Facebook Pixel Μαθήματα αξιοπρέπειας και μαγκιάς!
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-18 18:31:00

Μαθήματα αξιοπρέπειας και μαγκιάς!

Μαθήματα αξιοπρέπειας και μαγκιάς!

Ο Γιώργος Γαλάτσης γράφει για την πρόκριση της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Μαγκιά δεν είναι να μαγνητοφωνείς τον συνομιλητή σου στο τηλέφωνο...

Μαγκιά δεν είναι να ασχολείσαι από το πρωί της Δευτέρας με τον διαιτητή που θα σφυρίξει τον αγώνα της ομάδας σου...

Μαγκιά δεν είναι να κάνεις ''καραμέλα'' τη λέξη ''μήνυση'' στο στόμα σου...

Μαγκιά δεν είναι να κερδίζει η ομάδα σου έναν σημαντικό αγώνα και να ειρωνεύεσαι τον μεγάλο αντίπαλό σου για την ήττα...

Μαγκιά δεν είναι να μπουκάρεις στον αγωνιστικό χώρο εσύ ο ''πειραγμένος'' μαζί με 10, 20, 30, 100, 200 όμοιούς σου και να παίρνεις στο κυνήγι τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας μέσα στο ίδιο σου ''το σπίτι''...

Μαγκιά δεν είναι οι ''εμπρηστικές'' δηλώσεις και το νταηλίκι με τον τρόπο που ''βγαίνει'' στα ελληνικά γήπεδα...

Μαγκιά δεν είναι να φθάνεις στη νίκη με οποιοδήποτε μέσο...

Όποιος δεν γνωρίζει την έννοια της λέξης ''μαγκιά'' ας ρίξει μια ματιά προς ΑΕΚ μεριά! Να δει πως συμπεριφέρθηκαν οι ποδοσφαιριστές, ο προπονητής και οι συνοδοί της Ένωσης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Τούμπα. Και να πάρει ''το μάθημά του''...

Πέρα από την παλικαρίσια πρόκριση και το αντρίκιο παιχνίδι, λοιπόν, αυτή η ομάδα παρέδωσε δωρεάν μαθήματα ήθους, περηφάνιας και αξιοπρέπειας, σε μια χρονική περίοδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο ''ασφυκτιά'' μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους από τη ''μπόχα'' των αποκαλύψεων και από συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ''ευ αγωνίζεσθε''!

Στον ημιτελικό της Θεσσαλονίκης η ΑΕΚ δεν κέρδισε απλά το ''εισιτήρια'' για έναν τελικό! Στα μάτια του απλού φιλάθλου που δεν κουβαλάει ένα ''άδειο'' κεφάλι στο σώμα του, αναδείχθηκε το μεγαλείο μιας ομάδας η οποία θέλει να κερδίζει τους αγώνες μέσα στους αγωνιστικούς χώρους κι όχι ''στα χαρτιά'' και στις δικαστικές αίθουσες.

Προσωπικά, ό, τι είχα να δω από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου της Τούμπας εκείνο το βράδυ, το είδα στη φάση του 55ου λεπτού. Εκεί που προσγειώθηκε η φωτοβολίδα στην πλάτη του Σεμπάστιαν Σάχα!

Εκείνες τις στιγμές μια ομάδα που σκέφτεται...νεοελληνικά ''κρεμιέται'' πάνω απ' αυτό το σοβαρότατο περιστατικό και (απο)τελειώνει αγώνα και αντίπαλο...πριν την ώρα τους!

Γιατί ποιος μπορούσε να εγγυηθεί στα επόμενα 35 λεπτά του αγώνα για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ,κάτω απ' αυτές τις συνθήκες;


Ποιος θα κατηγορούσε τους ανθρώπους της ΑΕΚ αν απαιτούσαν από τον διαιτητή να διακόψει το ματς σε βάρος του ΠΑΟΚ;
Ποιος θα τολμούσε σήμερα να έβγαζε ''κιχ'' αν ο Αργεντινός παρέμενε στον χλοοτάπητα; Εδώ δεν μιλάμε για...μια φάπα αλλά για μια φωτοβολίδα που προκάλεσε έγκαυμα στην πλάτη του τερματοφύλακα!

Κι όμως ο Σάχα σηκώθηκε από το χορτάρι κι άλλαξε φανέλα λέγοντας το ''οκεϊ'' στον διαιτητή και η ΑΕΚ ρίσκαρε μέσα σ' αυτήν την κόλαση ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη! Γιατί κι εκεί κανένας δεν ήταν σε θέση να της εγγυηθεί ότι δεν θα...μασούσε ο διαιτητής από την ατμόσφαιρα ή ότι δεν θα ερχόταν ένα γκολ από τον ΠΑΟΚ ακόμη και στο 80΄ που θα την ''έβαζε στην περιπέτεια'' του αποκλεισμού.

Στις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, λοιπόν, η ΑΕΚ δεν λειτούργησε με αποκλειστικό γνώμονα το αποτέλεσμα, όσο σημαντικό κι αν ήταν γι' αυτήν. Χωρίς να συνεννοηθεί κανένας με κανέναν η ομάδα συνέχισε το παιχνίδι της και πήρε αυτό το αποτέλεσμα με το ''σπαθί της'' και την μαγκιά της.

Αν υπήρξε κάποια συνεννόηση αυτή καταγράφηκε μετά την διακοπή του ντέρμπι στο 90ο λεπτό κι αφού πρώτα είχαν μπουκάρει στο τερέν οι ''πυροβολημένοι'' από την θύρα <4> για να καταδιώξουν τους παίκτες της ΑΕΚ.

Με την συναίνεση του Σταύρου Αδαμίδη οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στο τερέν για να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του ματς, προκειμένου να γλιτώσει ο ΠΑΟΚ την εξοντωτική ποινή που θα του στερούσε ακόμη και τη συμμετοχή του στα play off!

Για όλα αυτά πρέπει να νιώθει περήφανος ο ΑΕΚτζής. Γιατί η ομάδα του, είτε έχει ''δέκα δραχμές'' είτε κυκλοφορεί με ''τρύπιες τσέπες'', διαθέτει ''καντάρια'' αξιοπρέπειας, η οποία περισσεύει για να πάρουν κι άλλοι!

Πηγή: sentra-goal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags