Facebook Pixel Εθνικής Ελλάδας: Παπαλούκας: "Αυτόν τον προπονητή θα έπαιρνα - Ο Γιάννης είναι..."
| 2019-09-10 14:03:00

"Ρουκέτες" Παπαλουκά: "Αυτόν τον προπονητή θα έπαιρνα - Ξεχάστε το 2006 - Ο Γιάννης είναι..."

Sportdog Team
"Ρουκέτες" Παπαλουκά: "Αυτόν τον προπονητή θα έπαιρνα - Ξεχάστε το 2006 - Ο Γιάννης είναι..."

Συνέντευξη έξω απ' τα δόντια. Τι πρέπει να αλλάξει στην Εθνική;

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησε στην εκπομπή "Εκτός Γραμμής" με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα στον Alpha.

Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις τεράστιες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας, σχολίασε τον αποκλεισμό της "γαλανόλευκης", τονίζοντας πως του άφησε μια γλυκόπικρη γεύση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας πως είναι ένα "όπλο" τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Τέλος, σημείωσε τη διαφορά της Εθνικής του 2006 που νίκησε τις ΗΠΑ και έκανε τη δική του εισήγηση για τον νέο προπονητή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Υπήρχε άλλη επιλογή προπονητή; Να πάει εκεί την τελευταία στιγμή να κάνει αυτή τη δουλειά;

"Δεν μ’ αρέσει να  ισοπεδώνω τα πράγματα. Ευθύνες υπάρχουν πάντα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα. Έχουμε πολύ καλό υλικό. Έχουμε έναν Γιάννη Αντετοκούνμπο, οποίος είναι και εντός και εκτός γηπέδου μεγάλο όπλο. Από εκεί και πέρα η Εθνική θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Θεωρώ ότι βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, γιατί περιμέναμε ότι θα έρθει ο Γιάννης και ξαφνικά μονός του ως ένας υπερήρωας θα μας οδηγήσει σε ένα χρυσό μετάλλιο.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα Από εκεί και πέρα είναι διαφορετικό το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη από αυτό που παίζει ο Γιάννης Ο Γιάννης θέλει ελευθέρους χώρους. Είναι δομημένη η ομάδα αλλιώς στο Μιλγούοκι. Πολύ σοφά φτιαγμένη. Να μπορεί ο Γιάννης να βγάλει στο μέγιστο βαθμό τα καλά στοιχεία

Από εκεί και πέρα έχουμε και εμείς πάρα πολύ καλούς παίκτες οι οποίοι πρωταγωνιστούν και είναι στην Ευρωλίγκα και στα εθνικά τους πρωταθλήματα".

Για το τι διαφορετικό είχε η Εθνική το 2006 που αντιμετώπισε τότε τους Αμερικανούς;

"Καταρχήν ήταν πολύ διαφορετικό μπάσκετ. Άλλη εποχή. Το μπάσκετ έχει γίνει πιο αθλητικό και πολύ πιο γρήγορο. Χρειάζεται αθλητικότητα και εμείς σαν λαός δεν φημιζόμαστε γι' αυτό. Αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια λίγο διαφορετικά. 

Προσπαθούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το παιχνίδι. Εκεί που είναι ανοιχτό να το κρύψουμε. Εμείς το 2006 ήμασταν τυχεροί γιατί οι Αμερικάνοι μας υποτιμήσανε και βρεθήκαμε σε μια πολύ καλή μας μέρα. Δεν πρέπει να ζούμε με το παρελθόν όμως και ότι έγινε έγινε το 2006".

"Προπονητής πενταετίας"

Πρέπει η Εθνική ομάδα να έχει ένα προπονητικό τιμ σταθερό; Έναν άνθρωπο που να αμείβεται και να είναι σταθερός ώστε μείνει για 3 ή 5 χρονιά και να καθίσει εδώ να κάνει τη δουλειά του; Να είναι φιλόδοξος-ανταγωνιστικός;

"Αυτό είναι εύκολο να γίνει αρκεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα. Να μπει σε ένα πρόγραμμα πενταετίας να συμφωνήσουμε όλοι, ότι δεν θα έρθει η επιτυχία άμεσα, αν έρθει καλοδεχούμενη.

Απλά στην Ελλάδα αγαπάμε όλοι τη νίκη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να κερδίσει η  ομάδα μας. Είτε είναι ο σύλλογος μας είτε είναι η Εθνική ομάδα. Είναι πολύ δύσκολο στην νοοτροπία του Έλληνα να τους πεις ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν πάμε για τίποτα. Πάμε να χτίσουμε κάτι. Είμαστε σαν λαός έτσι. 

Από εκεί και πέρα πάντα λέω ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πάντα με ενδιαφέρει να ακούσω ποια είναι η λύση".

Ποια λύση θα έβρισκες για την Εθνική;

"Καταρχάς λέω από χθες, γιατί όλοι θέλουν να έρθει μια επιτυχία για την ομάδα. Είναι απλό για να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στην Εθνική, περισσότεροι.

Τα νέα παιδιά ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερο ερέθισμα και να βγουν στα γήπεδα. Να το αγκαλιάσουν. Καλώς η κακώς ο αθλητισμός χρειάζεται και πόρους. Αυτή τη στιγμή εμείς το έχουμε αυτό. Έχουμε το φαινόμενο Γιάννης και επίσης έχουμε πολύ καλούς παίκτες.

Έχουμε ωραίες ιστορίες. Έχουμε την ιστορία του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. Ήταν συμπαίκτης μου το 2006. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το παιδί πέρασε πολύ δύσκολα ως αθλητής είχε τραυματισμούς Σταμάτησε ξανάρχισε. Πήγε πολύ χαμηλά στο τοπικό πρωτάθλημα, κατάφερε και γύρισε και ήταν στο γήπεδο. Είναι μια πολύ ιστορία που μπορούμε να δώσουμε κίνητρο σε γονείς και παιδιά να καταλάβουν ότι στη ζωή δεν είναι όλα μόνο η κορυφή και αυτό που λάμπει και βλέπουνε.

Θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά, υπάρχει υγιής τρόπος. Υπάρχουν παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Σλούκας, ο οποίος ήταν στην καλύτερη πεντάδα φέτος της Ευρώπης. Ο Καλάθης είναι συναπτά έτη στους κορυφαίους παίκτες.

Και ο Πρίντεζης τώρα με την ιστορία που έχει και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που κάνει την προσπάθεια του, δίνει αυτά που δίνει με τον τρόπο που τα δίνει. Και το σημαντικό είναι ότι από όλα αυτά χθες, η γεύση εμένα είναι γλυκόπικρη, γιατί ο κόσμος εισέπραξε την εικόνα που παρουσιάσαμε και ήταν αυτό που ήθελε να δει.

Ήταν περήφανος για την προσπάθεια γιατί είναι  αυτό που έχουμε συνηθίσει διαχρονικά από την Εθνική ομάδα να κάνει Η Εθνική ομάδα σε έκανε να χάνεις πολλούς πόντους και να λες δεν πειράζει θα γυρίσει θα βρούμε τον τρόπο και τα καταφέρναμε".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags