Facebook Pixel H "δημοκρατία" της Λίγκας!
| 2011-03-23 14:32:00

H "δημοκρατία" της Λίγκας!

H "δημοκρατία" της Λίγκας!

Αφού ο Μαρινάκης κατηγόρησε Μπιτσαξή, Πολιτεία και ΕΛ.ΑΣ για τη βία στο κατ’ άλλα "συναρπαστικό" ελληνικό πρωτάθλημα, απαγόρευσε σε δημοσιογράφο να του κάνει ερώτηση για τις κασέτες!

Μετά το τέλος της συνέντευξης της Σούπερ Λίγκας, άρχισαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Άρης Ασβεστάς, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη μια τοποθέτηση για το σκάνδαλο με τις κασέτες.

Δεν πρόλαβε ο δημοσιογράφος να ολοκληρώσει την ερώτηση και ο κ. Μαρινάκης τον διέκοψε και του είπε με άκρως αυστηρό κι άκομψο τρόπο ότι δεν θα απαντήσει γι' αυτό το θέμα. Όπως και έγινε...

Στην επόμενη ερώτηση ο κ. Μαρινάκης, είπε ότι και σε όλη τη συνέντευξη Τύπου. Ότι δηλαδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι όλα ωραία και δεν τρέχει τίποτα!

"Θεωρώ πως έχουμε συναρπαστικό πρωτάθλημα, ο κόσμος πάει στο γήπεδο και εμείς πρέπει να στηρίξουμε το πρωτάθλημα. Το να γράφουμε κατά του πρωταθλήματος δεν βοηθάει πουθενά", τόνισε

Για το αν θα έπρεπε να συλληφθούν όσοι μπήκαν στους αγωνιστικούς χώρους, απάντησε: "Από τη στιγμή που οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο έπρεπε να γίνου συλλήψεις. Είναι αυτονόητο. Όχι μόνο αυτό αλλά να εφαρμοστεί και ο νόμος στη συνέχεια".

Για το αν θα εξαντλήσει την θητεία του σαν πρόεδρος: "Στο τέλος της σεζόν θα συζητήσουμε".
 

Η αρχική τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Λίγκας, κ. Μαρινάκη:

«Σύντομα ολοκληρώνεται μια πενταετία λειτουργίας της Super League. Ήταν πετυχημένη λειτουργία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν προβλήματα. Η Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών που αναδύεται σήψη και διαφθορά, όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής. Δεν είναι άντρο διαφθοράς.

Ο Κύριος Μπιτσαξής αναλώνεται σε φανταστικούς πολέμους και αστήρικτες θέσεις. Έχουμε κάνει προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας».

«Η Σούπερ Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη, όπως πιστεύει ο κ. Μπιτσαξής. Η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή. Ένα πρωτάθλημα που θα διοργάνωνε η ενορία του κ. Μπιτσαξή δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Οφείλουμε όχι μόνο να απαντήσουμε, αλλά και να αποδείξουμε όσα λέμε, σε αντίθεση με τον κ. Γενικό που κάνει αόριστες τοποθετήσεις και τα βάζει με φανταστικούς εχθρούς. Θα παρουσιάσουμε αληθινά στοιχεία και το ίδιο θα περιμένουμε να κάνει και ο κ. Γενικός, διαφορετικά θα πρέπει να ανασκευάσει»

«Είμαστε μαζί του για την πάταξη της βίας, αλλά δεν θα πρέπει να μασάμε την ίδια καραμέλα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις παραβατών φιλάθλων. Γιατί δεν συλλαμβάνονται αυτοί που κάνουν επεισόδια; Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά πότε χρησιμοποιήθηκαν; Τί ακριβώς προτείνει ο κ. Μπιτσαξής για να παταχθεί η βία, εκτός από το να γίνει αυστηρότερος ο πειθαρχικός κώδικας για τις ομάδες;»

«Κάθε χρόνο αυξάνονται τα όργανα, κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα στην αστυνομία και σε φόρους. Το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Λίγκα είναι το μεγαλύτερο θέαμα στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό εφημερίδων, ιστοσελίδων, τα εισιτήρια και τα ποσοστά τηλεθέασης. Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που λόγω του ενδιαφέροντος διογκώνονται.»

«Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα με τη διαιτησία, αλλά πιστεύω πως έχουμε και αξιόλογους διαιτητές και πρώην διαιτητές για τη διαχείριση της ΚΕΔ, αλλά πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο. »

«Βλέπουμε φέτος τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα παίξουν στα playoffs και ποιες θα υποβιβαστούν. Τα έσοδα έχουν τριπλασιαστεί και το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Δείτε τι συμβαίνει σε όσα καταπληκτικά στάδια χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν παίζει εκεί κάποια ομάδα.»
 

«Ο ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με συμβάσεις που προβλέπουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές και δεν κρέμεται η συνεργασία αυτή από αποφάσεις της Πολιτείας.

Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα. Πήγαμε στην Πολιτεία, αλλά η στάση της είναι πάντα η ίδια: να αυξήσουμε τις ποινές για τις ομάδες. Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν θέλουμε ποδόσφαιρο, αλλά αποδιοπομπαίους τράγους. Κανένας δεν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο, ειδικά όταν στηρίζουμε τις ομάδες με δικά μας χρήματα. Είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει σοβαρές προτάσεις με σχεδιασμό. Πρέπει κάποιος να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών και των ποδοσφαιρικών αρχών για την αντιμετώπιση της βίας.

Να μην πριονίζουν όλοι αυτοί που ζουν από το ποδόσφαιρο το κλαδί που κάθονται. Το ποδόσφαιρο πρέπει να στηριχτεί. Προσφέρει χαρά και αποτελεί καταφύγιο, αποτελεί ιδέα για τα νέα παιδιά και προβάλει την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργική κριτική να βρούμε λύση».
 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Superleague, Γιώργος Μποροβήλος, ανέφερε: «Ερχόμαστε σαν Σούπερ Λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Βλέπουμε όλους να κόπτονται και να παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέως για το καλό του ποδοσφαίρου και να μην ενδιαφερόμαστε εμείς. Αυτό είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Ο πρώτος που πρέπει να ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται είναι η Σούπερ Λίγκα. Λάθη γίνονται, είναι ένας νέος συνεταιρισμός, μόλις τεσσάρων ετών, αλλά έχει πετύχει πάρα πολλά. Όποιος κι αν λέει πως κόπτεται για το ποδόσφαιρο ξεκινά από ίδιον όφελος. Υπάρχει περίπτωση η Σούπερ Λίγκα να μη θέλει ένα καθαρό ποδόσφαιρο;

Είναι ένας νέος συνεταιρισμός, τεσσάρων ετών. Είναι επικοινωνιακό το ζήτημα. Όποιος κι αν το λέει ξεκινάει από δικό του όφελος. Υπάρχει ένας πολύ καλός ανταγωνισμός. Το φετινό πρωτάθλημα οδεύει στη λήξη του και πολλές ομάδες παλεύουν να σωθούν ή να μπουν στα playoffs. Εμείς πρέπει να είμαστε αντίπαλοι στο γήπεδο και ενωμένοι έξω από αυτό.

Γίνονται κάποιες καταγγελίες για τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Το ζήτημα είναι αυτός που καταγγέλλει να μπορεί και να το αποδείξει, γιατί η ζημιά που γίνεται στη Λίγκα και το ποδόσφαιρο είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε έτοιμοι και θα προτείνουμε αυστηροποίηση σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Οι καταγγέλλοντες πρέπει να παρέχουν αποδείξεις, ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξαφανίσουν τον καταγγελλόμενο. Διαφορετικά να εξαφανίσουν τον καταγγέλλοντα.

Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει δουλειά με το άκουσα, είδα, μου είπανε. Αυτός που ακούει όλα αυτά δεν θα κάνει το δικαστή, ούτε τον κριτή και λέει "πού να πάω όπως τα μαγειρεύουν και τα κασετοποιούν;". Αυτό που μένει στον θεατή είναι πως όλα είναι σάπια. Πώς να φέρεις μετά κόσμο, οικογένειες στα γήπεδα, χορηγούς, να διώξουν τη βία; Τα πρόστιμα έφτασαν στο Θεό! Όλες οι ομάδες πληρώνουν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Η βία είναι και εισαγόμενη. Λέγαμε κάποτε ότι φταίει το ποδόσφαιρο, αλλά γεμίσανε και τα άλλα αθλήματα με σπασμένα καθίσματα και χίλια προβλήματα.

Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, τις αναλαμβάνουμε, αλλά αυτό που πάει να περάσει στην κοινή γνώμη, πως όλα φταίνε οι ΠΑΕ, είναι άδικο. Η Σούπερ Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός που προσπαθεί για το καλύτερο. Δεν τα κάνει όλα καλά, αλλά δεν θα πρέπει να φορτώνονται όλα στην καμπούρα της Σούπερ Λίγκας και των ομάδων. Οι ομάδες είναι οι πρώτες που ενδιαφέρονται για ένα καθαρό και καλό προϊόν. Γιατί αν το προϊόν εκφυλιστεί, πού θα απευθύνεται; Σε ποιους θεατές, σε ποιους χορηγούς».

Ο Γενικός διευθυντής της Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός, παρουσίασε τα έργα της Λίγκας: 

«Φέτος έχουμε το πιο αυστηρό πρόγραμμα αδειοδότησης. Αναβάθμιση πρωταθλήματος, κάνουμε επιθεωρήσεις στα γήπεδα και στις ΠΑΕ. Αγωνιστικό πρόγραμμα και πως μπορεί να γίνει πιο δίκαιο. Προσπαθούμε ο κόσμος να μαθαίνει γρήγορα πότε γίνονται οι αγώνες.

Κάθε πρωί γίνονται συναντήσεις στα γήπεδα για να προετοιμάζονται για τους αγώνες. Διοργανώνουμε δυο πρωταθλήματα για τους νεαρούς. Σε 17 και 19 ετών. Θεωρούμε το πρωτάθλημα υποδομής κορυφαίο μας κέρδος.

1.4 εκ. ευρώ δίνουμε για τις μετακινήσεις των νεαρών ποδοσφαιριστών στα μικρά πρωταθλήματα. Εισιτήρια: Πλέον σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν το δικό τους γήπεδο και μπορούμε να πούμε πως έχουμε σχεδόν 2.000.000 θεατές τον χρόνο. Έχουμε αύξηση 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δημιουργεί ανταγωνισμό και έσοδα στις ομάδες.

Την πρώτη σεζόν είχαμε 10 εκ. ευρώ έσοδα από τις χορηγίες, φέτος έχουμε 70 εκ. ευρώ έσοδα λόγω των συμφωνιών που έχουμε κάνει σε τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα. Αυτός είναι και ο ρόλος της λίγκας να εξασφαλίζουμε έσοδα για τις ομάδες και την ΕΠΟ.

Πολλά πάνε επίσης και στην Ένωση Β&Γ Εθνικής σε συμφωνία που έχουμε. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ στην λίγκα. Είναι ανώνυμος εταιρία. Είναι ανταποδοτική σύμβαση. Εμπορική συμφωνία. Ονομαζόμαστε πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, υπάρχει προβολή τα γήπεδα του ΟΠΑΠ, όπως και των παιχνιδιών που έχει. Το ίδιο ισχύει και για το στοίχημα. Δεν επιτρέπεται σε καμία ομάδα της λίγκας να διαφημίζει εταιρία με στοίχημα στη φανέλα της. Όλα αυτά κοστίζουν γιατί είναι συμφωνίες.

Yπάρχει ανοδική τάση τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το 1985/86. Αν προσθέσουμε και τα εισιτήρια των play-offs ξεπερνούμε τα 2 εκατ. εισιτήρια το χρόνο, κάτι που είναι το 20% του πληθυσμού και δεν είναι αμελητέος αριθμός. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε μικρή πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει οικονομικά οφέλη για τις ομάδες και ένα καλύτερο προϊόν.

Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ. Είναι μια ανταποδοτική σύμβαση χορηγίας. Είναι μια εμπορική συμφωνία, που σήμερα εδώ γίνεται με τον ΟΠΑΠ κι έξω γίνεται με κάποιες άλλες εταιρείες. Δεν είναι κάτι που δίνεται δωρεάν, ούτε κάτι που έχει αμελητέα αξία και ποσότητα.

Το τρέχον πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Υπάρχει ισομερή κατανομή των εσόδων, τη θέσπιση των play-offs, την πριμοδότηση των βαθμών (20.000 ευρώ ο βαθμός) και η αποκεντροποίηση του πρωταθλήματος.

Όλες οι μικρομεσαίες ομάδες έχουν αυξημένα έσοδα, υπάρχουν πολλές ομάδες από την περιφέρεια (8 από αστικά κέντρα, 8 από την επαρχεία). Οι ομάδες παίρνουν μπόνους ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο πρωτάθλημα. Κάθε νίκη για μία ομάδα είναι περίπου 60.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα.

Εμείς διοργανώνουμε τα παιχνίδια και ως λίγκα έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης και των εσόδων. Όσον αφορά την βία εμπλέκεται και η Αστυνομία και η πολιτεία και η λίγκα. Η Αστυνομία είναι η απόλυτα υπεύθυνη για την διοργάνωση ενός αγώνα. Φέτος δεν είχαμε ούτε έναν αγώνα που έγιναν επεισόδια μεταξύ οπαδών άλλων ομάδων. Είχαμε μόνο οπαδούς εναντίον της Αστυνομίας.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στην κοινωνία που κάποιος να κάνει ένα έγκλημα και να μην τιμωρείται. Σε όλα τα αθλήματα δεν έχουμε πάνω από 400 συλλήψεις τον χρόνο. Στην Δανία μόνο στο ποδόσφαιρο είχαμε 500.

Για τις εταιρίες σεκιούριτι. Βάσει νόμου αρμόδια είναι η πολιτεία για την εκπαίδευση τους. Αυτοί τους δίνουν άδειες. Οπότε δεν είναι θέμα της λίγκας. Για τα γήπεδα μόνο 2 από τα 15 ανήκουν στις ΠΑΕ. Όλα τα άλλα ανήκουν στο δημόσιο. Άρα η πολιτεία έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση τους.

Σε όλους τους αρμόδιους έχουμε κάνει προτάσεις. Η απάντηση είναι να κάνουμε πιο αυστηρές ποινές. Χρηματοδοτούμε αποκλειστικά το έργο της Αστυνομίας στην πάταξη της αθλητικής βίας, 5 εκ. ευρώ δώσαμε φέτος.

Ο ΚΑΠ κάθε χρόνο γίνεται και πιο αυστηρός. Στα πέντε χρόνια, οι ΠΑΕ έχουν δώσει 8 εκ. ευρώ σε πρόστιμα. Τέτοια πρόστιμα δεν έχουν δοθεί πουθενά στην Ευρώπη. Πρωταθλητές σε αυτά είναι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Το 60% τα παίρνει η ΕΠΟ.

Το δικό μας Δίκαιο είναι αυστηρότερο από της UEFA. Παράδειγμα, Σερβία - Ιταλία (επεισόδια πριν και μετά, διακοπή). Το ματς πήγε στην Ιταλία, έφαγε μία αγωνιστική η Σερβία και ένα ποσό τιμωρία.

Εμείς ζητάμε να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι. Δεν ζητάμε κάτι καινούριο, αλλά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στα γήπεδα και δεν χρησιμοποιούνται!».




 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags