Facebook Pixel Το plan b του Ζαρντίμ
| 2012-12-06 18:30:00

Το plan b του Ζαρντίμ

Το plan b του Ζαρντίμ

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε πιο εύκολα απ’ότι δείχνει το τελικό σκορ επί της Άρσεναλ που παρουσιάστηκε στο Γ.Καραϊσκάκης με αρκετές ελλείψεις στη σύνθεση της.

Προσπαθώντας να αποδώσουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση οι πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να σημειώσουν μια νίκη γοήτρου αλλά και ουσίας ακόμα και αν γι’αυτό χρειάστηκε η αλλαγή του προεπιλεγμένου αγωνιστικού πλάνου αλλά και η πολύτιμη συμβολή παικτών από τον πάγκο.

Ολυμπιακός: Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας

Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων επέλεξε τη διάταξη του 4-3-3 και σε αυτή την περίπτωση προσπαθώντας να εμφυσήσει παράλληλα στην ομάδα του τα στοιχεία εκείνα που αποδεδειγμένα την κάνουν πιο ελκυστική στο φιλοθεάμων κοινό.

Οι βασικοί άξονες του τακτικού σχεδιασμού του Λεονάρντο Ζαρντίμ:

  • Αλληλουχία μεταβιβάσεων κατάλληλων τόσο για συστηματικό όσο και για απευθείας παιχνίδι
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στο χώρο του κέντρου που συνοδευόταν από κατακόρυφη άνοδο των γραμμών στην επιθετική ζώνη όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο
  • Συνδυαστικό παιχνίδι με ανάπτυξη εξίσου από τον άξονα και τις πτέρυγες με ξεκάθαρο οργανωτή τον Νταβίντ Φουστέρ κατά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο και την αλλαγή της διάταξης σε 4-2-3-1(plan b)

Σχόλιο: Η προσέγγιση του Πορτογάλου τεχνικού το λιγότερο ως ριψοκίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί αφού οδήγησε στην διεξαγωγή ενός ανοιχτού παιχνιδιού με τις άμυνες και των δύο ομάδων να βρίσκονται ψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημίχρονου χωρίς συνοχή στις γραμμές του επιδιδόμενος σε άναρχο παιχνίδι χωρίς αρχή μέση και τέλος ενώ η νωχελικότητα που επιδείκνυαν οι ποδοσφαιριστές του πριν τις διορθωτικές κινήσεις μαρτυρούσε τη διάθεση για συντήρηση δυνάμεων εν όψει του επικείμενου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Άρσεναλ: One touch ποδόσφαιρο συνδυαστικού τρόπου ανάπτυξης

Από την άλλη πλευρά ο πολύπειρος τεχνικός των κανονιέρηδων παρουσίασε μια ισορροπημένη εκδοχή του 4-3-3 με συνδυαστικό τρόπο παιχνιδιού και ανάπτυξη εξίσου από τον άξονα και τις πτέρυγες απαλλαγμένος από τις εμμονές του σύγχρονου παρελθόντος σχετικά με την κατάχρηση στη διατήρηση της κατοχής μπάλας τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι βασικοί άξονες της τακτικής του Αρσέν Βενγκέρ:

  • Αλληλουχία μεταβιβάσεων κατάλληλων τόσο για συστηματικό όσο και για απευθείας παιχνίδι με σήμα κατατεθέν τις λίγες επαφές
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στο χώρο του κέντρου με κατακόρυφη άνοδο των γραμμών στην επιθετική ζώνη όποτε αυτό κρινόταν σκόπιμο
  • Συνδυαστικό παιχνίδι με ανάπτυξη εξίσου από τον άξονα και τις πτέρυγες και απεριόριστη ελευθερία βούλησης στα σημαντικότερα γρανάζια της ποδοσφαιρικής του μηχανής.

Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com

Συμπέρασμα

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με νίκη τη φετινή του παρουσία στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με την έως τώρα Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας να κρίνεται επιτυχημένη αφού οι αγωνιστικές επιτυχίες του συλλόγου δεν ήταν μεμονωμένες αλλά συνοδεύτηκαν και από σπουδαίες εμφανίσεις όχι μόνο πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και πολλά υποσχόμενων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Η συνέχιση της προσπάθειας στο ίδιο μήκος κύματος και σε όλους τους τομείς από όλους ανεξαρτήτως τους συντελεστές της κρίνεται επιβεβλημένη με υπομονή, χωρίς εκπτώσεις στο μεταγραφικό σχεδιασμό και τη δέουσα σοβαρότητα σε όλες τις διοργανώσεις για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags