Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατάκα Ιτούδη για το μέλλον του – Μένει ή φεύγει από ΤΣΣΚΑ μετά την κούπα;
| 2019-05-21 23:45:00

Ατάκα Ιτούδη για το μέλλον του – Μένει ή φεύγει από ΤΣΣΚΑ μετά την κούπα;

Sportdog Team
Ατάκα Ιτούδη για το μέλλον του – Μένει ή φεύγει από ΤΣΣΚΑ μετά την κούπα;

Ο Έλληνας τεχνικός σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση.

Δύο ημέρες μετά την κατάκτηση της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3. Ο Έλληνας κόουτς αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του με την ομάδα της Μόσχας, μίλησε για το μέλλον του, το ενδεχόμενο να πάει στο ΝΒΑ και σχολίασε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα των δηλώσεών του:

Για το πως αισθάνεται εκπροσωπώντας το ελληνικό μπάσκετ: "Αντιλαμβάνομαι και είμαι περήφανος που αντιπροσωπεύω τα ελληνικά χρώματα. Είμαστε και οι τρεις υπερήφανοι. Ταυτόχρονα είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τη Ρωσία, μία μεγάλη πόλη όπως είναι η Μόσχα και έναν τεράστιο σύλλογο όπως είναι η ΤΣΣΚΑ"

Για τις πρώτες εικόνες από τη Μόσχα μετά την επιστροφή του: "Εδώ τα πράγματα είναι πιο διαφορετικά. Υπάρχει καθολική αναγνώριση. Μας περίμεναν κάποιοι φίλαθλοι στο αεροδρόμιο. Θα υπάρχει όμως μία σειρά εκδηλώσεων. Θα παρευρεθούμε στον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Θα πάμε και στο Κρεμλίνο. Θα καλέσουμε και τους φίλους της ΤΣΣΚΑ στο τέλος της σεζόν. Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει περήφανους αρκετά εκατομμύρια Ρώσους και φίλους του μπάσκετ".

Για το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε τη EuroLeague χωρίς να έχει σούπερσταρ, αλλά παίκτες που έφτιαξε ο Δημήτρης Ιτούδης: "Οι πρώτες κινήσεις που κάναμε ήταν να δούμε τι συμβόλαια υπάρχουν και τι παίκτες θέλαμε να πάρουμε. Ο πρώτος παίκτης ήταν ο Νάντο. Ο Μίλος ήταν ήδη εδώ και η προσαρμογή του στο μοντέρνο μπάσκετ ήταν εξαιρετική. Το γεγονός ότι πήγε στο ΝΒΑ μας χαροποιεί. Οι παίκτες που έπρεπε να τους πλασιώσουν ήταν παίκτες που έπρεπε να κάνουν πράγματα με λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Για παράδειγμα εξήγησα στον Κόρι (σ.σ. Χίγκινς) ότι θα έπρεπε να κάνει διαφορετικά πράγματα και εκείνος μου είπε αρχικά ότι είναι δύσκολο αυτό που του ζητάω. Το ίδιο συνέβη και με τον Κλάιμπερν. Δεν είναι εύκολο πχ ο Σέρχιο να δεχτεί να παίξει λιγότερο χρόνο στον τελικό".

Για τους ρόλους στο σύγχρονο μπάσκετ: "Το σύγχρονο μπάσκετ προστάζει αποδοχή ρόλων και το τι θες να πετύχεις εσύ από την ομάδα. Οι παίκτες κατά τα ψέματα σκέφτονται και τον εαυτό τους. Εμείς πρέπει να τους κάνουμε να σκέφτονται και την ομάδα. Αυτό απαιτεί πολλές συζητήσεις και να έχεις ένα αρχηγό όπως είναι ο Κάιλ Χάινς. Όλοι οι παίκτες θα είχαν κέρδος, αλλά μέσα από την ομαδική προσπάθεια"

Για το τι χρειάζεται ώστε να πάει το μπάσκετ σε άλλο επίπεδο: "Πρέπει να συνειδητοποιήσει κάποιος προπονητής ότι δεν πρέπει να θυσιάσει το θέαμα. Οι φίλαθλοι του μπάσκετ μεγαλώνουν και θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα νέα παιδιά. Αυτά βλέπουν το παιχνίδι παίζοντας και μιλώντας στα social media. Θα πρέπει οι νέοι προπονητές να έχουν συνειδητά στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να παίζουν ένα μπάσκετ θεαματικό"

Για το εάν είχε σκέψη να πάρει έναν σέντερ στα κυβικά του Μιλουτίνοβ:"Προφανώς υπήρχαν δεύτερες σκέψεις. Οι δύο ψηλοί μας είχαν συμβόλαια και είπαμε να τους δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία. Πήραμε τον Μπολομπόι που μπορεί να παίξει στο 4-5. Δεν πάει πάντα με τα εκατοστά και το πόσο ψηλός είναι κάποιος. Προφανώς όλα αυτά είναι καλά. Πχ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι 2.11, αλλά χειρίζεται την μπάλα σαν να είναι 1.80. Όταν ο Πλάις έμπαινε μέσα που είναι 2.20, εμείς είχαμε μέσα τον Χάινς ο οποίος είναι 2μ.Ο Ταβάρες είναι ογκόλιθος και όντως είναι σημαντικός για τη Ρεάλ, αλλά ήμασταν η μόνη ομάδα που πήγε πάνω του. Στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου έπαιξε 12 και 14 λεπτά. Ο Ταβάρες φόβιζε τα αντίπαλα γκαρντ"

Για το τι έχει ο Χάινς που τον κάνει ιδιαίτερο και τα όσα είπε μετά την κατάκτηση του τροπαίου για αυτόν: "Εκείνη τη στιγμή ο Κάιλ ήταν δίπλα μου και τον τράβηξα να μιλήσει μαζί μου. Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να τον τραβήξω να μιλήσω μαζί του. Με τον αρχηγό μου. Όσο του λείπει ύψος το κερδίζει με την καρδιά του. Μπορεί να είναι 1.96, αλλά παίζει σαν να είναι 2.30μ. Όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου είναι έτοιμος να τα βάλει με παίκτες ψηλότερους από εκείνον"

Για το τι δεν κάνουμε καλά στην Ελλάδα: "Δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για να πω τι δεν κάνουμε σωστά. Με θλίβει ότι κακό και να γίνεται. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να σκεφτούν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις γιατί είναι ένα άθλημα που έχει προσφέρει πολλές χαρές στη χώρα μας είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων είτε σε συλλογικό επίπεδο. Να πω και κάτι; Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν βλέπω να γίνεται κάτι. Άρα γιατί να γίνεται μόνο ότι γίνεται στην Ελλάδα".

Για το εάν θα πάει στο ΝΒΑ: "Έχω δουλέψει με δύο ομάδες στο Summer League. Μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργούν στο ΝΒΑ και που προστατεύουν το άθλημα. Η λειτουργία τους είναι υποδειγματική σε όλους τους τομείς. Αυτή τη στιγμή, όμως, είμαι ικανοποιημένος εδώ που είμαι. Έχω καλούς συνεργάτες. Έχουμε χτίσει καλή συνεργασία εδώ. Η ΤΣΣΚΑ έχει αυτή την προσέγγιση, να βελτιώνεται συνεχώς"

Για το μέλλον του στην ΤΣΣΚΑ: "Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχουμε να διεκδικήσουμε και το πρωτάθλημα. Μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα θα κάτσουμε με τον πρόεδρο να συζητήσουμε το μέλλον μας. Οι πιέσεις που υπάρχουν είναι δεδομένες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντρέι Βατούτιν. Η σχέση μας έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο".

Για το εάν οι Ευρωπαίοι προπονητές μπορούν να πάνε στο ΝΒΑ για πρώτοι προπονητές: "Προφανώς και μπορούν. Δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, γίνεται ήδη, απλά θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags