Facebook Pixel Μασεράνο, ο τελευταίος τροχός της αμάξης
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-09 21:41:00

Μασεράνο, ο τελευταίος τροχός της αμάξης

Μασεράνο, ο τελευταίος τροχός της αμάξης

Ο Κώστας Καισαρης γράφει για τον Μασεράνο, που μπορεί να είναι ο τελευταίο τροχός της αμάξης στην Μπαρτσελόνα αλλά όσο μακριά φτάσουν οι μπλαουγκράνα θα το οφείλουν στον Αργεντινό.

Ο τελευταίος τροχός της αμάξης, πράγματι, δεν παίζει σπουδαίο ρολό. Και με σπασμένη τη τελευταία ρόδα, μια άμαξα, κουτσά-στραβά, θα τσουλήσει.

Σε μια ομαδική δουλειά όμως, ακόμα και το τελευταίο γρανάζι της μηχανής έχει τη σημασία του. Όπως κάνουν κάστινγκ για τους πρωταγωνιστές οι σκηνοθέτες, έτσι κάνουν και για τους κομπάρσους. Δεν τους επιλέγουν στη τύχη. Σ ένα ρεστοράν με αστέρια Μισελέν, δεν παίζει ρόλο μόνο ο ΣΕΦ. Μετράει κι ο σερβιτόρος. Αν σ ένα θέατρο ο ταξιθέτης, δεν ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη παράσταση. Στο ποδόσφαιρο, συχνά έχουμε ακούσει προπονητές, να ευχαριστούν τους συνεργάτες τους, φτάνοντας μέχρις και τον φροντιστή.

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί πράγματι, το υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς. Τεράστιο το ατομικό ταλέντο του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το σύνολο. Σ αυτό το σύνολο, ο Μασεράνο, είναι πράγματι από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης. Ένας ποδοσφαιριστής, που σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα ήταν απαραίτητος, στη Μπαρτσελόνα, δεν είναι καν βασικός.

Επειδή αυτή η ομάδα, δεν έχει ανάγκη τον αμυντικό χαφ-σκυλί, που με οριζόντιες και κάθετες κινήσεις τρέχει να βουλώσει τρύπες. Όταν τρέχουν και μαρκάρουν όλοι, δεν χρειάζεται ο ένας που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά. Κι αν στη ρεβάνς με την Άρσεναλ, δεν ήταν τραυματίας ο Πουγιόλ και ο Πικέ, ο Μασεράνο θα έβλεπε κι αυτό το παιχνίδι, από τον πάγκο.

Η δουλειά αυτών που καταστρέφουν, στο ποδόσφαιρο, είναι άχαρη. Τη λάμψη από τα φώτα της δημοσιότητας, την παίρνουν αυτοί που δημιουργούν. Κι όχι άδικα. Δεύτερος Μέσι δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει, άλλο δίδυμο, σαν τους Τσάβι και Ινιέστα. Πολλά τα χάι-λάιτ του ματς της Τρίτης στο "Καμπ Νόου".

Τα τρία γκολ της Μπαρτσελόνα, το αυτογκόλ του Μπουσκέτς και οι πολλές επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων. Όλα αυτά όμως θα είχαν πάει στράφι, αν στη φάση του 87' ο Μπέντνερ προλάβαινε να πλασάρει τον Βαλντέζ. Πρόλαβε όμως να διώξει τη μπάλα ο Μασεράνο. Σε αντίθετη περίπτωση, η Άρσεναλ, στη μοναδική επιθετική της προσπάθεια στο ματς, θα έιχε κάνει το 3-2 και θα είχε κλέψει την πρόκριση. Ούτε η πρώτη φορά θα ήταν που θα συνέβαινε αυτό στο ποδόσφαιρο, ούτε η τελευταία. Σ ένα παιχνίδι που αυτός που δικαιούται ένα σκορ του 6-0, θα έχανε τη πρόκριση.

Ο Μασεράνο είναι από τους τελευταίους ποδοσφαιριστές που οι φαν της ομάδας του, θα τρέξουν να του ζητήσουν αυτόγραφο. Από τους τελευταίους που θ ασχοληθούν μαζί του, καμεραμαν, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Το είπαμε: Η καταστροφική δουλειά είναι άχαρη. Αυτή που κερδίζει τη δόξα, τις εντυπώσεις και το περισσότερο χρήμα, είναι η δυνατότητα της δημιουργίας. Το ταλέντο και η φαντασία.

Ακόμα και η Μπαρτσελόνα, όμως την έχει ανάγκη τη βρώμικη δουλειά. Δεν βρέθηκε τυχαία εκεί που βρέθηκε στο 87' ο Μασεράνο. Η δουλειά του είναι αυτή. Να διαβάζει τη φάση, να έχει τις δυνάμεις να την ακολουθήσει και την ψυχραιμία στο τάκλιν μέσα στην περιοχή να βρει την μπάλα κι όχι τα πόδια του Μπέντνερ και να κάνει πέναλτι. Δουλειά κάθε άλλο παρά εύκολη, που ο Αργεντινός, ξέρει να την κάνει, καλύτερα από τον καθένα.

Μπορεί και σ αυτό το παιχνίδι αυτός που πήρε το χειροκρότημα, να ήταν ο Μέσι, αλλά όπου φτάσει από εδώ και πέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπαρτσελόνα θα το χρωστάει στον Μασεράνο. Κι αν τελικά το σηκώσει στις 28 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ, θα το οφείλει στον τελευταίο τροχό της αμάξης.

ΠΗΓΗ: www.sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags