Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Συνέντευξη Τόλη Κοτζιά για το ντέρμπι στο Sportdog
Μπάσκετ
| 2019-02-14 19:00:00

Βόμβες Κοτζιά: "Αφεντικό της διαιτησίας ο ΠΑΟ - Μέχρι να φύγει ο Βασιλακόπουλος - Κωλοτούμπα Μπλατ"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Βόμβες Κοτζιά: "Αφεντικό της διαιτησίας ο ΠΑΟ - Μέχρι να φύγει ο Βασιλακόπουλος - Κωλοτούμπα Μπλατ"

Όλα στη φόρα από τον έμπειρο ρεπόρτερ. Συνέντευξη έξω από τα δόντια!

"Είναι κακό για το μπάσκετ να υπάρχουν τέτοιες εικόνες", αναφέρει για τα όσα συνέβησαν στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ο Τόλης Κοτζιάς.

Ο μπασκετικός ρεπόρτερ μίλησε στο sportdog για την αναμέτρηση των "αιωνίων" που τινάχτηκε στον αέρα με την αποχώρηση των Πειραιωτών, οι οποίοι προχώρησαν σε "καυστική" ανακοίνωση.

Ο καλός συνάδελφος υποστήριξε ότι η διαιτησία ήταν υπέρ των γηπεδούχων υπογράμμισε όμως, ότι και 50-50 να ήταν, το Τριφύλλι και πάλι θα κέρδιζε το ματς.

Παράλληλα, σχολίασε την κίνηση του Ολυμπιακού να φύγει από το γήπεδο, όσα κωμικοτραγικά έγιναν εκτός παρκέ, ενώ η μεγάλη ατάκα αφορά τον Ντέιβιντ Μπλατ και την αλλαγή στάσης στη ζωή του...

Αγωνιστικά πώς είδες το παιχνίδι, έστω ό,τι είδαμε στο πρώτο ημίχρονο;

"Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλά στο αμυντικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός ήταν μία συνέχεια της μετριότητας που έχει τον τελευταίο καιρό, μία μετριότητα που φάνηκε κυρίως στο ματς με τη Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός γενικά είναι ο Παναθηναϊκός που δύσκολα χάνει έστω και αν δεν φαίνεται να διανύει την καλύτερη περίοδο, τουλάχιστον στο κομμάτι της Ευρωλίγκα. Μπήκαν οι παίκτες του με το μαχαίρι στα δόντια. Οι παίκτες του Ολυμπιακού φάνηκε να έχουν χαλασμένο το μυαλό τους πριν μπούνε στο παρκέ. Από την κούραση ο οργανισμός του Ολυμπιακού άρχισε να μη λειτουργεί κανονικά. Ήρθαν και τα φάουλ στην αρχή και από και πέρα εξαφανίστηκε".

Έγιναν διαιτητικά λάθη; Κι αν, ναι, ποια ήταν αυτά; Έχει, δηλαδή, το δικαίωμα ο Ολυμπιακός να φωνάζει;

"Η διαιτησία έπαιξε ξεκάθαρα Παναθηναϊκό. Το έδειξε με το καλημέρα, με τα τρία φάουλ στα 28 δευτερόλεπτα. Δεν απαγορεύεται αυτό να γίνει, αλλά όταν καλείσαι να διαχειριστείς ένα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός που ξέρεις, ότι θα έχει πάρα πολύ ξύλο, υπάρχει το πνεύμα του νόμου υπάρχει και το γράμμα του νόμου. Δεν μπορείς να δώσει στα 28 δευτερόλεπτα τρία φάουλ.Τα δύο από τα τρία θα μπορούσε κάλλιστα να μη τα δώσει. Γιατί τέτοιες φάσεις γίνονται εκατοντάδες σε ένα ματς. Δεν θα τελείωνε έτσι το παιχνίδι αν δίνονταν οι επαφές. Και 50-50 να ήταν η διαιτησία όμως πάλι θα κέρδιζε ο Παναθηναϊκός επειδή έπαιζε στην έδρα του και το ήθελε πολύ το ματς. Στο σπίτι του είναι διαφορετικός σε σχέση με το πως είναι εκτός στην Ευρωλίγκα.

Στη διαιτησία αφεντικό είναι Παναθηναϊκός. Στην Ευρωλίγκα φέτος τα πράγματα είναι 50-50 και για τους δύο αιώνιους. Μέχρι πέρσι ο Ολυμπιακός και για αρκετά χρόνια είχε εύνοια από τη διαιτησία στην Ευρωλίγκα. Ο μέσος όρος είναι 70-30 αλλά μόνο στην κανονική περίοδο. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλή διαιτησία στην Ευρωλίγα. Έφτανε στο 40-60 και στο 35-65. Αλλά το ότι δεν έφτασε στο Final 4 δεν του έφταιγε η διαιτησία. Με αυτή τη διαιτησία έφτασε με πλεονέκτημα έδρας με Φενέρ και Ρεάλ και αποκλείστηκε και από τις δύο, όπως παραδέχτηκε και ο Γιαννακόπουλος, αλλά όπως το είδε όλος ο κόσμος, δεν αδικήθηκε".

Ποια είναι η άποψή σου για την αποχώρηση του Ολυμπιακού; Δικαιολογείται μια τόσο ακραία απόφαση από τις αποφάσεις των διαιτητών ή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

"Είναι κακό για το μπάσκετ να υπάρχουν τέτοιες εικόνες, όταν υπήρχαν στην εξέδρα άνθρωποι από ξένα πρωταθλήματα. Αυτά δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά εν πάσει περιπτώσει έχουμε τα πολύ καλά μας έχουμε και τα πολύ κακά μας. Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά για το μπάσκετ. Αυτή είναι μία απόφαση του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είναι κατά του Βασιλακόπουλου και της ΚΕΔ. Δεν θέλει να βλέπει τον Βασιλακόπουλο και αυτήν τη μορφή της ΚΕΔ. Υπήρχε αυτή η σκέψη και παλαιότερα και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Η απόφαση είναι των Αγγελόπουλων. Έτσι έκριναν. Για το μπάσκετ όμως δεν ήταν καλή η εικόνα".

Για όλα τα... κωμικοτραγικά που έγιναν τι γνώμη έχεις; Είδαμε τον Μπόγρη να κάνει καρδούλες στην εξέδρα, από τον πάγκο του Ολυμπιακού έστελναν φιλάκια στη γραμματεία, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε την κίνηση με το εσώρουχο...

"Ο Μπόγρης έκανε καλαμπούρι. Ο Μπαφές είπε φεύγουμε. Αυτό που είπε αυτό και έγινε. Ο Γιαννακόπουλος μόνο που ζήτησε συγγνώμη δεν χρειάζεται να πούμε εμείς κάτι. Βλέπουν και μικρά παιδιά... Τέτοιες κινήσεις είναι για το Περαμαϊκός-Αίαντας Σαλαμίνας".

Τι βλέπεις για τη συνέχεια; Μέχρι πού μπορεί να το φτάσει ο Ολυμπιακός; Υπάρχει επόμενη κίνηση; Οι τιμωρίες που προβλέπονται είναι βαριές, αλλά οι Πειραιώτες έλεγαν χθες ότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ έχουν μαζί τους και τον κόσμο απ' ότι φαίνεται.

"Ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί. Δεν τους νοιάζει τους Ολυμπιακούς. Ο Ολυμπιακός θα το παλέψει μέχρι εκεί που δεν πάει για να αλλάξει η ΚΕΔ. Το βασικό που θέλει είναι να αποχωρήσει ο Βασιλακόπουλος".

Υπάρχει μια συγκλονιστική φωτογραφία από χθες, που δείχνει τον Βασίλη Σπανούλη, πραγματικά περίλυπο, να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ. Υπάρχει περίπτωση να υπήρχαν παίκτες του Ολυμπιακού που να ήθελαν να αγωνιστεί η ομάδα και να μην αποχωρήσει;

"Δεν νομίζω πήγαν με αυτό το μυαλό. Φάνηκε με την αντίδραση του Τίμα, όταν βγήκε με δεύτερο φάουλ. Γέλαγε στον πάγκο που ο Τίμα δεν ξέρει από τέτοιες καταστάσεις. Και να ήταν όμως η διαιτησία κανονική πάλι θα έχανε ο Ολυμπιακός, όπως τόνισα παραπάνω".

Ξέρουμε, επίσης, ποια μπορεί να ήταν η γνώμη του Μπλατ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κράξει τη Χάποελ όταν είχε αποχωρήσει σε ένα παιχνίδι με τη Μακάμπι;

"Είχε κράξει, αλλά τώρα είναι στην άλλη πλευρά. Ο καθένας κοιτά τη δουλειά του. Πολλά πράγματα όταν μας συμφέρουν τα λέμε και όταν δεν μας συμφέρουν κάνουμε το αντίθετο. Έτσι είναι η ζωή. Είναι γεμάτη κωλοτούμπες. Αλλάζουμε με τα χρόνια. Ο Μπλατ όταν έγινε αυτό ήταν 42 και τώρα είναι 60. Αλλάζουν αρκετά πράγματα. Τα βλέπεις αλλιώς. Η εμπειρία αλλάζει καταστάσεις και απόψεις...".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags