Facebook Pixel Πήρε το Μουντιάλ και ξεχάστηκε το σκάνδαλο… (BINTEO)
Ποδόσφαιρο
| 2013-07-11 23:03:00

Πήρε το Μουντιάλ και ξεχάστηκε το σκάνδαλο… (BINTEO)

Πήρε το Μουντιάλ και ξεχάστηκε το σκάνδαλο… (BINTEO)

Στις 11 Ιουλίου του 1982 στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενήθηκε ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Ιταλία και Δυτική Γερμανία.

Ο Βραζιλιάνος διαιτητής Κοέλιο έδωσε μια νότα νοτιοαμερικάνικη στο παιχνίδι. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον αγώνα έχοντας τον έλεγχο και κάνοντας καλή δουλειά στον χώρο του κέντρου. Ωστόσο η αμυντική λειτουργία των Ιταλών ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στους αντιπάλους τους να γίνουν απειλητικοί. Επτά λεπτά μετά την έναρξη ο Γκρατσιάνι αποχώρησε έχοντας χτυπήσει στο πλευρό μετά από επέμβαση του Μπράιτνερ. Τη θέση του πήρε ο Αλτομπέλι. Η μεγαλύτερη στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ήταν στο 24΄όταν κέρδισε πέναλτι η «Σκουάντρα Ατζούρα». Ο Κόντι ανατράπηκε από τον Μπρίγκελ, ωστόσο ο Ρόσι δεν ανέλαβε την εκτέλεση από τα 11 βήματα. Ο Καμπρίνι ήταν εκείνος που έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Σουμάχερ, ο οποίος κατάφερε να την μπλοκάρει.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί μπήκαν αποφασισμένοι να ανοίξουν το σκορ. Στο 56΄ο Τζεντίλε εκτέλεσε φάουλ και ο Ρόσι που διεκδίκησε τη μπάλα στον αέρα κατάφερε να σκοράρει με κεφαλιά. Στη συνέχεια τα «πάντσερ» αν και είχαν επηρεαστεί από το γκολ που δέχθηκαν, άρχισαν να απειλούν. Ωστόσο οι παίκτες του Μπεαρζότ απάντησαν με μια αντεπίθεση. Ο Σιρέα βγήκε από την περιοχή και πάσαρε στον Ταρντέλι που με διαγώνιο σουτ έγραψε το 2-0. Στο 80΄οι Ιταλοί έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα όταν ο Αλτομπέλι έκανε το 3-0. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Ντέρβαλ ήταν να μειώσουν τρία λεπτά αργότερα με τον Μπράιτνερ να πετυχαίνει το δεύτερο τέρμα του σε τελικό Μουντιάλ.

Η λήξη του αγώνα βρήκε την Ιταλία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Ο σπουδαίος τερματοφύλακας, Ντίνο Τζοφ σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Μαδρίτης. Ο Ιταλός πορτιέρο σε ηλικία 40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών έγινε ο γηραιότερος που κατακτούσε τη διοργάνωση, ενώ η ομάδα του έφτανε τους τρεις τίτλους ισοφαρίζοντας τη Βραζιλία.

Ο Πάολο Ρόσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Τα έξι γκολ που πέτυχε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της «Σκουάντρα Ατζούρα». Οι Ιταλοί μέθυσαν από την χαρά της νίκης και συγχώρεσαν στον Ρόσι το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου με στημένους αγώνες στο καμπιονάτο.

 

Ιταλία - Δ. Γερμανία 3-1 (0-0)

Γήπεδο: «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», Μαδρίτη, 11 Ιουλίου 1982

Θεατές: 90.000

ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Κολοβάτι, Σιρέα, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Μπέργκομι, Οριάλι, Ταρντέλι, Μπρούνο Κόντι, Γκρατζιάνι (7' Αλτομπέλι, 89' Καούζιο), Πάολο Ρόσι.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σούμαχερ, Καλτζ, Στίλικε, Κάρλχαϊνς Φέρστερ, Μπερντ Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ (62' Χρούμπες), Ρούμενινγκε (70' Χάνσι Μίλερ), Λιτμπάρσκι, Φίσερ.


Σκόρερ: 57' Πάολο Ρόσι, 69' Ταρντέλι, 81' Αλτομπέλι / 83' Μπράιτνερ


Διαιτητής: Αρνάλντο Σέζαρ Κοέλιο (Βραζιλία)

 

 

ΠΗΓΗ: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags