια αλλάζει. Όλη την ώρα. Κάθε επτά χρόνια ολοένα και περισσότερα συστατικά προστίθενται και δεν πιστεύω ότι αυτό θα σταματήσει να συμβαίνει. Αναμένονται πολλές εκπλήξεις».

Για τον Ζάιον Ουίλιαμσον: «Μου θυμίζει τον νεαρό Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Όχι τον ΛεΜπρόν, ο οποίος για μένα είναι ο πιο ολοκληρωμένος μπασκετμπολίστας που έχει παίξει».

Για τον Ολυμπιακό και τον Ντέιβιντ Μπλατ: «Και πάλι. Δεν θέλω να μιλάω συγκεκριμένα για προπονητές. Είχα το προνόμιο να αντιμετωπίσω προπονητές όπως ο Φιλ Τζάκσον και ο Πατ Ράιλι. Όμως ποτέ δεν έκανα την ανάλυση των παιχνιδιών όσον αφορά τους προπονητές.»

Για τους προσωπικούς του στόχους και αν στοχεύει μέχρι και το Final 4: «Το να προκριθούμε στα προημιτελικά δεν είναι παράλογο αλλά τίποτα δεν θεωρείται και δεδομένο. Έχω συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο και θέλω πρώτα να παρουσιάσω το δικό μου στυλ στην Ευρώπη. Και αν η ομάδα καταφέρει και παίξει καλά, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πολύ υψηλούς στόχους. Φυσικά και θέλω να κερδίσω τους εγχώριους τίτλους, αυτό είναι κάτι που εννοείται.»

Για το αν η απόφασή του να μεταβεί στην Ευρώπη είχε να κάνει με απομάκρυνση από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά το σκάνδαλο με το Λούιβιλ: «Όχι, δεν το... έσκασα. Είχα μια πολύ καλή προσφορά, μπήκα στο αεροπλάνο τα Χριστούγεννα και αποχωρίστηκα την οικογένειά μου. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να ξεφύγω από κάτι. Δεν νιώθω την παραμικρή ενοχή. Δεν ήμουν ενήμερος για τις κινήσεις των βοηθών μου. Η Adidas έδρασε πίσω από την πλάτη μου και με ξεγέλασε. Η συνείδησή μου είναι καθαρή».

Για το αν τον «πληγώνει» το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ο τίτλος του 2013: «Μπορεί να μας διαγράψουν από τα χαρτιά, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία. Κατακτήσαμε εκείνο το πρωτάθλημα χάρη στη σκληρή μας δουλειά και τα παιχνίδια που κερδίσαμε στο παρκέ. Όχι για ιστορίες τις οποίες δεν ήξερα...»

Για το αν θα κοουτσάρει ξανά στις ΗΠΑ: «Πιστεύω ότι μπορώ εάν το θελήσω πραγματικά. Πήρα μια απόφαση να αποσυρθώ. Αυτό που συνέβη δεν πρόκειται να σβήσει όλα όσα πέτυχα στην καριέρα μου. Απλά ήθελα να ζήσω μια διαφορετική εμπειρία, ένα διαφορετικό μπάσκετ και διαφορετικά γήπεδα. Για παράδειγμα ήρθα για πρώτη φορά στο Ισραήλ χάρη σε αυτήν την απόφαση».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags