Facebook Pixel Sportdog.gr | Μία καινούρια μπάλα, μία σκουριασμένη μπασκέτα και μία... καριέρα που κόπηκε νωρίς
| 2020-01-29 11:36:00

Μία καινούρια μπάλα, μία σκουριασμένη μπασκέτα και μία... καριέρα που κόπηκε νωρίς

του Βαγγέλη Καράμαλη
Μία καινούρια μπάλα, μία σκουριασμένη μπασκέτα και μία... καριέρα που κόπηκε νωρίς

Είναι δυνατόν να "μεταμορφώσεις" το γήπεδο της γειτονιάς σου;

Ποιος πιτσιρικάς, έχοντας μία μπάλα μπάσκετ στα χέρια του, δεν σκέφτεται πως υπάρχει έστω και ένα 5% να γίνει ο επόμενος Διαμαντίδης ή Σπανούλης;

Έτσι λοιπόν κι εγώ, περίπου στα 11 μου χρόνια και έχοντας ήδη γραφτεί σε ομάδα μπάσκετ, τη στιγμή που όλοι οι φίλοι μου ήταν στις Ακαδημίες της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να κάνω καριέρα και ίσως κάποια μέρα να παίξω σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ. Μέχρι να γίνει όμως το όνειρό μου πραγματικότητα, έπρεπε να περιοριστώ στην προπόνηση που κάναμε κάθε Σαββατοκύριακο στην ομάδα και στα σουτάκια στο ανοιχτό γηπεδάκι μπάσκετ, που μόνο… ΟΑΚΑ δεν θύμιζε με τις χαλασμένες και χωρίς διχτάκια μπασκέτες, την πίσα για παρκέ και σύρματα γύρω γύρω για να μην κυνηγάμε την μπάλα στους δρόμους.

Το γήπεδο λοιπόν, έστω κι έτσι, υπήρχε στη γειτονιά ενώ η απόκτηση μίας καινούργιας μπάλας αποτέλεσε το καλύτερο δώρο για εκείνη την εποχή. Μάλλον μέσα μου πίστευα πως μία μπάλα που γυάλιζε, θα με έφερνε ακόμα πιο κοντά στο όνειρό μου. Έχοντας λοιπόν πάρει την μπάλα στα χέρια μου, δεν έχασα ούτε ώρα για να τη δοκιμάσω. Η… θέση δίπλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη ήταν ακόμα κενή κι έπρεπε να βιαστώ!

Τα όνειρα όμως δυστυχώς έμειναν όνειρα και... κόπηκαν απότομα, όταν στο πρώτο μου λέι άπ, η καινούρια και ακριβή μπάλα καρφώθηκε στα "σκουριασμένα" σιδεράκια που είχε η στεφάνη και έσκασε. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πρώτο σουτ και… τέλος! Η μπάλα έμεινε εκεί να κρέμεται από τη στεφάνη κι εγώ μόνος μου να την παρατηρώ απορημένος, εάν έκανα κάτι τόσο λάθος. Και τώρα που το θυμάμαι, ακόμα δεν ξέρω. Σίγουρα δεν ήταν και το καλύτερο λέι απ που έχετε δει στην ιστορία του μπάσκετ, όμως να σκάσει η μπάλα; Πώς έγινε αυτό;  

Το γηπεδάκι πάντως μετά από 15+ χρόνια παραμένει στην ίδια κατάσταση και όποτε τυχαίνει να περνάω από εκεί, παρατηρώ πως (ευτυχώς) ακόμα υπάρχουν παιδιά που προσπαθούν να παίξουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Δυστυχώς όμως, όλα έμειναν ίδια, ακόμα και το ασφαλτοστρωμένο δάπεδο και οι σκουριασμένες μπασκέτες, που δεν βοηθούν να γίνει έστω ένα απλό παιχνίδι μπάσκετ για να διασκεδάσεις και να περάσεις ευχάριστα το απόγευμά σου. Άλλωστε, για περισσότερες ώρες δεν προσφέρεται το εν λόγω γήπεδο, όπως και τα περισσότερα μπασκετάκια στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο, καθώς δεν υπάρχουν ούτε φώτα για να παίξει κανείς μόλις φύγει το φως του ήλιου.

Θα άξιζε όμως να γίνει μία προσπάθεια, ώστε τόσο το συγκεκριμένο γήπεδο όσο και άλλα αντίστοιχα και εξίσου εγκαταλελειμμένα σε διάφορες γειτονιές, να ανακαινιστούν. Τα δεκάδες παιδιά που πηγαίνουν εκεί, πρέπει να μπορούν να ζήσουν το όνειρό τους, έστω και αν δεν τα καταφέρουν. Γιατί σημασία δεν έχει αν θα καταφέρεις να γίνεις… νέος Σπανούλης ή νέος Διαμαντίδης, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα για όλα τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ με την παρέα τους σε ένα όμορφο και ασφαλές γήπεδο, κοντά στο σπίτι τους.

Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα πως αυτή την ευκαιρία την προσφέρει η ΕΚΟ με την ενέργεια κοινωνικής ευθύνης "Make Your Point". Μια ενέργεια που δεν απευθύνεται μόνο στους «μυημένους» του μπάσκετ, αλλά φιλοδοξεί να φέρει στα γήπεδα όλους αυτούς που παίζουν ή δεν παίζουν μπάσκετ.

Να ενθαρρύνει τους νέους να αγαπήσουν το μπάσκετ ξεκινώντας από πολύ κοντά: από το γηπεδάκι της γειτονιάς τους.  Αποφάσισα λοιπόν κι εγώ, έστω και με κάποια χρόνια καθυστέρηση, να κυνηγήσω την ανακαίνιση του γηπέδου της γειτονιάς μου με τη βοήθεια της ΕΚΟ.

Είναι άλλωστε πολύ εύκολο και μπορεί ο καθένας να το κάνει από το σπίτι του. Μπήκα στο app της ΕΚΟ κι έστειλα ήδη μία φωτογραφία από το γηπεδάκι με τις σκουριασμένες μπασκέτες και περιμένω… τις εξελίξεις.

Μια επιτροπή αποτελούμενή από εκπροσώπους της ΕΚΟ/ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ θα διαλέξει/ προκρίνει 10 γήπεδα ανά την Ελλάδα από όσα πρότεινε το κοινό ανεβάζοντας φωτογραφίες. Στην συνέχεια οι χρήστες θα παίξουν ένα basket game μέσα από το app της ΕΚΟ και ανάλογα με όσους πόντους σημειώσουν στο παιχνίδι, επιλέγουν υπερ ποιου γηπέδου θέλουν να καταμετρηθούν.

Το κοινό εκτός από το app, μπορεί να μαζεύει πόντους και από μπασκέτες που θα στήνονται έξω από τα γήπεδα σε επιλεγμένους αγώνες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως μαζί στην προσπάθεια αυτή συντάσσονται και οι παίχτες των ομάδων της EKO BASKET LEAGUE. Σε κάθε αγωνιστική ο MVP διαλέγει το γήπεδο που θέλει να δωρίσει τους πόντους που σημειώθηκαν από όλες τις ομάδες στη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Το "Make Your Point" είναι μία ενέργεια που ενδέχεται να αλλάξει ολόκληρη τη γειτονιά σου και όχι μόνο το γηπεδάκι που έπαιζες μικρός ή προσπαθείς, παρά τα... εμπόδια, να παίξεις ακόμα και σήμερα. Άλλωστε, στα γήπεδα θέλουμε υγιείς φιλάθλους και αυτό είναι ένα πρώτο μικρό βήμα. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να παίζουν τα παιδιά (γιατί όχι και οι μεγάλοι;) μπάσκετ με την παρέα τους σε ένα όμορφο και ασφαλές γήπεδο στη γειτονιά τους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags