Facebook Pixel Το "παλάτι" στον Βοτανικό θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ λιγότερα
| 2013-04-13 12:09:00

Το "παλάτι" στον Βοτανικό θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ λιγότερα

Το "παλάτι" στον Βοτανικό θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ λιγότερα

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας περιλαμβάνει διατάξεις προσαρμοσμένες στην πρώτη απόφαση του ΣτΕ που πλέον έγιναν αποδεκτές και δεν κινδυνεύουν από προσφυγές.

Σε αυτές τις αλλαγές στάθηκαν αρκετοί, αλλά δεν πρόκειται για νέα δεδομένα. Είχαν συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους της Διπλής Ανάπλασης, ώστε να μειωθεί τόσο ο συντελεστής δόμησης όσο και το κόστος κατασκευής του γηπέδου.

Εύκολα ακούγεται ότι οι θέσεις πάρκινγκ από 2.300 γίνονται 450, αλλά αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής πέφτει αυτόματα περίπου 18 εκατ. ευρώ. Και είναι ένα ποσό που είχε συνυπολογιστεί στα 96 εκατ. ευρώ του συνολικού κόστους του γηπέδου.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα 18 εκατ. ευρώ. Στο ΠΔ προβλέπεται η απαλλαγή του κατασκευαστή του γηπέδου από τη δημιουργία του σκελετού των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, δηλαδή άλλων 5,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος συν άλλα 7,5 εκατ. ευρώ βαραίνουν πλέον όποιον φτιάξει το πολυλειτουργικό κέντρο και παράλληλα θα αναλάβει και την πλήρη αποπεράτωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΑΟ (με τον νόμο Μπιρμπίλη αυξήθηκαν στα 7.500 τ.μ. από τα 5.000 τ.μ. που προβλέπονταν με τον νόμο Σουφλιά), γλιτώνοντας τον Ερασιτέχνη από αυτά τα έξοδα.

Υπάρχει και συνέχεια στο «ψαλίδι» του πρότζεκτ. Ο κατασκευαστής του γηπέδου γλιτώνει άλλα 8 εκατ. ευρώ απο την ακύρωση του μικρού εμπορικού κέντρου 7.000 τ.μ. που θα εφαπτόταν στο γήπεδο, χωρίς να χάνει όμως πολλές εμπορικές χρήσεις από αυτές. Τα 3.000 τ.μ. θα ενσωματωθούν εντός γηπέδου και άλλα τόσα θα πάρει έτοιμα στο εμπορικό κέντρο μέσω του δήμου ο κατασκευαστής (ή ο ίδιος ο δήμος, αν χρηματοδοτήσει το έργο).

Το κόστος κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των αθλητικών εγκαταστάσεων μειώνεται, λοιπόν, 32 εκατ. ευρώ περίπου με τις νέες διατάξεις. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι δεν είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι τα 100 εκατ. Ευρώ ήταν πολλά για ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Κι αυτό διότι δεν ήταν μόνο κόστος γηπέδου αυτό το ποσό, αλλά και επιπλέον χρήσεων και εγκαταστάσεων που βάρυναν τον κατασκευαστή.

Το γήπεδο στον Βοτανικό πιθανότατα θα σχεδιαστεί εκ νέου και θα είναι χαμηλότερων προδιαγραφών απ' αυτό που υπάρχει στις μακέτες. Επομένως, το κόστος κατασκευής του θα κατέβει ακόμη περισσότερο.

Την ευθύνη εύρεσης χρηματοδότησης, μετά την καταγγελία της σύμβασης με την ΠΑΕ, την έχει ο δήμος Αθηναίων ως ο κύριος φορέας εκτέλεσης του έργου. Εκτός κι αν ο Γιάννης Αλαφούζος βρει για λογαριασμό της ΠΑΕ τα χρήματα (50-60 εκατ. ευρώ) και αναλάβει την υλοποίηση κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου παίρνοντας ταυτόχρονα και την πλήρη εκμετάλλευση όλων των έξτρα χώρων. Ομως, οι καιροί είναι δύσκολοι και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags