Facebook Pixel "Ο Ερντογάν χάλασε τη συμφωνία για την ΑΕΚ!"
| 2012-08-03 18:14:00

"Ο Ερντογάν χάλασε τη συμφωνία για την ΑΕΚ!"

"Ο Ερντογάν χάλασε τη συμφωνία για την ΑΕΚ!"

Για όλους και για όλα μίλησε ο Άρναρ Γκρέταρσον λίγο πριν αποχωρήσει από τη χώρα μας και επιστρέψει στην πατρίδα του.Ο Ισλανδός μάλιστα προέβη σε πολλές αποκαλύψεις για την ΑΕΚ.

Ο πρώην πλέον τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ παραχώρησε συνέντευξη στην "Ώρα των Σπορ" και ήταν αποκαλυπτικός. Ο Ισλανδός μίλησε για τους προπονητές που πέρασαν από την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, τον Αδαμίδη, τον Δημητρέλο, τον Μαύρο, τον Κώστα και τον Στέλιο Μανωλά, τον Τζιμπούρ, τις μεταγραφές των Γκούντγιονσεν και Χέλγκασον.

Διαβάστε αναλυτικά το πρώτο μέρος της συνέντευξης όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στην "Ώρα των Σπορ". Αύριο η εφημερίδα θα δημοσιεύσει το δεύτερο μέρος όπου μεταξύ αλλων αναφέρεται στο "φλερτ" με τον τουρκικό κολοσσό Sabanci και πως χάλασε η συμφωνία με παρέμβαση... Ερντογάν.

-Άρναρ, ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεσαι ουσιαστικά εκτός ΑΕΚ. Ποια είναι τα συναισθήματά σου; Ήταν κάτι απρόσμενο για σένα;

«Μπορώ να πω πως ναι, ήταν. Δυο εβδομάδες προτού αποχωρήσω από την ΑΕΚ είχα μια συζήτηση με τον πρόεδρο, τον κ. Δημητρέλο, και παρότι δεν υπήρξε επίσημη συμφωνία, μου εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης να με κρατήσει και ως εκ τούτου να ξεκινήσω τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Είπαμε πως θα πρέπει φυσικά να μειωθεί το συμβόλαιό μου, αλλά για μένα δεν υπήρχε εκεί πρόβλημα. Το μοναδικό μου πρόβλημα ήταν να μπορούμε να δουλεύουμε σωστά ως ομάδα. Γιατί τελευταία αυτό δεν γινόταν. Θέλαμε να μειώσουμε το μπάτζετ και αυτό γίνεται μόνο μέσω του καλού σκάουτινγκ. Να υπάρχει μια ομάδα δηλαδή που θα αναλάμβανε να βρίσκει καλούς και νεαρούς παίκτες, το οποίο για μένα είναι και το πιο σημαντικό. Είχα δημιουργήσει ένα πλάνο μέσω του οποίου θα υπήρχε ένα πολύ δυνατό τμήμα σκάουτινγκ, το οποίο θα αποτελούταν από 4 άτομα, ΑΕΚτζήδες, προερχόμενους από την ΑΕΚ. Αυτός ήταν ο τρόπος να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που δεν μπορούσαμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε λόγω των οικονομικών προβλημάτων το σύστημα Scout 7, που μας είχε βοηθήσει πολύ. Προσπάθησα να το αντιμετωπίσω κι αυτό και πίστευα ότι κάτι μπορούσαμε να καταφέρουμε πλέον. Οπότε μπορώ να πω πως ήταν κάτι σαν σοκ για μένα το γεγονός πως δεν συνεχίσαμε με την ΑΕΚ. Ωστόσο αυτό δεν με έκανε ούτε λεπτό να σκεφτώ ότι έκανα λάθος που βρέθηκα εδώ. Ήταν μια σπουδαία περίοδος για μένα κι ευχαριστώ την ΑΕΚ και τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία. Δεν μετανιώνω καθόλου και ξέρω ότι έκανα τα πάντα για να ανταποκριθώ».

-Μίλησες καθόλου για το θέμα με τον Θωμά Μάυρο;

«Όχι, δεν μίλησα μαζί του. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα το τελευταίο διάστημα. Είχαμε μιλήσει πολύ παλιότερα, όταν ήμουν παίκτης. Τίποτα τώρα όμως. Όταν μίλησα με τον πρόεδρο για το θέμα, μου είπε πως η απόφαση του Μαύρου να μην παραμείνω στην ομάδα, αφορούσε το οικονομικό. Ο Δημητρέλος θεωρούσε πως ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Θεωρούσε και θεωρεί πως για να σωθεί η ομάδα δεν αρκούσε να πουλήσουμε παίκτες. Έπρεπε να αυξηθούν και οι πωλήσεις των διαρκείας κατακόρυφα. Γι' αυτό και έκανε πίσω σε ότι αφορούσε τις αποφάσεις του Μαύρου, γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει τεράστια ιστορία με την ΑΕΚ, ήταν ένας απίστευτος παίκτης και μπορούσε να συσπειρώσει τον κόσμο. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν είδαμε να αυξάνονται δραματικά οι πωλήσεις των διαρκείας».

-Μιας και αναφέρθηκες στις πωλήσεις παικτών, πιστεύεις πως αυτό ήταν αναγκαίο για την ΑΕΚ; Να πουλήσει δηλαδή τους καλύτερους παίκτες της;

«Αυτό το είχαμε σχεδιάσει έτσι και αλλιώς. Δεν γινόταν διαφορετικά. Είχαμε δημιουργήσει 2-3 διαφορετικά μπάτζετ στο πρόεδρο, με το καθένα από αυτά να περιλαμβάνει πωλήσεις συγκεκριμένων παικτών. Κάθε χρόνο υπήρχε η εντολή να μειωθεί το μπάτζετ. Από την πρώτη χρονιά που ήρθα στην ομάδα, αυτή την εντολή την είχα κάθε φορά που ξεκινούσε η περίοδος. Φέτος βέβαια, ήταν πιο δραματική η μείωση. Αν ήξερα ότι τα πράγματα θα έφταναν εδώ, μπορεί να είχα πάρει διαφορετικές αποφάσεις για πολλά ζητήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη είχα κάνει ενέργειες ώστε να μειωθούν τα συμβόλαια τον Γκούντγιονσεν και Γκερέιρο και να πουληθούν οι Μάκος και Λεονάρντο. Του Κλωναρίδη ήταν κάτι που προέκυψε και η πώλησή του δεν ήταν μέσα στο πλάνο που είχαμε στο μυαλό μας».

- Ο Μάκος θεωρείς ότι θα μπορούσε να είχε παραχωρηθεί με μεγαλύτερο αντίτιμο; Στο ρωτάμε λόγω της γνώσης σου από την αγορά...

«Βλέποντας τα νούμερα από την πώληση του Μάκου, μπορώ να πω πως μιλάμε για πραγματικά ένα πολύ μικρό ποσό. Αυτό μου δίνει να καταλάβω πως υπήρξε μεγάλη πίεση από την πλευρά του παίκτη να γίνει αυτή η μεταγραφή, λόγω των οφειλών της ομάδας προς τον παίκτη. Σε φυσιολογικές συνθήκες, αυτό δεν είναι καλό deal. Για μένα από τον Μάκο θα μπορούσαμε να αποσπάσουμε τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Σκεφτείτε πως πέρυσι, τέτοια περίοδο, συζητούσαμε να τον πουλήσουμε τουλάχιστον με 2 εκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτό που πιστεύω ότι έχει συμβεί και με στενοχωρεί γιατί η ΑΕΚ βοήθησε πολύ τον Μάκο, είναι ότι εδώ πίεσε πολύ την ομάδα λόγω των οφειλών για να τον δώσει με αυτούς τους όρους και λόγω των προβλημάτων οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν μπορούσαν να αντιδράσουν σε αυτό. Προφανώς κι εγώ να ήμουν, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο»...

- Τι απαντάς σε όσους λένε πως οι κινήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα, προκειμένου να γλιτώσει χρήματα η ΑΕΚ μέσω των συμφωνιών με παίκτες, δεν έγιναν τα 2 ολόκληρα χρόνια παρουσίας σου στην ομάδα;

«Εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς συμφωνίες έχουν γίνει τώρα. Δεν ξέρω ποια είναι τα ποσά. Ξέρω πως είχαμε πέρυσι μια συμφωνία με τον Αργυρίου, που πρόσφατα κατέθεσε προσφυγή, η οποία ήταν όμως προφορική. Είπαμε να μειώσουμε το συμβόλαιό του, αλλά ποτέ δεν υπογράψαμε. Βλέπω ότι ακόμα και ο Γκερέιρο που υπήρχε τέτοιο θέμα, είναι ακόμα στην ομάδα. Είχα μιλήσει μαζί του και του είπα να πάρει 150.000 τώρα και τα υπόλοιπα από τα οφειλόμενα σε δόσεις, σπάζοντας παράλληλα το συμβόλαιο ή να μειώσεις το συμβόλαιό του στο μισό και να συνεχίσουμε. Κουβέντα έκανα και με τον Αραμπατζή για τον ίδιο λόγο και με τον Λαγό. Και με είχαν διαβεβαιώσει πως θα βρούμε λύση. Το ίδιο και με τον Ρίκκα. Αυτοί οι παίκτες βλέπω πως είναι ακόμα στην ομάδα όμως. Ο κόσμος εδώ έχει μάθει να κριτικάρει τα πρόσωπα και όχι τι κινήσεις κάνουν».

 

- Ναι, αλλά η εντύπωση που μένει, είναι ότι φέτος μέσα σε πολύ μικρό χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι πέρσι, όλο το καλοκαίρι.

«Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Είχαμε έναν προπονητή με πολύ μεγάλο συμβόλαιο και πολύ ανεβασμένο μπάτζετ σε σχέση με φέτος. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Πέρσι κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει στους παίκτες και να τους πει ότι, ξέρεις η ομάδα έτσι κι αλλιώς πάει να διαλυθεί, να μην παίξει στο πρωτάθλημα, να πτωχεύσει η εταιρεία οπότε δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα. Πέρσι ήταν αδιανόητο να μπει κάτι τέτοιο στην κουβέντα. Φέτος όμως όχι. Κι αυτό κάνει διαφορά...».

- Πάμε λίγο τώρα στην αρχή. Σε πολύ κόσμο δεν έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκες και πάλι στην ΑΕΚ. Σε γνωρίσαμε όλοι σαν παίκτη, σε χάσαμε για αρκετά χρόνια και ξαφνικά ανέλαβες τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Θέλεις να μας πεις πως προέκυψε αυτό;

«Ήταν τα Χριστούγεννα του 2008 όταν ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ ο Γιώργος Κιντής, στον οποίο μου είπαν πως είχε μιλήσει πολύ καλά για μένα ο Ντέμης Νικολαΐδης. Επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε πως με θέλει πίσω στην ομάδα σαν τεχνικό διευθυντή. Στην αρχή δεν σας κρύβω πως χαμογέλασα γιατί ξαφνιάστηκα, αλλά του είπα πως θα ήταν τιμή μου να γίνει κάτι τέτοιο. Συμφωνήσαμε λοιπόν να έρθω στην Ελλάδα και να μιλήσουμε, όπως και έγινε. Λίγο μετά όμως παραιτήθηκε και το θέμα έμεινε εκεί, από τη στιγμή που δεν ήταν ο ίδιος στην ομάδα. Μετά από περίπου ένα μήνα με ενημέρωσε και μου είπε πως μπορεί να μην ήταν εκείνος πρόεδρος, αλλά ο Σταύρος Αδαμίδης, που κατείχε την θέση, σε θέλει για τεχνικό διευθυντή. Βρεθήκαμε, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να αναλάβω αυτή τη θέση».

- Με ποια δεδομένα ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, εννοούμε ποιοι ήταν οι στόχοι;

«Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως πάμε σε μια πολιτική μείωσης του μπάτζετ χρόνο με το χρόνο. Επίσης ότι πάμε στην ανάπτυξη του σκάουτινγκ και κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με το σύστημα Scout 7, που όσο το είχαμε μας βοήθησε πολύ. Είχα την ευτυχία από το ξεκίνημα να έχω δίπλα μου έναν σπουδαίο συνεργάτη, τον Τόνι Σαβέφσκι. Επιλέξαμε κάποιους συνεργάτες, πιστεύω ότι τα θεμέλια που μπήκαν ήταν σωστά. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό, αλλά πιστεύω ότι υπήρξαν λόγοι γι' αυτό, που ήταν πάνω από τις δυνατότητες μας»

- Τι εννοείς;

Το σκάουτινγκ πήγε καλά. Αλλά όταν είσαι στον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο το πολύ κι έχεις καταλήξει σε κάποιους παίκτες που μένουν ελεύθεροι τον Ιούνιο, γιατί είχαμε πάρει απόφαση να πηγαίνουμε μόνο για ελεύθερους, τότε πρέπει να κάνεις την κίνηση για να τους πάρεις. Κι εμείς δεν το κάναμε.

- Γιατί δεν το κάνατε;

«Γιατί όταν ερχόταν η στιγμή να γίνει η κίνηση κι έλεγα στην διοίκηση, τώρα πρέπει να κλείσουμε τον συγκεκριμένο παίκτη, όλοι έλεγαν, άστο τώρα Άρναρ, έχουμε άλλα προβλήματα, δεν μπορούμε να κλείσουμε παίκτη, μην ανοιχτούμε και κάποια τέτοια πράγματα... Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλα άρχιζαν το καλοκαίρι, όλοι σχεδόν οι παίκτες πάνω στους οποίους είχαμε δουλέψει είχαν υπογράψει κι εμείς μέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών προσπαθούσαμε να καλύψουμε κενά, με προτάσεις από μάνατζερ, που έπρεπε να τις δούμε επί τόπου. Και βέβαια δεν γλιτώναμε στην ουσία χρήματα, επειδή δεν κλείναμε κάποιον παίκτη τον Μάρτιο, αλλά κάποιον άλλο τον Αύγουστο. Φυσικά ο στόχος μου, δεν ήταν να δουλεύω έτσι.

- Μίλησες για τον Τόνι Σαβέφσκι. Κι εκείνος αποτελεί παρελθόν...

«Ναι, έφυγε και ο Τόνι.. Πραγματικά δυο χρόνια σε αυτή τη θέση, δεν γνώρισα κανέναν με τόσες γνώσεις της Ελληνικής αγοράς από τις πολύ μικρές ηλικίες όπως ο Τόνι και κυρίως δεν γνώρισα κανέναν που να δουλεύει τόσο σκληρά. Είναι απίστευτο το πόσο αφοσιωμένος είναι και δεν είναι εύκολο αυτό για κάποιον που είναι παλιός και πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής».

- Γιατί το λες αυτό;

«Ένας πολύ καλός μου φίλος, σπουδαίος προπονητής στο Βέλγιο, μου είχε πει ότι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε δυο ώρες την ημέρα και να πληρωνόμαστε καλά όσο παίζουμε μπάλα. Όταν πάμε να δουλέψουμε σε άλλη θέση για μια ομάδα, τότε πρέπει να δουλεύουμε το λιγότερο τις πενταπλάσιες ώρες, για πολύ λιγότερα χρήματα. Κι αυτό είναι δύσκολο να το συνηθίσει κανείς. Ο Τόνι λοιπόν ανήκει στην κατηγορία των λίγων ανθρώπων, που δούλεψε ακόμη πιο σκληρά για λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρνε σαν παίκτης. Δεν λέω ότι έπαιρνε λίγα χρήματα, λέω ότι έπαιρνε πάρα πολύ περισσότερα σαν παίκτης με πολύ λιγότερες ώρες δουλειάς.

- Λάθος λοιπόν η απομάκρυνση του...

«Προσέξτε, δεν μιλάω για να κρίνω... Λέω την εικόνα που έχω εγώ. Δεν ξέρω πως σκέφτονται οι άνθρωποι που παίρνουν τώρα τις αποφάσεις ή τι μπορεί να υπάρχει στις μεταξύ τους σχέσεις με τον Τόνι. Ξέρετε κάποιες φορές, απλά κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει».

-Άρναρ, όταν ήρθες στην ομάδα, πολλοί είχαν την εντύπωση πως πρώτο μέλημα της διοίκησης Αδαμίδη και συνεπώς και δικό σου, θα ήταν να απομακρύνετε από την ομάδα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που ήταν τότε προπονητής. Πως ήταν η συνεργασία σου μαζί του; Ισχύουν όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς;

«Βασικός σκοπός μας ήταν να κάνουμε ριζικές αλλαγές στην ομάδα. Αυτό βέβαια, δεν σήμαινε απαραίτητα πως έπρεπε να απομακρυνθεί ο προπονητής. Είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα και αρχικά είχα την εντύπωση πως δεν είναι και το πιο εύκολο άτομο να συνεργαστείς, κατάλαβα όμως γρήγορα ότι είναι πάντα ευθύς. Σου λέει αυτό που θέλει και δεν κρύβεται. Πραγματικά τον σέβομαι και θεωρώ ότι τελικά μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε. Για να πω την αλήθεια, από τους τρεις προπονητές που συνεργάστηκα στην ΑΕΚ, ο Ντούσκο αποδείχθηκε ο πιο συνεννοήσεις και συνεργάσιμος. Νομίζω ότι ο λόγος που έφυγε δεν ήμασταν εμείς, αλλά το γεγονός πως έχασε τον έλεγχο στα αποδυτήρια. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό.

-Στα μεταγραφικά πως ήταν η συνεργασία σας;

«Είχε πάντα τη δική του άποψη για τα πράγματα και ποιους θέλει να έχει στην ομάδα. Κι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, είναι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ και ίσως και στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Εγώ του έλεγα τη δική μου γνώμη και καταλήγαμε πως θα κινηθούμε. Συνήθως τα πράγματα ήταν πολύ νορμάλ. Για να θυμηθώ μια ιστορία που πήγε να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, συζητούσαμε για τον 'Ελντερσον, το αριστερό μπακ αλλά και το περίφημο ταξίδι στην Αυστραλία. Ο Ντούσαν δεν το ήθελε το ταξίδι και είχαμε έναν τσακωμό τότε, γιατί μου έλεγε πως σκέφτομαι μόνο τα χρήματα και διάφορα τέτοια και του απάντησα πως αν δεν θέλει να γίνει το ταξίδι, δεν θα γίνει. Αυτό του είχε κάνει εντύπωση θυμάμαι....Μιλήσαμε και για τον 'Ελντερσον και του έλεγα πως είναι ένας πολύ καλός παίκτης και μια καλή επιλογή. Τότε μου ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί και να δει τι άλλες επιλογές θα έχει. Τελικά μετά από μέρες, αφού τσέκαρε και δικές του πηγές, μου είπε να τον πάρουμε, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, γιατί ο Έλντερσον είχε συμφωνήσει με την Μπράγκα».

-Πάμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος. Αναφερόμαστε στην μεταγραφή του Γκούντγιονσεν. Ένα μεγάλο όνομα αναμφισβήτητα, αλλά μια μεταγραφή που το κόστος της θα έβγαζε εκτός προϋπολογισμού την ΑΕΚ. Ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της μεταγραφής;

«Αρχικά όταν προέκυψε το θέμα του Γκούντγιονσεν, ήταν ένας χρόνος πίσω. Όταν ήταν ακόμα ο Μπάγεβιτς προπονητής. Του είπα την πρόταση, που ήταν ανεβασμένη σε σχέση με αυτή που του κάναμε τελικά ένα χρόνο μετά και την αρνήθηκε. Πέρυσι λοιπόν, με πήρε ο πατέρας του τηλέφωνο και με ρώτησε αν ενδιαφερόμαστε ακόμα για τον παίκτη. Όταν ρώτησα τον Σταύρο (σ. σ. Αδαμίδη), ενθουσιάστηκε και θεώρησε πως αυτή η μεταγραφή μπορεί να εκτοξεύσει τα διαρκείας και να μας βοηθήσει πολύ και αγωνιστικά.

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη επιλογή που πήραμε. Ούτε τα εισιτήρια εκτοξεύτηκαν, ούτε αγωνιστικά πήραμε από τον Εϊντούρ αυτό που περιμέναμε, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Ίσως τελικά να ήταν όντως ακριβός για μας και να μην έπρεπε να πάρουμε αυτό το ρίσκο. Πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω πως θα ήταν όλα εντελώς διαφορετικά και για εκείνον και για την ομάδα, αν δεν είχε αυτή την ατυχία στο ματς με τον Ολυμπιακό».

-Μιλώντας για το θέμα του Γκούντγιονσεν, θα θέλαμε να μας πεις και για μια άλλη περίπτωση παίκτη για την οποία δέχθηκες προσωπικά κριτική. Και μιλάμε για τον Χέλγκασον. Για ποιο λόγο πιστεύεις πως δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν από τους 3 προπονητές που ήταν στην ομάδα αυτά τα χρόνια;

«Πραγματικά δεν ξέρω. Είναι ένας παίκτης ο οποίος δεν ήρθε σαν ελεύθερος. Μας κόστισε περίπου 130.000 ευρώ να τον αποκτήσουμε. Τον ήξερα πολύ καλά σαν παίκτη και ξέρω τις δυνατότητές του. Ήξερα ότι θα με κριτικάρουν έτσι κι αλλιώς επειδή είναι από την χώρα μου. Ρώτησα λοιπόν τόσο τον Σαβέφσκι όπως και άλλους και επέμειναν να τον αποκτήσουμε, τον πίστευαν το ίδιο με μένα. Ειδικά την άποψη του Σαβέφσκι την σέβομαι πολύ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολλά από ποδόσφαιρο και έχει δουλέψει πολύ για την ΑΕΚ. Στα φιλικά πήγε πολύ καλά και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Δέλλα μετά από ένα ματς και μου λέει πως πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη. Ο Χιμένεθ από την άλλη,

ήθελε μόνο Ισπανούς. Μόνο. Ότι λίστα και να του πήγαινα, μου ζητούσε να κοιτάξω στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τους άλλους τους αγνοούσε. Θεωρούσε πως θα πάλευαν για αυτόν, αλλά αυτό είναι λάθος. Θα έπρεπε να θέλουν να παλέψουν για την ΑΕΚ, όχι για εκείνον.

- Και ο Κωστένογλου όμως δεν τον υπολόγιζε

«Δεν ξέρω γιατί ο Κωστένογλου ήταν τόσο εναντίον του. Για τον Χιμένεθ το καταλαβαίνω γιατί ήθελε άλλους, που δεν μπορούσαμε να πάρουμε. Αλλά για τον Κωστένογλου, πραγματικά δεν ξέρω. Ειδικά γιατί πιστεύω πως στα δύο ευρωπαϊκά ματς που έπαιξε ήταν θετικός... Δεν έχω εξήγηση εδώ. Μάλιστα ο Κωστένογλου δεν ήθελε να τον δώσουμε δανεικό στην Μάλμε που τον ζήτησε και ίσως αυτό βοηθούσε τον παίκτη και τελικά συνέχισε να μην τον βάζει. Νομίζω πως ο Χέλγκασον θα παίξει στη επόμενη ομάδα του και αν έπαιρνε ευκαιρίες πέρυσι, φέτος αν δεν τον θέλαμε, θα μπορούσαμε να τον πουλήσουμε και με ένα σεβαστό ποσό. Είμαι σίγουρος γι' αυτό».

 

-Υπήρχαν άνθρωποι στην ΑΕΚ με τους οποίους δεν είχες καλή συνεργασία, ή για να το πάμε ακόμα παραπέρα, σε ήθελαν εκτός ομάδας;

«Η ΑΕΚ είναι μια τεράστια ομάδα. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Ο μόνος τρόπος για να πετύχει όμως και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι η ενότητα. Να είναι όλοι μαζί. Μπορώ να πω πως μέσα στην ΑΕΚ υπήρχαν διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν λειτουργούσαμε σαν ομάδα σε

πολλά θέματα. Εγώ, μιλώντας για μένα, πιστεύω πως έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και θεωρώ πως πετύχαμε πράγματα τα χρόνια που ήμουν στην ομάδα. Πήραμε το Κύπελλο, κάναμε καλή πορεία στην Ευρώπη, το 2010-2011 όπου θεωρώ πως αν είχαμε και με λίγη τύχη παραπάνω, θα μπορούσαμε να πάμε και ακόμα παραπέρα. Δεν μετάνιωσα στιγμή που ήρθα στην ΑΕΚ, δεν είχα καμία εμπειρία σε αυτό το πόστο, αλλά νομίζω πως δούλεψα πολύ και αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Συνεχώς πρότεινα παίκτες, αλλά κάθε φόρα που πηγαίναμε να κάνουμε μια μεταγραφή, μου έλεγαν πως δεν έχουμε χρήματα. Δεν γίνεται να δουλέψεις έτσι όμως. Θα ήθελα να ξαναδουλέψω στην ΑΕΚ, αλλά να υπάρχουν νορμάλ συνθήκες, όχι αυτή η κατάσταση».

- Γιατί πιστεύεις ότι αντιμετωπίστηκες με τόση εχθρότητα από μια μερίδα του Τύπου στην ΑΕΚ;

«Έχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα, απίστευτα ψέματα. Στην αρχή δεν μπορούσα να το καταλάβω. Μετά όσο μάθαινα καλύτερα τα πράγματα γύρω μου, άρχισα να το καταλαβαίνω... Δυστυχώς, ενώ εγώ πίστευα πως όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα παλεύουμε ενωμένοι για ένα στόχο, κατάλαβα ότι κάποιοι πίστευαν πως εγώ δεν έπρεπε να είμαι εκεί κι ότι ίσως εκείνοι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα από ότι ο Γκρέταρσον. Από εκεί ξεκινούσε λοιπόν αυτή η διαρροή απίστευτων ψεμάτων σε βάρος μου. Αλλά το παράπονο μου είναι ότι ποτέ κανένας από όσους έγραψαν αυτά τα πράγματα, δεν με πήρε ένα τηλέφωνο πριν το γράψει, για να ρωτήσει την δική μου γνώμη. Ας άκουγαν κι εμένα κι ας έγραφαν μετά ότι ήθελαν.

 

- Έφτασες ποτέ στο σημείο να πεις, ως εδώ και να ζητήσεις να κάνει κάτι η διοίκηση γι' αυτό το πράγμα;

«Ναι, σε κάποιο σημείο ναι... Αλλά δεν βγήκε τίποτα. Η διοίκηση με την οποία δούλευα εγώ, ήταν μια διοίκηση που δεν ήταν αυτόνομη οικονομικά, δεν ήταν ισχυρή οικονομικά κι από εκεί ξεκινάνε όλα... Έβλεπα λοιπόν ότι δεν ήθελαν να ανοίξουν μέτωπα. Κι άλλωστε και για εκείνους γράφονταν κατά καιρούς απίστευτα πράγματα και δεν αντιδρούσαν. Νομίζω πως στο τέλος ο καθένας κοίταζε απλά πως θα καταφέρει να γράφονται λιγότερα για τον ίδιο...

- Πως βλέπεις αυτό που γίνεται τώρα στην ΑΕΚ; Στην ουσία η ομάδα Κ20 έχει γίνει ...πρώτη ομάδα μέσα σε λίγες μέρες.

«Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Συμφωνώ με αυτή την τακτική, κάποια στιγμή αυτό θα γινόταν αφού στην ΑΕΚ δεν υπάρχει δυστυχώς χρηματοδότηση. Κι εγώ αν είχα μείνει πάνω σε αυτή την πολιτική αναγκαστικά θα είχα κινηθεί. Υπάρχουν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, πρέπει να τους στηρίξει η ΑΕΚ και ο κόσμος κι εγώ προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος. Σίγουρα θα εξαρτηθεί κι από κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις που θα γίνουν, μόλις καταφέρει η διοίκηση να λύσει τα προβλήματα που βάζουν την ομάδα σε κίνδυνο. Εγώ θα έλεγα στους ΑΕΚτζήδες να δουν με καλό μάτι αυτό που γίνεται και να μη φοβούνται για το μέλλον».

- Το δικό σου μέλλον;

«Πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω τι θα κάνω. Έχω κάποιες προτάσεις από άλλες χώρες μέσω γνωριμιών που έχω κάνει όλο αυτό το διάστημα, είτε για συνεργασία με κάποια σοβαρά γραφεία μάνατζερ, είτε για συνεργασία με κάποια ομάδα... Θα δούμε, δεν βιάζομαι. Σίγουρα εύχομαι κάποια στιγμή να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μου με αυτούς της ΑΕΚ. Όπως και να το κάνουμε, η μοναδική πικρία που μου μένει, είναι ότι δεν είχαν την ευκαιρία να εργαστώ υπό κανονικές συνθήκες και μακάρι κάποτε να μπορούσα να την έχω».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags