Facebook Pixel Το φάιναλ φορ και οι ανοιχτές βρύσες
| 2012-04-13 19:54:00

Το φάιναλ φορ και οι ανοιχτές βρύσες

Το φάιναλ φορ και οι ανοιχτές βρύσες

Σαν σήμερα το 1993, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήταν όμως Τρίτη και 13 και η τύχη γύρισε την πλάτη της στο Δικέφαλο. Για δέκα χιλιάδες οπαδούς, η εκδρομή στην Αθήνα είχε πολλές ιδιαιτερότητες.
 

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία με την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 και την παρουσία του ως φιναλίστ στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης το 1992. Εντός αγωνιστικού χώρου είχε την πιο ολοκληρωμένη ομάδα της ιστορίας του, καθώς τους Κόρφα, Φασούλα, Πρέλεβιτς και Μπάρλοου είχε πλαισιώσει ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, Κλιφ Λέβινγκστον.

Στην Αθήνα κατέβηκαν καραβάνια οπαδών του ΠΑΟΚ, παρά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί λόγω δέσμευσης των εισιτηρίων της διοργάνωσης από ταξιδιωτικά πρακτορεία, που κοστολογούσαν στις 80.000 δραχμές ανά άτομο την εκδρομή με λεωφορείο και τις δύο διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Τελικά, στις κερκίδες του ΣΕΦ βρέθηκαν 10.000 οπαδοί του Δικέφαλου. Εκείνη την εποχή, στην Αθήνα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας και η τακτική που ακολουθήθηκε από τους οπαδούς (προϊόν της γνωστής κόντρας Βορρά - Νότου) ήταν να... αφήνουν ανοικτές τις βρύσες στα ξενοδοχεία που διέμεναν, ενώ αρκετά συνθήματα αφορούσαν στην έλλειψη του νερού (π.χ. no, no, no, no, no νερό στο Μόρνο κ.α.).

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς αντιμετώπιζε ένα σημαντικό πρόβλημα, που δεν ήταν άλλο από την απουσία του ρολίστα Χρήστου Τσέκου. Ο Τσέκος προοριζόταν για αντίπαλος του Στέφανο Ρουσκόνι στον ημιτελικό με τη Μπένετον, όμως ένα τροχαίο ατύχημα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης τον έθεσε εκτός δράσης (και γι αυτό το συμβάν ακούστηκε σχετικό σύνθημα*).

Στον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ βρέθηκε αγκαλιά με την πρόκριση λίγα δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε. Ένα άστοχο λέι απ, όμως του Μπάνε Πρέλεβιτς και ένα εύστοχο σουτ από τον παγκοσμίως άγνωστο Μαουρίτσιο Ραγκάτσι στα έξι δευτερόλεπτα έδωσαν τη νίκη στη Μπένετον με 79-77. Νωρίτερα, ένας άλλος Ιταλός, ο Μάσιμο Ιακοπίνι, έκανε το παιχνίδι της ζωής του και ευστόχησε σε τέσσερα διαδοχικά τρίποντα κρατώντας στο παιχνίδι την ομάδα του Πέταρ Σκάνσι, ενώ ο Ρουσκόνι σταμάτησε στους 23 πόντους έχοντας φθείρει τον Φασούλα με πέντε φάουλ από το 22ο λεπτό. Από τον ΠΑΟΚ κορυφαίος ήταν ο Πρέλεβιτς με 21 πόντους και ακολούθησε ο Λέβινγκστον με 18.

Στον μικρό τελικό της 15ης Απριλίου, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο ΠΑΟΚ έπαιξε μπροστά σε πολύ λιγότερους φιλάθλους του, καθώς η πλειοψηφία είχε αποχωρήσει μετά τον ημιτελικό. Στις κερκίδες σήκωσαν ένα μεγάλο πανό με την επιγραφή "Στάνκοβιτς + ΦΙΜΠΑ = Μαφία" και έφεραν σε δύσκολη θέση τον γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στο παρκέ ο Δικέφαλος επιβλήθηκε επί της Ρεάλ του Σαμπόνις με 76-70 και "χρύσωσε το χάπι". Ο τελικός, μεταξύ της γαλλικής Λιμόζ και της Μπενετόν, θεωρείται ο αγώνας που άλλαξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς οι Γάλλοι με γρανιτένια άμυνα νίκησαν με 59-55.
* Το σύνθημα για τον Χρήστο Τσέκο, που έμεινε στην ιστορία: «Bγαίνει περιφερειακό (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ), γκαζώνει το παλιάμαξο (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ), και ξαφνικά σε μια στροφή (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ), τουμπάρει με την οροφή (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ). Απ τα συντρίμμια βγαίνει μόνος (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ), δεν βοηθάει ο τροχονόμος (ΠΑΟΚ, ολέ, ολέ), είναι ατζαμής και τσαμπουκάς (ΠΑΟΚ ολέ, ολέ), ο Τσέκος ο αληταράς».

ΠΗΓΗ: Paok24.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags