Facebook Pixel Ο Αλκέτας που γνώρισα
| 2012-06-19 16:14:00

Ο Αλκέτας που γνώρισα

Ο Αλκέτας που γνώρισα

Γνώρισα από κοντά τον Αλκέτα Παναγούλια το 1992 όταν ήμουν ρεπόρτερ της Εθνικής ομάδας για την εφημερίδα "Μεσημβρινή" και ταξίδεψα στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 για το περίφημο 4-4-2 με τις ήττες από Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία.

Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Αλκέτας ήταν αυτό που λέμε αρχοντάνθρωπος. Υπερήφανος, άριστος χειριστής του λόγου και ίσως περισσότερο ψυχολόγος παρά προπονητής. Και το λέω αυτό γιατί ήξερε να μιλάει στην ψυχή των ποδοσφαιριστών.

Οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετώπιζε κάποιος στην αποστολή, του έφτανε να μιλήσει για 5 λεπτά με τον Αλκέτα και να αισθανθεί άλλος άνθρωπος. Η προσέγγισή του για τα πράγματα και την ζωή ήταν μπροστά από την εποχή του.

Δεν μπορώ να πω ότι κάναμε ιδιαίτερη παρέα, αλλά ο Παναγούλιας ήταν έξω καρδιά και δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει σε κάθε κλήση στο τηλέφωνο και να συζητήσει μαζί σου και για την Εθνική ομάδα και οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Δεν είχε αρνηθεί ποτέ να βγει σε εκπομπή είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση, είτε να παραχωρήσει συνέντευξη σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα μέσα.

Η σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ισχυρή. Ένιωθε μισός Έλληνας και μισός Αμερικανός. Τόνιζε πάντα τις ευκαιρίες που πρόσφερε στους εργατικούς ανθρώπους η μεγάλη χώρα πέρα από τον Ατλαντικό.

Μια χώρα που του έκανε την τιμή να αναλάβει την εθνική της ομάδα ποδοσφαίρου. Φορούσε πάντα το ρολόι που του είχε χαρίσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν, όταν σε μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο τον είχε ευχαριστήσει για την προσπάθεια που έκανε να αναδείξει το κορυφαίο άθλημα του πλανήτη, το ποδόσφαιρο και στην Αμερική.

Ο Αλκέτας στενοχωρήθηκε για δύο πράγματα στην προπονητική του καριέρα. Το πρώτο ήταν η εμπλοκή του ονόματός του σε «ροζ σκάνδαλο» με υπάλληλο της ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της παραμονής της Εθνικής στις ΗΠΑ.

Ήταν η μοναδική φορά που τον είδα τόσο εκνευρισμένο. Είχα πάει με συνεργείο για δηλώσεις στην προπόνηση της Ελλάδας μετά την ήττα από την Αργεντινή και μόλις με είδε μου ζήτησε να πω στον Αμερικανό καμεραμάν να μην ανοίξει την κάμερα ούτε για πλάνα!

Του είχε στοιχίσει αφάνταστα αυτή η ιστορία που αποδείχθηκε φιάσκο.

Το δεύτερο αφορά την απρέπεια της διοίκησης Σκόδρα, η οποία αρνήθηκε να βάλει το βιβλίο του στην μπουτίκ του Άρη προς πώληση. Ο Αλκέτας, εκτός από την ιστορία που έγραψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως προπονητής, έγραψε και ιστορία στον Άρη ως παίκτης και προπονητής.

Στο ματς της Παρασκευής με την Γερμανία, η Εθνική μας έχει ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο για να αγωνιστεί με καρδιά. Στη μνήμη και του μεγάλου Αλκέτα.

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags