Facebook Pixel Sportdog.gr | Στη Γερμανία για να πάρει το αίμα της πίσω η ΑΕΚ!
| 2020-01-28 19:00:00

Στη Γερμανία για να πάρει το αίμα της πίσω η ΑΕΚ!

Sportdog Team
Στη Γερμανία για να πάρει το αίμα της πίσω η ΑΕΚ!

Η Ένωση αντιμετωπίζει την Τετάρτη τη Ράστα Βέχτα.

Στο πρώτο ματς ηττήθηκε πλήρωσε την έλλειψη συγκέντρωσης και ηττήθηκε εντός έδρας από τη Ράστα Βέχτα με 79-75. Στη Γερμανία όμως την Τετάρτη η ΑΕΚ ταξίδεψε, όχι μόνο για να πάρει το αίμα της πίσω, αλλά και επειδή μετά την ήττα από τη Μπούργος έπεσε στην τρίτη θέση.

Η Ράστα Βέχτα έχει 5 νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια στην γερμανική Λίγκα, έχοντας ηττηθεί μόνο από την Μπάγερν εντός. Πριν το ματς με την ομάδα του Μονάχου η τελευταία ήττα της ήταν στις 30 Νοεμβρίου, από την Syntainics.

Πρώτος σκόρερ της Ράστα στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι Στιβ Βαστούρια με 14.4 πόντους μ.ο., ενώ στο BCL o Ντέιβις, που έχει αγωνιστεί σε 5 αγώνες έχει 20.1 πόντους μ.ο.

Ο Βαστούρια εκτός από ένας πολύ καλός σκόρερ και σουτέρ, είναι και ιδιαίτερα δημιουργικός καθώς μοιράζει 5.5 ασίστ ανά παιχνίδι (10ος στη διοργάνωση)

Είναι μία από τις πιο εύστοχες ομάδες στα ποσοστά τριών πόντων με 38.9, το τρίτο καλύτερο σε ολόκληρη τη διοργάνωση, όμως στη Γερμανία το ποσοστό της πέφτει στο 34.8%

Η Ράστα Βέχτα είναι πολύ χαμηλά σε ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα, καθώς με 51.1% έχει την 7η χειρότερη επίδοση στο BCL

Το δημιουργικό παιχνίδι της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μοιράζει 21.1 ασίστ ανά παιχνίδι, που είναι η 4η καλύτερη επίδοση της διοργάνωσης, ενώ είναι αρκετά ψηλά και στα κλεψίματα (8.4 στην 7η θέση)

Στην γερμανική λίγκα, οι 81.3 πόντοι που σημειώνει τη φέρνουν στην 14η θέση από τις 17 ομάδες που παίζουν.

2nd Round VS 1st Round

Σε σχέση με το πρώτο ματς, η Ράστα Βέχτα θα έχει στο ρόστερ της τον Τζόρνταν Ντέιβις (που είναι αμφίβολος ωστόσο για το ματς με την ΑΕΚ), ο οποίος προστέθηκε στη Ράστα τον Νοέμβριο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Σέρχι Γκαρσία ήθελε να αποχωρήσει. Επίσης, νέο πρόσωπο θα είναι ο Τζάστιν Ράφινγκτον, που μπήκε στο ρόστερ πριν από μερικές ημέρες. Από το πρώτο ματς είχε απουσιάσει ο Γουεϊνράιτ, ο οποίος θα είναι παρών στο ματς του δεύτερου γύρου. Αυτό βέβαια δεν ενόχλησε την Ράστα για να φτάσει στη νίκη με 79-75, έχοντας τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Σημείο κλεδί στην εξέλιξη του αγώνα ήταν η τρίτη περίοδος, διάστημα κατά το οποίο η Ράστα έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 29-15. Ενα λεπτό πριν τη λήξη, η ΑΕΚ μείωσε σε 75-72, αλλά ένα τρίποντο του Ντι Λέο στα 41’’ ουσιαστικά έκρινε το ματς. Η ΑΕΚ δε θα έχει τον Σαντ Ρος που ήταν εντυπωσιακός σε εκείνο το ματς με 21 πόντους και 4/7 τρίποντα, ούτε τον Κιθ Λάνγκφορντ που είχε σημειώσει 19.

SCOUTING REPORT

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας τα ματς της Ράστα είναι ότι πρόκειται για ομάδα του προπονητή της. Διαθέτει πολύ καλούς σουτέρ σε όλες τις θέσεις. Το passing game της είναι εξαιρετικό και οι επιθέσεις της έχουν μεγάλη ποικιλία. Χρησιμοποιούν αρκετά τρικ για να δημιουργήσουν χώρους στους πολύ καλούς σουτέρ που διαθέτουν. Η Ράστα είναι πολύ αποτελεσματική σε pick n’ roll καταστάσεις, όπως και σε off ball, ή close out φάσεις. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο στο 1vs1 για αυτό και δυσκολεύεται αρκετά όταν χρειαστεί να βγει μπροστά ένας συγκεκριμένος παίκτης για να πετύχει καλάθι με προσωπική φάση. Στις θέσεις των ψηλών διακρίνεται μία αδυναμία, αλλά είναι μία ομάδα με σταθερότητα και συγκέντρωση για 40 λεπτά. Μία ομάδα δουλεμένη που απεικονίζει το πρόσωπο του προπονητή της.

OPTA STATS

- Η Ράστα Βέχτα νίκησε στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της, αλλά δεν έχει πετύχει ακόμα δύο σερί νίκες μέσα στο σπίτι της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο BCL η ΑΕΚ γνώρισε τρεις συνεχόμενες ήττες. Και οι δυο τελευταίες εκτός έδρας ήττες ήταν με διψήφιο αριθμό πόντων

Η Ράστα Βέχτα έχει τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στη διοργάνωση, αλλά είναι και η ομάδα που έχει επιχειρήσει το μεγαλύτερο αριθμό τριπόντων. Πάντως δεν έχει ευστοχήσει σε 10 ή περισσότερα σε κανένα από τα δύο τελευταία παιχνίδια της.

Ο Τζος Γιανγκ έχει σημειώσει 20+ πόντους και στα δύο τελευταία ματς της ομάδας του, παρά το γεγονός ότι έρχεται από τον πάγκο. Μονο δυο παίκτες στην ιστορία του BCL έχουν πετύχει σε τρία σερί ματς 20+ πόντους προερχόμενοι από τον πάγκο: Ο Μάλκολμ Χιλ τον Οκτώβριο του 2017 και ο Ντέβιντ Κένεντι το ίδιο διάστημα.

Ο Νίκος Ζήσης σημείωσε 16 πόντους στο ντεμπούτο του, κόντρα στην Μπούργος, αλλά σε 18 παιχνίδια στο ΒCL δεν έχει πετύχει ποτέ σε διαδοχικά ματς 14+ πόντους.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με εξαίρεση τα δίποντα η Ράστα Βέχτα είναι ανώτερη στις βασικές κατηγορίες των στατιστικών, ακόμα και στα ριμπάουντ, όπου μαζεύει 35, έναντι 33 της ελληνικής ομάδας. Παίρνει επίσης 2 επιθετικά ριμπάουντ περισσότερα. Από εκεί και πέρα η Ράστα είναι καλύτερη στα τρίποντα (38.9 έναντι 36.6). Οι δόο ομάδες έχουν ίδιο αριθμό κλεψιμάτων (8), ωστόσο στις τελικές πάσες η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη, καθώς η γερμανική ομάδα μοιράζει 21 ανά παιχνίδι, έναντι 16 της ΑΕΚ. Ταυτόχρονα όμως, κάνει και δύο λάθη περισσότερα (14-12). Από εκεί και πέρα, η Βέχτα παίρνει 1.5 πόντο περισσότερο από λάθη αντιπάλου (16.8 με 15.4), την ίδια στιγμή που αμφότερες οι ομάδες έχουν ακριβώς ίδιο ενεργητικό σε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (12.8). Τέλος, η Ράστα παίρνει 35.3 πόντους από τους παίκτες οι οποίοι έρχονται από τον πάγκο, έναντι 29.4 της ΑΕΚ.

INJURY REPORT

Η Ράστα Βέχτα έχει μονίμως απόντα τον Ρόμπιν Κρίστεν, ενώ ο Τζόρνταν Ντέβις είναι αμφίβολος για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Από την πλευρά της η ΑΕΚ δε θα έχει τον Λάνγκφορντ και τον Γκίκα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΞ ΝΤΙ ΛΕΟ: “Αν τύχει να βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση και το ματς να κρίνεται από ένα σουτ, όπως έγινε στην Αθήνα, τότε, πολύ ευχαρίστως θα το πάρω, όπως έκανα και στο ΟΑΚΑ. Εμείς οφείλουμε να έχουμε την ίδια νοοτροπία, που μας χαρακτηρίζει. Ξέρω ότι το γήπεδό μας θα είναι γεμάτο κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο γιατί είναι πάντα πολύ ιδιαίτερο, προκλητικό και όμορφο να παίζουμε με μία ομάδα τόσο γνωστή, όσο είναι η ΑΕΚ στην Ευρώπη. Χαίρομαι που θα είναι γεμάτο το γήπεδο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μπροστά μας μία ομάδα που θα παρουσιάσει το καλύτερο εαυτό τους. Η ΑΕΚ έχει παίκτες νικητές, που δεν τους αρέσει να χάνουν. Είναι τρομερά ανταγωνιστικοί και είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν μαζί τους, τον καλύτερο εαυτό τους. Εχουν τρεις ήττες και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν σκληρά να γυρίσουν την κατάσταση”

ΤΡΕΒΙΣ ΣΙΜΠΣΟΝ: “Θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ματς για εμάς, αλλά και για την ΑΕΚ. Είναι μία ομάδα που διαθέτει πολύ έμπειρους και σημαντικούς παίκτες και μπορεί να έχει κάποιες απουσίες, αλλά, είναι η ΑΕΚ! Αυτό έχει σημασία. Θα παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους, το θεωρώ δεδομένο. Εμείς θα πρέπει να παίξουμε με το γνωστό τρόπο, τον δικό μας τρόπο, που έχει κάνει γνωστό τη Ράστα. Η ΑΕΚ ξέρει ότι αν χάσει θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα θα βρεθούμε εμείς σε πάρα πολύ καλή θέση για την πρόκριση. Το κλειδί θα είναι η άμυνά μας και η προσπάθειά μας να ανοίξουμε το γήπεδο και να τρέξουμε. Η ΑΕΚ έχει κάποιες αλλαγές και μπορεί 1-2 παίκτες που φεύγουν ή έρχονται να μην κάνουν τη διαφορά, αλλά θα πρέπει να σταθούμε ότι κάποιες φορές δημιουργείται διαφορά. Κι επίσης έχει σημασία και ο χρόνος προσαρμογής της ομάδας στις νέες συνθήκες, αλλά και των νένων παικτών. Ξέρουν ότι θα έρθουν σε ένα πολύ δύσκολο γήπεδο, αλλά να είστε σίγουροι πως δε θα φοβηθούν, ούτε θα παραδοθούν”.

ΕΝΤΟΣ - ΕΚΤΟΣ

Η έδρα της Ράστα, εκεί, που θα φιλοξενηθεί η ΑΕΚ στον αγώνα της 13ης αγωνιστικής, αναμένεται να είναι γεμάτη από κόσμο, όπως στα περισσότερα ματς της σεζόν. Παρόλα αυτά, η Rasta Dome Vechta δεν είναι ένα άτρωτο παλάτι των Γερμανών. Στη διάρκεια της φετινής σεζόν, η Ράστα έχει ρεκόρ 16 νίκες και 12 ήττες σε γερμανική Λίγκα και BCL. Εξ αυτών, οι τρεις ήττες σε 9 ματς έχουν συμβεί εντός έδρας στο γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ στο BCL το εντός έδρας ρεκόρ της είναι: 3 νίκες - 3 ήττες. Η Ράστα έχει ηττηθεί εντός από την Χάποελ Ιερουσαλήμ, την Μπούργος, και την Μπαντίρμα. Από όλες τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω της στη βαθμολογία με λίγα λόγια. Εχει αποδείξει όμως, ότι είναι μία αρκετά καλή ομάδα για να κερδίζει εκτός έδρας. Στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει 3 ήττες σε 9 ματς η τελευταία εξ αυτων όμως, ήταν από την Μπάγερν στις αρχές Ιανουαρίου. Η πορεία της, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο όπου έκανε 4 νίκες σε 6 ματς (3-0 στην γερμανική Λίγκα), δεν έχει ουσιαστικά σκαμπανεβάσματα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΠΕΔΡΟ ΚΑΓΙΕΣ

Σύμφωνα με την κοινωνία του μπάσκετ είναι ένας από τους ανερχόμενους κόουτς του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μέχρι το 2011 εργαζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανία

ως ασίσταντ κόουτς, γυμναστής και προπονητής των αναπτυξιακών τμημάτων στην Καχασόλ Κόρντομπα και την τελευταία χρονιά του, το 2011, δούλεψε ως ασίσταντ, στην Πλασένσια, μέχρι που τον Νοέμβριο πήρε τη θέση του χεντ κόουτς. Το 2012 έκανε το μεγάλο βήμα, φεύγοντας από την Ισπανία για να πάει στη Γερμανία, όπου αρχικά βρήκε μία θέση στην πόλη Κουένκεμπρουκ και στην ομάδα Αρτλαντ Ντράγκονς (όπου από το το 2000 μέχρι το 2008 προπονητής ήταν ο Κρις Φλέμινγκ). Αρχικά, ο ρόλος του ήταν του γυμναστή, στη συνέχεια του ασίσταντ και μετά, το 2015, ήρθε η ώρα της Ράστα Βέχτα, όπου κι εκεί αρχικά εργάστηκε ως βοηθός προπονητή. Το Μάιο του 2018 πήρε τη θέση του head coach, έχοντας στο μεταξύ ζήσει πολλές εμπειρίας υποβιασμού και προβιασμού στη μεγάλη κατηγορία με τη Βέχτα. Το 2018-19 ψηφίστηκε από τους γερμανούς δημοσιογράφους ως ο κορυφαίος κόουτς της Λίγκας.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

H Ράστα ιδρύθηκε το 1979. Οι λιγοστοί οπαδοί της στα πρώτα χρόνια τραγουδούσαν μάλλον χιουμοριστικά ότι η Ράστα ήταν η πιο hot ομάδα του κόσμου, κλείνοντας το μάτι

Η ομάδα ιδρύθηκε σε ένα κελάρι. Στο σπίτι ενός εκ των ιδιοκτητών. Κι αυτό γιατί οι ιδρυτές της θέλησαν να παίξουν το άθλημα που λάτρευαν, αλλά κανένας σύλλογος στην γύρω περιοχή, δεν ήταν σύμφωνη να στήσει τμήμα μπάσκετ.

Στον γύρω κόσμο, αυτοί που αγαπούσαν το μπάσκετ έμοιαζαν σαν “εξωτικοί”. Ετσι οι ίδιοι παίκτες που γνώρισαν την άρνηση αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους ομάδα.

Εκεί λοιπόν, που οι ιδιοκτήτες έπιναν μπύρες προβληματίστηκαν με το όνομα. Εκείνη τη στιγμή, από τα μεγάφωνα ακούστηκε το τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ, Rastaman Vibration. Το όνομα είχε μόλις βρεθεί.

Η Βέχτα είναι μία αρκετά πλούσια περιοχή 30 χιλιάδων κατοίκων, όπου οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία και τη βιομηχανία. Πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν τα εργοστάσιά τους εκεί.

Το μπάσκετ ήταν εντελώς άγνωστο στην πολη. Ετσι, μία φορά την εβδομάδα, η ομάδα διοργάνωνε σεμινάρια για τους οπαδούς, όπου μέσα από προβολή βίντεο οι προπονητές εξηγούσαν τους κανονισμούς στον κόσμο. Πάντα στο γήπεδο υπήρχαν 300 άνθρωποι

Στις αρχές της δεκαετίας το γήπεδο χωρούσε 1200 άτομα. Την επόμενη χρονιά έγιναν έργα για να χωρέσει 2000 και το επόμενο καλοκαίρι, η χωρητικότητα ανέβηκε στους 3200

Η Βέχτα είναι μία επαναστάτρια στη Γερμανία, όπου δεν είναι αρεστές οι ομάδες από μικρές πόλεις. Προτιμούνται οι ομάδες που έρχονται από μεγάλες αγορές. Η Βέχτα είναι εξαίρεση

Ο κόσμος είναι εντυπωσιακά ενθουσιώδης και η Βέχτα μετράει πάνω από 150 διαδοχικά sold out στα παιχνίδια της.

Πέρσι απέκλεισε στα πλέι οφ την Μπάμπεργκ. Μετά το 1-1 η Βέχτα είχε πολλούς τραυματισμούς και με μόλις 7 παίκτες νίκησε, έκανε το 2-1 και πήγε στα ημιτελικά.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ηταν 300 όλοι κι όλοι. Αυτοί που πήγαν στο πρώτο παιχνιδι της Βέχτα, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σε εθνική κατηγορία. Ηρωικοί και παράξενοι. Οπως η Ράστα. Ελα όμως, που αυτοί οι παράξενοι, έβλεπαν με τα χρόνια να αυξάνονται και να πληθύνονται. Μέχρι, που το Μάιο του 2013 έφτασαν να είναι 2000. Οσοι ήταν παρόντες σε εκείνο το ματς με την Ντίσελντορφ, στο τελευταίο ματς της σειράς που είχε αλλόκοτη διαδρομή. Break στο break και τελικά στο τελευταίο ματς, στην έδρα της Βέχτα, χρειαζόταν η νίκη για να ανέβει στην πρώτη κατηγορία, τη BBL, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και τα κατάφερε. Ο κόσμος στις εξέδρες του γηπέδου έκλαιγε, το ίδιο και ο πρόεδρος της Ράστα, στην αγκαλιά του τότε προπονητή της, Πάτρικ Ενζί. Μία πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων είχε καταφέρει να συγκλονίσει το γερμανικό μπάσκετ. Ηταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα σε όλα τα σπορ, που σε 4 χρόνια, ανέβηκε τρεις κατηγορίες, φτάνοντας στην πρώτη.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags